ID.nl logo
Lastige iPad-termen uitgelegd
© PXimport
Huis

Lastige iPad-termen uitgelegd

Als iPad-bezitter moet je over een grote woordenschat beschikken, getuige de vele moeilijke begrippen die je tegenkomt op je tablet of op de Apple-website. In dit artikel leggen we je uit welke technologieën er in je iPad zitten en wat dit precies betekent.

A8X-chip

De processor die ervoor zorgt dat je nieuwe iPad Air 2 zo goed werkt, heet A8X en is de opvolger van de A7-chip in de eerste iPad Air. De nieuwe chip is zo'n 40% sneller dan de A7 en is qua grafische prestatie zelfs 2,5 keer beter, aldus Apple zelf. Je kunt de A8X-chip in je iPad vergelijken met je Intel-processor in je pc of Mac: de A8X-chip is het hart van je iPad en zorgt ervoor dat apps snel openen, bewerkingen soepel verlopen en je systeem niet vastloopt. In de iPhone 6 vind je de A8-chip, die grotendeels gelijk is aan de A8X-chip. De A8X-chip heeft maar liefst drie processorkernen van 1,5 GHz, de A8 heeft er twee van 1,4 GHz.

M8-bewegingscoprocessor

De iPad Air 2 heeft bovendien een tweede processor. Deze is speciaal bedoeld om data van de sensoren in je iPad te verwerken. Want sensoren zitten er genoeg in je iPad, hierover lees je later meer. Apple noemt deze chip de M8-bewegingscoprocessor en deze is de opvolger van de A7-bewegingscoprocessor in de iPhone 5S. Alle data die binnenkomt van sensoren als de accelerometer, de gyroscoop en de omgevingslichtsensor in je iPad. De chip verzamelt deze data zelfs als je iPad in sluimerstand staat. Zodra je de iPad weer gebruikt, kan de chip de data doorspelen naar apps die deze data nodig hebben. De tweede chip in je iPad is handig, want zorgt ervoor dat de A8X-chip alle andere bewerkingen kan doen.

Accelerometer

De accelerometer of versnellingsmeter is één van de sensoren in je iPad en registreert acceleratie, oftewel versnelling. Een bekende toepassing van de versnellingsmeter is dat je door met je iPhone of iPad te schudden tekst kunt verwijderen, een afspeellijst op 'shuffle' kunt zetten of een bewerking ongedaan kunt maken. De sensor registreert in dit geval de snelle bewegingen van links naar rechts en geeft dit via de M8-chip door als een schuddende beweging. Een versnellingsmeter bestaat in je iPad uit piepkleine kristallen die reageren op de kleinste bewegingen.

©PXimport

Sommige apps herkennen een schuddende beweging.

Gyroscoop

De gyroscoop registreert ook beweging, maar op een iets andere manier dan de versnellingsmeter. De gyroscoop is een soort kompas, het registreert precies hoe ver je je iPad naar links draait of naar boven of beneden kantelt. Een klassieke gyroscoop heeft drie assen zodat het bewegingen in alle richtingen kan definiëren. In je iPad zit de gyroscoop in een speciale chip die wordt aangeduid als MEMS-gyroscoop, waarbij MEMS staat voor Micro Electro Mechanical System. Deze MEMS-gyroscoop is zo klein dat je het met het blote oog bijna niet kunt zien.

©PXimport

Een traditionele gyroscoop, in de iPad zit een digitale versie van dit mechanisme.

Omgevingslichtsensor

De omgevingslichtsensor in je iPad registreert of je je in een donkere of lichte omgeving bevindt en kan daar de helderheid van het beeldscherm op aanpassen. In het Engels heet dit onderdeel een Ambient Light Sensor, het bevindt zich naast de camera aan de voorkant van je iPad. Niet erg duidelijk te zien, maar als je je iPad in het licht houdt, valt het kleine rondje wel op. Als je bij Instellingen / Achtergrond en helderheid de schuif achter Pas automatisch aan aanzet, dan reageert het beeldscherm op het licht wat de omgevingslichtsensor registreert.

Barometer

Een barometer ken je waarschijnlijk nog wel uit het huis van je opa of oma. Je weet wel, zo'n ding dat met behulp van luchtdruk kan voorspellen of het mooi weer werd of niet. Als je wilt weten of het morgen zonnig wordt, kun je natuurlijk gewoon de weer-app op je iPad bekijken, maar de nieuwste iPad Air 2 heeft ook een barometer aan boord en kan dit gebruiken voor nauwkeurige metingen. Deze kan door apps gebruikt worden om luchtdrukmetingen weer te geven. In de App Store zijn de eerste apps die van de barometer gebruik maken al te vinden.

©PXimport

Met deze app kun je de informatie van de barometer in je iPad Air 2 uitlezen.

Touch ID

De iPhone 5S had hem al, maar de nieuwste iPad heeft nu ook een geïntegreerde vingerafdrukscanner. Apple noemt de achterliggende technologie Touch ID, hiermee kun je je tablet of smartphone ontgrendelen of apps kopen middels een vingerafdruk. Om Touch ID te activeren, moet de iPad een paar afdrukken van je vinger scannen. Dit doe je door in het instellingenmenu naar het kopje Touch ID en toegangscode te gaan en de optie aan te zetten.

Je vingerafdruk wordt niet in de software opgeslagen, maar op een gedeelte van de A8X-chip. Het is dus niet mogelijk dat je vingerafdruk zomaar op straat komt te liggen. De Touch ID-sensor is ingebouwd in de thuisknop van je iPad en bestaat uit meerdere lagen, de toplaag van saffierkristal zorgt er samen met een roestvrijstalen ring voor dat je vingerafdruk wordt herkend en er geen krasjes op de thuisknop komen.

©PXimport

iBeacon

iBeacon is een nieuwe technologie van Apple en is geïntegreerd in Apple-apparaten vanaf iOS 7. De techniek baseert zich op BLE (Bluetooth Low Energy) en betekent dat je iPad of iPhone middels een bluetooth-verbinding communiceert met een ander iBeacon-apparaat. Dit kan in de praktijk bijvoorbeeld een poortje bij de ingang van een winkel zijn. Zodra jij met je iPad in de buurt van dit poortje komt, communiceren je iPad en de iBeacon in het poortje met elkaar. Op je iPad kan vervolgens een melding komen met de dagaanbiedingen of openingstijden van de winkel. iBeacon is niet alleen voor Apple-apparaten beschikbaar, ook Android ondersteunt deze technologie.

©PXimport

Het logo van iBeacon.

NFC

NFC staat voor Near Field Communication en wordt vaak gebruikt als synoniem voor contactloos betalen. Door je tablet of smartphone dichtbij een betaalterminal te houden, kun je zo een bedrag betalen in een winkel. Het bedrag wordt dan automatisch van je creditcard afgeschreven. Dit is echter niet de enige functie waar NFC voor wordt gebruikt. Ook het uitwisselen van bestanden of andere informatie kan met behulp van NFC makkelijker door twee apparaten dicht bij elkaar te houden. In tegenstelling tot iBeacon gaat het bij NFC om een aparte chip. In de iPhone 6 en de toekomstige Apple Watch zit een NFC-chip die onder andere gebruikt kan gaan worden voor Apples eigen betaalsysteem Apple Pay. De iPad Air 2 heeft ook een NFC-chip, zo heeft de website iFixit.com ontdekt, deze is echter niet geschikt om contactloos mee te betalen. De afstand waarop NFC werkt, is maximaal tien centimeter.

©PXimport

Apple Pay wordt vooralsnog alleen in de VS uitgerold.

IPS-technologie en oleophobic coating

Een hele mondvol, maar deze twee termen hebben te maken met het scherm van je iPad. IPS-technologie staat voor 'In Plane Switching'. Dit zorgt ervoor dat het scherm vanuit verschillende hoeken goed te bekijken is, deze technologie vind je vooral terug in tv's en monitors. E-readers hebben geen schermen met IPS-technologie en kun je daarom niet goed lezen als je er niet recht voor zit. De oleophobic coating, oftewel vetafstotende laag, zorgt ervoor dat er zo min mogelijk vingerafdrukken op je iPad achterblijven. Deze beschermende laag wordt echter door het gebruik steeds minder. Je kunt een vloeibare coating kopen en opnieuw aanbrengen op het scherm om deze beter te beschermen tegen vet en water.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G75 – Razend interessante budgetsmartphone
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Moto G75 – Razend interessante budgetsmartphone

De Motorola Moto G75 is een razend interessante budgetsmartphone. Voor 299 euro koop je een toestel met een degelijk ontwerp, goede specificaties en een updategarantie tot in 2030. Kom meer te weten over de smartphone in deze Motorola Moto G75-review.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Moto G75 is een smartphone met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij kan tegen een stootje, doet alles wat je wil en verrast met functies zoals draadloos opladen. Tel daar zes jaar softwareupdates bij op en voor minder dan 300 euro koop je een toestel waar je jaren mee vooruit kunt. De Motorola Moto G75 is zo een aanrader voor wie een 'gewoon goede' smartphone voor een scherpe prijs zoekt.

Plus- en minpunten
  • Stevig en waterbestendig
  • Compleet qua functies
  • Krijgt 6 jaar updates
  • Relatief langzame processor
  • Geen oledscherm
  • Zoomfunctie valt tegen

Glad maar stevig ontwerp

Een betaalbare smartphone sluit weleens compromissen in de bouwkwaliteit, waardoor hij sneller stukgaat bij een val. De Motorola Moto G75 doet dat niet, in ieder geval op papier. Het toestel draagt namelijk een MIL-STF-810H-certificering, wat inhoudt dat hij een val van 1,2 meter hoogte moet overleven. Hoewel we de kunststof behuizing nogal glad en niet bijzonder robuust vinden aanvoelen, werkt de telefoon na twee opzettelijke vallen uit een broekzak op straat nog uitstekend. Valschade zien we niet.

©Rens Blom

Ook prettig: het toestel heeft een IP68-certificering en is dus waterbestendig. In de aan- en uitknop op de rechterzijkant zit een nauwkeurige vingerafdrukscanner. Met de telefoon kun je contactloos pinnen (via NFC) en e-sim gebruiken, een digitale simkaart. Handig op reis, als je online een lokale simkaart bestelt en die meteen kunt gebruiken in je eigen telefoon!

Je koopt de Moto G75 in zakelijk zwart (getest), fleurig blauw of het naar onze mening luxe zilver/grijs.

©Rens Blom

Complete specificaties

De specificaties van de Motorola Moto G75 hebben ons grotendeels positief verrast. Laten we beginnen met ons grootste aandachtspunt. De smartphone heeft geen bijster snelle processor, waardoor we ons afvragen hoe soepel hij over een paar jaar nog werkt. Voor nu zijn de prestaties goed en is het werkgeheugen van 8 GB lekker groot om te schakelen tussen apps.

Het scherm van de smartphone is met 6,78 inch groot en daarom lastig met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm is wat minder imponerend dan een oledscherm in een concurrerende smartphone van Xiaomi of Samsung, maar zolang je zo'n telefoon er niet naast houdt, merk je dat niet. De Moto G75 heeft een 'gewoon goed' scherm met scherpe Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en helderheid die ruim voldoende is om het display in de (winter)zon af te lezen.

©Rens Blom

Het toestel beschikt over meer dan genoeg opslagcapaciteit (256 GB), gaat met zijn 5000mAh-accu probleemloos een dag mee op een accubeurt en kan op twee manieren opladen. Namelijk met 30 watt via de usb-c-poort (je dient zelf een oplaadadapter te regelen) én langzamer (met 15 watt) draadloos op een oplaadmat. In dit prijssegment kunnen maar weinig smartphones draadloos opladen, dus de Motorola Moto G75 biedt een leuke extra.

Camera's

De 16megapixel-selfiecamera is van gebruikelijke kwaliteit. Achter op de Moto G75 zijn twee cameralenzen geplaatst. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera en een 8megapixel-hoofdcamera. Motorola adverteert ook met zoomfuncties, maar dat is geen echte zoom. Het toestel heeft namelijk geen zoomcamera, maar maakt een uitsnede via de hoofdcamera. Dat is te zien: bij vier keer 'zoom' oogt het beeld wat onscherp en zijn kleuren te dik aangezet.

De hoofdcamera en groothoekcamera laten in hun normale standen een betere indruk achter. Zoals je op onderstaande foto's ziet, brengt de groothoeklens echt een groter deel van de kamer in beeld.

©Rens Blom

Handig is de macrolensfunctie om via de groothoeklens een onderwerp van heel dichtbij te fotograferen. De hoofdcamera legt dan namelijk een waas vast.

©Rens Blom

6 jaar updates

Een groot pluspunt van de Moto G75 is zijn updatebeleid. Motorola geeft het toestel namelijk vijf jaar Android-upgrades en zes jaar lang beveiligingsupdates. Je kunt deze smartphone dus tot in 2030 veilig gebruiken. Concurrerende toestellen krijgen drie, vier of vijf jaar (Samsung) updates. Motorola onderscheidt zich dus en dat is bijzonder, want elke update klaarmaken voor een telefoon kost het merk tijd en dus geld.

We zijn wel benieuwd in welk tempo Motorola updates uitrolt naar de Moto G75. Op moment van schrijven, eind november, draait het toestel namelijk nog op de beveiligingsupdate van 1 augustus. Sindsdien zijn er drie nieuwe updates uitgebracht. Het zou Motorola sieren om snel de november-update beschikbaar te stellen (die ook de updates van september en oktober bevat).

©Rens Blom

De Motorola-softwareschil over Android 14 heen is heel rustig. Het merk levert slechts een paar apps mee en focust vooral op extra functies, waaronder het starten van de camera door de telefoon twee keer snel te draaien of het aanzetten van de zaklamp door de telefoon twee keer te schudden. Dergelijke functies zitten al jaren in Motorola-telefoons en blijven erg prettig.

Conclusie: Motorola Moto G75 kopen?

De Motorola Moto G75 is een smartphone met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij kan tegen een stootje, doet alles wat je wil en verrast met functies zoals draadloos opladen. Tel daar zes jaar softwareupdates bij op en voor minder dan 300 euro koop je een toestel waar je jaren mee vooruit kunt. De Motorola Moto G75 is zo een aanrader voor wie een 'gewoon goede' smartphone voor een scherpe prijs zoekt. Om die reden nemen we het toestel op in onze keuzegids van beste smartphones tot 300 euro.


▼ Volgende artikel
5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)
© Meliha Gojak
Huis

5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso is de basis voor allerlei koffievariaties, zoals cappuccino, latte en americano. Het zetten van een goede espresso kan niettemin een uitdaging zijn, zeker voor beginners. In dit artikel bespreken we de vijf meest voorkomende fouten die beginners maken bij het zetten van espresso en geven we praktische tips om deze te vermijden.

De perfecte espresso maken is een kunst die tijd en oefening vraagt. Let op details zoals de maalgraad, tampdruk en watertemperatuur om missers te voorkomen en te genieten van een volle, smaakvolle espresso. Succes en geniet van je koffie!

Lees ook: Vol- en halfautomatische espressomachines: dit zijn de verschillen

Fout 1: Maalgraad te grof of te fijn

De maalgraad van je koffiebonen is cruciaal voor een goede espresso. Bij een te grove maalgraad wordt de espresso ondergeëxtraheerd, wat een zure en waterige smaak oplevert. Is de maalgraad te fijn, dan krijg je juist een overgeëxtraheerde espresso met een bittere nasmaak.

☕ Tip! Experimenteer met de maalgraad van je bonen totdat je de perfecte balans vindt. Begin met een middelmatige maalgraad en pas deze geleidelijk aan op basis van de smaak van je espresso.

Fout 2: Tamperdruk niet goed

Het aandrukken van de koffie in de portafilter, ook wel tamperen genoemd, is enorm belangrijk voor een gelijkmatige extractie. Een ongelijke tamperdruk kan leiden tot 'channeling', waarbij het water ongelijk door de koffie stroomt en sommige delen onbenut blijven. Dit zorgt voor een onevenwichtige en minder smakelijke espresso.

☕ Tip! Oefen op een consistente tamperdruk. Een richtlijn is om ongeveer 15 kilogram druk te gebruiken – lastig precies te meten, maar onthoud: consistentie is het belangrijkst!

O la la: espresso niet Italiaans, maar Frans!

De eerste espresso komt niet uit Italië, maar uit Frankrijk! Louis Bernard Rabaut ontwikkelde in 1822 een machine die heet water door koffie drukte. Het duurde echter tot 1901 voordat de Italiaan Luigi Bezzera de eerste echte espressomachine patenteerde. Dus de volgende keer dat je geniet van je espresso, denk dan even terug aan de Franse roots van dit heerlijke drankje!

©Dmytro Vietrov

Fout 3: Crema niet gelukt

Crema is het goudbruine schuimlaagje dat zich vormt aan de bovenkant van een goed gezette espresso. Gebeurt dat niet, dan kan dat verschillende oorzaken hebben: je hebt oude koffiebonen gebruikt, een verkeerde maalgraad toegepast of er zijn problemen met de machine.

☕ Tip! Zorg ervoor dat je verse koffiebonen gebruikt en dat je je koffiemachinemachine regelmatig schoonmaakt en onderhoudt. Controleer ook de maalgraad en de extractietijd: als alles goed is ingesteld, staat niets een rijke crema in de weg.

Fout 4: Te heet water gebruiken

Een verbrande smaak in je espresso komt meestal doordat het water te heet was. De ideale temperatuur voor het zetten van espresso ligt tussen de 92 en 96 graden Celsius. Een hogere temperatuur kan de koffie verbranden, wat resulteert in een bittere en onaangename smaak.

☕ Tip! Controleer regelmatig de temperatuur van je espressomachine. Te hoog? Pas hem dan aan. Het is zonde om die kostbare koffiebonen keer op keer te verpesten.

Fout 5: Te koud water gebruiken

Naast het risico op verbranding kan ook een te lage watertemperatuur voor problemen zorgen. Te koud water zorgt voor onderextractie, waardoor de espresso een zure en vlakke smaak krijgt, zonder de volle aroma's die je wilt proeven.

☕ Tip! Zorg ervoor dat je espressomachine goed is opgewarmd voordat je begint met het zetten van espresso. De meeste machines hebben een indicatielampje dat aangeeft wanneer ze klaar zijn voor gebruik.