ID.nl logo
Huis

Apple Watch: De eerste reviews zijn binnen!

Apple begeeft zich op onbekend terrein met haar smartwatch. Het is een totaal nieuwe productcategorie voor het bedrijf en iets wat niet iedereen meteen nodig zal hebben. Vanwege de hoge prijs vragen sommige mensen zich af: Waarom heb ik er eentje nodig?

Apple begeeft zich op onbekend terrein met haar smartwatch. Het is een totaal nieuwe productcategorie voor het bedrijf en iets wat niet iedereen meteen nodig zal hebben. Hoewel je hetzelfde zou kunnen zeggen over vrijwel iedere andere gadget, zorgt de hoge prijs van de Apple Watch - sommige modellen kosten evenveel als het instapmodel van een auto - ervoor dat veel mensen zich afvragen: Waarom heb ik er eentje nodig? Lees ook: 7 dingen die je moet weten over de Apple Watch.

Nou, volgens de vroege reviews van The New York Times, Wall Street Journal, Bloomberg, en andere bekende media heb je er niet echt eentje nodig. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet wilt hebben. Apple is vrijdag in bepaalde landen begonnen met de voorbestellingen van de Apple Watch, dus daarom kijken we eens naar wat er in belangrijke publicaties over het horloge gezegd wordt, zodat iedereen kan zien waarom het apparaat de moeite waard is om te kopen. En voor sommige mensen zal dat misschien niet zo zijn. Maar deze vroege reviews geven aan dat de Apple Watch een prachtig, nuttig apparaat is, ook al is het niet noodzakelijk.

"Het horloge is niet levensveranderend," schrijft Joshua Topolsky van Bloomberg. "Maar het is wel geweldig. Apple zal miljoenen van deze apparaten verkopen en veel mensen zullen er weg van zijn en erdoor geobsedeerd zijn."

Dit is waarom:

Het ontwerp

"De Apple Watch streeft naar haute couture, maar hij ziet er nog altijd uit als een tech horloge," zegt Lauren Goode van Re/code. "Zelfs wanneer je de standaard gladde plastic polsband door een elegantere band vervangt - de lederen band van 149 dollar, de Milanese Loop band van 149 dollar of de schakelarmband van 449 dollar - lijkt de wijzerplaat een beetje op een mini iPhone. Dat gezegd hebbende, ik heb behoorlijk wat smartwatches gedragen en geen één zag er zo goed uit als de Apple Watch."

Andere reviewers merkten op dat de Apple Watch dikker is dan verwacht, maar dat het scherm prachtig is en met kop en schouders boven andere smartwatches op de markt uitsteekt.

©PXimport

De interface maakt gebruik van een aantal nieuwe gebaren.

De gebruikersinterface

De gebruikersinterface van de Apple Watch is geen nabootsing van die van de iPhone. Voor deze nieuwe ervaring heb je een mengeling nodig van Digital Crown, Force Touch en swipen om notificaties en glances te zien - en dit brengt een leercurve met zich mee, aldus Nilay Patel van The Verge: "Dit zijn interfacepatronen die enorm verschillen van die van iOS, waar je het Notification Center en Control Center vanaf vrijwel elke plek kunt bereiken. Dit maakt het navigeren van de interface van de Watch verwarrender totdat je het ineens doorhebt."

David Pogue van Yahoo is het daar mee eens: "Om eerlijk te zijn is de navigatie een enorm zwak punt van de Watch. Er zijn geen visuele aanwijzingen dat er meer opties tevoorschijn komen wanneer je het scherm ingedrukt houdt of dat er iets zal gebeuren wanneer je aan het knopje draait. Dat leer je uiteindelijk wel, maar alleen met vallen en opstaan. En telkens wanneer er niets gebeurt wanneer je het scherm indrukt of het knopje omdraait voel je je een beetje dom."

De fitness functies

Sommige mensen willen vooral weten hoe de Apple Watch het doet op het gebied van fitnesstracking in vergelijking met andere wearables. Lauren Goode van Re/code zegt dat het nog beter is dan verwacht: "Het meest interessante wat ik tot nog toe aan mijn workouts heb opgemerkt is dat de metingen van de hartslagmeter van de Apple Watch bij het fietsen op de hometrainer zeer dicht in de buurt liggen van die van een band die je rond de borst draagt. Ik ben nog geen onregelmatige metingen tegengekomen zoals op andere fitnesshorloges die via mijn pols mijn hartslag meten."

©PXimport

De Apple Watch is ook een fitnesstracker.

De Apple Watch is door nog maar weinig reviewers getest op zijn fitnesskwaliteiten, dus we hebben nog een heleboel vragen over het gebruik van de Watch als fitnesstracker. Deze zullen we beantwoorden zodra we ons eigen exemplaar binnen hebben.

De Taptic Engine

De Watch is ontworpen om discreet te zijn, dus je kunt stukjes informatie in je opnemen zonder dat je je telefoon tevoorschijn hoeft te halen om je notificaties te controleren. Daarom heeft Apple de Taptic Engine ontworpen, waarmee het horloge je een zacht tikje kan geven wanneer er een notificatie binnenkomt. Deze functie is de favoriet van Farhad Manjoo van de New York Times: "De meest ingenieuze functie van de Apple Watch is de Taptic Engine, die je op de hoogte brengt van verschillende digitale notificaties door zachtjes in één van de vele verschillende patronen op je pols te tikken. Naarmate je de tikjes beter leert kennen zul je er sommige bijna onbewust gaan registreren."

Ben Bajarin van Techpinions geeft een goed voorbeeld van hoe de notificaties van de Taptic Engine op een onverwachte manier kunnen werken: "Toen ik op straat liep, op weg naar een vergadering in San Francisco, maakte ik gebruik van de Watch om mij erheen te leiden. De Apple Watch heeft verschillende Taptic patronen voor linksaf of rechtsaf gaan. Op die manier hoefde ik mijn pols niet eens op te tillen om op het scherm te kijken waar ik heen moest. De implicaties van deze verschillende soorten meldingen op basis van gevoel zijn onontgonnen terrein."

De iPhone

De Apple Watch is voor het zware werk afhankelijk van je iPhone, wat Topolsky van Bloomberg soms problematisch vond: "Eén van de meest cruciale punten die ik ervaren heb was het constante subtiele gevecht met mezelf of ik met mijn horloge of met mijn telefoon op een notificatie moest reageren."

Maar de Watch kan ook op zichzelf minimaal functioneren als er een draadloze verbinding is, zegt Pogue van Yahoo: "Een verrassende functie, waar Apple niets eerder over gezegd heeft, is dat de Watch op een bekende wifi hotspot de meest essentiële online taken kan verrichten, zelfs wanneer de batterij van je telefoon leeg is, je telefoon uitgeschakeld is of niet aanwezig is. Het kan bijvoorbeeld Siri aanroepen, sms'jes versturen en ontvangen en tekeningen en tikpatronen naar andere Watch gebruikers sturen of van andere gebruikers ontvangen. Dat is indrukwekkend."

De prestaties

De Watch steunt voor het krijgen van informatie op de iPhone waardoor hij traag is, zegt Patel van The Verge: "Soms duurt het lang om via Bluetooth en wifi locatie informatie en data van je iPhone af te halen. Soms duurt het een eeuwigheid om een app te laden en sommige apps van derden willen zelfs helemaal niet laden. Soms reageert de Watch een aantal seconden niet terwijl hij nadenkt, om daarna weer gewoon te gaan werken. Apple vertelt mij dat deze prestatieproblemen in komende software updates zullen worden opgelost, maar momenteel zijn deze problemen een realiteit en iets waar ik elke morgen aan denk terwijl ik me klaarmaak om te gaan werken."

©PXimport

Dat was een gemeenschappelijk thema in de vroege Apple Watch reviews. Joanna Stern van The Wall Street Journal zei ook dat het feit dat de Watch zo afhankelijk van de iPhone is een echt probleem kan zijn: "De Apple Watch heeft geen cellulaire verbinding, dus je zult een gelinkte iPhone in de buurt moeten hebben om veel van de functies te laten werken. Soms is deze methode echter tergend langzaam: De Maps app, die het antwoord op de dromen van dwalende voetgangers zou moeten zijn, is zo traag dat ik mijn papieren stratenboek tevoorschijn zou willen halen."

De batterij

Het enige wat de Apple Watch de das om had kunnen doen als Apple het niet goed gedaan had is de batterijduur van het apparaat. Maar het horloge gaat inderdaad een hele dag mee, zegt Stern: "De batterij houdt het zoals beloofd de hele dag vol, maar soms maar net. Tegen het slapengaan is het de batterij vaak zo goed als leeg, vooral als ik de Watch tijdens het trainen gebruikt heb. Er is een energiebesparende modus waarmee het apparaat een paar uur langer mee kan gaan, maar dan laat het alleen maar de tijd zien."

Die van Ed Baig van USA Today liep helemaal leeg, maar mogelijk door een fout van de gebruiker: "De Apple Watch kun je toevoegen aan de lijst met apparaten die je het beste elke nacht kunt opladen. Toch leek de door Apple genoemde 18 uur tussen het opladen redelijk juist op basis van mijn vrij zware dagelijkse gebruik. De batterij is maar één keer helemaal leeggelopen en dat was op de eerste testdag. Ik vermoed dat het horloge de avond daarvoor niet helemaal goed aan magnetische oplaadkabel heeft vastgezeten, want daarna is het nooit meer gebeurd."

Vergeleken met andere smartwatches

De reviewers hebben een aantal andere vragen die we hadden beantwoord, onder meer hoe naadloos Apple Pay werkt (antwoord: beter dan op de iPhone) en hoe het horlogescherm eruitziet in fel zonlicht (antwoord: glashelder). We wilden ook weten hoe de Apple Watch zich verhoudt tot zijn Android Wear rivalen die er het eerst waren. Het antwoord:

"Van de zes smartwatches die ik de afgelopen jaren getest heb, had ik de beste met de Apple Watch," zei Lauren Goode van Re/code. "Als je een iPhone poweruser bent en geïntrigeerd bent door de beloften van wearable technologie zal het je ook bevallen."

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger