Batterijduur smartphone verlengen? Schakel deze functies uit
Hoe vaak hang jij je smartphone aan de lader? Een paar keer per week of inmiddels elke dag? Omdat de kwaliteit van de accu langzamerhand achteruit gaat, moet je je telefoon steeds vaker opladen. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om te voorkomen dat je smartphone al te snel leeg raakt.
Het display van je smartphone gebruikt verreweg de meeste energie en daarom is het zinvol om de helderheid niet altijd op maximaal te laten staan. In iOS ga je naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid, in Android vind je deze optie bij Instellingen / Weergave. Op beide systemen kun je ook naar beneden vegen en met een schuif de helderheid van je scherm aanpassen. iOS heeft een donkere modus om je accu te besparen en in Android vind je bij de instellingen ook nog opties om bijvoorbeeld de nachtverlichting in te schakelen.
Meten is weten
Meten is weten en daarom ga je in Android naar Instellingen / Batterij om te zien hoe het met je accu is gesteld. Bovenin zie je hoeveel acculading je nog over hebt en hoelang je hiermee ongeveer kunt doen als je niet te zware taken uitvoert. Handig is de optie Batterijbesparing. Tik erop en zet de schuif achter Batterijbesparing inschakelen aan. In iOS ga je naar Instellingen / Batterij om de energiebesparingsmodus in te schakelen.
Automatisch slot aanzetten
Zorg ervoor dat het scherm van je smartphone niet onnodig lang blijft aanstaan als je het een tijdje niet gebruikt. In iOS navigeer je naar Instellingen / Scherm en helderheid en tik je op Automatisch slot. Hier kies je na hoeveel minuten het scherm vanzelf moet uitgaan. In Android vind je een soortgelijke functie bij Instellingen / Weergave / Geavanceerd / Slaapstand. Tik erop en kies voor een tijdsduur tussen 15 seconden en 30 minuten.
Laat je apps open
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het slimmer om apps op de achtergrond open te laten dan ze te sluiten. Het afsluiten en opnieuw opstarten verbruikt namelijk meer energie dan het aan laten staan op de achtergrond. Kijk ook eens naar ons artikel https://id.nl/huis-en-entertainment/mobiel/smartphone-en-tablet/zo-zorg-je-dat-deze-apps-je-batterij-niet-meer-leegslurpen-69819
Meldingen uitzetten
Meldingen zijn handig en soms noodzakelijk, maar als een app steeds op de achtergrond checkt of er dingen gebeuren die hij je moet meedelen, vreet dit uiteraard energie. De oplossing: alleen berichten en meldingen ophalen zodra je een app opent. Dit doe je in Android door naar Instellingen / Accounts te gaan en helemaal onderaan de optie Gegevens automatisch synchroniseren uit te zetten.
In iOS doe je dit bij Instellingen / Berichtgeving. Zet de schuif uit om geen enkele notificatie meer te zien of tik op een app om het alleen voor deze app uit te zetten.
Locatie uitzetten
Ook de gps-functie verbruikt veel energie. Uitzetten dus en bijvoorbeeld alleen tijdelijk weer aanzetten wanneer je Google Maps gebruikt. In Android ga je naar Instellingen / Beveiliging en locatie / locatie en zet je de schuif achter Locatie gebruiken uit. Of je bepaalt per app of die je locatie mag gebruiken. Dit doe je door op Machtigingen op app-niveau te tikken. Op iOS ga je naar Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen.
Bluetooth, nfc en wifi
Draadloze protocollen als wifi, bluetooth, nfc verbruiken veel energie en daarom is het slim om deze uit te schakelen wanneer je accu bijna leeg is. Veeg naar beneden in Android of iOS en tik op het desbetreffende icoontje om bijvoorbeeld tijdelijk wifi uit te schakelen.
Haptische feedback uitschakelen
Staat je telefoon op trilstand? Dat kan handig zijn, maar daardoor verbruikt je smartphone wel meer energie. Uitzetten? In Android ga je naar Instellingen / Geluid / Geavanceerd en zet je de optie Aanraaktrilling uit. Op sommige modellen moet je hiervoor de route Instellingen / Geluid en trillen / Trillen en haptische feedback volgen. Je kunt bovenin ook nog de optie Ook trillen voor oproepen uitschakelen. Op de iPhone 7 en hoger kun je niet alle feedback uitschakelen, maar om de meeste haptische feedback uit te zetten, zet je de schuif Voelbare systeemsignalen bij Instellingen / Horen en voelen uit.
Spraakcommando’s
Met Ok, Google kun je op je Android-telefoon spraakcommando’s gebruiken, maar daarvoor moet wel constant de microfoon aanstaan. Dit kost energie en daarom schakel je dit liever uit. Google wil dit waarschijnlijk liever niet, aangezien het zo diep in het instellingenmenu verstopt zit, maar ga naar Instellingen / Google / Zoeken, Assistent en spraakopdrachten /Google Assistent / Assistent, zoek naar Telefoon onder Assistent-apparaten en zet de schuif achter Assistent uit.
Op de iPhone X of nieuwer zet je de stembediening uit door naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Zijknop te navigeren. Selecteer bij Houd ingedrukt om te spreken de optie Uit. Op een iPhone 8 of ouder vind je dit bij Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Thuisknop.
Correct opladen
Accu’s worden slechter naarmate je ze langer gebruikt en de maximale capaciteit reduceert elke keer als je je accu helemaal oplaadt. De gouden regel is dat je altijd moet proberen je acculading tussen de 20 tot 80 procent te houden. Dit betekent dus: alvast opladen zodra je lading onder de 20 procent komt en de smartphone al uit het stopcontact halen als je accu op 80 procent zit. En: gebruik de originele lader. Raakt die beschadigd? Probeer een eventuele kabelbreuk niet zelf met tape te repareren, maar koop een nieuwe lader.