Hands-on met de Galaxy S5 van Samsung
De Galaxy S5 van Samsung is gearriveerd en we zijn er na onze eerste bevindingen niet echt ondersteboven van. Waarom? Dat lees je in deze hands-on review van de Samsung Galaxy S5.
Samsung is weer terug met een nieuw paradepaardje. En je raadt het natuurlijk al, dat is de Galaxy S5. We hebben in Barcelona een kijkje genomen bij deze nieuwe rivaal van de iPhone 5s, dus hierbij onze hands-on review van de Samsung Galaxy S5.
In plaats van de Galaxy S5 aan te kondigen op een evenement ver weg van alle drukte van MWC, heeft Samsung de smartphone op de eerste avond onthuld. De naam van het evenement, Unpacked 5, gaf het al een beetje weg dat de Galaxy S5 zou worden bevestigd.
Galaxy S5: Ontwerp
De Galaxy S5 heeft nog steeds die herkenbare Samsung-look. Dit betekent dat er niet veel veranderd is ten opzichte van voorgaande generaties en andere Galaxy-apparaten. De S5 lijkt sterk op de Galaxy Note3, wat jammer is omdat het als vlaggenschip telefoon echt zijn eigen stijl nodig heeft.
In je hand voelt het ook niet als een premium smartphone. De geperforeerde cover aan de achterkant zou het natuurlijker moeten doen aanvoelen, maar we zien het voordeel niet echt. Misschien moeten we daarvoor het apparaat wat langer gebruiken.
Een groot verschil in ontwerp is de toevoeging van stof- en waterbestendigheid. Dat is iets wat Sony al een tijdje in haar Xperia lijn aanbiedt. De Galaxy S5 heeft een IP67-rating, wat betekent dat het apparaat prima nat kan worden zonder vanbinnen kapot te gaan. Maar je moet er wel voor zorgen dat de poorten bedekt zijn en dat de achterste cover goed vastgeklikt is. Ik denk dat een aantal gebruikers voor een ongewenste verrassing zullen komen te staan wanneer de openingen niet volledig bedekt zijn.
De Galaxy S5 is bij de lancering in vier kleuren beschikbaar - zwart, wit (zoals je misschien zou verwachten) plus blauw en iets dat 'copper gold' genoemd wordt. Deze laatste heeft naar onze mening een soort perzikachtige tint.
©PXimport
Galaxy S5: Scherm
Ondanks de vele geruchten over een 5,25 inch-scherm, is het scherm van de Galaxy S5 slechts marginaal groter dan de Galaxy S4. Het scherm is 5.1 inch en als je hoopte op een nieuwe belachelijk hoge resolutie, dan ben je misschien teleurgesteld dat de Galaxy S5 nu een standaard Full HD-display heeft. Uiteraard is het wel nog altijd Super AMOLED zoals je van Samsung zou verwachten. Het scherm ziet er goed uit maar we hadden stiekem al de volgende generatie van technologie verwacht.
Samsung zegt wel dat het scherm automatisch elementen zoals kleurenspectrum, witbalans en contrast aanpast, maar we zullen op ons testexemplaar moeten wachten om dit goed te kunnen testen.
Galaxy S5: Hardware
De Galaxy S5 heeft de high-end specificaties die je in een vlaggenschip telefoon graag terugziet. Een 2.5GHz quadcore-processor (Qualcomm Krait) met 2 GB RAM, en de telefoon heeft een capaciteit van 16 GB of 32 GB. Dit kan worden uitgebreid met een microSD-kaart van maximaal 64 GB. Tijdens onze hands-on tijd met het apparaat waren de prestaties uiterst vlot.
Draadloze connectiviteit is helemaal up-to-date met 11ac wifi (MIMO), NFC, Bluetooth 4.0, een infrarode transmitter, en de nieuwste 4G-technologie. De Galaxy S5 heeft Cat 4 LTE wat acht banden ondersteunt en een downloadbooster die je wifi-verbinding gebruikt om je een theoretische maximale downloadsnelheid te bieden van 400Mbps.
Galaxy S5: Vingerafdrukscanner
Een belangrijke hardwaretoevoeging is een vingerafdrukscanner. Samsung moest ook wel een beetje, aangezien de iPhone 5s er eentje heeft. Die van de Galaxy S5 is ook in de thuisknop gebouwd, maar je moet je vinger eroverheen vegen. Ik heb dit wel 20 keer geprobeerd en de scanner faalde geen enkele keer. Het kan gebruikt worden om het scherm te ontgrendelen, een privémodus te laden, of mobiele betalingen te autoriseren.
©PXimport
Galaxy S5: Camera
De camera heeft een prima 16 megapixel-sensor en een aantal nieuwe functies die in het oog springen. Supersnelle autofocus betekent dat je in 0,3 seconden een foto kunt maken, aldus Samsung. We konden dit niet echt timen, maar het lijkt inderdaad erg snel te gaan.
Een selectieve focusmodus stelt je in staat om te kiezen uit drie verschillende scherptepunten nadat je een foto genomen hebt - dichtbij, ver weg, en pan. Dit werkte niet geweldig voor ons, maar de omstandigheden waren ook niet echt ideaal, dus we zullen deze en andere functies later goed testen zodra we ons testmodel hebben ontvangen. Video wordt opgenomen in een 4k-resolutie, wat indrukwekkend is.
Onder de camera zit een flitser maar ook een hartslagmeter, waardoor de Galaxy S5 de eerste smartphone met deze functie is. Plaats je vinger op de sensor en hij kan binnen enkele seconden je hartslag meten. Dit is ingebouwd in de S Health-app en het is een coole functie voor mensen die van fitness houden. Het werkte de eerste keer niet voor mij, maar ik denk dat ik misschien te hard drukte.
©PXimport
Galaxy S5: Batterij
We kunnen de batterijduur niet goed testen hier in Barcelona, maar Samsung zegt dat het sterk verbeterd is. Het apparaat heeft een redelijk grote 2,800 mAh-batterij. Hoewel dat zeker niet de grootste is die we zijn tegengekomen, gaat het vooral om hoe je hem gebruikt.
©PXimport
De Galaxy S5 heeft een Ultra Power Saving-modus die helpt voorkomen dat de telefoon zichzelf uitschakelt. Wanneer de batterij bijna leeg is schakelt hij over op deze modus, waardoor het scherm volledig zwart wordt en alle onnodige functies worden uitgeschakeld, en je alleen de basisdingen (zoals SMS en bellen) hebt. In deze modus kan de Galaxy S5 in stand-by 24 uur meegaan op 10 procent. Bij normaal gebruik gaat hij 10 uur mee bij web-browsen en 12 uur bij het afspelen van video, aldus Samsung.
Galaxy S5: Software
Op het eerste gezicht - en afgaande op het thuisscherm - heeft Samsung niet veel gedaan aan de software, ook al is het Android 4.4 KitKat. Maar het is wel echt meer opgeruimd. Ronde iconen in de drop-down notificatiebalk en het instellingenmenu, wat echt een enorme verbetering is. Vergelijkbaar met BlinkFeed is de Samsung Magazine-interface links van het thuisscherm geplaatst. We zagen zo snel geen manier om het te verwijderen voor mensen die er niet dol op zijn.
©PXimport
Nieuwe functies zijn onder andere een Kind-modus waarmee je de content en speeltijd van kinderen kunt beperken. De interface is grappig, kleurrijk en het kind kan niet teruggaan naar het hoofdscherm zonder de PIN-code te weten. Er is ook een privémodus die we eerder genoemd hadden toen we het over de vingerafdrukscanner hadden. Hiermee kun je privé-content opslaan zoals foto's en video's waarvan je niet wilt dat anderen ze zien.
We wachten nog op een prijs voor de Galaxy S5, welke op 11 april gelanceerd wordt.
Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCAdvisor. Wij publiceren deze content om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen dus afwijken van de Nederlandse editie.