De belangrijkste formules voor Excel
Sinds Microsoft Office Excel in 1995 Multiplan opvolgde, is het één van de meest gebruikte cijfermatige programma's ter wereld. We laten je de belangrijkste formules zien zodat je aan de slag kunt met het rekenprogramma.
Formules
Excel is een programma dat werkt op basis van verschillende formules. De basis van deze formules is hetzelfde. Kleine aanpassingen in de formule zorgen voor verschillende handelingen van het programma. Iedere formule begint standaard met een teken. Vervolgens kan de cel aangeklikt worden waarin het getal staat waar een handeling mee gedaan moet worden. Vervolgens volgt het symbool dat gebruikt wordt om aan te geven welke handeling gedaan moet worden. Dit kan +,-,* of / zijn. Wanneer dit is ingevuld klik je de twee de cel aan om de formule compleet te maken. Om de formule af te maken druk je op Enter, zodat het antwoord verschijnt. Lees ook: 15 tips en trucs voor Microsoft Word.
©PXimport
Optellen
Voor het optellen van getallen moet de + worden gebruikt als symbool tussen beide cellen.
Voor het optellen van meer dan twee getallen kun je gebruik je de functie 'SOM'. De getallen die je op wilt tellen moeten eerst in andere aansluitende cellen (vakken) staan. Je begint de formule ook met een = -teken gevolgd door 'SOM' en een geopend haakje: =SOM(. Nadat je de SOM-functie hebt ingevoerd in een cel kun je cellen gaan selecteren. Dit doe je door op één van de cellen te gaan staan en dan met je muis alle cellen te selecteren. Deze cellen moeten wel op elkaar aansluiten. Vervolgens ontstaat er een formule van deze getallenreeks. Dan sluit je de formule met een door de formule te sluiten met ).
Een voorbeeld van een SOM-formule is: =SOM(A1:A8). Via deze formule tel je de cellen A1 tot en met A8 met alle tussenliggende cellen bij elkaar op. Na het invoeren van de formule kan je deze bevestigen door op Enter te drukken. Het antwoord zal te zien zijn in de cel waar de formule was ingevoerd.
Mochten de cellen die opgeteld moeten worden niet opeenvolgend zijn, is het toch mogelijk om deze in een formule te krijgen. Dit kan je doen door de namen van de cellen achter elkaar te zetten en te scheiden met een +. Een voorbeeld van bijvoorbeeld A1+A3+B5. Op die manier telt Excel alleen de cellen op die je geselecteerd hebt. Deze aparte cellen hoef je niet apart uit te schrijven, maar door =SOM neer te zetten en vervolgens de cellen aan te klikken en gelijktijdig de CRTL. Toets ingedrukt te houden selecteer je alle cellen die jij nodig hebt. Dit scheelt een hoop typewerk.
Aftrekken
Getallen van elkaar aftrekken is heel erg eenvoudig in Excel. Je opent de formule weer met een = teken. Vervolgens druk je op ( en klik je de cel aan die jij wilt gebruiken voor de formule. Hierachter volgt een - teken en daarna direct de cel die afgetrokken moet worden van de eerdere cel. Door ) geef je aan dat de formule gereed is en door op Enter te drukken volgt direct de uitkomst in de cel waar de formule stond.
Vermenigvuldigen en delen
Naast optel- en aftreksommen kan Excel ook vermenigvuldigen en delen. Net als iedere andere formule open je de formule met een = teken. Vervolgens open je het haakje en klik je de cel aan die je wilt vermenigvuldigen. Het symbool * zorgt ervoor dat de inhoud van de geselecteerde cellen vermenigvuldigd zullen worden door Excel. Nadat je een andere cel hebt geselecteerd sluit je het haakje en druk je weer op Enter om het antwoord in je scherm te zien.
Het delen van getallen verschilt qua stappen niets van het vermenigvuldigen. Het enige verschil dat in plaats van een sterretje er gebruik wordt gemaakt van /. De rest van de stappen is gelijk aan het vermenigvuldigen.
[Page]
Machtsverheffen
Sommige mensen vinden machtsverheffen één van de moeilijkste vormen van rekenen. Dit kan worden opgelost door Excel. Wanneer je bijvoorbeeld 4 tot de mach 3 hebt zou je dat kunnen uitrekenen door 4x4x4 te doen. Excel rekent het veel gemakkelijker voor je uit. Je begint wederom de formule met =. Vervolgens selecteer je het getal dat je wilt 'machtsverheffen'. Dan volgt er een ^. Na het dakje vul je de macht in tot welke het hoofdgetal moet worden machtsverheven. Een voorbeeld hier is = 4^3. De uitkomst is 64 en zal in het scherm verschijnen na het indrukken van Enter.
Tabblad Formules
In het tabblad formules kan je verschillende handelingen doen met getallenreeksen die je niet kunt doen aan de hand van een symbool. Toch kan dit handig zijn bij het gebruik van Excel. Het tabblad formules komt na het selecteren van een getallenreeks. Op dat moment ontstaat rechts onderin bij de onderste cel van de reeks een klein groen vierkant. Wanneer je daar op klikt komt er een menu tevoorschijn. Vervolgens klik je op het derde tabblad van rechts Totalen.
Autosom
Door middel van Autosom kan je gemakkelijk een reeks getallen bij elkaar optellen. Wanneer de getallen in de cellen staan kan je deze het makkelijkst selecteren door het bovenste getal van de reeks aan te klikken en met de muis naar beneden te gaan terwijl je CTRL. Ingedrukt houdt. Vervolgens houd je Select ingedrukt. Na het selecteren van de reeks druk je op het groene vierkantje rechts onderin bij de laatste cel van de reeks. De meest linker optie onder het tabblad Totalen is Autosom. Wanneer je op Autosom op klikt wordt het antwoord vertoond.
©PXimport
Gemiddelde
Naast de Autosom kan je ook het gemiddelde berekenen van de getallenreek die je geselecteerd. Dit kan je doen door op Gemiddelde te drukken. Dit is de tweede optie van links onder het tabblad Totalen. Onderaan de getallenreek wordt het gemiddelde van de getallenreeks vermeldt.
Aantal
Wanneer je op de knop Aantal druk telt Excel het aantal getallen dat is geselecteerd om tot het totaal te komen..Dit is de derde optie van links onder het tabblad Totalen De stappen die je voorafgaand moet doen zijn gelijk aan die van Autosom.
Totaal%
Het totaal% berekent hoeveel procent het geselecteerde deel van de rij is ten opzichte van het totaal. Hiervoor is ook een deel van de reek te selecteren. Deze kun je vinden door op de vierde optie van links onder het tabblad Totalen te drukken. De stappen die je voorafgaand moet doen zijn gelijk aan die van Autosom.