ID.nl logo
In 10 stappen iCloud beveiligen
© PXimport
Huis

In 10 stappen iCloud beveiligen

Een cybercrimineel kreeg toegang tot honderden naaktfoto's van beroemdheden na het ontfutselen van iCloud-inloggegevens. Reden genoeg om de beveiliging van Apples opslagdienst onder de loep te nemen. Je verkleint de kans op ongewenste toegang tot je iCloud-account door deze stappen te nemen.

Het is belangrijk om je Apple ID goed af te schermen, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens. In je Apple ID zitten namelijk diensten opgesloten als iTunes en iCloud. Vooral bij laatstgenoemde dienst heb je waarschijnlijk allerlei persoonlijke bestanden opgeslagen, zoals wachtwoorden, foto's, e-mails, contacten, agenda's en back-ups. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat kwaadwillenden dergelijke gegevens in handen krijgen.

Gelukkig zijn er diverse methoden om je Apple ID (en dus ook iCloud) volledig dicht te timmeren. Apple heeft de beveiliging inmiddels aangescherpt. Zo is het mogelijk om twee-staps-verificatie voor back-ups in te stellen. Naast je wachtwoord krijg je alleen toegang tot een back-up via een code die naar een iDevice of ander mobiel toestel is gestuurd. Verder stuurt Apple ter controle een e-mail wanneer er wordt ingelogd op het iCloud-account. Naast deze nieuwigheden leggen we uit welke beveiligingsmaatregelen je nog meer kunt nemen om je persoonlijke iCloud zo goed mogelijk te beschermen.

©PXimport

In iCloud staan veel persoonlijke gegevens, dus zorg ervoor dat niemand daar bij kan komen.

1 Sterk wachtwoord instellen

De hacker die op iCloud-accounts van tientallen beroemdheden wist in te breken, kreeg dat waarschijnlijk voor elkaar door het gebruik van zwakke wachtwoorden. De eerste stap is dan ook het instellen van een sterk wachtwoord voor je Apple ID. Gebruik bij voorkeur hoofdletters, kleine letters en overige tekens door elkaar. Zorg er bovendien voor dat het wachtwoord uit een flink aantal karakters bestaat. Apple stelt zelf als voorwaarde dat een wachtwoord minimaal acht tekens moet bevatten, maar naar onze mening zijn dat er nog te weinig.

Verder mag je hetzelfde karakter niet driemaal achtereen gebruiken. Om het wachtwoord te wijzigen, navigeer je op de iPhone naar Instellingen / iTunes en App Store. Tik op het e-mailadres waarmee jouw account is ingesteld en kies voor Toon Apple ID. Je drukt nogmaals op het e-mailadres om de gegevens van je Apple ID weer te geven. Vul het gewenste wachtwoord tweemaal in en bevestig tweemaal met Gereed. Het nieuwe wachtwoord voor je Apple ID is nu ingesteld. Dat gebruik je voortaan ook om in te loggen bij iCloud.

©PXimport

Met een sterk wachtwoord voorkom je dat hackers met speciale programmatuur je wachtwoord achterhalen.

2 Wachtwoord wijzigen op pc

Heb je even geen iPhone bij de hand, maar wil je het wachtwoord van je Apple ID (en dus ook iCloud) graag spoedig wijzigen? Je regelt dit klusje gemakkelijk met een pc. Open een browser en surf naar de website. Klik op Beheer uw Apple ID, waarna je de gebruikersnaam en het wachtwoord invult. Bevestig daarna met Log in. Klik aan de linkerkant op Wachtwoord en beveiliging. Geef antwoord op beide beveiligingsvragen en klik op Volgende. Deze antwoorden heb je opgegeven tijdens het aanmaken van een Apple ID. Klik op Wijzig wachtwoord. Vul eerst het oude wachtwoord in en daarna tweemaal het nieuwe. Bevestig als laatste met Wijzig wachtwoord.

©PXimport

Als je geen iPhone bij de hand hebt, wijzig je het wachtwoord op de website van Apple.

3 Beveiligingsvragen

Het beantwoorden van beveiligingsvragen is voldoende om toegang tot je Apple ID-gegevens te verkrijgen. Kwaadwillenden kunnen op die manier je wachtwoord wijzigen en inloggen op je iCloud-account. Heb je gemakkelijke beveiligingsvragen ingesteld waarop mensen in je omgeving wellicht het antwoord weten? In dat geval is het slim om moeilijkere beveiligingsvragen te kiezen. Open de website en volg de instructies uit de voorgaande stap om de beveiligingsinstellingen weer te geven. Stel naar eigen inzicht andere beveiligingsvragen en antwoorden in. Via Bewaar sla je de wijzigingen op.

©PXimport

Gebruik geen beveiligingsvragen waarop anderen mogelijk het antwoord weten.

4 Twee-staps-verificatie aanvragen

Door twee-staps-verificatie in te schakelen, activeer je een extra beschermingslaag voor je Apple ID. Zodra je in iCloud wilt inloggen, heb je naast het wachtwoord ook een verificatiecode nodig. Apple stuurt deze code naar je iPhone of ander mobiel toestel. Naast iCloud werkt twee-staps-verificatie ook voor aankopen bij iTunes, iBooks en App Store. Verder voeg je de extra beveiligingslaag toe aan Mijn Apple ID. Ook al heeft een hacker je wachtwoord bemachtigd, dankzij twee-staps-verificatie kan hij of zij zonder code niets beginnen. Een bijkomend voordeel is dat je geen antwoorden op beveiligingsvragen meer hoeft te onthouden.

Surf naar deze website en volg de instructies uit stap twee om de beveiligingsinstellingen te openen. Klik bij het onderdeel Twee-staps-verificatie op Aan de slag. In de volgende stappen legt Apple haarfijn uit wat twee-staps-verificatie precies inhoudt. Klik tweemaal op Ga door en vraag een twee-staps-verificatie aan. Uit veiligheidsoverwegingen dien je drie dagen te wachten voordat je deze instelling kunt activeren wanneer er onlangs grote wijzigingen hebben plaatsgevonden binnen het account. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het wijzigen van de beveiligingsvragen of het wachtwoord. Deze wachttijd vindt Apple noodzakelijk om te voorkomen dat iemand anders namens jou twee-staps-verificatie instelt. Klik als laatste op Gereed.

©PXimport

Apple hanteert een wachttijd van drie dagen voor het instellen van twee-staps-verificatie.

5 Twee-staps-verificatie activeren

Na drie dagen wachten kun je twee-staps-verificatie activeren. Ga naar het beveiligingsgedeelte van Mijn Apple ID en klik op Aan de slag. Nadat je tweemaal op Ga door hebt geklikt, kies je wederom voor Aan de slag. Via Voeg een telefoonnummer toe vul je het juiste mobiele nummer in. Klik op Volgende. Je ontvangt nu een verificatiecode op je toestel. Neem de code over en bevestig met Verifieer. Naast sms kun je er ook voor kiezen om de codes te ontvangen via meldingen van Zoek mijn iPhone. Klik in dat geval achter de naam van je iPhone op Verifieer en neem de code over. De enige voorwaarde is dat Zoek mijn iPhone is geactiveerd (Ga hiervoor op je iPhone naar Instellingen / iCloud / Zoek mijn iPhone).

Het staat je vrij om meerdere vertrouwde apparaten toe te voegen. In de volgende stap ontvang je een herstelcode. Deze code heb je nodig bij problemen (zie stap 7). Kies voor Druk code af en bewaar het A4'tje op een veilige plek. Klik op Ga Door en voer ter bevestiging de herstelcode in. Zodra je op Bevestig hebt geklikt, accepteer je de voorwaarden. Klik als laatste op Schakel twee-staps-verificatie in.

©PXimport

Met twee-staps-verificatie ontvang je verificatiecodes via sms of meldingen van Zoek mijn iPhone.

6 App-specifieke wachtwoorden

Sommige apps bieden geïntegreerde iCloud-ondersteuning aan. Voor apps van derden die geen twee-staps-verificatie ondersteunen, is een apart wachtwoord vereist. Dit noemt Apple een app-specifiek wachtwoord. Deze maatregel zorgt voor meer veiligheid omdat apps van andere fabrikanten niet het hoofdwachtwoord opslaan. Ga naar het beveiligingsgedeelte van Mijn Apple ID en klik op Genereer een app-specifiek wachtwoord. Voeg een label toe, zodat je weet voor welke toepassingen je het wachtwoord gebruikt. Klik daarna op Genereer. Typ het app-specifieke wachtwoord in het lege wachtwoordveld van de app die je wilt synchroniseren met iCloud.

©PXimport

Voor toepassingen die gegevens opslaan in iCloud creëer je een app-specifiek wachtwoord.

7 Herstelcode

Indien je de iPhone waarop je verificatiecodes ontvangt niet meer in bezit hebt of het wachtwoord niet meer weet, heb je normaal gesproken geen toegang meer tot iCloud. Gelukkig is er nog wel een uitweg, namelijk de herstelcode. In combinatie met het wachtwoord of het verificatieapparaat lukt het dan alsnog om in te loggen. Ben je het wachtwoord vergeten? Ga naar de website en klik op Beheer uw Apple ID. Nadat je klikt op Wachtwoord vergeten, vul je het e-mailadres en de herstelcode in. Bedenk vervolgens een nieuw wachtwoord. Als je het verificatie-apparaat kwijt bent, log je eerst in. Klik daarna op Niet in staat om berichten te ontvangen op uw apparaten en vul de herstelcode in. Voeg vervolgens nieuwe vertrouwde apparaten toe.

©PXimport

Wachtwoord vergeten? Via de herstelcode en een vertrouwd apparaat heb je alsnog toegang tot je Apple ID.

8 Herstelcode vervangen

Het is riskant om een herstelcode te verliezen. Zodra dat is gebeurd, vraag je meteen een nieuwe herstelcode aan. Surf naar de website en klik op Beheer uw Apple ID. Typ daarna je inloggegevens en kies voor Log in. Neem de verificatiecode over van je mobiele toestel. Je navigeert vervolgens naar Wachtwoord en beveiliging. Klik op Vervang verloren herstelcode om een verse code aan te vragen. Via Volgende en Druk code af print je de herstelcode uit. Vul ter bevestiging alle karakters in en sluit af met Activeer.

©PXimport

Je kunt op ieder moment een nieuwe herstelcode aanvragen.

9 iCloud Drive

Via iCloud Drive zijn apps in staat om data met de online server van Apple te synchroniseren. Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld documenten, pdf-bestanden, spreadsheets en afbeeldingen ook op je pc en Mac beschikbaar zijn. Gelukkig bepaal je helemaal zelf welke data je op iCloud bewaart. Het staat je namelijk vrij om privébestanden voor de zekerheid uitsluitend lokaal op te slaan. Navigeer op je iPhone naar Instellingen / iCloud / iCloud Drive. Je ziet een overzicht van apps die documenten en gegevens in iCloud bewaren. Via de schuifknop geef je aan welke apps hiervoor toestemming hebben. Je kunt desgewenst ook besluiten om iCloud Drive helemaal uit te zetten.

©PXimport

Geef aan welke apps documenten en gegevens op iCloud mogen bewaren.

10 Sleutelhanger

De functie Sleutelhanger is een nuttige optie van iCloud waarmee je wachtwoorden en creditcardgegevens kunt opslaan op de online server van Apple. Het voordeel hiervan is dat je tijdens surfsessies automatisch bij websites kunt inloggen. Handig voor het geval je regelmatig inloggegevens vergeet. Navigeer naar Instellingen / iCloud / Sleutelhanger. Activeer de schakelaar achter iCloud-sleutelhanger en log in bij iCloud. Kies voor Stel in. Je iPhone vraagt nu om een viercijferige iCloud-beveiligingscode in te stellen. Vind je dat niet veilig genoeg? Kies dan onderaan voor Geavanceerde opties. Via Gebruik ingewikkelde beveiligingscode bedenk je zelf een wachtwoord.

Je kunt ook besluiten dat iCloud een willekeurige beveiligingscode genereert. Maak een keuze en laat in de volgende stap je telefoonnummer achter. Apple gebruikt dit telefoonnummer om je identiteit via sms te verifiëren wanneer je de iCloud-beveiligingscode bijvoorbeeld verandert. Kies voor Volgende en vul ter bevestiging het wachtwoord in van je iCloud-account. Ga naar Instellingen / Safari / Wachtwoorden en invullen. Activeer de schakelaars achter Namen en wachtwoorden en Creditcards. Om je inloggegevens goed te beveiligen, is het slim om een codeslot op je iPhone in te stellen. Kies in dat geval voor Schakel codeslot in en bedenk een toegangscode van vier cijfers. Tijdens surfsessies in Safari biedt iCloud-sleutelhanger voortaan aan om wachtwoorden en creditcardgegevens te bewaren.

©PXimport

Via Sleutelhanger bewaar je op een veilige manier wachtwoorden in je iCloud-account.

E-mails van Apple

Wanneer je de veiligheid van iCloud verbetert, houdt Apple je op de hoogte van alle wijzigingen via e-mails. Zo ontvang je een bericht wanneer je het wachtwoord of beveiligingsvragen wijzigt. Ook als je inlogt op www.icloud.com, Zoek mijn iPhone uitzet of een twee-staps-verificatie aanvraagt, krijg je een e-mail. Apple stuurt deze notificaties om te voorkomen dat hackers toegang hebben tot je gegevens, zonder dat je het in de gaten hebt. Als je een e-mail ontvangt terwijl je niet hebt ingelogd op iCloud of Mijn Apple ID, is het zaak om zo snel mogelijk het wachtwoord te veranderen.

©PXimport

Indien er wordt ingelogd op je iCloud-account, stuurt Apple voor de zekerheid een waarschuwingsmail.

▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik