Dit is de isolatiemodus op iPhone (en zo activeer je hem)

© PXimport

Dit is de isolatiemodus op iPhone (en zo activeer je hem)

Geplaatst: 5 februari 2023 - 09:02

Wesley Akkerman

Met de release van iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura introduceerde Apple de isolatiemodus. Met deze modus kun je jezelf beschermen tegen “extreem zeldzame en verfijnde cyberaanvallen”. Maar wat is die isolatiemodus nou precies en hoe zet je die aan? We vertellen je er alles over.

De isolatiemodus is vooral bedoeld voor journalisten, activisten, politici, bepaalde beroemdheden en klokkenluiders. Oftewel: mensen die in de schijnwerpers leven en dus doelwit kunnen zijn van cyberaanvallen. Met de isolatiemodus kun je jezelf beschermen tegen die aanvallen, mocht je het idee hebben daar slachtoffer van te zijn als publiek figuur. De speciale modus blokkeert het gros van de functies op je iPhone, iPad of Mac. Zo kun je ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens veilig blijven.

Hoewel de kans dus groot dat je zelf de isolatiemodus nooit nodig zult hebben, kan het nooit kwaad om te weten hoe je deze modus aanzet en wat er dan gebeurt.

De isolatiemodus op je iPhone

Wanneer je de isolatiemodus op bijvoorbeeld je iPhone activeert, dan werken sommige apps en diensten niet zoals je gewend bent. Logisch ook, want dat is nou net het doel van deze functionaliteit. Je merkt dat aan een aantal dingen. Zo worden de meeste type berichtenbijlagen geblokkeerd, op wat afbeeldingen, video’s en audio na. Ook werken links en voorbeelden van links niet meer. En wanneer je surft op het web, dan kan het zijn dat websites niet meer (correct werken), lettertypen niet geladen worden en afbeeldingen worden vervangen door een specifiek symbool.

Gebruik je vaak FaceTime? Met de isolatiemodus op je iPhone actief kun je alleen contact hebben met mensen waar je eerder contact mee had. De rest wordt geblokkeerd. Daarnaast werken bepaalde Apple-diensten niet meer. Zo kun je bijvoorbeeld geen uitnodiging accepteren om een huis te beheren binnen de Woning-app (waarmee je smarthome-apparaten aanstuurt). Maar ook hier geldt: behalve als je eerder al contact had met die persoon. Verder moet je er rekening mee houden dat gedeelde fotoalbums niet meer beschikbaar zijn op de iPhone in isolatiemodus.

Er kleven dus best wat nadelen aan die isolatiemodus voor je iPhone. Daarom raden we het ook niet aan deze modus zomaar even uit te proberen, om te kijken hoe alles werkt. Want sommige dingen worden dus direct geblokkeerd, terwijl andere zaken (zoals gedeelde fotoalbums) uit je account verdwijnen. Daarnaast wordt het koppelen van accessoires iets moeilijker gemaakt en kun je als gebruiker geen configuratieprofiel meer installeren. Ook kun je het apparaat in kwestie niet meer inschrijven bij Mobile Device Management of apparaattoezicht. Wees dus gewaarschuwd.

De isolatiemodus op een iPhone

© Apple

Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Isolatiemodus inschakelen op je iPhone

Denk je toch dat het nodig is, omdat anders je gegevens gevaar lopen? Dan kun je de isolatiemodus voor je iPhone inschakelen door de onderstaande stappen op te volgen.

  • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone.

  • Ga vervolgens naar Privacy en beveiliging.

  • Zoek het kopje Beveiliging op en tik op Isolatiemodus.

  • Tik in het volgende scherm op Schakel isolatiemodus in.

  • Tik wederom op de tekst Schakel isolatiemodus in.

  • Nu komt er een pop-up in beeld. Tik op de tekst Schakel in en herstart.

  • Na het opstarten moet je opnieuw je toegangscode invullen om het apparaat te kunnen gebruiken.

Wanneer je de isolatiemodus activeert op je iPhone, dan houdt dat in dat je de modus alleen activeert op dat apparaat. Het is niet zo dat de modus meteen actief is op een andere iPad of Mac. Daar moet je de handelingen alsnog handmatig uitvoeren. Gelukkig ga je op een iPad op dezelfde manier te werk, dus dat is zo geregeld. Is de modus eenmaal ingeschakeld, dan krijg je waarschijnlijk notificaties over de beperkte functionaliteit van een app of dienst. Open je bijvoorbeeld Safari, dan verschijnt er een banner in beeld die meldt dat de modus geactiveerd is.

Uitzonderingen maken voor de isolatiemodus

Het kan zijn dat je, wanneer je in de isolatiemodus zit, een bepaalde website of app echt nodig hebt. Gelukkig kun je dan een uitzonderingsregel aanmaken. Om een website uit te sluiten, tik je binnen de Safari-browser op de knop Pagina-instellingen. Daarna ga je naar Website-instellingen, waar je de isolatiemodus voor die site kunt uitschakelen. Apps uitsluiten gaat net even anders. Je gaat wederom naar Isolatiemodus onder Beveiliging. Daarna ga je naar Configureer websurfen, waar je een lijst met apps vindt. Je kunt een app alleen uitsluiten wanneer je hem recentelijk nog geopend hebt.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten