ID.nl logo
Huawei P8 - Ultieme samensmelting van iPhone en Android?
© PXimport
Huis

Huawei P8 - Ultieme samensmelting van iPhone en Android?

Huawei's P-serie moet meedoen in het hoogste segment, maar dan wel met een aanzienlijk scherper prijskaartje dan een Galaxy S6 of LG G4. De P7 van vorig jaar liet al ziet dat Huawei op de goede weg was, al bleek er meer dan genoeg ruimte voor verbetering. Deze splinternieuwe P8 bewijst dat de Chinese fabrikant snel leert van zijn fouten. De P8 is het toptoestel dat niet langer kon uitblijven...

We zien het steeds vaker; smartphones met meer dan degelijke specificaties, voorzien van een midrange prijskaartje. Zo ook deze P8 van Huawei. Qua specs is het misschien net een tandje minder dan de toptoestellen van Samsung of HTC, maar qua prestaties komt het toestel goed mee. De grote vraag is dan ook: Ben je anno 2015 nog wel bereid 700 euro uit te geven voor een nieuwe smartphone als er ook een P8 beschikbaar is? Ik zocht het voor je uit...

De Ascend P7 was vorig jaar een van mijn favoriete toestellen. Erg betaalbaar, strak design en prestaties waar ik mee uit de voeten kon. Echt meekomen met de top deed het toestel echter niet, waarbij vooral de software soms rare kuren vertoonde en de camera niet onder alle omstandigheden goed presteerde. De P8 is op werkelijk ieder punt verbeterd, en dat maakt het een serieuze speler dit jaar.

De P8 is belachelijk dun

Met 6,4 millimeter is de P8 belachelijk dun, en samen met de volledig aluminium behuizing zorgt dit voor een stijlvol en zakelijk ogende telefoon. De glimmende rand loopt een beetje rond af en heeft bovendien een matte afwerking, waardoor het toestel lekker in de hand ligt en eenvoudig op te pakken is. Dat laatste wil nog wel eens een probleem zijn met dergelijk dunne toestellen.

©PXimport

De P8 is slechts 6,4 millimeter dik.

Huawei weet qua uiterlijk een premium smartphone in de markt zetten. Het oog voor detail draagt hier zeker aan bij. Zo ligt de aan-/uitknop bijvoorbeeld mooi verzonken in de aluminium rand, en heeft de fabrikant zeer knap de 13 megapixel-camera volledig in de behuizing weten te proppen. Geen lelijke puist zoals de iPhone 6 of Galaxy S6 dus.

Qua kleurstelling is er de keuze uit champagne en grijs voor de 16GB variant, en goud en zwart voor het 32GB model. Ik heb de champagnekleurige telefoon getest, waarbij de licht gouden achterkant gecombineerd wordt met een witte voorkant. Van die witte voorkant zie je niet erg veel overigens, want het grote 5,2 inch-scherm beslaat een goede 78,3 procent van het oppervlak.

Knallende kleuren

Waar de P7 nog een 720p-scherm voerde, beschikt de P8 gelukkig over een full hd-paneel. Iets dat ook niet meer dan normaal is als je in 2015 wil meedoen met de grote jongens. Het scherm is dan misschien minder scherp dan dat van een G4 of S6, in het dagelijks gebruik zal je dat echt niet merken. Het scherm is helder en toont knallende en realistische kleuren. Prima toestel om je foto's op te bewonderen, Netflix op te kijken of een leuke game te spelen.

©PXimport

Het 5,2 inch-scherm heeft een pixeldichtheid van 424 ppi.

Een iPhone-achtige Android

De P8 draait op Android 5.0 met Huawei's eigen Emotion UI. Deze softwarelaag doet erg iOS aan, en dat is in mijn ogen zeker geen nadeel. Ben je echter al jaren een Android-toestel van bijvoorbeeld Samsung gewend, dan kan de Emotion UI even wennen zijn en beperkt aanvoelen.

Je kunt de software wel tot het extreme aanpassen en personaliseren, maar het gemis van een appgrid (net als op een iPhone worden alle apps op het homescherm geplaatst) kan voor enige rommel zorgen als je niet obsessief met mapjes werkt. Wil je een aangepast thema voor de telefoon downloaden dan heeft Huawei hiervoor een speciale store meegeleverd. De hoeveelheid katten en anime-figuren die je in deze thema's ziet terugkomen verraden wel direct dat we hier met een Chinese fabrikant van doen hebben.

De Emotion UI introduceert ook enkele nieuwe snufjes. iets waar Huawei hoog over van de toren blaast is de technologie die het verschil moet herkennen tussen de aanraking van een vingertop en een knokkel. En dat kan soms best handig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk een deel van het scherm selecteren die je als afbeelding wilt opslaan, of dubbeltikken om een standaard screenshot te maken.

©PXimport

De nieuwe functies van de Emotion UI werken niet altijd even prettig.

Echter werkt dit nog niet vlekkeloos. Het gebeurt namelijk veel te vaak dat het toestel mijn vinger voor een knokkel aanziet, waardoor ik een blauwe streep over het scherm trek in plaats van het notificatiecentrum. Om nog maar te zwijgen over de ellende die dit kan veroorzaken als je een game aan het spelen bent. Ik heb een gigantische hoeveelheid onbedoelde screenshots gemaakt tijdens het spelen van Monument Valley. Gelukkig is het sinds de meest recente softwareupdate ook mogelijk om de functionaliteit volledig uit te schakelen. Een ander irritatie van de Emotion UI is de slordige vertaling van de software die je veel te vaak tegenkomt. Tot aan dt-fouten toe...

Altijd het snelste netwerk

Een andere nieuwe functie is Wifi+. Dit zoekt automatisch naar het beste en snelste draadloze netwerk. Wanneer je beter kunt overschakelen naar een stabieler netwerk, zal de telefoon dit voorstellen. Dit gaat overigens ook op voor je mobiele dataverbinding, dus het kan onbedoeld voor extra kosten zorgen. Daarnaast wil het ook nog wel eens ongevraagd verbinding maken met een netwerk waar je een wachtwoord voor nodig hebt. Ook deze functie is uit te schakelen als je er geen meerwaarde in ziet.

©PXimport

Het aluminium geeft de P8 een zeer premium uitstraling.

De P8 draait soepel dankzij de twee quadcore-processors en 3GB aan RAM. Het schakelen tussen apps gaat vlot, websites laden snel en er zijn amper haperingen wanneer je door het systeem bladert. Maar het blijkt toch vooral een goede telefoon voor multimedia-gebruik. Om dit echt goed te kunnen doen heb je waarschijnlijk niet genoeg aan de 16GB geheugen van het instapmodel, maar dit is gelukkig eenvoudig uit te breiden met een microSD-kaartje.

Camera met uitstekende beeldstabilisatie

De camera is vaak een goede reden om voor een smartphone uit het topsegment te kiezen. De 13 megapixel-sensor die in de P8 laat echter zien dat dit eveneens verleden tijd is. De camera is in één woord geweldig. De sensor op de achterkant beschikt over een uitstekende optische beeldstabilisatie, wat video's stabieler laat opnemen en foto's in donkere omgevingen helderder maakt. Video's zijn zelfs stabieler dan die ik hebt geschoten met de iPhone 6 Plus, een toestel dat toch bekendstaat om zijn geweldige videomogelijkheden.

©PXimport

Huawei heeft de camera knap in de dunne behuizing weten te proppen.

Zowel binnen als buiten schiet je prachtige kleurrijke foto's bij goede lichtomstandigheden. Vooral de witbalans en kleurweergave zijn indrukwekkend. Ook in donkere omgevingen zijn de foto's mooier dan van veel andere smartphones, maar wellicht een beetje te kunstmatig opgepoetst. Gelukkig kan je dit naar wens terugschroeven, maar dan moet je dus wel even de moeite nemen de uitgebreide instellingen in te duiken.

Tevens zijn er enkele extra foto-functies ingebouwd, waarvan met name Lichtgraffiti leuk is om mee te spelen. De selfie camera (8 megapixels!) is net als op de P7 erg sterk. Waarbij de echte selfiefanaat los kan gaan met opties om jezelf mooier te maken, grappige effecten kan toepassen of kan spelen met tal van hippe filters.

Iedere avond aan de lader

Er is een (niet te verwisselen) 2600mAh-batterij in de telefoon aanwezig die een aardige accuduur levert. Huawei zegt veel software-optimalisaties te hebben doorgevoerd om voor een opvallend lange batterijduur te zorgen, maar ik merk hier weinig van in het dagelijks gebruik. Je moet de telefoon nog altijd iedere avond aan de lader hangen. Ik heb aan het eind van de dag nog zo'n 20 procent van de batterij over, en ik bent een vrij actieve smartphone-gebruiker en -gamer. Niks mis mee dus, maar bijzonder is het allerminst.

Conclusie

Een goede smartphone, dat is de Huawei P8. Zet je alle prestaties en mogelijkheden echter af tegen het schappelijke prijskaartje van 450 euro, dan durft ik het zonder twijfel een geweldige smartphone te noemen. Oke, Huawei heeft wat teveel functies toegevoegd die het gebruik niet bepaald ten goede komen, maar als je de moeite neemt deze aan te passen of uit te schakelen, houd je een toestel over dat zich tot de beste van 2015 mag rekenen. Vooral de uitstekende camera, het prachtige beeldscherm en het strakke design zouden reden genoeg moeten zijn om eens verder te kijken dan de peperdure smartphones van Apple, Samsung en LG.

Fantastisch
Conclusie

Huawei P8 --------- **Prijs:** € 449,- (16GB), € 549,- (32GB) **Kleur:** Grijs en champagne (16GB), Zwart en goud (32GB) **OS:** Android 5.0 **Scherm:** 5,2 inch LCD (1080 x 1920 pixels) **Processor:** 2GHz quadcore 2 GHz Cortex-A53 en 1,5GHz quadcore Cortex-A53 **RAM:** 3GB **Opslag:** 16GB (uitbreidbaar) **Batterij:** 2680mAh **Camera:** 13MP (achter) 8MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11a/b/g/n, nfc, gps **Formaat:** 144,9 x 72,1 x 6,4 mm **Gewicht:** 144 gram

Plus- en minpunten
  • Design
  • Prijs
  • Camera
  • Beeldscherm
  • Interface
  • Nieuwe functies
▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING

▼ Volgende artikel
Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd
Huis

Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd

Sony heeft zijn nieuwste vlaggenschip smartphone in de Xperia-serie aangekondigd, de Xperia 1 VII. Met deze telefoon kunnen gebruikers vloeiende en stabiele video-opnamen maken, zonder dat ze daarbij naar het scherm hoeven te kijken.

De nieuwe Xperia is ontworpen in nauwe samenwerking met de ingenieurs van Sony's andere productlijnen, zoals Alpha camera's, Walkman audioapparatuur en BRAVIA televisies. Hierdoor profiteert de smartphone van de nieuwste technologieën uit deze verschillende Sony-productcategorieën. De telefoon maakt gebruik van wat Sony 'Xperia Intelligence' noemt, een verzameling AI-technologieën die speciaal voor deze telefoon zijn geoptimaliseerd om camera, geluid en beeldweergave te verbeteren.

Nieuwe camera-bediening

De Xperia 1 VII introduceert een compleet nieuwe camera-ervaring voor smartphones. Met nieuwe functies zoals 'AI Camerawork' en 'Auto Framing' kunnen gebruikers stabiele video-opnamen met een goede compositie maken, zelfs wanneer ze niet naar het scherm kijken. De 'AI Camera Work' functie zorgt ervoor dat het onderwerp in het midden van het beeld blijft, zelfs als je rondloopt tijdens het filmen. 'Auto Framing' gebruikt AI om het onderwerp te volgen en het beeld automatisch bij te snijden zodat het centraal in het scherm wordt geplaatst.

De smartphone beschikt over drie camera's aan de achterzijde. De ultragroothoeklens van 16 mm is uitgerust met een 48 MP 1/1,56-inch sensor, ongeveer 2,1 keer groter dan het vorige model, waardoor je ook 's nachts heldere foto's kunt maken. De groothoeklens biedt 24-48 mm (gelijk aan 2x optische zoom) en is uitgerust met de 'Exmor T for mobile'-sensor. De telelens geeft een optische zoom van 85-170 mm, waarmee ook onderwerpen op grote afstand in hoge resolutie vastgelegd kunnen worden.

Verbeterde audiokwaliteit

Het Walkman DNA komt terug in de verbeterde geluidskwaliteit, vooral bij het gebruik van bedrade koptelefoons. De 'DSEE Ultimate' technologie maakt gebruik van AI om ook bij draadloze verbindingen en gecomprimeerde streaming audiobronnen een hoge geluidskwaliteit te bieden. De full-stage speakers zijn verder aangepast voor een nog helderder geluid over het hele frequentiebereik.

Voor een optimale kijkervaring is aan de achterkant van de Xperia 1 VII een extra lichtsensor toegevoegd waarmee de helderheid en kleur van het scherm aangepast kunnen worden aan de omstandigheden. Of je nu buiten in fel zonlicht staat of binnen in gedimd licht, de telefoon past de helderheid, het kleurengamma en de kleurtemperatuur aan.

Krachtige prestaties

De smartphone is uitgerust met de nieuwste Qualcomm-chip, de Snapdragon 8 Elite, waarbij NPU, CPU en GPU elk met meer dan 40% zijn verbeterd. Met de 'Processing Optimization'-functie kan tot 10% energie bespaard worden bij specifieke toepassingen zoals social media en internetgebruik. Hierdoor kan de Xperia 1 VII volgens Sony twee dagen lang actief gebruikt worden. Sony belooft verder ondersteuning voor vier OS-versie-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates.

Toegankelijkheid en duurzaamheid

Sony heeft ook aan toegankelijkheid gedacht met functies zoals horizontale meetinformatie via geluid en trillingen op het opnamescherm. De Android 'TalkBack'-functie is aangepast, zodat het menu in volgorde van gebruiksfrequentie kan worden voorgelezen. Bij de productie van de telefoon zelf is volgens Sony rekening gehouden met het milieu: de verpakking is volledig plasticvrij en ongeveer 84% van de materialen in bepaalde onderdelen bestaat uit milieubewuste kunststoffen, waaronder het gerecyclede SORPLAS.

Er is ook een speciaal hoesje ontworpen voor de Xperia 1 VII (apart verkrijgbaar), voorzien van een statiefje dat zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden. Het hoesje is verkrijgbaar in drie kleuren die bij de Xperia 1 VII passen en bestaat voor ongeveer 78% uit milieuvriendelijke kunststoffen.

Beschikbaarheid en prijzen

De Xperia 1 VII is nu verkrijgbaar in de Sony Store in de kleuren Slate Black, Moss Green en Orchid Purple. De adviesprijs bedraagt 1499 euro inclusief btw. Bij aankoop via de Sony Store ontvangen klanten tijdelijk een gratis WH-1000XM5 draadloze koptelefoon met Noise Cancelling en 50% korting op het speciale Xperia 1 VII hoesje.