ID.nl logo
Huis

Haal het maximale uit iedere oplaadbeurt

Hoewel het tegenwoordig gemakkelijker is om een stopcontact voor je mobiele apparaat te vinden, kan het altijd gebeuren dat je een keer zuinig met de batterij van je laptop, smartphone, of tablet moet zijn omdat je het apparaat niet kunt opladen. Hier een aantal trucs om de batterijduur te rekken.

Verhoog de batterijduur op elk apparaat

Feit: Je batterij kan een bepaalde hoeveelheid energie bevatten, en je kunt deze capaciteit op geen enkele (veilige) manier verhogen.

Dus als elektrische capaciteit eindig is, is het vrij duidelijk dat je je verbruik zult moeten verminderen om een batterij langer mee te laten gaan. De enige manier om dat te doen, is dingen uit te schakelen of te verlagen, net als met de verlichting en apparaten in je huis. Dat wist je natuurlijk al, maar je weet vast niet hoeveel dingen je kunt verlagen of uitschakelen.

©PXimport

Nadeel van een zogenoemde unibody-behuizing is dat je de batterij niet kunt vervangen.

Het meest voor de hand liggende component dat je kunt dimmen of uitzetten wanneer je het niet gebruikt, is het beeldscherm. Verlaag de helderheid zoveel mogelijk, en zet de monitor uit wanneer je hem niet nodig hebt. Verlaag de automatische uitschakeloptie. Hoe rigoureuzer je te werk gaat, hoe meer energie je zult besparen. Als je in nood bent, schakel hem dan handmatig uit, zo snel en zo vaak mogelijk.

De GPS-componenten en de real-time navigatiesoftware die er gebruik van maken, zijn de meest beruchte energievreters op mobiele apparaten zoals smartphones. Ze oefenen niet alleen druk uit op de antenne, maar ook op de CPU met grafische weergaven. Als je batterij dreigt leegt te lopen, probeer dan de algemene locatie en route te onthouden, en wacht tot je in de buurt bent voordat je met de GPS-app in de weer gaat. Gebruik indien mogelijk alleen de gesproken aanwijzingen.

Bluetooth, mobiel internet, NFC (near field communication) en wifi zijn ook enorme grootverbruikers. Door deze functies uit te schakelen wanneer je ze niet nodig hebt, kun je de levensduur van je batterij verdubbelen. De vliegtuigmodus schakelt alles uit, en is bedoeld om je batterij te beschermen, aangezien deze erg snel leegloopt wanneer je telefoon constant op zoek is naar signalen die er op een hoogte van 10 kilometer niet zijn. Opmerking; Als je een telefoon hebt die wifi-oproepen ondersteunt (T-Mobile/Windows Phone 8), kan het gebruik van deze functie de batterijduur verlengen, omdat de wifi-antenne minder stroom verbruikt.

Ten slotte, hoewel multitasking het switchen tussen apps sneller doet verlopen, verbruikt het ook meer energie. Zelfs wanneer een app niet op de voorgrond draait moet hij toch door het besturingssysteem bediend worden, en het kan dat de app op de achtergrond taken uitvoert. Draai slechts één app tegelijk wanneer je batterij bijna leeg is.

Tips voor laptopgebruikers

Alles wat ik tot nu toe besproken heb geldt voor alle apparaten voor mobiel computergebruik; je kunt echter een heleboel extra doen wanneer het apparaat in kwestie een laptop is. Naast het dimmen van je scherm en het uitschakelen van antennes, is er een hoop andere hardware die je uit kunt schakelen, zoals de achtergrondverlichting van het toetsenbord, FireWire poorten, wifi, serie- en COM-poorten, webcams, geluid en extra videocontrollers, en je optische station (als je laptop er een heeft). De hoeveelheid energie die je bespaart door één enkel onderdeel uit te schakelen kan vrij klein zijn, maar als je er meerdere uitschakelt kan het ineens een groot verschil maken.

Om een bepaald hardwarecomponent uit te schakelen (CPU's en schijfcontrollers kun je niet uitschakelen), typ device manager in de Windows zoekfunctie in (het veld onderaan het startmenu, of begin gewoon te typen in Metro), of klik met de rechtermuisknop op Computer, selecteer Manage, en open Device Manager aan de linkerkant. Klik met de rechtermuisknop op een item om het in- of uit te schakelen.

©PXimport

Schakel apparaten en services uit die je niet actief gebruikt.

En dan is er de software. Oh, de software. Ik heb het al gehad over het draaien van slechts één programma tegelijkertijd, maar applicaties zijn slechts het topje van de ijsberg. Het kan zijn dat je tientallen handige, maar onnodige achtergrondprocessen draait. Goede voorbeelden zijn onder andere software-updaters, printer en scanner configuratieprogramma's, en apps van online opslagdiensten. Er zijn zelfs een aantal Windows functies - zoals zoekindexering - die uitgeschakeld kunnen worden.

Om onnodige processen te beëindigen, gebruik de Windows zoekfunctie zoals hierboven beschreven, maar typ ditmaal task manager in. Of klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Start Task Manager, of druk op Ctrl+Alt+Del en selecteer hetzelfde. Zodra het Windows Task Manager dialoogvenster verschijnt, selecteer het tabblad Processes, en maak gebruik van de procesnamen en beschrijvingen.

Over het algemeen kun je veilig alle processen beëindigen die een merknaam van derden hebben (Adobe, Apple, Dell, Google, HP, Dell, etc.). Klik met de rechtermuisknop op het programma, en selecteer End Process Tree om het te beëindigen, plus alle onzichtbare processen die het met zich meebrengt. Geen zorgen, dit zijn geen permanente veranderingen. Het proces zal opnieuw verschijnen wanneer je de computer opnieuw opstart of opnieuw inlogt.

©PXimport

Met de Task Manager kan je eenvoudig processen stopzetten.

Hopelijk verbruik je tijdens het uitschakelen van deze processen niet meer energie dan je terugwint. Het loont om vertrouwd te raken met deze opruimactie terwijl je computer op netstroom draait, zodat je het wanneer het er echt op aankomt snel kunt doen.

Als je achtergrond-apps en processen wilt uitschakelen zodat ze niet automatisch terugkomen wanneer je de computer opnieuw opstart, draai dan msconfig.exe (gebruik de Windows zoekfunctie). Je kunt items die je niet nodig hebt vinden onder de tabbladen Startup en Services. Als ze toch belangrijk blijken te zijn, kun je ze altijd opnieuw inschakelen. Voor gedetailleerdere informatie en controle over hoe diensten opstarten (automatisch of wanneer nodig), draai services.msc, opnieuw met de zoekfunctie. Het is ook een goed idee om ongebruikte applicaties te deïnstalleren.

De levensduur van een batterij verlengen

De trucs om de levensduur van je lithium-ion batterij te verlengen, dat wil zeggen het aantal keer dat je de batterij opnieuw kunt opladen totdat dit niet meer lukt, zijn vrij eenvoudig. Er zijn drie dingen die een Li-ion batterij voortijdig verouderen: De batterij consequent volledig laten leeglopen, hitte, en overlading / overspanning. Deze laatste praktijk is zelfs gevaarlijk en kan brand of explosies veroorzaken.

Het aantal oplaadcycli dat je uit je Li-ion batterij kunt halen daalt overeenkomstig met hoever je de batterij regelmatig laat leeglopen. Je kunt wel 5000 cycli bereiken als je de batterij telkens slechts tot 90% laat leeglopen, en misschien slechts een paar honderd als je hem steeds tot 10% laat leeglopen. Ga je apparaat niet als een gek overal inpluggen, maar het is een goed idee om niet te wachten tot de batterij bijna leeg is.

©PXimport

Hoe strenger je het energieverbruik afstelt, hoe langer de accu zal meegaan.

Als je je apparaat met een Li-ion batterij regelmatig in een hete auto of op een andere warme plek laat liggen, kan de capaciteit van de batterij sterk teruglopen. Je kunt op deze manier een batterijduur van vier uur gemakkelijk in een paar maanden verlagen naar drie uur. Contactopladers, die een effectiviteit van slechts 80 procent hebben ten opzichte van kabels, zetten de overige 20 procent om in warmte. Ze mogen dan stijlvol en handig zijn, maar het gebruik van een contactoplader kan de levensduur van je batterij negatief beïnvloeden.

Het vermijden van hitte betekent niet dat je apparaten of batterijen langer meegaan als je ze bevriest. Li-ion batterijen accepteren zelfs geen lading als de omgevingstemperatuur onder het vriespunt ligt. Hybride en elektrische auto's die Li-ion batterijen gebruiken houden ze in een koud klimaat warm. Je batterij functioneert waarschijnlijk het beste met een temperatuur die iets koeler is dan wat jij comfortabel vindt - zo'n 15 graden Celsius.

Wat betreft problemen met overlading / overspanning, ben je vrijwel overgeleverd aan de genade van het apparaat, de oplader, en de batterijfabrikant. Li-ion batterijen hebben oplaadcontrollers die de meeste narigheid zoals overlading en over-ontlading voorkomen. Maar er worden weleens fouten gemaakt, dus als je oplader of apparaat tijdens het opladen erg warm worden, gebruik ze dan niet totdat je weet wat er aan de hand is. Controleer het bij de fabrikant. Als het in brand vliegt, verplaats het dan snel naar een plaats waar niets anders in de brand kan vliegen, als dat op een veilige manier kan, en blijf er daarna bij uit de buurt. De bijproducten van de verbranding kunnen corrosief en giftig zijn.

Wanneer je een lithium-ion batterij opslaat, probeer dat dan te doen bij een temperatuur van ongeveer 15 graden Celsius en met een batterij die tot zo'n 40 procent is opgeladen. De lading zal ervoor zorgen dat de batterij niet gaat slapen en daarna niet meer ontwaakt. Daarom zijn nieuwe mobiele apparaten vaak al deels opgeladen.

Kortom

Het komt allemaal op het volgende neer: Om de batterijduur te verlengen, schakel dingen uit of dim ze. Om de levensduur van een Li-ion batterij te verlengen, laat hem niet steeds leeglopen en stel hem niet constant bloot aan hitte. Bewaar hem met een temperatuur van ongeveer 15 graden en een lading van zo'n 40 procent. Batterijen zijn er voor je vrijheid, dus probeer ze goed te verzorgen zonder je vrijheid te belemmeren.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Jon L. Jacobi. Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube