Apple Watch: De eerste reviews zijn binnen!

Apple begeeft zich op onbekend terrein met haar smartwatch. Het is een totaal nieuwe productcategorie voor het bedrijf en iets wat niet iedereen meteen nodig zal hebben. Vanwege de hoge prijs vragen sommige mensen zich af: Waarom heb ik er eentje nodig?

Apple begeeft zich op onbekend terrein met haar smartwatch. Het is een totaal nieuwe productcategorie voor het bedrijf en iets wat niet iedereen meteen nodig zal hebben. Hoewel je hetzelfde zou kunnen zeggen over vrijwel iedere andere gadget, zorgt de hoge prijs van de Apple Watch - sommige modellen kosten evenveel als het instapmodel van een auto - ervoor dat veel mensen zich afvragen: Waarom heb ik er eentje nodig? Lees ook: 7 dingen die je moet weten over de Apple Watch.

Nou, volgens de vroege reviews van The New York Times, Wall Street Journal, Bloomberg, en andere bekende media heb je er niet echt eentje nodig. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet wilt hebben. Apple is vrijdag in bepaalde landen begonnen met de voorbestellingen van de Apple Watch, dus daarom kijken we eens naar wat er in belangrijke publicaties over het horloge gezegd wordt, zodat iedereen kan zien waarom het apparaat de moeite waard is om te kopen. En voor sommige mensen zal dat misschien niet zo zijn. Maar deze vroege reviews geven aan dat de Apple Watch een prachtig, nuttig apparaat is, ook al is het niet noodzakelijk.

"Het horloge is niet levensveranderend," schrijft Joshua Topolsky van Bloomberg. "Maar het is wel geweldig. Apple zal miljoenen van deze apparaten verkopen en veel mensen zullen er weg van zijn en erdoor geobsedeerd zijn."

Dit is waarom:

Het ontwerp

"De Apple Watch streeft naar haute couture, maar hij ziet er nog altijd uit als een tech horloge," zegt Lauren Goode van Re/code. "Zelfs wanneer je de standaard gladde plastic polsband door een elegantere band vervangt - de lederen band van 149 dollar, de Milanese Loop band van 149 dollar of de schakelarmband van 449 dollar - lijkt de wijzerplaat een beetje op een mini iPhone. Dat gezegd hebbende, ik heb behoorlijk wat smartwatches gedragen en geen één zag er zo goed uit als de Apple Watch."

Andere reviewers merkten op dat de Apple Watch dikker is dan verwacht, maar dat het scherm prachtig is en met kop en schouders boven andere smartwatches op de markt uitsteekt.

© PXimport

De interface maakt gebruik van een aantal nieuwe gebaren.

De gebruikersinterface

De gebruikersinterface van de Apple Watch is geen nabootsing van die van de iPhone. Voor deze nieuwe ervaring heb je een mengeling nodig van Digital Crown, Force Touch en swipen om notificaties en glances te zien - en dit brengt een leercurve met zich mee, aldus Nilay Patel van The Verge: "Dit zijn interfacepatronen die enorm verschillen van die van iOS, waar je het Notification Center en Control Center vanaf vrijwel elke plek kunt bereiken. Dit maakt het navigeren van de interface van de Watch verwarrender totdat je het ineens doorhebt."

David Pogue van Yahoo is het daar mee eens: "Om eerlijk te zijn is de navigatie een enorm zwak punt van de Watch. Er zijn geen visuele aanwijzingen dat er meer opties tevoorschijn komen wanneer je het scherm ingedrukt houdt of dat er iets zal gebeuren wanneer je aan het knopje draait. Dat leer je uiteindelijk wel, maar alleen met vallen en opstaan. En telkens wanneer er niets gebeurt wanneer je het scherm indrukt of het knopje omdraait voel je je een beetje dom."

De fitness functies

Sommige mensen willen vooral weten hoe de Apple Watch het doet op het gebied van fitnesstracking in vergelijking met andere wearables. Lauren Goode van Re/code zegt dat het nog beter is dan verwacht: "Het meest interessante wat ik tot nog toe aan mijn workouts heb opgemerkt is dat de metingen van de hartslagmeter van de Apple Watch bij het fietsen op de hometrainer zeer dicht in de buurt liggen van die van een band die je rond de borst draagt. Ik ben nog geen onregelmatige metingen tegengekomen zoals op andere fitnesshorloges die via mijn pols mijn hartslag meten."

© PXimport

De Apple Watch is ook een fitnesstracker.

De Apple Watch is door nog maar weinig reviewers getest op zijn fitnesskwaliteiten, dus we hebben nog een heleboel vragen over het gebruik van de Watch als fitnesstracker. Deze zullen we beantwoorden zodra we ons eigen exemplaar binnen hebben.

De Taptic Engine

De Watch is ontworpen om discreet te zijn, dus je kunt stukjes informatie in je opnemen zonder dat je je telefoon tevoorschijn hoeft te halen om je notificaties te controleren. Daarom heeft Apple de Taptic Engine ontworpen, waarmee het horloge je een zacht tikje kan geven wanneer er een notificatie binnenkomt. Deze functie is de favoriet van Farhad Manjoo van de New York Times: "De meest ingenieuze functie van de Apple Watch is de Taptic Engine, die je op de hoogte brengt van verschillende digitale notificaties door zachtjes in één van de vele verschillende patronen op je pols te tikken. Naarmate je de tikjes beter leert kennen zul je er sommige bijna onbewust gaan registreren."

Ben Bajarin van Techpinions geeft een goed voorbeeld van hoe de notificaties van de Taptic Engine op een onverwachte manier kunnen werken: "Toen ik op straat liep, op weg naar een vergadering in San Francisco, maakte ik gebruik van de Watch om mij erheen te leiden. De Apple Watch heeft verschillende Taptic patronen voor linksaf of rechtsaf gaan. Op die manier hoefde ik mijn pols niet eens op te tillen om op het scherm te kijken waar ik heen moest. De implicaties van deze verschillende soorten meldingen op basis van gevoel zijn onontgonnen terrein."

De iPhone

De Apple Watch is voor het zware werk afhankelijk van je iPhone, wat Topolsky van Bloomberg soms problematisch vond: "Eén van de meest cruciale punten die ik ervaren heb was het constante subtiele gevecht met mezelf of ik met mijn horloge of met mijn telefoon op een notificatie moest reageren."

Maar de Watch kan ook op zichzelf minimaal functioneren als er een draadloze verbinding is, zegt Pogue van Yahoo: "Een verrassende functie, waar Apple niets eerder over gezegd heeft, is dat de Watch op een bekende wifi hotspot de meest essentiële online taken kan verrichten, zelfs wanneer de batterij van je telefoon leeg is, je telefoon uitgeschakeld is of niet aanwezig is. Het kan bijvoorbeeld Siri aanroepen, sms'jes versturen en ontvangen en tekeningen en tikpatronen naar andere Watch gebruikers sturen of van andere gebruikers ontvangen. Dat is indrukwekkend."

De prestaties

De Watch steunt voor het krijgen van informatie op de iPhone waardoor hij traag is, zegt Patel van The Verge: "Soms duurt het lang om via Bluetooth en wifi locatie informatie en data van je iPhone af te halen. Soms duurt het een eeuwigheid om een app te laden en sommige apps van derden willen zelfs helemaal niet laden. Soms reageert de Watch een aantal seconden niet terwijl hij nadenkt, om daarna weer gewoon te gaan werken. Apple vertelt mij dat deze prestatieproblemen in komende software updates zullen worden opgelost, maar momenteel zijn deze problemen een realiteit en iets waar ik elke morgen aan denk terwijl ik me klaarmaak om te gaan werken."

© PXimport

Dat was een gemeenschappelijk thema in de vroege Apple Watch reviews. Joanna Stern van The Wall Street Journal zei ook dat het feit dat de Watch zo afhankelijk van de iPhone is een echt probleem kan zijn: "De Apple Watch heeft geen cellulaire verbinding, dus je zult een gelinkte iPhone in de buurt moeten hebben om veel van de functies te laten werken. Soms is deze methode echter tergend langzaam: De Maps app, die het antwoord op de dromen van dwalende voetgangers zou moeten zijn, is zo traag dat ik mijn papieren stratenboek tevoorschijn zou willen halen."

De batterij

Het enige wat de Apple Watch de das om had kunnen doen als Apple het niet goed gedaan had is de batterijduur van het apparaat. Maar het horloge gaat inderdaad een hele dag mee, zegt Stern: "De batterij houdt het zoals beloofd de hele dag vol, maar soms maar net. Tegen het slapengaan is het de batterij vaak zo goed als leeg, vooral als ik de Watch tijdens het trainen gebruikt heb. Er is een energiebesparende modus waarmee het apparaat een paar uur langer mee kan gaan, maar dan laat het alleen maar de tijd zien."

Die van Ed Baig van USA Today liep helemaal leeg, maar mogelijk door een fout van de gebruiker: "De Apple Watch kun je toevoegen aan de lijst met apparaten die je het beste elke nacht kunt opladen. Toch leek de door Apple genoemde 18 uur tussen het opladen redelijk juist op basis van mijn vrij zware dagelijkse gebruik. De batterij is maar één keer helemaal leeggelopen en dat was op de eerste testdag. Ik vermoed dat het horloge de avond daarvoor niet helemaal goed aan magnetische oplaadkabel heeft vastgezeten, want daarna is het nooit meer gebeurd."

Vergeleken met andere smartwatches

De reviewers hebben een aantal andere vragen die we hadden beantwoord, onder meer hoe naadloos Apple Pay werkt (antwoord: beter dan op de iPhone) en hoe het horlogescherm eruitziet in fel zonlicht (antwoord: glashelder). We wilden ook weten hoe de Apple Watch zich verhoudt tot zijn Android Wear rivalen die er het eerst waren. Het antwoord:

"Van de zes smartwatches die ik de afgelopen jaren getest heb, had ik de beste met de Apple Watch," zei Lauren Goode van Re/code. "Als je een iPhone poweruser bent en geïntrigeerd bent door de beloften van wearable technologie zal het je ook bevallen."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten