ID.nl logo
In gesprek over BOTS: Slimme beleggingsapp voor crypto
© PXimport
Huis

In gesprek over BOTS: Slimme beleggingsapp voor crypto

De Nederlandse start-up BOTS gebruikt kunstmatige intelligentie om namens jou te handelen in cryptovaluta. De beleggingsapp wint aan populariteit en heeft grootse plannen. We spreken erover met medeoprichter en CEO Michiel Stokman.

BOTS is een app (Android en iOS) die handelsalgoritmes automatisch laat handelen in cryptovaluta. Zo’n handelsalgoritme heet een bot, is ontwikkeld door een derde partij en vooraf goedgekeurd door het BOTS-team. Je stort minimaal vijftig euro in je BOTS-portemonnee en kunt dat geld investeren in een bot. Vervolgens hoef je er niet meer aan om te kijken: de bot handelt totdat jij je geld opneemt en in een andere bot stopt of naar je bankrekening overmaakt. De bot probeert winst voor jou te maken.

BOTS zelf verdient met name geld door in- en uitstapkosten (respectievelijk 0,2 en 1,5 procent van je bedrag) en 0,2 procent transactiekosten te rekenen. Het verdienmodel en groeipotentieel van de app valt in goede aarde bij investeerders. BOTS heeft inmiddels ruim 1400 certificaat-aandeelhouders en wordt naar eigen zeggen gewaardeerd op 95 miljoen euro. 

Volgens CEO Stokman is de app inmiddels meer dan 240.000 keer gedownload uit de winkels van Google en Apple en zijn er zo’n 40.000 actieve Nederlandse gebruikers. “Ons handelsvolume is nu meer dan 200 miljoen euro per maand en we groeien hard”, vertelt hij. De stormachtige groei gaat gepaard met technische uitdagingen. Toen de prijs van Bitcoin in december omhoogschoot, kreeg BOTS er veel gebruikers bij en draaide er continu vier tot vijf miljoen euro in het betalingssysteem.

“Het duurde soms 24 uur voordat mensen uitbetaald werden en dat blijken ze niet leuk te vinden”, constateert Stokman droogjes. “Mensen willen het geld direct op hun bankrekening hebben, dus hebben we het systeem verbeterd. We focussen ons op gebruikersgemak, maar moeten natuurlijk ook prestaties laten zien.”

©PXimport

Van idee naar succes

Stokman en zijn compagnons haalden via een crowdfundingscampagne onder bekenden 650.000 euro op om BOTS van de grond te krijgen. “We organiseerden een paar avonden met een borrel en presenteerden ons idee, dat bestond uit dertig velletjes papier. Alle software hebben we zelf gebouwd, van de backend tot de apps. Na anderhalf jaar konden we een bèta demonstreren en hebben we die bijna een jaar getest met duizend gebruikers.” 

Het BOTS-team moest in die beginfase ook veel moeite doen om zogeheten bot creators aan zich te binden. Deze onafhankelijke ontwikkelaars schrijven handelsalgoritmes om automatisch te handelen in cryptovaluta en krijgen commissie over de resultaten van gebruikers. Nu het concept zich bewezen heeft en BOTS aan populariteit wint, kan Stokmans team naar eigen zeggen kiezen uit bots van zo’n 700 bot creators. 

“We kiezen alleen bots die beter presteren dan gemiddeld en kijken heel scherp naar de verhouding tussen risico nemen en winst maken. Daarnaast letten we op het risico dat je heel veel geld verliest als de markt opeens daalt, want dat wil je zo laag mogelijk houden.”

©PXimport

©PXimport

De bots krijgen een risicoprofiel van minimaal 1 en maximaal 12 toebedeeld om aan te duiden hoeveel financieel risico ze nemen met het handelen. BOTS schermt op sociale media, zijn website en in nieuwsmedia graag met de hoge rendementen die de handelsalgoritmes behalen. Een deel van de bots behaalt inderdaad winsten van tientallen procenten, terwijl andere bots minder indrukwekkende resultaten boeken. 

De schrijver van dit stuk investeerde begin december vijftig euro in een bot met een gemiddeld risicoprofiel (6/12). In de weken erna klom de bot naar anderhalve euro winst. Anderhalve maand later staat de bot op een paar euro verlies. Stokman: “Een bot die de eerste drie maanden niet meteen winst maakt, hoeft niet per se slecht te zijn. Hij kan het namelijk goed doen in een slechtere periode. Dus schrijf ‘m niet te snel af. Maar ik snap het ook als je hem na drie maanden (met verlies, red.) verkoopt en een andere kiest.” Kortom: met de BOTS-app kun je geld verdienen, maar ook verliezen.

Wetten en banken lopen achter

Maar wat BOTS nou precies doet, is voor velen een raadsel. “Het is heel moeilijk om het aan iemand uit te leggen, want wij ontwikkelen dit voor overmorgen”, aldus Stokman. “We willen altijd alles netjes volgens de wet doen, maar dat is soms lastig, omdat de wet er nog niet is. Want het gaat over crypto. De wetgeving hobbelt nog altijd heel ver achter de innovatie aan.” 

Toestemming om BOTS samen met een partner officieel in Duitsland te lanceren, laat volgens Stokman lang op zich wachten. In Nederland is de app al een tijdje actief, maar dat ging ook niet zonder slag of stoot. “Wat het moeilijke aan Nederland is, is dat je goed kunt overleggen met de wetgever, maar dat wij geen innovatiecultuur hebben. We zeggen van wel, maar we zijn eigenlijk geen innovatief land. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen nieuwe bedrijven ondanks de strengere wetgeving toch veel makkelijker groeien.” 

Bijvoorbeeld met financiële hulp van banken. Gevraagd of Stokman ook weleens met banken om tafel heeft gezeten, antwoordt hij: “Zeker in het begin was er heel veel contact. Heel veel praten. Maar als je tachtig uur per week werkt, dan stop je op een gegeven moment met praten, want het leverde niets op.” Banken kunnen niet naar voren bewegen, zegt hij. “Schrijf maar op: aan alle banken van Nederland, ze gaan het zonder fintech niet redden. Ik denk dat ze al overleden zijn voordat ze begrijpen wat er aan de gang is.”

Hybrid exchange

De CEO loopt van de grote vergadertafel naar een whiteboard en legt met steekwoorden en allerlei pijlen geroutineerd uit hoe het kopen en verkopen van cryptovaluta in zijn werk gaat. Veel aandacht gaat uit naar het platform (de exchange) waarop je een valuta – bijvoorbeeld bitcoin (ver)koopt. De platforms hanteren verschillende valutaprijzen, rekenen uiteenlopende transactiekosten en zijn vanwege tragere programmeertalen niet allemaal even snel. 

Bovendien is het voor particuliere gebruikers niet altijd duidelijk wat het volume en dus de liquiditeit van de valuta is. “Mijn ouders snappen dit niet”, zegt Stokman met gevoel voor understatement. “Maar zij maken wel gebruik van de BOTS-app, wat betekent dat ze het niet hóeven te snappen.” BOTS gebruikt naar eigen zeggen een ‘hybrid exchange’: een gebruiksvriendelijke app die achter de schermen complexe bots laat handelen bij exchanges. 

©PXimport

Stokman: “Wij hebben de snelheid dankzij een goede programmeertaal en hebben een systeem dat de liquiditeit berekent en dus het financiële risico verlaagt. Daarnaast krijgen we vanwege onze hoge handelsvolumes korting op de transactiekosten van exchanges en die korting geven we deels aan onszelf en deels aan de gebruiker.”

Nu het investeren in cryptovaluta op rolletjes loopt, bereidt BOTS zich voor op het toevoegen van meer investeringsmogelijkheden. “Wat we nu willen doen, zijn beleggingsopties toevoegen die minder risico hebben en aantrekkelijker zijn voor nieuwkomers”, vertelt Stokman. “In april of mei willen we het handelen in aandelen van grote bedrijven toevoegen.”

“Reguliere aandelen dus, maar verhandeld door een bot die kunstmatige intelligentie gebruikt op basis van veertig jaar data. We voeden die bots nu met die data en willen het daarom een stuk beter gaan doen dan de Robeco’s (Een internationale vermogensbeheerder die ook in Nederland actief is, red.).”

Stokman denkt ook na over de mogelijkheid om te investeren in start-ups, bijvoorbeeld via een eigen digitale valuta (token). “Investeren in innovatieve tech-start-ups lijkt me een stuk leuker dan in Coca-Cola”, lacht hij. BOTS werkt ook aan een project om mensen via uiteenlopende tokens te laten investeren in internationale projecten die zich inzetten voor dier- en milieubescherming. Een project waar de start-up naar eigen zeggen niet aan gaat verdienen, maar omt principiële redenen aan werkt.

“Technisch is het klaar en we zijn het aan het testen, maar er moet achter de schermen nog veel gebeuren. Het moet straks goed zijn, dus ik durf niet te zeggen wanneer je het kunt gebruiken. Het kan best nog één tot anderhalf jaar duren”, vertelt Stokman.

Toekomstplannen

De start-up werkt natuurlijk aan meer dingen. Zo is er BOTS Gold, volgens Stokman ‘hetzelfde product met meer aandacht.’ “We kunnen de mensen die vanaf 10.000 euro, willen investeren, beter uitleggen wat crypto’s zijn en wat BOTS-algoritmes kunnen doen.” Stokman stelt dat BOTS Gold ‘honderden klanten’ heeft en dat de verantwoordelijke medewerker er fulltime mee bezig is. Hij krijgt binnenkort versterking. Andere medewerkers zetten BOTS TV op, een tweewekelijkse YouTube-uitzending met gasten die over beleggen praten. Stokman wilt op termijn naar zeker één uitzending per week.

©PXimport

 En ja, er komt ‘uiteindelijk’ ook een websiteomgeving voor BOTS-klanten. Volgens de CEO is daar niet zoveel vraag naar en is het ook een kwestie van geld. “We hebben nu al twintig man op IT zitten en als je er een website bij doet, krijg je er veel werk bij. Met name qua beveiligingsrisico’s.” 

BOTS bouwt al zijn software op Flutter, waarvan de webversie al een tijd in bèta zit. Stokman: “We wachten het rustig af. We willen beleggen toegankelijk maken voor al die mensen die dat nu niet kunnen, en al die mensen zijn mobile. In landen als Argentinië, Brazilië en Afrikaanse landen gebruikt bijna niemand een computer om te beleggen.”

Gevraagd naar de toekomstplannen van BOTS antwoordt Stokman: “Er komen hele goede nieuwe bots aan voor cryptovaluta, we gaan op korte termijn meer investeringsmogelijkheden aanbieden en we willen ons product nog stabieler maken.” De komende tijd wil hij dat zijn start-up via datagedreven marketing gaat groeien in een vijftal landen, waaronder België, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. “Over een jaar zitten we in zestig landen”, sluit de CEO zelfverzekerd af.

Waar het benodigde groeikapitaal vandaan moet komen? “We praten al een hele tijd met grote partijen. Die willen dat je je eerst bewijst. Dat punt hebben we bereikt. Eerst moesten we ons best doen om afspraken te maken, deze week ben ik zelf drie, vier keer benaderd.”

Beleggingstips

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over beleggen? Stokman raadt uiteraard zijn BOTS-app aan maar heeft ook andere tips. Hij geeft zijn drie belangrijkste adviezen. Stap 1: Lees je in Wie geïnteresseerd is in beleggen, kan zich volgens Stokman het beste eerst goed inlezen. Op internet of boeken; er is veel waardevolle informatie te vinden. Onder andere over cryptovaluta. “Maar als je echt wilt weten hoe crypto werkt, moet je eigenlijk eerst leren hoe geld ontstaat. Veel mensen weten dat niet. Lees een boek over de geschiedenis van hoe geld ontstaat en dan snap je waarom crypto zo’n goed alternatief is en waarom de blockchain zo interessant is.” Stap 2: Differentieer je investeringen “Ongeacht hoeveel euro je investeert, zou ik het differentiëren. Verdeel je investering over een stuk of tien tot vijftien potjes”, adviseert Stokman. “Crypto is natuurlijk veelbelovend, maar ik zou zeker niet al je geld investeren via BOTS of een ander platform. Doe dat liever met een deel en investeer met andere potjes bijvoorbeeld in traditionele aandelen, valuta en sectoren. “Niet per se uit de AEX, liever iets wereldwijds.” Stap 3: Investeer met een doel Of je nu 100 of 100.000 euro investeert, Stokman raadt aan één of meerdere duidelijke doelen te stellen. “Ik heb bijvoorbeeld beleggingen voor mijn kinderen in BOTS. Mijn kinderen zijn nu elf en dertien, dus ik geef die beleggingen rond hun achttiende vrij. Dan kunnen ze het geld gebruiken voor hun studie, misschien wel in het buitenland.”  Een duidelijk doel motiveert je ook om niet aan je investering te komen. Hoelang dat is, verschilt per persoon. De een wil een paar jaar sparen om een motor te kunnen kopen, terwijl de ander belegt om later een wereldreis te kunnen maken. Of misschien investeer je juist, zodat je je kinderen kunt helpen als ze over twintig jaar een huis willen kopen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: