Liever lui dan moe? Ga voor een robotstofzuiger
Een slim apparaat dat de laatste jaren snel in populariteit wint, is de robotstofzuiger. Niet zo gek, want iedereen moet af en toe stofzuigen en met zo’n robotje gaat dat helemaal vanzelf. Robotstofzuigers worden steeds slimmer en de nieuwste modellen brengen je woning nauwkeurig in kaart om deze vervolgens doelgericht schoon te maken. Wat zijn de opvallendste eigenschappen van een moderne robotstofzuiger?
We bespreken in dit artikel de keuze voor een robotstofzuiger. Welke punten zijn van belang om mee te nemen bij de aankoop? Denk aan:
- Hoe ziet de vloer van de te stofzuigen kamer(s) eruit?
- Hoe hoog is het laagste meubel?
- Wat moet de app laten zien?
- Welke manier van navigeren: camera, laser, gyroscoop?
- Moet de stofzuiger een stofzak bevatten en/of kunnen dweilen?
Er moet natuurlijk in huis meer gebeuren dan alleen maar stofzuigen: zó orden je het: De beste apps voor al je huishoudtaken
Tip 01: Voor je huishouden
Er zijn allerlei robotstofzuigers te koop die verschillen in zowel prijs als mogelijkheden. Duurdere modellen kunnen over het algemeen meer, maar het is niet zo dat we één exemplaar automatisch kunnen bestempelen als de beste. De keuze voor een robotstofzuiger begint naast je budget namelijk ook bij je huis. Het begint al bij het soort vloer dat je hebt. Als je een gladde vloer hebt zoals laminaat of pvc, dan is de zuigkracht minder belangrijk, terwijl dat bij hoogpolig tapijt misschien wel de belangrijkste eigenschap is.
Als je slechts één qua vorm relatief simpele kamer wilt bijhouden, dan is navigatie een stuk minder belangrijk dan wanneer je verschillende kamers hebt waar de robot doorheen moet. Ook is de samenstelling van je huishouden van invloed op de robotstofzuigerkeuze. Huisdieren en allergieën bijvoorbeeld (sommige modellen hebben een HEPA-filter, zodat kleine stofdeeltjes waaronder allergenen zoveel mogelijk in de stofzuiger blijven). Andere robots zijn weer beter in het vermijden van obstakels, handig als je kleine kinderen hebt die rommel maken. We raden je in dat opzicht sowieso aan om, als je voor de eerste keer gaat stofzuigen in een ruimte, er even bij te blijven, zodat je lastige obstakels die je over het hoofd zag even kan aanpassen of verwijderen.
©Seventyfour - stock.adobe.com
Ook nog normaal stofzuigen Voor wie hoopt met zo’n robot permanent van een vervelende taak af te zijn: helaas. Een robotstofzuiger is géén definitieve vervanging voor je gewone stofzuiger. Je zult moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoekjes, de trap en bovenop je plinten nog ouderwets zelf moeten zuigen. Maar als je een goede robotstofzuiger hebt, zul je de reguliere stofzuiger veel minder hoeven te gebruiken. Een robotstofzuiger helpt je de woning schoner te houden en neemt je een hoop werk uit handen.
©Oleg Opryshko - stock.adobe.com
Tip 02: Let op de hoogte
Fabrikanten proberen een robotstofzuiger zo laag mogelijk te maken en vrijwel iedere robotstofzuiger laat zich dan ook omschrijven als een platte schijf. Ieder exemplaar is dan ook prima in staat om bijvoorbeeld onder je bed te stofzuigen. Heb je nog lagere meubels, let er dan op of je robotstofzuiger onder het meubel past. De laagste modellen zijn zo’n 8 centimeter hoog terwijl sommige (meestal geavanceerdere) robotstofzuigers wel 12 centimeter hoog zijn. Modellen met lasernavigatie (lidar) zijn vaak wat hoger dan modellen zonder lasernavigatie, omdat de ronddraaiende scanner op een torentje op de behuizing is geplaatst. Als je dus op zoek bent naar een zo laag mogelijke stofzuiger, dan moet je in de praktijk dus misschien wat luxe missen.
©Andriy Medvediuk
Meubels op hoge poten?
Dan moet je een robotstofzuiger met laser hebben
Tip 03: Accuduur
Een robotstofzuiger werkt op een accu en die loopt uiteraard leeg tijdens het stofzuigen. De batterijduur kan – afhankelijk van het model – uiteenlopen van anderhalf tot wel drie uur. Meer lijkt uiteraard beter, maar in de praktijk zal het waarschijnlijk niet zoveel uitmaken. Als je voor een stofzuigbeurt rekent op ongeveer een minuut per vierkante meter, dan kun je heel wat meters schoonmaken voordat de batterij leeg is. Tenzij je een heel groot huis hebt of alle je kamers per se achter elkaar in één keer wit laten stofzuigen, is de accucapaciteit geen heel belangrijk aankoopcriterium. De meeste robotstofzuigers kunnen als het echt moet tussendoor bovendien terugrijden naar het laadstation, bijladen en vervolgens hun schoonmaaktaak voortzetten.
©Alexandr - stock.adobe.com
Tip 04: App is handig
Op de absolute instapmodellen na kun je de meeste robotstofzuigers bedienen met een app. Daarmee kun je een schoonmaakactie starten en een schema maken waarmee de robotstofzuiger automatisch aan de slag gaat. Handig, want zo kan de robot zelf een rondje doen als je niet thuis bent. Op duurdere robotstofzuigers met navigatie zul je in de app ook een kaart van je kamers zien, zodat je tijdens het stofzuigen kunt controleren hoe ver de robot met zijn schoonmaakactie is. Je kunt de robot soms dan ook direct naar een specifieke kamer sturen. Sommige modellen kun je ook handmatig besturen met de app om snel even een ongelukje op te ruimen.
Tip 05: Slimme navigatie
Een belangrijke eigenschap van een robotstofzuiger is de navigatiemethode. Duurdere modellen zijn voorzien van sensoren die de ruimte daadwerkelijk in kaart brengen, zodat de robotstofzuiger weet waar hij geweest is en gestructureerd kan schoonmaken. Sommige modellen gebruiken hiervoor een camera. Het nadeel daarvan is dat een camera minder goed werkt als er weinig licht is. De duurste modellen gebruiken daarom een laserscanner (lidar) die ook prima werkt in het donker. Goedkopere modellen gebruiken gyroscopen of versnellingsmeters om de positie van objecten grofweg vast te leggen. Heel accuraat werkt dat niet en dergelijke robotstofzuigers zullen de weg minder goed vinden en soms een stukje overslaan. Er zijn ook stofzuigers die helemaal niks vastleggen en min of meer random rondrijden. Die zullen daardoor niet alles altijd schoonmaken en soms zelf een hele kamer overslaan als ze een deur toevallig niet vonden.
Alle robotstofzuigers hebben sensoren die detecteren of ze ergens tegenaan rijden, zodat ze een stukje achteruit gaan. Sommige modellen gaan verder en hebben ook extra sensoren of een camera die kleinere zaken zoals kabels of zelfs poep herkennen en voorkomen dat ze ertegenaan of overheen rijden. Dit wordt tegenwoordig ook wel AI-herkenning genoemd.
©Tolmachev Sergei
Tip 06: Verboden gebied
Een slimme robot weet waar hij is geweest en heen gaat, maar soms is het ook handig als de robot weet waar hij niet heen mag. Bijvoorbeeld omdat er plekken in huis zijn waar altijd heel veel rommel ligt of waar een kwetsbaar object staat.
Bij de wat duurdere modellen is het mogelijk om gebieden in huis te markeren als verboden gebied. Afhankelijk van het model kan dat fysiek of virtueel. Een fysieke manier is magnetische tape. Dat kun je op de vloer plakken en vormt een grens voor de robot waar hij niet overheen mag. Dat is natuurlijk niet heel fraai midden in de kamer, maar kan handig zijn langs drempels of onder randen van tapijten. Op steeds meer modellen kun je virtuele grenzen aangeven in een kaart in de app. Daar heb je uiteraard wel een geavanceerder model met navigatie voor nodig.
Tip 07: Meer verdiepingen
Een robotstofzuiger kan zelfstandig vanaf zijn basisstation aan het werk gaan, maar kan vermoedelijk niet overal in je huis komen. Trappen en hoge drempels zijn namelijk een onneembare horde voor robotstofzuigers. Wil je ergens schoonmaken waar je stofzuiger niet kan komen, dan moet je hem er zelf even neerzetten. Dat werkt in de praktijk verder prima en als de stofzuiger klaar is, breng je hem weer terug naar zijn laadstation. Sommige robotstofzuigers kunnen kaarten van meerdere omgevingen opslaan, wat handig is als je meerdere verdiepingen hebt. Je stofzuiger weet dan snel waar hij is en kan dan direct gestructureerd beginnen met schoonmaken. Modellen zonder kaartopslag moeten de ruimte iedere keer opnieuw scannen en dat kan even duren, maar heel erg is dat ook weer niet. Iets wat dan natuurlijk niet kan, is tussendoor terugkeren naar het basisstation als de accu leeg dreigt te raken. Als je een groot huis hebt, kun je het thuisstation natuurlijk ook even boven zetten.
©Smole - stock.adobe.com
Een robotstofzuiger met valpreventie:
Tip 08: Stofzak
Als je een robotstofzuiger uitpakt, vind je naast de stofzuiger ook een thuisbasis in de doos. Dat is het vertrek- en eindpunt van de stofzuiger en zorgt er tevens voor dat de accu van de stofzuiger wordt opgeladen. Op steeds meer topmodellen is zo’n basisstation ook voorzien van een stofzak waar de stofzuiger zijn afval in loost. Zo hoef je ongeveer nog maar eens per maand de stofzak te vervangen. En op de meest geavanceerde exemplaren kan zo’n basisstation zelfs de dweil schoonmaken, uitwringen en water bijvullen. Een basisstation met stofzak en eventueel waterreservoir is handig, maar neemt wel wat plek in en valt erg op. Het is uiteindelijk luxe, want heel veel werk is het uitkloppen van het stofbakje in een doorsnee-robotstofzuiger nu ook weer niet.
Tip 09: Dweilen
Sommige robotstofzuigers beschikken over een dweilfunctie. Dat klink goed, maar verwacht bij de meeste modellen niet dat je vloer echt gedweild wordt. In de praktijk is het vaak niet meer dan een licht vochtig doekje over de vloer bewegen. Echt hardnekkig vuil wordt daardoor niet los geschrobd, al zijn er tegenwoordig wel modellen die voorzien zijn van roterende borstels of een vibrerende dweil die wat meer druk geven. Daarbij moet je de meeste robotstofzuigers ombouwen om te dweilen door een watertank te installeren en een doekje te bevestigen. Dat is vaak meer gedoe dan zelf even snel een dweil pakken. Als je echt vaak geautomatiseerd wilt dweilen, is een dweilrobot een beter idee. Sommige duurdere modellen kunnen de dweilfunctie automatisch activeren en uitschakelen tijdens de werking, maar daar betaal je wel een hoge prijs voor.
©Have a nice day - stock.adobe.com
Lees ook: Hekel aan dweilen? Deze slimme apparaten doen het werk voor jou
Tip 10: Zuigkracht
De meeste robotstofzuigers bieden een instelbare zuigkracht. Een lagere zuigkracht is voldoende voor bijvoorbeeld laminaat, maar wanneer de robot een tapijt tegenkomt, is meer zuigkracht nodig. Sommige modellen doen dit automatisch en passen de zuigkracht tijdens het schoonmaken aan op het gedetecteerde vloeroppervlak.
Heb je vooral een gladde vloer met hooguit een normaal laagpolig tapijt, dan is deze automatische herkenning en aanpassing niet echt noodzakelijk. Heb je wel een lastig tapijt in combinatie met een gladde vloer, dan kun je op een simpeler exemplaar ook altijd handmatig instellen op maximaal vermogen. Dat kost alleen wel meer energie en produceert meer lawaai dan noodzakelijk is.
Vervangingsonderdelen Houd er rekening mee dat sommige onderdelen van je robotstofzuiger na verloop van tijd moeten worden vervangen. Denk aan de borstels, filters en misschien zelfs de batterij. Raadpleeg de gebruikershandleiding van je model om te weten te komen hoe vaak deze onderdelen ongeveer moeten worden vervangen en waar je vervangende onderdelen kunt kopen. Sommige fabrikanten laten de geschatte levensduur van de verschillende onderdelen in de app zien. Dat kan een handige leidraad zijn om te bepalen wanneer de borstels vervangen moeten worden. Een borstel kan bijvoorbeeld te zacht worden om vuil goed van de vloer te krijgen.
©Alexandra - stock.adobe.com
Tip 11: Regelmatig onderhoud
Een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, maar dat betekent niet dat je helemaal niks meer hoeft te doen. Zorg ervoor dat je de stofcontainer regelmatig leegt. Filters in je robotstofzuiger vangen de fijnste stofdeeltjes op. Na verloop van tijd kunnen deze verstopt raken, wat de zuigkracht van je stofzuiger kan verminderen. De meeste modellen hebben verwijderbare filters die je eenvoudig kunt schoonmaken door ze af te spoelen onder de kraan. Roterende borstels vegen al het vuil op. Haren, draadjes en ander vuil kunnen in de borstels verstrengd raken en de effectiviteit ervan verminderen. Controleer de borstels en verwijder haren na elke zuigbeurt. Veel robotstofzuigers worden geleverd met een mesje waarmee je verstrengelde haren kunt doorsnijden.
Je robotstofzuiger heeft sensoren die hem helpen navigeren, obstakels detecteren en zorgen dat hij niet zomaar een trap afrijdt. Als deze sensoren vies zijn, kan de robotstofzuiger problemen hebben met navigeren. Gebruik een zachte, droge doek om de sensoren voorzichtig schoon te vegen. Maak ook de laadcontacten af en toe schoon.
©Lazy_Bear - stock.adobe.com
Lees meer over het onderhoud van je robotstofzuiger in dit artikel: Zo onderhoud je een robotstofzuiger
Kooptips
Op zoek naar een robotzuiger die bij je past? We zetten drie interessante producten met uiteenlopende eigenschapen voor je op een rij.
Rowenta X-Plorer Serie 45 RR8277WH
De Rowenta X-Plorer Serie 45 RR8277WH is een robotstofzuiger die niet is voorzien van slimme navigatie. In plaats daarvan gebruikt de robotstofzuiger infrarood-, stoot- en valsensoren om willekeurig zijn weg te vinden maar objecten wel te vermijden. Hierdoor duurt het schoonmaken relatief lang. Wel is het schoonmaakresultaat goed en de stofzuiger kan ook overweg met laagpolig tapijt. Zelfs dweilen is mogelijk. Rowenta heeft een app waarmee je de stofzuiger kunt starten en programmeren. Heb je een niet al te grote of ingewikkelde ruimte, dan heb je mogelijk genoeg aan dit apparaat.
Roborock S8
Roborock is een merk dat al jarenlang robotstofzuigers maakt en bekendstaat om zijn goede navigatie en handige app. De Roborock S8 is het meest uitgebreide model van deze fabrikant zonder laadstation met stofzak. Verder is de S8 een indrukwekkende stofzuiger met een hoge zuigkracht en vernieuwde duorollers zonder borstelharen. Hierdoor zullen haren zich minder snel om de rollers heen wikkelen ,waardoor je deze niet meer zo vaak hoeft te verwijderen. Verder detecteert de S8 of hij op tapijt rijdt, waarna de zuigkracht wordt verhoogd. De S8 is net als vrijwel alle modellen van Roborock voorzien van uitstekende lidar-navigatie
iRobot Roomba J7+
De iRobot Roomba J7+ is een robotstofzuiger die voorzien is van een camera voor de navigatie en objectherkenning. Navigeren werkt goed en de Roomba maakt een kaart van de omgeving. Wel kan de cameranavigatie moeite hebben met volledig donkere omgevingen, dat is een nadeel ten opzichte van modellen met lidar. De robot is 8,7 centimeter hoog en past dus onder vrijwel alle kastjes. Wat deze luxere variant van de Roomba J7 echt handig maakt, is het laadstation met stofzak. Hierdoor wordt de stofzuiger na een schoonmaakrondje automatisch geleegd, zodat hij altijd klaar is om te stofzuigen. Je zult zelf dan maandelijks de stofzak moeten vervangen.