ID.nl logo
Batterijduur smartphone verlengen? Schakel deze functies uit
Huis

Batterijduur smartphone verlengen? Schakel deze functies uit

Hoe vaak hang jij je smartphone aan de lader? Een paar keer per week of inmiddels elke dag? Omdat de kwaliteit van de accu langzamerhand achteruit gaat, moet je je telefoon steeds vaker opladen. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om te voorkomen dat je smartphone al te snel leeg raakt.

Het display van je smartphone gebruikt verreweg de meeste energie en daarom is het zinvol om de helderheid niet altijd op maximaal te laten staan. In iOS ga je naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid, in Android vind je deze optie bij Instellingen / Weergave. Op beide systemen kun je ook naar beneden vegen en met een schuif de helderheid van je scherm aanpassen. iOS heeft een donkere modus om je accu te besparen en in Android vind je bij de instellingen ook nog opties om bijvoorbeeld de nachtverlichting in te schakelen.

Veeg naar beneden om de helderheid aan te passen.

Meten is weten

Meten is weten en daarom ga je in Android naar Instellingen / Batterij om te zien hoe het met je accu is gesteld. Bovenin zie je hoeveel acculading je nog over hebt en hoelang je hiermee ongeveer kunt doen als je niet te zware taken uitvoert. Handig is de optie Batterijbesparing. Tik erop en zet de schuif achter Batterijbesparing inschakelen aan. In iOS ga je naar Instellingen / Batterij om de energiebesparingsmodus in te schakelen.

Automatisch slot aanzetten

Zorg ervoor dat het scherm van je smartphone niet onnodig lang blijft aanstaan als je het een tijdje niet gebruikt. In iOS navigeer je naar Instellingen / Scherm en helderheid en tik je op Automatisch slot. Hier kies je na hoeveel minuten het scherm vanzelf moet uitgaan. In Android vind je een soortgelijke functie bij Instellingen / Weergave / Geavanceerd / Slaapstand. Tik erop en kies voor een tijdsduur tussen 15 seconden en 30 minuten.

Kies hoelang het duurt voordat je smartphone zichzelf in de slaapstand zet.

Laat je apps open

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het slimmer om apps op de achtergrond open te laten dan ze te sluiten. Het afsluiten en opnieuw opstarten verbruikt namelijk meer energie dan het aan laten staan op de achtergrond. Kijk ook eens naar ons artikel https://id.nl/huis-en-entertainment/mobiel/smartphone-en-tablet/zo-zorg-je-dat-deze-apps-je-batterij-niet-meer-leegslurpen-69819

Meldingen uitzetten

Meldingen zijn handig en soms noodzakelijk, maar als een app steeds op de achtergrond checkt of er dingen gebeuren die hij je moet meedelen, vreet dit uiteraard energie. De oplossing: alleen berichten en meldingen ophalen zodra je een app opent. Dit doe je in Android door naar Instellingen / Accounts te gaan en helemaal onderaan de optie Gegevens automatisch synchroniseren uit te zetten.

In iOS doe je dit bij Instellingen / Berichtgeving. Zet de schuif uit om geen enkele notificatie meer te zien of tik op een app om het alleen voor deze app uit te zetten.

Locatie uitzetten

Ook de gps-functie verbruikt veel energie. Uitzetten dus en bijvoorbeeld alleen tijdelijk weer aanzetten wanneer je Google Maps gebruikt. In Android ga je naar Instellingen / Beveiliging en locatie / locatie en zet je de schuif achter Locatie gebruiken uit. Of je bepaalt per app of die je locatie mag gebruiken. Dit doe je door op Machtigingen op app-niveau te tikken. Op iOS ga je naar Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen.

De optie Machtigingen op app-niveau is handig om per app je gps uit te schakelen.

Bluetooth, nfc en wifi

Draadloze protocollen als wifi, bluetooth, nfc verbruiken veel energie en daarom is het slim om deze uit te schakelen wanneer je accu bijna leeg is. Veeg naar beneden in Android of iOS en tik op het desbetreffende icoontje om bijvoorbeeld tijdelijk wifi uit te schakelen.

Haptische feedback uitschakelen

Staat je telefoon op trilstand? Dat kan handig zijn, maar daardoor verbruikt je smartphone wel meer energie. Uitzetten? In Android ga je naar Instellingen / Geluid / Geavanceerd en zet je de optie Aanraaktrilling uit. Op sommige modellen moet je hiervoor de route Instellingen / Geluid en trillen / Trillen en haptische feedback volgen. Je kunt bovenin ook nog de optie Ook trillen voor oproepen uitschakelen. Op de iPhone 7 en hoger kun je niet alle feedback uitschakelen, maar om de meeste haptische feedback uit te zetten, zet je de schuif Voelbare systeemsignalen bij Instellingen / Horen en voelen uit.

Zet haptische feedback uit om je accu te sparen.

Spraakcommando’s

Met Ok, Google kun je op je Android-telefoon spraakcommando’s gebruiken, maar daarvoor moet wel constant de microfoon aanstaan. Dit kost energie en daarom schakel je dit liever uit. Google wil dit waarschijnlijk liever niet, aangezien het zo diep in het instellingenmenu verstopt zit, maar ga naar Instellingen / Google / Zoeken, Assistent en spraakopdrachten /Google Assistent / Assistent, zoek naar Telefoon onder Assistent-apparaten en zet de schuif achter Assistent uit.

Op de iPhone X of nieuwer zet je de stembediening uit door naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Zijknop te navigeren. Selecteer bij Houd ingedrukt om te spreken de optie Uit. Op een iPhone 8 of ouder vind je dit bij Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Thuisknop.

Correct opladen

Accu’s worden slechter naarmate je ze langer gebruikt en de maximale capaciteit reduceert elke keer als je je accu helemaal oplaadt. De gouden regel is dat je altijd moet proberen je acculading tussen de 20 tot 80 procent te houden. Dit betekent dus: alvast opladen zodra je lading onder de 20 procent komt en de smartphone al uit het stopcontact halen als je accu op 80 procent zit. En: gebruik de originele lader. Raakt die beschadigd? Probeer een eventuele kabelbreuk niet zelf met tape te repareren, maar koop een nieuwe lader.

Nieuwe oplader nodig? Bekijk het aanbod bij Bol.com

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 compacte elektrische barbecues voor in de tuin
© Milan Gucic milangucic@gmail.com
Huis

Waar voor je geld: 5 compacte elektrische barbecues voor in de tuin

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als de zon weer een aantal dagen schijnt, is het moment aangebroken om de barbecue tevoorschijn te halen. Ben je op zoek naar een nieuwe? Wellicht is een elektrische dan iets voor je? Geen last meer van rook, gecontroleerder bakken en beter voor het milieu!

Een elektrische barbecue biedt best wat voordelen ten opzichte van een gewone barbecue. Je hebt bijvoorbeeld geen gedoe met houtskool, een lange opwarmtijd of problemen met wind(richtingen). Je plugt ‘m gewoon in en hij is snel warm, ideaal ook voor spontaan barbecueën. Een ander voordeel is dat de temperatuur nauwkeuriger te regelen is, zodat je eten beter kan worden klaargemaakt en je niet snel bang hoeft te zijn dat de boel verbrandt.

Weber Q 1400

De Weber Q 1400 is een elektrische tafelbarbecue met een robuuste uitstraling en een gietijzeren rooster. Hij warmt snel op en houdt de warmte goed vast, waardoor je eten gelijkmatig gaart en lekker sappig blijft. Met een grilloppervlak van 43 bij 32 cm is er ruimte genoeg om voor 4 tot 6 personen tegelijk te grillen. Schoonmaken gaat makkelijk dankzij de handige vetopvangbak. Het snoer van 1,8 meter geeft wat speelruimte voor gebruik in de tuin of op het balkon. Deze Weber Q 1400 heeft een traploos instelbare temperatuurregeling en de maximale temperatuur ligt rond de 260–290°C.

WMF Lono Master Grill

De WMF Lono Master Grill is een elektrische tafelgrill met twee aparte grillplaten, elk met hun eigen temperatuurregeling. Handig wanneer je bijvoorbeeld vlees en groenten tegelijk wilt klaarmaken, zonder dat de smaken door elkaar lopen. Het grilloppervlak is 50 bij 28 cm, ruim genoeg voor een gezellig etentje met een klein gezelschap. De platen hebben een antiaanbaklaag, waardoor schoonmaken een fluitje van een cent is. De grill ziet er modern uit, met een roestvrijstalen afwerking die stevig en duurzaam aanvoelt. De WMF Lono Master Grill beschikt over vijf temperatuurstanden, waarmee je de warmte per grillplaat kunt instellen.

Outdoorchef CITY Electro 420

De Outdoorchef CITY Electro 420 is een ronde, elektrische barbecue met een stevige driepoot. Hij heeft een grillrooster van bijna 40 cm doorsnee, waardoor je prima kunt koken voor 2 tot 4 personen. De temperatuur kun je instellen in zeven standen, wat fijn is als je nauwkeuriger wilt grillen. Het apparaat heeft een vetopvangschaal die het schoonmaken makkelijker maakt. Hij is niet al te groot en neemt dus weinig plek in, wat ideaal is als je een kleiner terras of balkon hebt. Bovendien voelt de barbecue degelijk aan en kan hij tegen een stootje. De Outdoorchef CITY Electro 420 heeft zeven temperatuurstanden, met een maximale temperatuur tot 300°C.

Gardalux elektrische barbecue 

Deze elektrische barbecue van Gardalux is een eenvoudig model met een grilloppervlak van 37 bij 21 cm. Hij is vooral geschikt voor wie af en toe wil grillen en geen groot apparaat nodig heeft. Met 2000 watt vermogen is hij snel op temperatuur en de vetopvangbak maakt het schoonmaken wat makkelijker. Het is geen uitgesproken luxe model, maar voor deze prijs is het een prima instapmodel voor eenvoudige barbecue-avondjes.

Cadac E-BRAAI

De Cadac E-BRAAI is een moderne, elektrische barbecue met een keramisch gecoat rooster van 38 cm doorsnee. Hij is uitgerust met een digitaal display en kan automatisch de temperatuur regelen tussen 70 en 270 graden. Dat is handig voor wie precies wil weten hoe warm de barbecue is en niet graag gokt. Hij is in ongeveer 4 minuten op temperatuur, zodat je snel kunt beginnen met grillen. Ook het schoonmaken gaat makkelijk door de keramische laag. De Cadac E-BRAAI heeft een digitale temperatuurregeling waarmee je de temperatuur kunt instellen tussen 70°C en 270°C.

▼ Volgende artikel
De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis
© DragonImages
Huis

De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis

Je staat klaar om een foto te maken. Alles klopt: het licht, het moment, je onderwerp. En dan... kaart vol. Of erger: je camera herkent 'm niet eens. Het kiezen van de juiste geheugenkaart is dus heel belangrijk. Maar met al die formaten en capaciteiten kan dat nog best ingewikkeld zijn. In dit artikel lees je hoe je de juiste kaart kiest – eentje die past bij je camera én bij hoe jij fotografeert.

Om de juiste kaart voor jouw camera te vinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel kijken we naar: 📸 Kaartformaat 📸 Snelheid 📸 Merk 📸 Capaciteit 📸 Formatteren 📸 Veelvoorkomende fouten 📸 Onderhoud

Lees ook: 20 tips om de mooiste foto's te maken met je compactcamera

Welk type past bij jouw camera?

Niet elke kaart past bij elke camera. Het formaat moet kloppen, de snelheid moet aansluiten op wat je ermee doet, en het merk kan het verschil maken tussen probleemloos werken en verlies van data. En dan is er natuurlijk ook nog de capaciteit. Hieronder lees je daar meer over.

Kaartformaat

De ene geheugenkaart is de andere niet. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je camera. De meest voorkomende kaartformaten zijn SD (Secure Digital), CompactFlash (CF), XQD en de nieuwere CFexpress-kaarten.

Voor compactcamera's en instapmodel systeemcamera's is SD het meest gebruikte formaat, waarbij je onderscheid maakt tussen SDHC (tot 32GB) en SDXC (boven 32GB). Welke je nodig hebt, check je eenvoudig in je handleiding of via Menu > Instellingen > Geheugenkaart.

Voor professionele systeemcamera's en spiegelreflexen heb je vaak snellere kaarten zoals UHS-II SD-kaarten, XQD of CFexpress nodig, zeker als je 4K-video opneemt of in burst-modus fotografeert.

Snelheid

De snelheidsklasse van een kaart is minstens zo belangrijk als het formaat. Op SD-kaarten vind je aanduiding zoals Class 10, UHS-I of UHS-II, en een getal met een 'U' (bijvoorbeeld U3) of een 'V' (bijvoorbeeld V60). Hoe hoger het getal, hoe sneller de kaart. Voor 4K-video heb je minimaal V30 nodig, terwijl voor 8K-video V60 of V90 wordt aangeraden. Voor het controleren van de compatibiliteit kun je op je camera naar Bestandsinfo gaan en op de INFO-knop drukken terwijl je een foto bekijkt. Hier zie je welke schrijfsnelheid jouw camera gebruikt.

Supersnelle USH-II-kaart nodig?

Dan supersnel even naar

Merk

Merken maken ook verschil. SanDisk, Lexar, Kingston, Sony en Transcend staan goed bekend. Minder bekende kaartjes zijn goedkoper, maar je loopt meer risico op fouten. En een gemiste foto kun je niet terughalen.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Dat hangt af van je camera en je manier van fotograferen. Een RAW-bestand van 24 megapixel neemt gemiddeld 30MB in beslag. Een JPEG van dezelfde camera rond de 8MB. En video? Reken voor 4K op zo'n 350MB per minuut. Even rekenen dus: hoeveel foto's of minuten video maak je op een gemiddelde dag? Tel die bij elkaar op en neem daar nog eens de helft extra als veiligheidsmarge.

Wie af en toe foto's maakt met een compactcamera, heeft aan 32GB of 64GB meestal genoeg. Gebruik je een systeemcamera en schiet je in RAW, dan is 128GB een logische keuze. Ga je voor reportages of video-opnames, dan kom je al snel uit op 256GB of meer. Maar: één grote kaart is niet altijd beter dan meerdere kleinere. Mocht er iets misgaan, dan ben je niet meteen álles kwijt.

©Jimmyi23

Je kaart formatteren Zodra je een kaart in gebruik neemt, formatteer je die in de camera zelf, Druk op de Menu-knop van je camera en navigeer daarvoor naar Formatteren. Dit doe je bij voorkeur na elke shoot, uiteraard nadat je de beelden veilig hebt opgeslagen. Belangrijk: formatteren wist alles, dus maak altijd eerst een back-up via Bestandsoverdracht naar je computer of externe schijf.

Dit kan er misgaan – en zo voorkom je dan

Een fout die vaak gemaakt wordt: de kaart verwijderen terwijl de camera nog bezig is met schrijven. Dat kun je zien aan het knipperende lampje. Wacht altijd tot dat uit is voordat je de kaart verwijdert of de camera uitschakelt.

Ga er ook niet vanuit dat geheugenkaarten eindeloos meegaan. Ze hebben een beperkt aantal schrijfcycli. Gebruik je je kaart intensief, dan is vervangen om de twee tot drie jaar verstandig.

Onderhoud verlengt de levensduur. Formatteer je kaart eens per maand via het menu van de camera – niet op je computer. Camera's gebruiken een specifieke bestandsstructuur, en die raakt snel in de war als je via een computer formatteert.

Bewaar je kaarten op een droge plek, bij voorkeur in een beschermend doosje. Houd ze uit de buurt van magnetische velden van bijvoorbeeld speakers of telefoons. Werkt een kaart niet goed? Maak de contactpunten dan schoon met een droge, zachte doek.

©PheelingsMedia

Zekerheid zit in de voorbereiding

Een goede geheugenkaart maakt het verschil tussen zorgeloos fotograferen en frustratie achteraf. Kijk verder dan alleen de opslagcapaciteit. Snelheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met je camera zijn minstens zo belangrijk. Kies voor kwaliteit, stem af op je manier van werken en verzorg je kaart goed. Dan kun je blijven focussen op wat er echt toe doet: het vastleggen van het juiste moment.