5 pluspunten van Android Kitkat
ACHTERGROND - Met het verschijnen van de nieuwe Nexus 5 brengt Google ook een nieuwe Android-versie uit. 5 redenen om de software direct te installeren of zelfs over te stappen naar Android.
1. Sneller bellen
Je zou misschien niet verwachten dat één van de grootste veranderingen in Android de belapplicatie is, maar toch is het zo. Google heeft het bijna onmogelijke gedaan door de belinterface zo aan te passen dat je alleen de eerste letters hoeft te typen van wie je wilt bellen - of het nu om een vriend gaat of een bedrijf - en Google kan onmiddellijk verbinding hebben
Deze functionaliteit was al eerder beschikbaar in vereenvoudigde vorm in Samsungs TouchWiz UI en toont aan dat Google actief is begonnen met het afkijken van features die derden aan hun Android-implementatie toevoegen. Dat is een goede ontwikkeling, omdat het daarmee niet een eigen plan trekt, maar echt geeft wat klanten willen. Ook de informatie over de beller (caller ID) is vernieuwd en maakt het mogelijk dat je locatieinformatie over onbekende bellers te zien krijgt. Dit kan vooral handig zijn om te weten of je opnieuw wordt lastig gevallen door hetzelfde, met een verborgen nummer bellende, telemarketingbureau.
2. Een state-of-the art interface
De look-and-feel van een (mobiel) besturingssysteem blijft altijd een kwestie van smaak, maar ook bezitters van een iPhone of Windows Phone zullen moeten toegeven dat KitKat een flinke stap in de goede richting is. Het is prettig om te merken dat ook 'stock' Android niet per definitie simpel en saai hoeft te zijn.
KitKat kent een nieuwe 'immersive' feature voor de UI, waardoor applicaties als Google Play Music en Google Books in een volledig scherm getoond worden. Ook is de nieuwe navigatiebalk nu doorschijnend, waardoor je achtergrond niet wordt afgebroken door een gekleurde menubalk. KitKat kent ook nieuwe lettertypes.
Helaas zullen er fabrikanten blijven bestaan die hun eigen Android-schil over KitKat heen gaan leggen. Je blijft daarmee gebonden aan hoe de fabrikant wil dat de interface van je telefoon eruit ziet. Op dit moment is nog onbekend in hoeverre HTC's Sense en Samsungs TouchWiz mee zullen gaan in de interfaceverbeteringen die Google heeft doorgevoerd.
3. Android blijft op de kleintjes letten
Helaas voor Google zijn niet alle nieuwere Android-telefoons uitgerust met een quadcore Snapdragon-processor en 2GB RAM-geheugen. Google blijft op de kleintjes letten door telefoons met mindere specificaties ook te laten profiteren van de laatste Android-features zonder zware concessies te hoeven doen op snelheid.
Afgelopen maanden is hard gewerkt aan Project Svelte: een initiatief om KitKat ook snel te laten functioneren op smartphones met een single-core processor en 512MB RAM-geheugen. KitKat gebruikt volgens Google 16 procent minder geheugen dan voorganger Jelly Bean en er zijn meer opties gekomen om zware functionaliteit uit te schakelen. Wat dat betreft verdient Google een pluim en lijkt het een betere aanpak te kiezen dan iOS - dat gebruikers woede op de hals laat door oudere devices naar een veel trager nieuw OS te laten updaten - en Windows Phone - dat bijvoorbeeld voor relatief nieuwe Lumia-apparaten met 7.8 besloot dat er geen update naar Windows Phone 8 zou komen.
Toch is het niet allemaal pais en vree, want niet alle oudere devices kunnen over naar KitKat. Zo kan de anderhalf jaar oude Galaxy Nexus niet mee, maar belooft Google wel betere prestaties voor de ouder wordende Nexus 7 en Nexus 4.
4. Altijd een digitale portemonnee op zak
Zoals bekend kent de iPhone geen NFC-chip en kunnen qua betaalbewijzen alleen tickets en kortingsbonnen via de app Passbook meegenomen worden. Windows Phone 8 kent een NFC-betaalapp in de vorm van Portemonnee, maar KitKat gaat nu een stap verder door Google Wallet standaard te activeren, zonder dat daar toestemming van een provider voor nodig is. Android slaat nu betaalgegevens direct in KitKat op, zodat niet langer vertrouwd hoeft te worden op de securityfeatures van de NFC-chip.
Het is nu niet alleen mogelijk om creditcardinformatie in de Instellingen op te geven en overal waar NFC en Google Wallet ondersteund worden gratis te betalen; ook stelt de nieuwe functionaliteit je in de toekomst in staat om direct geld over te maken naar vrienden met een Android-apparaat, zonder daarvoor een transactievergoeding te betalen.
De app van Google Wallet is nog niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers, waardoor de digitale portemonnee in Android KitKat op dit moment toekomstmuziek is.
5. Google Now neemt verder afstand van Siri
KitKat maakt een einde aan de verschillende manieren om de dienst te activeren door Google Now toe te voegen aan het beginscherm. Als je van links naar rechts op het scherm veegt, open je de handige dienst.
Google Now kan ook opgestart worden door gewoon de woorden "OK Google" uit te spreken als de telefoon geactiveerd staat op het thuisscherm, zodat je Now volledig handsfree kunt besturen. Helaas is deze functionaliteit - afgekeken van Touchless Controls op de Moto X - voorlopig enkel voorbehouden aan de Nexus 5, maar de kans is groot dat iedere nieuwe Android-smartphone dit gaat ondersteunen.
Google Now kan nu apps benaderen die met zoekresultaten gekoppeld kunnen worden. Stel dat je naar een restuarant zoekt, dan kun je nu met de zoekresultaten van Google Now direct een reservering maken met een app als OpenTable.
Bron: ComputerWorld.