ID.nl logo
Een goede voorbereiding is het halve werk: stabiel internet op vakantie
© Song_about_summer - stock.adobe.com
Huis

Een goede voorbereiding is het halve werk: stabiel internet op vakantie

Wie op vakantie gaat, neemt verschillende apparaten mee. Zo belandt er naast een smartphone al gauw een e-reader, tablet, draadloze hoofdtelefoon en bluetoothspeaker in de reiskoffer. En wil je vanaf je vakantieadres nog een beetje werken, dan heb je uiteraard een laptop met een stabiele internetverbinding nodig. Met de juiste voorbereiding gebruik je vanaf elk vakantieadres onbelemmerd je apparaten.

Wanneer je dit artikel gelezen hebt, weet je hoe en waarmee je stabiel internet op je vakantieadres voor elkaar krijgt. Denk aan:

  • Hotspot
  • Chromecast
  • VPN
  • Powerbank

Denk, voordat je op vakantie gaat, nog wel even aan deze punten: OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat

Tijdens vakanties heb je eindelijk eens tijd voor dingen waar je normaal misschien niet zo snel aan toekomt. Lees bijvoorbeeld eens een goed boek, kijk een inspirerende documentaire of bingewatch een complete serie. Wil je optimaal van je vrije tijd genieten, dan is het slim om alvast wat zaken voor te bereiden. Zodra je op die zonnige vakantiebestemming aankomt, wil je tenslotte dat alles vlekkeloos werkt.

Internet op je vakantieadres

Voor digitaal vakantievermaak is stabiel internet een voorwaarde. Op veel plekken is dat geen probleem, want de meeste campings, hotels en bungalowparken bieden wifi aan. Vaak is deze optie bij de kosten inbegrepen. Is dat niet het geval, dan schaf je bij de receptie een toegangscode aan. Die kun je bijvoorbeeld een dag of week gebruiken. Houd er rekening mee dat zo’n code veelal voor een beperkt aantal apparaten geldig is.

In de praktijk valt de wifidekking van vakantieverblijven geregeld tegen. Een haperende internetverbinding en beperkte netwerksnelheid bieden je minder mogelijkheden. Een leuke film of serie streamen, is dan bijvoorbeeld een hele uitdaging. Met een downloadsnelheid van 1 Mbit/s krijg je nog enigszins een acceptabel beeld. Voor Full-HD- en 4K-video’s heb je respectievelijk 5 en 15 Mbit/s nodig. Je controleert op www.fast.com/nl met elk (mobiel) toestel je huidige snelheid.

Uiteraard weet je vooraf niet hoe het met de internetvoorziening op het vakantieverblijf is gesteld. Misschien geven online reviews van het betreffende hotel of vakantiepark alvast een idee. Een mobiel internetabonnement met een forse databundel is in elk geval geen overbodige luxe. Wanneer wifi onverhoopt niet of onvoldoende werkt, hoef jij je in elk geval niet te vervelen.

Hotspot en dataverbruik

Werkt wifi op de vakantiebestemming niet goed? Maak dan met je smartphone zelf een wifi-hotspot. Via een geschikte simkaart is het toestel verbonden met mobiel internet, waarna de smartphone een wifi-signaal uitzendt. Je kunt andere apparaten eenvoudig met dit lokale netwerk verbinden, zoals een laptop, tablet en draagbare spelcomputer.

Houd bij het opzetten van zo’n hotspot wel het dataverbruik van je mobiele internetabonnement in de gaten. Gelukkig kun je in alle lidstaten van de Europese Unie vanuit je bundel internetten. Landen als Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Monaco, Andorra en het Verenigd Koninkrijk behoren weliswaar niet tot de Europese Unie, maar zelfs deze landen vallen bij de meeste providers onder je reguliere databundel. Er kunnen wel uitzonderingen zijn. Zo vallen bij T-Mobile Zwitserland, Andorra en Monaco niet in het EU-tarief, waardoor bundels daar niet geldig zijn. Maar Noorwegen, IJsland en Liechtenstein vallen bij T-Mobile dan wél weer onder het EU-tarief. Controleer bij een twijfelgeval dus goed of je vakantieland echt onder je bundel valt.

Als je naar een ander land buiten de EU-zone vertrekt, valt dat buiten je bundel en betaal je daar een hoger datatarief. Het is dan meestal voordeliger om een buitenlandbundel te activeren. De meeste mobiele telecomproviders bieden deze mogelijkheid.

Je kunt in het buitenland ook de aanschaf van een lokale prepaid-simkaart met toegang tot mobiel internet overwegen. Dat is veelal de goedkoopste optie, omdat je het lokale tarief betaalt. Sommige smartphones ondersteunen twee simkaarten, waardoor je dan ook nog via je normale simkaart bereikbaar bent.

Wifi-hotspot inschakelen

Op vakantiebestemmingen met een slecht werkende wifiverbinding is de hotspotfunctie van je smartphone een uitkomst. Op een iPhone schakel je die als volgt eenvoudig in: navigeer hiervoor naar Instellingen / Persoonlijke hotspot en zet achter Anderen mogen verbinden het schuifje aan. Kies verder een eigen wachtwoord.

Mobiele Android-apparaten hebben een soortgelijke functie. De exacte instructies hangen af van het gebruikte merk toestel. Op een recent Samsung-apparaat ga je bijvoorbeeld naar Instellingen / Verbindingen / Mobiele hotspot en tethering / Mobiele hotspot / Configureren. Verzin eventueel een nieuw wachtwoord. Verder kun je ook nog een andere netwerknaam instellen.

Op andere apparaten open je daarna de wifi-instellingen om ze met de wifi-hotspot te verbinden.

Mifi-router In plaats van je smartphone als hotspot instellen, kun je hiervoor ook een mifi-router gebruiken. Dit is een compact apparaatje waar je een simkaart in kunt stoppen. Een mifi-router pikt het mobiele internetsignaal van de telecomprovider op en zendt vervolgens een eigen wifi-netwerk uit.

De meeste modellen hebben een oplaadbare batterij. Handig, want hierdoor verbind je apparaten moeiteloos op afgelegen plekken met wifi. De enige vereiste is dat er op de beoogde locatie mobiel internet beschikbaar is.

Sommige mifi-routers hebben een ethernetpoort. Daarmee verbind je eenvoudig apparaten die ook een ethernetpoort hebben. Want zelfs als een apparaat zelf ook wifi ondersteunt: een bedrade verbinding is altijd sneller en stabieler.

Ten opzichte van de hotspotfunctie van een smartphone heeft een mifi-router nog een belangrijk voordeel: het bereik bedraagt namelijk algauw tientallen meters.

100% zeker een internetverbinding?

Schaf een van deze mifi-routers aan bij Bol.com

Geschikt streamingabonnement

Als je in het buitenland wilt streamen, heb je een geschikt streamingabonnement nodig. Je hebt hierbij volop keuze. Sinds medio 2018 gelden er in lidstaten van de Europese Unie geen regiorestricties meer voor betaalde webdiensten. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of je Netflix vanuit Nederland, Spanje of Oostenrijk gebruikt, want je hebt in deze landen toegang tot dezelfde catalogus als in je thuisland. Verder zijn de online televisiediensten NLZiet, Ziggo GO en KPN iTV eveneens in de hele Europese Unie toegankelijk. Met een geschikt abonnement kijk je dus over de grens naar je favoriete Nederlandse tv-programma’s. Dat was een aantal jaren geleden wel anders!

Overigens schuilt er nog wel een addertje onder het gras. Het afschaffen van regiobeperkingen tussen Europese lidstaten geldt alleen voor betaalde streamingdiensten. Om die reden kun je tv-programma’s van NPO Start en KIJK uitsluitend met een Nederlandse internetaansluiting streamen. Deze diensten zijn namelijk gratis. Vrijwel alle bekende televisieproviders hebben een eigen gemistdienst die je wél in de EU-zone kunt gebruiken. Neem de inlogcodes hiervan dan ook mee op vakantie.

Mobiel dataverbruik beperken Gebruik je op de vakantiebestemming mobiel internet met een dataplafond? De kunst is om het verbruik zo veel mogelijk in toom te houden. Dat scheelt mogelijk extra kosten. Met name videostreams slokken veel data op. Wie bijvoorbeeld een televisieprogramma via NLZiet in de hoogste kwaliteit (1080p) terugkijkt, verbruikt bijna een megabyte per seconde. Volgens deze gemistdienst staat een uur streamen gelijk aan ongeveer 3,4 GB data.

Met een lagere videokwaliteit verminder je het verbruik. Veel diensten bieden deze mogelijkheid. Controleer hiervoor de (video)instellingen van de gebruikte streamingdienst. Vaak kies je tussen een lage, gemiddelde of hoge videokwaliteit. Soms kun je ook een lagere resolutie selecteren, bijvoorbeeld 576p of 720p.

Google Chromecast

Nog altijd hebben heel wat hotelkamers en vakantiehuisjes een televisie zonder smartfunctie. Lastig, want je speelt dan niet zomaar een videostream van pakweg Disney+ of Videoland op zo’n tv af. Je kunt als alternatief een meegenomen laptop, tablet of smartphone met het scherm verbinden. Je hebt hiervoor de juiste snoertjes nodig, zoals een (micro-)HDMI- of usb-c-kabel. Daarnaast vereist deze methode mogelijk ook nog een HDMI-verloopstekker.

Op vakantieadressen met een ‘domme televisie’ is een Google Chromecast een betere optie. Hiermee kun je zo’n beetje elke videostream op de televisie afspelen. Heb je deze mediaspeler eerder thuis gebruikt? Reset hem dan eerst. Sluit het apparaat aan op (net)voeding en een vrije HDMI-poort van de televisie. Druk daarna enige tijd op de aan-uitknop totdat het ledlampje wit brandt.

Je hoeft het apparaat nu alleen nog maar met wifi te verbinden. Volg hiervoor de instructies in de Google Home-app op je smartphone. Tik daarna op het castpictogram in een video-app en kies de naam van jouw Chromecast. Je herkent dit pictogram aan een rechthoek met drie verbindingsstreepjes. De gekozen tv-programma, serie of film verschijnt direct op het tv- scherm.

Nog geen Chromecast?

De beste prijs van dit nieuwste model check je hier!

Ethernetadapter voor Chromecast Soms blijkt het in de praktijk lastig om een Google Chromecast met het wifi-netwerk van een hotel of vakantiepark te verbinden. Bijvoorbeeld wanneer je op een webpagina enkele persoonsgegevens dient op te geven. Dat is met een Chromecast niet mogelijk.

Bevat jouw tijdelijke onderkomen een fysieke netwerkaansluiting? Dat komt mooi uit, want je kunt een Chromecast ook via een kabel met internet verbinden. Je hebt hiervoor wel een los verkrijgbare ethernetadapter nodig. In Googles eigen webshop kost die 19,99 euro. Stop daarnaast een ethernetkabel in je koffer. Op deze manier omzeil je afgeschermde wifi-netwerken.

Nederlands ip-adres

In de 27 lidstaten van de Europese Unie speel je zonder problemen streams van een betaalde online videodienst af. Daarbuiten is dat anders. Zodra je bijvoorbeeld naar Curaçao, het Verenigd Koninkrijk of Bali reist, heb je te maken met regiorestricties. Wanneer je in zo’n land pakweg NLZiet, Ziggo GO of Videoland opent, verschijnt er een waarschuwing op het scherm. Internationale diensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video zijn wel actief buiten Europa. Houd er hierbij rekening mee dat je op andere continenten meestal geen toegang tot het Nederlandse aanbod hebt.

Met behulp van een zogeheten VPN-dienst omzeil je dergelijke regiobeperkingen. Het internetverkeer bereikt dan via een speciale server jouw apparaat. Als deze server in Nederland is gestationeerd, kun je diensten als NLZiet, Videoland, KIJK en NPO Start overal ter wereld bezoeken. Je gebruikt dan namelijk een Nederlands ip-adres. Hiervoor heb je alleen een stabiele internetverbinding en geschikte VPN-dienst nodig. Bekende namen zijn onder meer NordVPN en Proton VPN.

Helaas werpen bepaalde internationale streamingdiensten geregeld VPN-blokkades op. Zo heeft Netflix op dit gebied een lastige reputatie. Mogelijk verschijnt er een waarschuwing in beeld. Gelukkig is het ook voor deze grote speler ondoenlijk om alle VPN-verbindingen te weren.

VPN-dienst gebruiken

De betere VPN-aanbieders ondersteunen meerdere platformen. Zo gebruik je het Zwitserse Proton VPN bijvoorbeeld op apparaten met Windows, macOS, ChromeOS, Linux, Android (TV), iOS en iPadOS. Met een gratis account heb je toegang tot VPN-servers in drie landen, namelijk de Verenigde Staten, Japan én Nederland. Dat komt mooi uit, want vanuit het buitenland ga je dus met een Nederlands ip-adres het web op. Wel geldt er voor gratis gebruikers een snelheidslimiet. Voor videostreams in de hoogste kwaliteit kun je eventueel een betaald abonnement overwegen. Dat kost bij Proton VPN 4,99 euro per maand.

Zodra je een account bij een geschikte VPN-dienst hebt aangemaakt, kun je verschillende programma’s en apps downloaden. Nuttig om te weten is dat je op een Chromecast of smart-tv met Google TV of Android TV veelal rechtstreeks een VPN-dienst instelt. Download hiervoor de juiste app in de Play Store.

Staat de juiste VPN-tool op je apparaat? Geef dan je inloggegevens op, waarna je verbinding maakt met een Nederlandse server. Dat werkt simpel. Zo klik je in het Windows-programma van Proton VPN bijvoorbeeld achter Nederland op Verbinden. Linksboven verschijnt er nu een ander ip-adres. Probeer nu bijvoorbeeld een tv-programma van KIJK of NPO Start terug te kijken.

Eigen VPN opzetten Mogelijk kun je met een gratis account bij een VPN-dienst geen videostreams ophalen. De netwerksnelheid is in dat geval te traag. Bij veel aanbieders schaal je tegen betaling op naar een hogere snelheid.

Wie liever geen abonnementskosten voor een commerciële aanbieder betaalt, zet desgewenst als alternatief een eigen VPN-server op. Videostreams belanden via deze server vervolgens op jouw laptop, tablet of smartphone in het buitenland. Dat gebeurt onder de paraplu van het publieke ip-adres van je internetverbinding thuis.

Voor het opzetten van een eigen VPN-server heb je een geschikt apparaat nodig. Een router of NAS met VPN-functie ligt het meest voor de hand. Met name op systemen van Synology en QNAP is het instellen van zo’n server goed te doen. De configuratie vereist wel enige computer- en netwerkkennis.

Eigen VPN-server opzetten?

Met een Synology-NAS is dat zo gepiept

Media lokaal opslaan

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Je kunt films, series en muziek natuurlijk ook vooraf lokaal op je toestel opslaan. Wees op die manier niet afhankelijk van matige wifi of een dure mobiele internetverbinding. Veruit de meeste streamingdiensten ondersteunen een downloadfunctie, zoals Videoland, Netflix en Amazon prime Video.

Kijk ter voorbereiding van je vakantie welke video’s je wilt zien en tik/klik op de downloadknop. In video-apps op smartphones en tablets is dat een koud kunstje. Zorg wel dat er voldoende opslagruimte beschikbaar is. Bij veel Android-apparaten breid je met een microSD-kaart de capaciteit gemakkelijk uit. Neem je de laptop mee? Check dan in de Microsoft Store of er geschikte apps beschikbaar zijn. Onder andere Netflix en Amazon Prime Video hebben een downloadoptie voor Windows.

Elektra

Voor het gebruik van apparatuur heb je uiteraard stroom nodig. Bij gedateerde vakantieverblijven is het aantal stopcontacten soms beperkt. Neem naast een goede reisstekker voor de zekerheid ook een stekkerdoos met meerdere stroomaansluitingen mee. Zo kun je in elk geval tegelijkertijd smartphones, tablets, hoofdtelefoons, laptops en smartwatches opladen. Er bestaan als alternatief ook handige oplaadsystemen voor mobiele apparatuur.

De elektriciteitsvoorzieningen zijn lang niet in alle vakantielanden even goed geregeld. Wie weet valt de stroom om de haverklap uit. Met een ruime powerbank heb je altijd en overal noodstroom achter de hand. Sommige uitgebreide modellen hebben zelfs een mobiel stopcontact. Verder vervullen bepaalde bluetooth-speakers ook de rol van powerbank.

Er zijn allerlei powerbanks verkrijgbaar. Kies er in elk geval één met voldoende accucapaciteit. Ga je met het vliegtuig? Controleer in dat geval vooraf de vliegregels. Op KLM-vluchten is bijvoorbeeld een powerbank met een maximale capaciteit van 27.000 mAh (100 Wh) toegestaan. Veel reisplezier!

▼ Volgende artikel
SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel
© SteelSeries
Huis

SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel

Goede koptelefoons voor gaming kun je overal vinden, maar voor een fijn stel gaming-oordopjes moet je wat verder zoeken. Of moest, want met de SteelSeries Arctis Gamebuds is er een nieuwe ster aan het firmament. Met noise cancelling van de bovenste plank, een razendsnelle draadloze verbinding, een superhandige dongel én een lange batterijduur zijn de Arctis Gamebuds alles wat je nodig hebt voor je volgende gamesessie.

In samenwerking met SteelSeries

De Steelseries Arctis Gamebuds zijn oordopjes die speciaal gemaakt zijn voor gamers. Dat heeft vooral te maken met de snelle 2,4GHz-verbinding die wordt gelegd met je gaming device, maar er zijn meer handige functies en extra's die van de Gamebuds de ideale audio-metgezel maken tijdens het gamen. We duiken wat dieper in die verschillende opties en functies.

2,4GHz-verbinding

Draadloze oordopjes verbind je via bluetooth aan je andere apparaten. Althans, dat deed je vroeger. Het probleem met bluetooth is dat het niet altijd de meest stabiele verbinding biedt, en dat het bereik niet bijzonder groot is. Die problemen zijn met de Arctis Gamebuds voorgoed verleden tijd.

De Gamebuds verbind je namelijk via een 2,4GHz-verbinding met je gaming device. De 2,4GHz-band wordt gebruikt voor wifi en heeft een aantal voordelen ten opzichte van bluetooth. Ten eerste is het bereik veel groter, zodat je niet per se binnen een paar meter van je PlayStation, Xbox of pc hoeft te zitten. Ook gaat het signaal veel makkelijker door muren heen, dus even naar het toilet of de keuken lopen zonder de verbinding te verliezen is ook geen enkel probleem.

Daarnaast is een verbinding via de 2,4Hz-band tot wel zeven keer sneller dan een gewone bluetoothverbinding – onmisbaar tijdens het gamen.

©SteelSeries

Usb-c-nanodongel

Die verbinding leg je met de bijgeleverde usb-c-nanodongel. Dat is een kleine usb-c-stick die je in je gameconsole of computer steekt. De oortjes leggen meteen verbinding met de dongel, zonder dat je eerst een uitgebreide installatie hoeft te doorlopen.

De dongel ondersteunt alle bekende apparaten: of je nu gaat gamen op een PlayStation 5, Xbox, pc, Switch of tablet, binnen een paar tellen zijn je oortjes aangesloten. Gebruik je liever een 'gewone' usb-a-poort? Dat kan ook: er wordt een handige adapter meegeleverd.

Dat betekent overigens niet dat je altijd je dongel bij je moet hebben: de SteelSeries Arctis Gamebuds werken ook met een bluetoothverbinding. Als je even de deur uit moet, tik je simpelweg tegen de zijkant van je oordopjes en je maakt automatisch een bluetooth-verbinding met bijvoorbeeld je telefoon.

Accu en opladen

Bang dat je binnen de kortste keren met een lege batterij komt te zitten, hoef je ook niet te zijn. De accu in de Artcis Gamebuds gaan bij normaal gebruik tot wel tien uur achter elkaar mee voordat je ze weer moet opladen. Met de bijgeleverde case kun je ze bovendien nog drie keer opladen, zodat je ze in totaal veertig uur kunt gebruiken zonder dat je in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn.

Het opladen zelf gaat bovendien razendsnel en gemakkelijk. Als je de usb-c-oplaadkabel gebruikt, heb je binnen een kwartier weer genoeg juice om drie uur verder te gamen. De oordopjes ondersteunen ook de meeste populaire draadloze laders, dus je hebt in principe helemaal geen kabel meer nodig.

©SteelSeries

Extra's

En dat is nog lang niet alles. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden een aantal extra opties die het gebruik nóg prettiger maken.

Zo is er actieve noise cancelling, die ervoor zorgt dat je geluiden van buitenaf bijna niet meer hoort. Je kunt er ook voor kiezen om die geluiden juist extra door te laten, zodat je precies weet wat zich in je omgeving afspeelt.

Je hoeft je ook niet druk te maken om de pasvorm. Voor de Gamebuds zijn maar liefst 62.000 oren geanalyseerd. Daar is de ideale pasvorm uitgekomen, die werkt voor praktisch elk oor. Bovendien worden er drie opzetstukjes meegeleverd: een voor kleine, een voor middelgrote, en een voor grotere gehoorgangen. Zo weet je zeker dat de oordopjes altijd goed passen. Een testperiode met de wereldberoemde gamer T1 heeft ervoor gezorgd dat de oortjes ook na lange tijd nog comfortabel blijven zitten.

Tel daarbij op de ingebouwde microfoon, zodat je zonder extra gear kunt audiobellen met je vrienden of tegenstanders, en IP55-waterbestendigheid, waardoor je zonder problemen door een regenbuitje kunt wandelen of jezelf in de gym in het zweet kunt werken, en je kunt gerust stellen dat de SteelSeries Arctis Gamebuds tot de meest complete oordopjes behoren die te vinden zijn.

Ontdek de SteelSeries Arctis Gamebuds

op Kieskeurig.nl

Conclusie

Wie op zoek is naar high-end gaming oordopjes hoeft eindelijk niet ver meer te zoeken. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden zowel comfort als kwaliteit. De draadloze 2,4GHz-verbinding is tot wel zeven keer sneller dan bluetooth, en met de bijgeleverde dongel verbind je ze in no-time met je gameconsole, pc of tablet. De accu die tot wel 10 uur meegaat (of 40 uur met de oplaadcase), de perfecte pasvorm en de uitgebreide noise cancelling maken van de SteelSeries Arctis Gamebuds de ideale gaming-oordopjes, op welk apparaat je ook speelt!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro
© Viktoria
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare warmtepompdroger? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot!

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken warmtepompdrogers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 900 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense DH3S902BW3

De Hisense DH3S902BW3 is goedkoop én energiezuinig. Volgens het A+++-label heeft deze warmtepompdroger een gemiddeld verbruik van 194 kilowattuur op jaarbasis. Verder valt het geluidsniveau van 64 decibel mee. Gunstig als je het apparaat in de buurt van een slaap- of studeerkamer plaatst. Komt de draairichting van de deur niet goed uit? Geen probleem, want je keert de deur dan gewoon om. De verlichte trommel is goed voor een riante capaciteit van 9 kilo. Dat maakt van de DH3S902BW3 een betaalbare keuze voor grote gezinnen. Op het moment van schrijven is deze droger zelfs goedkoper dan ooit.

Deze warmtepompdroger kiest aan de hand van een vochtsensor de optimale droogtijd. Voorkom daarmee slijtage van kleding, want de DH3S902BW3 gaat niet onnodig langer door. Heb je haast? Activeer dan het zogeheten Quick 30-programma. Met deze cyclus droog je binnen een halfuur een kleine hoeveelheid kleding. Er is ook een Allergy Care-programma. Volgens de fabrikant verwijdert dat nagenoeg alle bacteriën. Handig is dat je de wasdroger op afstand kunt bedienen. Installeer hiervoor een app op je smartphone.

AEG TR8ESSEN

Deze warmtepompdroger van AEG is erg zuinig op je kleding. Zo verlaag je indien nodig de temperatuur, waardoor er minder sprake is van slijtage. Daarnaast combineer je met het zogenoemde MixDry-programma probleemloos verschillende textielsoorten. Kortom, doe bijvoorbeeld gerust katoen en synthetica in de trommel. Allergische personen hebben baat bij het Hygiëne-programma. De fabrikant claimt dat deze cyclus 99,99 procent van alle bacteriën en virussen verwijdert. Er zijn daarnaast nog aparte programma's voor fijne was, wol, zijde en beddengoed.

Dankzij een vulcapaciteit van 8 kilo kunnen huishoudens tot zo'n vier personen met de TR8ESSEN uit de voeten. Een groot voordeel is het lage verwachte stroomverbruik van 177 kilowattuur per jaar. Om die reden is het apparaat voorzien van een A+++-energielabel. Zet met behulp van startuitstel de wasdroger op een tijdstip met een laag (of gratis) stroomtarief aan het werk. Het opgegeven volumeniveau bedraagt 67 decibel. De TR8ESSEN vereist weinig onderhoud. Het stof belandt namelijk in een uitneembaar filter aan de voorzijde van de deuropening. Dat kun je dus makkelijk legen.

Beko DF8412TA0W

Voor een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo is de Beko DF8412TA0W scherp geprijsd. Een ander pluspunt is het geringe geluidsniveau van 64 decibel, zodat je eventueel ook 's nachts de was kunt drogen. De droogkast is gecertificeerd met het A++-energielabel. Ga bij normaal gebruik uit van een stroomverbruik van 236 kilowattuur per jaar. Mensen met zonnepanelen hebben veel profijt van de startuitstelfunctie. Zet de DF8412TA0W op een tijdstip aan het werk zodra de zon schijnt. Als het filter of waterreservoir vol is, geeft de wasdroger een waarschuwing.

Kies op het Nederlandstalige bedieningspaneel tussen vijftien droogprogramma's, zoals Jassen, Hygiëne+, Outdoor/Sport, Jeans, Hemden of Eco. Je merkt aan de indicatielampjes op het display welk droogniveau de kleding heeft bereikt. Beko claimt dat het textiel dankzij zijn AquaWave-techniek minder slijt, omdat de kledingstukken tijdens het droogproces een golvende beweging maken. De deur van gebogen glas en peddels in de trommel maken deze beweging mogelijk.

Bosch WQG245D5NL

Op Kieskeurig.nl was de Bosch WQG245D5NL niet eerder zo goedkoop. Deze betaalbare warmtepompdroger van het Duitse kwaliteitsmerk biedt een vulcapaciteit van 9 kilo. Ideaal voor huishoudens tot vijf à zes personen. Voor wasdrogerbegrippen is dit exemplaar ook nog eens erg stil, want het geluidsniveau bedraagt volgens de specificaties slechts 61 decibel. Als klap op de vuurpijl kent de WQG245D5NL bovendien een laag stroomverbruik. Het toegekende A+++-label vermeldt een jaarlijks energieverbruik van 193 kilowattuur.

Zodra de vochtsensor een droge was detecteert, schakelt het programma vanzelf uit. Kies hierbij tussen de niveaus Strijkdroog, Kastdroog en Kastdroog Plus. Een aantal droogcycli is het vermelden waard. Zo kun je kreuken uit het wasgoed verwijderen. Dat scheelt weer strijken! Verder activeer je voor kleine wasjes het SuperKort-programma van 40 minuten. Andere mogelijkheden zijn onder meer Overhemden, Bedlinnen, Dons, Sport, Handdoeken, Katoen Eco en Wol. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Nuttig om te weten is dat je de start van de droogcyclus eventueel kunt uitstellen.

Hisense DH5S102BW

Wil je een betaalbare warmtepompdoger met een zéér hoge vulcapaciteit kopen? De Hisense DH5S102BW voldoet aan deze eisen. Je stopt namelijk tot maar liefst 10 kilo wasgoed in de trommel. Ook ná aanschaf vallen de kosten erg mee. Op jaarbasis verbruikt dit model ongeveer 209 kilowattuur stroom. Om die reden is het witgoedproduct voorzien van energielabel A+++.  Wegens een opgegeven volumeniveau van 64 decibel ervaren bewoners vermoedelijk geen geluidshinder.

Zoals we inmiddels van Hisense gewend zijn, heeft de DH5S102BW een stijlvol bedieningspaneel. Je vindt hierop veelgebruikte programma's als Anti-Allergy, Beddengoed, Katoen, Synthetisch, Wol en Fijne was. Verder is er een extra snelle wascyclus van 30 minuten beschikbaar. Je voegt vanuit een app eventueel extra droogprogramma's toe. Plaats de DH5S102BW gerust in een donker hoekje, want de DH5S102BW is uitgerust met trommelverlichting. Meer weten? Lees dan eens deze louter positieve reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.