ID.nl logo
Foobar2000 voor Android en iOS: muziek maestro!
© PXimport
Huis

Foobar2000 voor Android en iOS: muziek maestro!

Wie is ‘opgegroeid’ met Windows én van een deuntje muziek houdt, kent ongetwijfeld Foobar2000. En die non-nonsense (maar tegelijkertijd zeer uitgebreide) muziekspeler is er ook voor Android en iOS, in app-vorm. En Foobar2000 voor mobiele apparaten is daarop net zo veelzijdig!

Met Foobar2000 speel je zo ongeveer elk muziekbestand, inclusief hi-res exemplaren. Ook benaderen van je muziekverzameling op je NAS is dankzij DLNA geen probleem. Tel daarbij op dat Foobar2000 gratis is en je snapt dat dit een must-have app voor op elk Android- en (of) iOS/iPadOS-apparaat is.

Als je de app voor het eerst opstart is het zaak om meteen maar even in de settings ervan te duiken. Gewoon om alles zoveel mogelijk aan je eigen wensen en smaken aan te passen. En tjonge: er zijn nogal wat tweakmogelijkheden! Precies dus dat wat Foobar2000 tot een uitzonderlijk veelzijdig geheel maakt. Je opent de instellingen door in de app rechtsboven op het pictogram met de tang (Android) of tandwiel (iOS/iPadOS) te tikken.

Tik allereerst op Choose Skin, hier kun je een wit of zwart uiterlijk instellen, waarbij het zwarte ideaal is voor de nachtelijke uren. Hoewel Add more in Android wat skins betreft iets moois belooft, blijkt het in de praktijk nogal tegen te vallen met de gebruikersskins voor Foobar2000. Maar ach, echt nodig is die opsmuk niet. Sterker nog: je ‘vernielt’ de minimalistische en daarmee overzichtelijke gebruikersinterface zelfs. Laat maar dus. Tijd om weer naar de lijst met settings terug te keren (terugknop).

©PXimport

DSP

Tik op DSP Manager. Nu wordt het verdraaid interessant want Foobar2000 kan nogal wat rekenwerk loslaten op je tracks. Zo is er de Crossfader, die tracks naadloos in elkaar over laat lopen. Om ‘m aan te zetten tik je op de knop erachter (Android), of gebruik je de schakelaar (iOS/iPadOS). Via het instellingenknopje dáár weer achter kun je de tijdsduur van de overgang instellen. Voor de liefhebbers is er eveneens een uitgebreide en in veel banden opgedeelde Equalizer te vinden in de instellingen. Op die manier kun je het geluid helemaal aan je eigen gehoor of luisterruimte aanpassen. Waarbij overigens – wat ons betreft – geldt dat je bij gebruik van een goede hoofdtelefoon de equalizer beter uit kunt laten. Maar da’s natuurlijk een kwestie van smaak.

©PXimport

Meer natuurlijk luisteren via hoofdtelefoon

Mocht je veel met een hoofdtelefoon naar muziek luisteren en tot het selecte groepje mensen behoren dat de kanaalscheiding daarvan wel erg ‘hard’ vindt, dan is er de optie Meier Crossfeed. Daarmee simuleer je een meer traditionele luisterruimte met speakers, waarbij linker en rechter kanaal uiteindelijk ook allebei je oren bereiken. Hoe het precies in elkaar zit kun je hier eens rustig nalezen. Met de instelknop achter de deze optie kun je de mate van crossfeed instellen. Experimenteer er eens mee, misschien klinkt het voor jou ook een stukje relaxter en natuurlijker.

Weg met stilte

Heb je tracks met een lange stilte aan het begin of eind, dan zit je daar onderweg misschien niet op te wachten. Het zal door de componist vast kunstzinnig bedoeld zijn, maar als je er als luisteraard niet van houdt: weg ermee. Foobar2000 kan dat volautomatisch regelen via de optie Skip Silence. Via de de instellingenknop achter deze optie is ook dit onderdeel weer te finetunen.

Alles (gemiddeld) even hard

Keer terug naar de hoofdlijst met instellingen van Foobar2000 en tik daarin op ReplayGain. Dat is een absoluut ideale optie, waarmee je voorkomt dat de ene track ineens véél harder klinkt dan de andere. Dat gebeurt nogal eens als je een afspeellijst met muziek van allerlei verschillende albums hebt gemaakt. Het gemiddelde opnamevolume van het ene album is hoger of lager dan het andere. Met name tijdens rijden in de auto wil je niet echt verrast worden door een wel heel erg onverwacht knallende track.

Precies om dat te voorkomen is er ReplayGain, dat het gemiddelde volume van een track of set tracks analyseert en middelt. Zodat jij zonder irritante verrassingen kunt luisteren. Via de instellingenknop bij deze optie is het geheel weer naar wens aan te passen. Overigens is ReplayGain iets heel anders dan het gewraakte loudness, dat muziek in volume comprimeert en daarmee volledig vlak laat klinken (en dus feitelijk ernstig verpest).

To shuffle or not to shuffle

Playback Order – in de hoofdlijst weer – spreekt voor zich: hiermee bepaal je de afspeelvolgorde. Ofwel: alles door elkaar (Shuffle) of netjes op volgorde (Default), waarbij je ook kunt kiezen voor herhalen (Repeat) en meer finetune-opties.

Cache legen, zo af en toe

En dan is er nog – weer terug in de hoofdlijst met opties – Advanced. Hiermee kun je het afspeelgedrag en uiterlijk van Foobar helemaal verfijnen. Ook praktisch aldaar is – een stukje naar beneden onder TWEAKS de knop (iOS/iPADOS: link)CLEAR. Hiermee wis je een eventueel opgebouwde cache, die op een apparaat met wat minder (vrije) opslagruimte in de loop der tijd wellicht wat te veel ruimte is gaan innemen.

©PXimport

Lokaal of via DLNA luisteren

Goed, tijd voor wat muziek. Onder iOS/iPadOS leest Foobar2000 tijdens de eerste start je iTunes muziekbibliotheek alvast uit. Heb je daarin een verzameling muziek, dan kun je meteen aan het luisteren slaan. Je vindt al je muziek dan netjes verdeeld over albums, artiesten, tracks enzovoorts. Nog leuker wordt het als je al je muziek op je NAS in huis hebt staan. Dat is anno 2020 een praktijk die veel muziekliefhebbers hanteren. Zo kun je je muziek niet alleen op de streamer in de huiskamer afspelen, maar inderdaad ook op je mobiele apparaten via een DLNA-capabele muziekspeler als Foobar2000.

Tik op Media Servers in het hoofdpaneel van Foobar2000 en je ziet je muziek-serverende NAS(sen) al snel verschijnen. Tik op de vermelde NAS en blader door je muziekcollectie. In veel gevallen wordt ook album-art meegenomen.

©PXimport

Kwaliteit, over hi-res en meer

Foobar2000 ondersteunt zoals belooft allerlei muzikale bestandformaten. Inclusief het geliefde verliesvrij gecomprimeerde FLAC, dat qua resolutie en samplefrequentie de aloude cd-kwaliteit (44,1 kHz / 16 bit) verre kan overstijgen. Daarbij geldt wel dat je die betere kwaliteit ook echt alleen dan te horen krijgt met een DAC (digitaal-analoog-converter) die overweg kan met hogere kwaliteiten. In veel gevallen zal je daarvoor een externe USB(C) DAC aan moeten sluiten.

Sommige telefoons en tablets hebben een DAC aan boord die er theoretisch mee overweg kan, maar de ervaring leert dan een externe DAC meestal veel beter klinkt. Mocht je niet zo’n ding hebben (en heeft je toestel geen hi-res capabele DAC aan boord), dan is er ook geen man overboord. Foobar2000 downsampelt de muziek dan gewoon naar de ‘veilige’ 44,1 kHz / 16 bit die ieder zichzelf respecterende digitale muziekspeler – en dus ook je smartphone – ondersteunt. En ach, met die cd hebben we decennia lang zonder gezeur gedaan dus dramatisch slecht is die kwaliteit ook zeker niet!

Bedenk daarbij trouwens dat de meeste streaming muziekdiensten als Spotify bij de (al dan niet basis) abonnementen ook in 44,1 kHz / 16 bit streamen (en dan ook nog eens gecomprimeerd met verlies...). Ook al je mp3’tjes hebben die kwaliteit, maar dankzij de ook hier gebruikte compressiemethode met verlies klinken die minder dan een verliesvrij gecomprimeerde FLAC. Maar of je dat onderweg in de auto gaat horen wagen we dan weer te betwijfelen (tenzij al jouw mp3’tjes in een wel heel beroerde compressiekwaliteit zijn bewaard…)

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: