ID.nl logo
Een goede voorbereiding is het halve werk: stabiel internet op vakantie
Huis

Een goede voorbereiding is het halve werk: stabiel internet op vakantie

Wie op vakantie gaat, neemt verschillende apparaten mee. Zo belandt er naast een smartphone al gauw een e-reader, tablet, draadloze hoofdtelefoon en bluetoothspeaker in de reiskoffer. En wil je vanaf je vakantieadres nog een beetje werken, dan heb je uiteraard een laptop met een stabiele internetverbinding nodig. Met de juiste voorbereiding gebruik je vanaf elk vakantieadres onbelemmerd je apparaten.

Wanneer je dit artikel gelezen hebt, weet je hoe en waarmee je stabiel internet op je vakantieadres voor elkaar krijgt. Denk aan:

  • Hotspot
  • Chromecast
  • VPN
  • Powerbank

Denk, voordat je op vakantie gaat, nog wel even aan deze punten: OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat

Tijdens vakanties heb je eindelijk eens tijd voor dingen waar je normaal misschien niet zo snel aan toekomt. Lees bijvoorbeeld eens een goed boek, kijk een inspirerende documentaire of bingewatch een complete serie. Wil je optimaal van je vrije tijd genieten, dan is het slim om alvast wat zaken voor te bereiden. Zodra je op die zonnige vakantiebestemming aankomt, wil je tenslotte dat alles vlekkeloos werkt.

Internet op je vakantieadres

Voor digitaal vakantievermaak is stabiel internet een voorwaarde. Op veel plekken is dat geen probleem, want de meeste campings, hotels en bungalowparken bieden wifi aan. Vaak is deze optie bij de kosten inbegrepen. Is dat niet het geval, dan schaf je bij de receptie een toegangscode aan. Die kun je bijvoorbeeld een dag of week gebruiken. Houd er rekening mee dat zo’n code veelal voor een beperkt aantal apparaten geldig is.

In de praktijk valt de wifidekking van vakantieverblijven geregeld tegen. Een haperende internetverbinding en beperkte netwerksnelheid bieden je minder mogelijkheden. Een leuke film of serie streamen, is dan bijvoorbeeld een hele uitdaging. Met een downloadsnelheid van 1 Mbit/s krijg je nog enigszins een acceptabel beeld. Voor Full-HD- en 4K-video’s heb je respectievelijk 5 en 15 Mbit/s nodig. Je controleert op www.fast.com/nl met elk (mobiel) toestel je huidige snelheid.

Uiteraard weet je vooraf niet hoe het met de internetvoorziening op het vakantieverblijf is gesteld. Misschien geven online reviews van het betreffende hotel of vakantiepark alvast een idee. Een mobiel internetabonnement met een forse databundel is in elk geval geen overbodige luxe. Wanneer wifi onverhoopt niet of onvoldoende werkt, hoef jij je in elk geval niet te vervelen.

Hotspot en dataverbruik

Werkt wifi op de vakantiebestemming niet goed? Maak dan met je smartphone zelf een wifi-hotspot. Via een geschikte simkaart is het toestel verbonden met mobiel internet, waarna de smartphone een wifi-signaal uitzendt. Je kunt andere apparaten eenvoudig met dit lokale netwerk verbinden, zoals een laptop, tablet en draagbare spelcomputer.

Houd bij het opzetten van zo’n hotspot wel het dataverbruik van je mobiele internetabonnement in de gaten. Gelukkig kun je in alle lidstaten van de Europese Unie vanuit je bundel internetten. Landen als Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Monaco, Andorra en het Verenigd Koninkrijk behoren weliswaar niet tot de Europese Unie, maar zelfs deze landen vallen bij de meeste providers onder je reguliere databundel. Er kunnen wel uitzonderingen zijn. Zo vallen bij T-Mobile Zwitserland, Andorra en Monaco niet in het EU-tarief, waardoor bundels daar niet geldig zijn. Maar Noorwegen, IJsland en Liechtenstein vallen bij T-Mobile dan wél weer onder het EU-tarief. Controleer bij een twijfelgeval dus goed of je vakantieland echt onder je bundel valt.

Als je naar een ander land buiten de EU-zone vertrekt, valt dat buiten je bundel en betaal je daar een hoger datatarief. Het is dan meestal voordeliger om een buitenlandbundel te activeren. De meeste mobiele telecomproviders bieden deze mogelijkheid.

Je kunt in het buitenland ook de aanschaf van een lokale prepaid-simkaart met toegang tot mobiel internet overwegen. Dat is veelal de goedkoopste optie, omdat je het lokale tarief betaalt. Sommige smartphones ondersteunen twee simkaarten, waardoor je dan ook nog via je normale simkaart bereikbaar bent.

Wifi-hotspot inschakelen

Op vakantiebestemmingen met een slecht werkende wifiverbinding is de hotspotfunctie van je smartphone een uitkomst. Op een iPhone schakel je die als volgt eenvoudig in: navigeer hiervoor naar Instellingen / Persoonlijke hotspot en zet achter Anderen mogen verbinden het schuifje aan. Kies verder een eigen wachtwoord.

Mobiele Android-apparaten hebben een soortgelijke functie. De exacte instructies hangen af van het gebruikte merk toestel. Op een recent Samsung-apparaat ga je bijvoorbeeld naar Instellingen / Verbindingen / Mobiele hotspot en tethering / Mobiele hotspot / Configureren. Verzin eventueel een nieuw wachtwoord. Verder kun je ook nog een andere netwerknaam instellen.

Op andere apparaten open je daarna de wifi-instellingen om ze met de wifi-hotspot te verbinden.

Mifi-router In plaats van je smartphone als hotspot instellen, kun je hiervoor ook een mifi-router gebruiken. Dit is een compact apparaatje waar je een simkaart in kunt stoppen. Een mifi-router pikt het mobiele internetsignaal van de telecomprovider op en zendt vervolgens een eigen wifi-netwerk uit.

De meeste modellen hebben een oplaadbare batterij. Handig, want hierdoor verbind je apparaten moeiteloos op afgelegen plekken met wifi. De enige vereiste is dat er op de beoogde locatie mobiel internet beschikbaar is.

Sommige mifi-routers hebben een ethernetpoort. Daarmee verbind je eenvoudig apparaten die ook een ethernetpoort hebben. Want zelfs als een apparaat zelf ook wifi ondersteunt: een bedrade verbinding is altijd sneller en stabieler.

Ten opzichte van de hotspotfunctie van een smartphone heeft een mifi-router nog een belangrijk voordeel: het bereik bedraagt namelijk algauw tientallen meters.

100% zeker een internetverbinding?

Schaf een van deze mifi-routers aan bij Bol.com

Geschikt streamingabonnement

Als je in het buitenland wilt streamen, heb je een geschikt streamingabonnement nodig. Je hebt hierbij volop keuze. Sinds medio 2018 gelden er in lidstaten van de Europese Unie geen regiorestricties meer voor betaalde webdiensten. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of je Netflix vanuit Nederland, Spanje of Oostenrijk gebruikt, want je hebt in deze landen toegang tot dezelfde catalogus als in je thuisland. Verder zijn de online televisiediensten NLZiet, Ziggo GO en KPN iTV eveneens in de hele Europese Unie toegankelijk. Met een geschikt abonnement kijk je dus over de grens naar je favoriete Nederlandse tv-programma’s. Dat was een aantal jaren geleden wel anders!

Overigens schuilt er nog wel een addertje onder het gras. Het afschaffen van regiobeperkingen tussen Europese lidstaten geldt alleen voor betaalde streamingdiensten. Om die reden kun je tv-programma’s van NPO Start en KIJK uitsluitend met een Nederlandse internetaansluiting streamen. Deze diensten zijn namelijk gratis. Vrijwel alle bekende televisieproviders hebben een eigen gemistdienst die je wél in de EU-zone kunt gebruiken. Neem de inlogcodes hiervan dan ook mee op vakantie.

Mobiel dataverbruik beperken Gebruik je op de vakantiebestemming mobiel internet met een dataplafond? De kunst is om het verbruik zo veel mogelijk in toom te houden. Dat scheelt mogelijk extra kosten. Met name videostreams slokken veel data op. Wie bijvoorbeeld een televisieprogramma via NLZiet in de hoogste kwaliteit (1080p) terugkijkt, verbruikt bijna een megabyte per seconde. Volgens deze gemistdienst staat een uur streamen gelijk aan ongeveer 3,4 GB data.

Met een lagere videokwaliteit verminder je het verbruik. Veel diensten bieden deze mogelijkheid. Controleer hiervoor de (video)instellingen van de gebruikte streamingdienst. Vaak kies je tussen een lage, gemiddelde of hoge videokwaliteit. Soms kun je ook een lagere resolutie selecteren, bijvoorbeeld 576p of 720p.

Google Chromecast

Nog altijd hebben heel wat hotelkamers en vakantiehuisjes een televisie zonder smartfunctie. Lastig, want je speelt dan niet zomaar een videostream van pakweg Disney+ of Videoland op zo’n tv af. Je kunt als alternatief een meegenomen laptop, tablet of smartphone met het scherm verbinden. Je hebt hiervoor de juiste snoertjes nodig, zoals een (micro-)HDMI- of usb-c-kabel. Daarnaast vereist deze methode mogelijk ook nog een HDMI-verloopstekker.

Op vakantieadressen met een ‘domme televisie’ is een Google Chromecast een betere optie. Hiermee kun je zo’n beetje elke videostream op de televisie afspelen. Heb je deze mediaspeler eerder thuis gebruikt? Reset hem dan eerst. Sluit het apparaat aan op (net)voeding en een vrije HDMI-poort van de televisie. Druk daarna enige tijd op de aan-uitknop totdat het ledlampje wit brandt.

Je hoeft het apparaat nu alleen nog maar met wifi te verbinden. Volg hiervoor de instructies in de Google Home-app op je smartphone. Tik daarna op het castpictogram in een video-app en kies de naam van jouw Chromecast. Je herkent dit pictogram aan een rechthoek met drie verbindingsstreepjes. De gekozen tv-programma, serie of film verschijnt direct op het tv- scherm.

Nog geen Chromecast?

De beste prijs van dit nieuwste model check je hier!

Ethernetadapter voor Chromecast Soms blijkt het in de praktijk lastig om een Google Chromecast met het wifi-netwerk van een hotel of vakantiepark te verbinden. Bijvoorbeeld wanneer je op een webpagina enkele persoonsgegevens dient op te geven. Dat is met een Chromecast niet mogelijk.

Bevat jouw tijdelijke onderkomen een fysieke netwerkaansluiting? Dat komt mooi uit, want je kunt een Chromecast ook via een kabel met internet verbinden. Je hebt hiervoor wel een los verkrijgbare ethernetadapter nodig. In Googles eigen webshop kost die 19,99 euro. Stop daarnaast een ethernetkabel in je koffer. Op deze manier omzeil je afgeschermde wifi-netwerken.

Nederlands ip-adres

In de 27 lidstaten van de Europese Unie speel je zonder problemen streams van een betaalde online videodienst af. Daarbuiten is dat anders. Zodra je bijvoorbeeld naar Curaçao, het Verenigd Koninkrijk of Bali reist, heb je te maken met regiorestricties. Wanneer je in zo’n land pakweg NLZiet, Ziggo GO of Videoland opent, verschijnt er een waarschuwing op het scherm. Internationale diensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video zijn wel actief buiten Europa. Houd er hierbij rekening mee dat je op andere continenten meestal geen toegang tot het Nederlandse aanbod hebt.

Met behulp van een zogeheten VPN-dienst omzeil je dergelijke regiobeperkingen. Het internetverkeer bereikt dan via een speciale server jouw apparaat. Als deze server in Nederland is gestationeerd, kun je diensten als NLZiet, Videoland, KIJK en NPO Start overal ter wereld bezoeken. Je gebruikt dan namelijk een Nederlands ip-adres. Hiervoor heb je alleen een stabiele internetverbinding en geschikte VPN-dienst nodig. Bekende namen zijn onder meer NordVPN en Proton VPN.

Helaas werpen bepaalde internationale streamingdiensten geregeld VPN-blokkades op. Zo heeft Netflix op dit gebied een lastige reputatie. Mogelijk verschijnt er een waarschuwing in beeld. Gelukkig is het ook voor deze grote speler ondoenlijk om alle VPN-verbindingen te weren.

VPN-dienst gebruiken

De betere VPN-aanbieders ondersteunen meerdere platformen. Zo gebruik je het Zwitserse Proton VPN bijvoorbeeld op apparaten met Windows, macOS, ChromeOS, Linux, Android (TV), iOS en iPadOS. Met een gratis account heb je toegang tot VPN-servers in drie landen, namelijk de Verenigde Staten, Japan én Nederland. Dat komt mooi uit, want vanuit het buitenland ga je dus met een Nederlands ip-adres het web op. Wel geldt er voor gratis gebruikers een snelheidslimiet. Voor videostreams in de hoogste kwaliteit kun je eventueel een betaald abonnement overwegen. Dat kost bij Proton VPN 4,99 euro per maand.

Zodra je een account bij een geschikte VPN-dienst hebt aangemaakt, kun je verschillende programma’s en apps downloaden. Nuttig om te weten is dat je op een Chromecast of smart-tv met Google TV of Android TV veelal rechtstreeks een VPN-dienst instelt. Download hiervoor de juiste app in de Play Store.

Staat de juiste VPN-tool op je apparaat? Geef dan je inloggegevens op, waarna je verbinding maakt met een Nederlandse server. Dat werkt simpel. Zo klik je in het Windows-programma van Proton VPN bijvoorbeeld achter Nederland op Verbinden. Linksboven verschijnt er nu een ander ip-adres. Probeer nu bijvoorbeeld een tv-programma van KIJK of NPO Start terug te kijken.

Eigen VPN opzetten Mogelijk kun je met een gratis account bij een VPN-dienst geen videostreams ophalen. De netwerksnelheid is in dat geval te traag. Bij veel aanbieders schaal je tegen betaling op naar een hogere snelheid.

Wie liever geen abonnementskosten voor een commerciële aanbieder betaalt, zet desgewenst als alternatief een eigen VPN-server op. Videostreams belanden via deze server vervolgens op jouw laptop, tablet of smartphone in het buitenland. Dat gebeurt onder de paraplu van het publieke ip-adres van je internetverbinding thuis.

Voor het opzetten van een eigen VPN-server heb je een geschikt apparaat nodig. Een router of NAS met VPN-functie ligt het meest voor de hand. Met name op systemen van Synology en QNAP is het instellen van zo’n server goed te doen. De configuratie vereist wel enige computer- en netwerkkennis.

Eigen VPN-server opzetten?

Met een Synology-NAS is dat zo gepiept

Media lokaal opslaan

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Je kunt films, series en muziek natuurlijk ook vooraf lokaal op je toestel opslaan. Wees op die manier niet afhankelijk van matige wifi of een dure mobiele internetverbinding. Veruit de meeste streamingdiensten ondersteunen een downloadfunctie, zoals Videoland, Netflix en Amazon prime Video.

Kijk ter voorbereiding van je vakantie welke video’s je wilt zien en tik/klik op de downloadknop. In video-apps op smartphones en tablets is dat een koud kunstje. Zorg wel dat er voldoende opslagruimte beschikbaar is. Bij veel Android-apparaten breid je met een microSD-kaart de capaciteit gemakkelijk uit. Neem je de laptop mee? Check dan in de Microsoft Store of er geschikte apps beschikbaar zijn. Onder andere Netflix en Amazon Prime Video hebben een downloadoptie voor Windows.

Elektra

Voor het gebruik van apparatuur heb je uiteraard stroom nodig. Bij gedateerde vakantieverblijven is het aantal stopcontacten soms beperkt. Neem naast een goede reisstekker voor de zekerheid ook een stekkerdoos met meerdere stroomaansluitingen mee. Zo kun je in elk geval tegelijkertijd smartphones, tablets, hoofdtelefoons, laptops en smartwatches opladen. Er bestaan als alternatief ook handige oplaadsystemen voor mobiele apparatuur.

De elektriciteitsvoorzieningen zijn lang niet in alle vakantielanden even goed geregeld. Wie weet valt de stroom om de haverklap uit. Met een ruime powerbank heb je altijd en overal noodstroom achter de hand. Sommige uitgebreide modellen hebben zelfs een mobiel stopcontact. Verder vervullen bepaalde bluetooth-speakers ook de rol van powerbank.

Er zijn allerlei powerbanks verkrijgbaar. Kies er in elk geval één met voldoende accucapaciteit. Ga je met het vliegtuig? Controleer in dat geval vooraf de vliegregels. Op KLM-vluchten is bijvoorbeeld een powerbank met een maximale capaciteit van 27.000 mAh (100 Wh) toegestaan. Veel reisplezier!

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube