ID.nl logo
Huis

Apple Watch: De eerste reviews zijn binnen!

Apple begeeft zich op onbekend terrein met haar smartwatch. Het is een totaal nieuwe productcategorie voor het bedrijf en iets wat niet iedereen meteen nodig zal hebben. Vanwege de hoge prijs vragen sommige mensen zich af: Waarom heb ik er eentje nodig?

Apple begeeft zich op onbekend terrein met haar smartwatch. Het is een totaal nieuwe productcategorie voor het bedrijf en iets wat niet iedereen meteen nodig zal hebben. Hoewel je hetzelfde zou kunnen zeggen over vrijwel iedere andere gadget, zorgt de hoge prijs van de Apple Watch - sommige modellen kosten evenveel als het instapmodel van een auto - ervoor dat veel mensen zich afvragen: Waarom heb ik er eentje nodig? Lees ook: 7 dingen die je moet weten over de Apple Watch.

Nou, volgens de vroege reviews van The New York Times, Wall Street Journal, Bloomberg, en andere bekende media heb je er niet echt eentje nodig. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet wilt hebben. Apple is vrijdag in bepaalde landen begonnen met de voorbestellingen van de Apple Watch, dus daarom kijken we eens naar wat er in belangrijke publicaties over het horloge gezegd wordt, zodat iedereen kan zien waarom het apparaat de moeite waard is om te kopen. En voor sommige mensen zal dat misschien niet zo zijn. Maar deze vroege reviews geven aan dat de Apple Watch een prachtig, nuttig apparaat is, ook al is het niet noodzakelijk.

"Het horloge is niet levensveranderend," schrijft Joshua Topolsky van Bloomberg. "Maar het is wel geweldig. Apple zal miljoenen van deze apparaten verkopen en veel mensen zullen er weg van zijn en erdoor geobsedeerd zijn."

Dit is waarom:

Het ontwerp

"De Apple Watch streeft naar haute couture, maar hij ziet er nog altijd uit als een tech horloge," zegt Lauren Goode van Re/code. "Zelfs wanneer je de standaard gladde plastic polsband door een elegantere band vervangt - de lederen band van 149 dollar, de Milanese Loop band van 149 dollar of de schakelarmband van 449 dollar - lijkt de wijzerplaat een beetje op een mini iPhone. Dat gezegd hebbende, ik heb behoorlijk wat smartwatches gedragen en geen één zag er zo goed uit als de Apple Watch."

Andere reviewers merkten op dat de Apple Watch dikker is dan verwacht, maar dat het scherm prachtig is en met kop en schouders boven andere smartwatches op de markt uitsteekt.

©PXimport

De interface maakt gebruik van een aantal nieuwe gebaren.

De gebruikersinterface

De gebruikersinterface van de Apple Watch is geen nabootsing van die van de iPhone. Voor deze nieuwe ervaring heb je een mengeling nodig van Digital Crown, Force Touch en swipen om notificaties en glances te zien - en dit brengt een leercurve met zich mee, aldus Nilay Patel van The Verge: "Dit zijn interfacepatronen die enorm verschillen van die van iOS, waar je het Notification Center en Control Center vanaf vrijwel elke plek kunt bereiken. Dit maakt het navigeren van de interface van de Watch verwarrender totdat je het ineens doorhebt."

David Pogue van Yahoo is het daar mee eens: "Om eerlijk te zijn is de navigatie een enorm zwak punt van de Watch. Er zijn geen visuele aanwijzingen dat er meer opties tevoorschijn komen wanneer je het scherm ingedrukt houdt of dat er iets zal gebeuren wanneer je aan het knopje draait. Dat leer je uiteindelijk wel, maar alleen met vallen en opstaan. En telkens wanneer er niets gebeurt wanneer je het scherm indrukt of het knopje omdraait voel je je een beetje dom."

De fitness functies

Sommige mensen willen vooral weten hoe de Apple Watch het doet op het gebied van fitnesstracking in vergelijking met andere wearables. Lauren Goode van Re/code zegt dat het nog beter is dan verwacht: "Het meest interessante wat ik tot nog toe aan mijn workouts heb opgemerkt is dat de metingen van de hartslagmeter van de Apple Watch bij het fietsen op de hometrainer zeer dicht in de buurt liggen van die van een band die je rond de borst draagt. Ik ben nog geen onregelmatige metingen tegengekomen zoals op andere fitnesshorloges die via mijn pols mijn hartslag meten."

©PXimport

De Apple Watch is ook een fitnesstracker.

De Apple Watch is door nog maar weinig reviewers getest op zijn fitnesskwaliteiten, dus we hebben nog een heleboel vragen over het gebruik van de Watch als fitnesstracker. Deze zullen we beantwoorden zodra we ons eigen exemplaar binnen hebben.

De Taptic Engine

De Watch is ontworpen om discreet te zijn, dus je kunt stukjes informatie in je opnemen zonder dat je je telefoon tevoorschijn hoeft te halen om je notificaties te controleren. Daarom heeft Apple de Taptic Engine ontworpen, waarmee het horloge je een zacht tikje kan geven wanneer er een notificatie binnenkomt. Deze functie is de favoriet van Farhad Manjoo van de New York Times: "De meest ingenieuze functie van de Apple Watch is de Taptic Engine, die je op de hoogte brengt van verschillende digitale notificaties door zachtjes in één van de vele verschillende patronen op je pols te tikken. Naarmate je de tikjes beter leert kennen zul je er sommige bijna onbewust gaan registreren."

Ben Bajarin van Techpinions geeft een goed voorbeeld van hoe de notificaties van de Taptic Engine op een onverwachte manier kunnen werken: "Toen ik op straat liep, op weg naar een vergadering in San Francisco, maakte ik gebruik van de Watch om mij erheen te leiden. De Apple Watch heeft verschillende Taptic patronen voor linksaf of rechtsaf gaan. Op die manier hoefde ik mijn pols niet eens op te tillen om op het scherm te kijken waar ik heen moest. De implicaties van deze verschillende soorten meldingen op basis van gevoel zijn onontgonnen terrein."

De iPhone

De Apple Watch is voor het zware werk afhankelijk van je iPhone, wat Topolsky van Bloomberg soms problematisch vond: "Eén van de meest cruciale punten die ik ervaren heb was het constante subtiele gevecht met mezelf of ik met mijn horloge of met mijn telefoon op een notificatie moest reageren."

Maar de Watch kan ook op zichzelf minimaal functioneren als er een draadloze verbinding is, zegt Pogue van Yahoo: "Een verrassende functie, waar Apple niets eerder over gezegd heeft, is dat de Watch op een bekende wifi hotspot de meest essentiële online taken kan verrichten, zelfs wanneer de batterij van je telefoon leeg is, je telefoon uitgeschakeld is of niet aanwezig is. Het kan bijvoorbeeld Siri aanroepen, sms'jes versturen en ontvangen en tekeningen en tikpatronen naar andere Watch gebruikers sturen of van andere gebruikers ontvangen. Dat is indrukwekkend."

De prestaties

De Watch steunt voor het krijgen van informatie op de iPhone waardoor hij traag is, zegt Patel van The Verge: "Soms duurt het lang om via Bluetooth en wifi locatie informatie en data van je iPhone af te halen. Soms duurt het een eeuwigheid om een app te laden en sommige apps van derden willen zelfs helemaal niet laden. Soms reageert de Watch een aantal seconden niet terwijl hij nadenkt, om daarna weer gewoon te gaan werken. Apple vertelt mij dat deze prestatieproblemen in komende software updates zullen worden opgelost, maar momenteel zijn deze problemen een realiteit en iets waar ik elke morgen aan denk terwijl ik me klaarmaak om te gaan werken."

©PXimport

Dat was een gemeenschappelijk thema in de vroege Apple Watch reviews. Joanna Stern van The Wall Street Journal zei ook dat het feit dat de Watch zo afhankelijk van de iPhone is een echt probleem kan zijn: "De Apple Watch heeft geen cellulaire verbinding, dus je zult een gelinkte iPhone in de buurt moeten hebben om veel van de functies te laten werken. Soms is deze methode echter tergend langzaam: De Maps app, die het antwoord op de dromen van dwalende voetgangers zou moeten zijn, is zo traag dat ik mijn papieren stratenboek tevoorschijn zou willen halen."

De batterij

Het enige wat de Apple Watch de das om had kunnen doen als Apple het niet goed gedaan had is de batterijduur van het apparaat. Maar het horloge gaat inderdaad een hele dag mee, zegt Stern: "De batterij houdt het zoals beloofd de hele dag vol, maar soms maar net. Tegen het slapengaan is het de batterij vaak zo goed als leeg, vooral als ik de Watch tijdens het trainen gebruikt heb. Er is een energiebesparende modus waarmee het apparaat een paar uur langer mee kan gaan, maar dan laat het alleen maar de tijd zien."

Die van Ed Baig van USA Today liep helemaal leeg, maar mogelijk door een fout van de gebruiker: "De Apple Watch kun je toevoegen aan de lijst met apparaten die je het beste elke nacht kunt opladen. Toch leek de door Apple genoemde 18 uur tussen het opladen redelijk juist op basis van mijn vrij zware dagelijkse gebruik. De batterij is maar één keer helemaal leeggelopen en dat was op de eerste testdag. Ik vermoed dat het horloge de avond daarvoor niet helemaal goed aan magnetische oplaadkabel heeft vastgezeten, want daarna is het nooit meer gebeurd."

Vergeleken met andere smartwatches

De reviewers hebben een aantal andere vragen die we hadden beantwoord, onder meer hoe naadloos Apple Pay werkt (antwoord: beter dan op de iPhone) en hoe het horlogescherm eruitziet in fel zonlicht (antwoord: glashelder). We wilden ook weten hoe de Apple Watch zich verhoudt tot zijn Android Wear rivalen die er het eerst waren. Het antwoord:

"Van de zes smartwatches die ik de afgelopen jaren getest heb, had ik de beste met de Apple Watch," zei Lauren Goode van Re/code. "Als je een iPhone poweruser bent en geïntrigeerd bent door de beloften van wearable technologie zal het je ook bevallen."

▼ Volgende artikel
Review Engwe Mapfour N1 Air – Deze e-bike til je zo op
© Rens Blom
Mobiliteit

Review Engwe Mapfour N1 Air – Deze e-bike til je zo op

De Engwe Mapfour N1 Air is een e-bike van 17 kilo, wat opvallend licht is voor een elektrische fiets. De Chinese fabrikant hanteert bovendien geen zware prijs: je koopt de Mapfour N1 Air voor circa 1400 euro. In deze review delen we onze ervaringen na twee maanden fietsen op de e-bike.

Uitstekend
Conclusie

De Engwe Mapfour N1 Air is een stoer ogende e-bike die opvallend licht is, zonder afbreuk te doen aan de bouwkwaliteit of fietservaring. De e-bike rijdt prettig, biedt een prima accuduur voor woon-werkverkeer of pleziertochtjes en heeft veel functies. Houd er wel rekening mee dat de accuduur niet uitzonderlijk lang is en dat de fiets geen geïntegreerd slot heeft. Gelet op de adviesprijs van 1500 euro – maar al een tijd te koop voor 1400 euro – vinden we dat de Engwe Mapfour N1 Air een goede prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

Plus- en minpunten
  • Stoer, lichtgewicht ontwerp
  • Comfortabele fietservaring
  • Scherpe prijs
  • Onhandig achterlichtje
  • Geen geïntegreerd slot
  • Geen bagagedrager

Engwe is nog geen bekend merk in Nederland, maar doet flink zijn best om daar verandering in te brengen. Een interessante strategie, als je weet dat er het afgelopen jaar best wat bekendere e-bikemerken failliet verklaard zijn. Is de markt verzadigd of boden de gestopte merken niet waar de consument op zit te wachten? Engwe denkt in ieder geval dat de (Nederlandse) fietser op zoek is naar een lichtgewicht e-bike die oogt als een normale fiets. Het merk stuurde zo'n Mapfour N1 Air naar ons op voor een grondige test.

Montage is snel gepiept

De Engwe Mapfour N1 Air komt in een grote doos, is zorgvuldig verpakt en grotendeels in elkaar gezet. De montage afronden kun je het beste met twee personen doen, zodat de een de fiets goed kan vasthouden en de ander twee handen vrij heeft om het stuur of het wiel aan de fiets te bevestigen. De handleiding is aan de beknopte kant, maar als we het vergelijken met de eerder geteste Engwe P275 ST, dan verloopt de montage van de Mapfour N1 soepeler.

©Rens Blom

Eenmaal gemonteerd staat er een fiets voor ons die vanwege zijn stang in het midden meer bedoeld is voor mannen dan voor vrouwen. Voor vrouwen is er de Mapfour N1 Air ST – even duur en met een lagere instap.

De zadelpen van de fiets is in hoogte verstelbaar en het stuur is indien gewenst wat meer naar voren of achteren te kantelen, zodat je je armen minder of juist meer kunt strekken. De banden zijn van gemiddelde dikte en hebben het de afgelopen maanden goed volgehouden. Deze Mapfour N1 Air is nadrukkelijk géén fatbike met dikke banden.

©Rens Blom

E-bike van 17 kilo

Sterker nog, de Mapfour N1 Air lijkt meer een normale fiets dan op een e-bike. De accu (uit de fabriek van Samsung) is onzichtbaar weggewerkt in de onderkant van het frame, en springt netjes los als je het sleuteltje in het gat draait. Een fraaie methode. Een andere reden dat deze e-bike wel een normale fiets lijkt, is zijn gewicht. Compleet gemonteerd – zoals je erop fietst – weegt de Engwe Mapfour N1 Air circa 17 kilo. Dat is tot tien kilo lichter dan een gemiddelde e-bike, en dat verschil merk je duidelijk. Bij het draaien van de fiets voordat we opstappen tot de fiets een duwtje geven als we hem een helling naar het treinstation op rijden; deze fiets is echt licht.

We kunnen de Mapfour N1 Air prima optillen en voor onze borst houden, iets dat we liever niet doen met de meeste andere e-bikes. Engwe heeft zijn fiets voorzien van een koolstofvezelframe, dat naast licht ook stevig is. Na twee maanden toeren door dorpen en weilanden oogt de fiets nog als nieuw. We hebben ook niets te klagen over de bouwkwaliteit. Aardig wat mensen in onze directe omgeving vroegen ons de afgelopen tijd welke fiets we aan het testen waren, en gaven complimenten over het sportieve uiterlijk.

©Rens Blom

Functies

Dat de lichtgewicht Mapfour N1 Air er fraai uitziet is mooi, maar natuurlijk slechts een deel van het verhaal. De fietservaring wordt bepaald door een combinatie van factoren. En net als bij de P275 ST scoort Engwe ook hier wisselend. Positief zijn we over de kwaliteit van het (vrij smalle) zadel, de trappers en het krachtige losse voorlicht, dat je aan- en uitzet via een knop op het stuur. Die knop hoort bij het relatief grote en goed afleesbare schermpje, waarop je ook je snelheid, mate van trapondersteuning en andere relevante informatie ziet. Het schermpje laat zich eenvoudig bedienen. Er zit ook netjes een bel op het stuur.

©Rens Blom

Minder blij worden we van het achterlicht op de Mapfour N1 Air. Dat gemonteerde rode lichtje werkt op basis van een klein zonnepaneeltje, en laadt enkel op via licht van de zon. Een onhandig concept voor de vele Nederlanders die hun e-bike in een doorgaans donkere berging stallen. Toen wij op een donkere avond naar een restaurant fietsten, bleek de accu van het achterlicht leeg  en was er geen mogelijkheid om het licht alsnog aan te zetten of op te laden. Om ons zichtbaar te maken in het verkeer en een boete te voorkomen, hingen we daarom maar een spotgoedkoop oplaadbaar lampje aan ons zadel. Het gemonteerde achterlicht opladen lukte pas dagen later, toen de zon scheen en we de fiets buiten konden neerzetten. Ons advies aan wie deze fiets koopt: hang er een eigen, oplaadbaar, achterlicht bij zodat je te allen tijde verlicht op pad kunt.

©Rens Blom

En hoewel het een kwestie van smaak is, zijn we ook minder gecharmeerd van de afwerking boven het achterwiel. De Mapfour N1 Air ziet er speels uit, maar biedt geen ruimte voor een fietstas, krat boodschappen of klein kind achterop. Bij de Engwe P275 ST waren we juist blij met de brede bagagedrager met een draaggewicht van 25 kilo.

Bij de Mapfour N1 Air heeft de Chinese fabrikant meer gefocust op slimme functies. Je kunt een gratis app op je smartphone installeren, waaraan je je fiets kunt koppelen via bluetooth. Vanuit de app kun je bijvoorbeeld het voorlicht aan- en uitzetten (niet heel nuttig) en de fiets softwarematig op slot zetten. Probeert iemand je fiets te stelen, dan krijg je een melding op je telefoon én klinkt er een sirenegeluid uit de luidspreker van de fiets. Dat werkt prima en is zo een mooie aanvulling op je fiets op slot zetten via een kettingslot.

Over op slot zetten gesproken: de Mapfour N1 Air heeft geen geïntegreerd slot. Ook geen simpel slot. Je doet er dus goed aan om een hangslot te regelen.

De fietservaring

Als gezegd hebben we twee – koudere – maanden gefietst op de Engwe Mapfour N1 Air. Dat is ons overwegend goed bevallen. De fiets ligt prettig op de weg, slipt niet zomaar weg en rijdt voor ons – als man van 185 centimeter lang – comfortabel. We hebben wel gemerkt dat de remmen prima werken, maar niet de meest geavanceerde zijn. Het kan dus lonen om zelf betere remmen te monteren. De e-bike heeft zeven Shimano-versnellingen, waartussen je handmatig kunt wisselen. Wij hebben vooral in de zevende versnelling gefietst, zodat we rustig kunnen trappen als de e-bike ondersteuning geeft.

©Rens Blom

Die trapondersteuning is dik in orde en gaat netjes tot 25 kilometer per uur. Met een windje tegen helpt een wat hogere trapondersteuning om alsnog soepel vooruit te komen – een typische situatie waarin je blij bent dat je op een elektrische fiets rijdt. Bij onze kortere fietstochtjes in dorpen en aangrenzende weilanden houdt de Mapfour N1 Air het circa 70 tot 80 kilometer vol op zijn 360Wh-accu. Let op: dat is dus in januari en februari geweest. In lente- en zomermaanden kan de accuduur wat beter zijn, omdat een accu meer houdt van die temperaturen. Engwe belooft zelf een accuduur van 100 kilometer. Die belofte zou dus waar kunnen zijn. De accu opladen duurt een paar uur en kan gewoon in je woonkamer aan het stopcontact – een voordeel van de uitneembare accu.  

©Rens Blom

De accu is netjes weggewerkt in het onderste frame.

Tijdens onze testperiode zijn we niet tegen problemen aangelopen. Als de fiets wel een mankement vertoont, kun je contact opnemen met Engwe. Het bedrijf biedt twee jaar garantie. Reserve-onderdelen zien we op moment van schrijven nog niet te koop staan. Houd er ook rekening mee dat je lokale fietsenmaker misschien moeite heeft met het repareren van een e-bike van een minder bekend merk dat geen samenwerkingen heeft met dealers in Nederland.

Conclusie: Engwe Mapfour N1 Air kopen?

De Engwe Mapfour N1 Air is een stoer ogende e-bike die opvallend licht is, zonder afbreuk te doen aan de bouwkwaliteit of fietservaring. De e-bike rijdt prettig, biedt een prima accuduur voor woon-werkverkeer of pleziertochtjes en heeft veel functies. Houd er wel rekening mee dat de accuduur niet uitzonderlijk lang is en dat de fiets geen geïntegreerd slot heeft. Gelet op de adviesprijs van 1500 euro – maar al een tijd te koop voor 1400 euro – vinden we dat de Engwe Mapfour N1 Air een goede prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

▼ Volgende artikel
Je digitale leven is (heel!) kwetsbaar: hoe goed ben jij beschermd?
© NongAsimo
Huis

Je digitale leven is (heel!) kwetsbaar: hoe goed ben jij beschermd?

Online veiligheid gaat allang niet meer alleen over het beschermen van je laptop of smartphone tegen virussen. Cybercriminelen richten zich niet alleen op apparaten, maar ook op jouw identiteit, bankgegevens en persoonlijke informatie. Op je complete digitale leven dus! Welke gevaren loop je en – belangrijker – hoe kun je jezelf daartegen beschermen?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

De gevolgen van een cyberaanval kunnen ingrijpend zijn, variërend van financiële schade tot identiteitsfraude en privacylekken. Wat zijn de gevaren van vandaag de dag, en hoe kun je jezelf beschermen?

Identiteitsdiefstal: jouw gegevens in de verkeerde handen

Met zoveel persoonlijke informatie die we online delen, is identiteitsdiefstal een reëel risico geworden. Cybercriminelen kunnen je gegevens bemachtigen via datalekken, phishing of gehackte accounts. Zodra ze toegang hebben tot jouw naam, adres, burgerservicenummer of andere persoonlijke gegevens, kunnen ze zich voordoen als jou om frauduleuze leningen af te sluiten, je bankrekening te plunderen of zelfs nieuwe creditcards aan te vragen op jouw naam.

Bovendien wordt identiteitsfraude steeds vaker ingezet voor andere criminele activiteiten, zoals het witwassen van geld of het omzeilen van beveiligingsmaatregelen bij online diensten. De gevolgen kunnen ver reiken: naast financiële schade kun je ook juridische problemen krijgen als jouw identiteit wordt misbruikt voor illegale transacties.

Financiële fraude: phishing en scams

E-mails, sms'jes en nepwebsites die zich voordoen als betrouwbare instanties worden steeds overtuigender. Phishing-aanvallen proberen je te verleiden om inloggegevens of bankinformatie in te vullen. Een kleine fout kan grote financiële gevolgen hebben. Denk aan spookfacturen, nepbetalingsverzoeken of WhatsApp-fraude, waarbij criminelen zich voordoen als een bekende en je om geld vragen. Ook creditcardfraude neemt toe, waarbij criminelen jouw kaartgegevens stelen en misbruiken.

Naast phishing worden ook andere vormen van online oplichting steeds populairder, zoals investeringsfraude. Cybercriminelen lokken slachtoffers met nepaanbiedingen voor cryptovaluta, vastgoed of aandelen, en verdwijnen zodra ze je geld binnen hebben. Dit soort oplichtingspraktijken maken gebruik van psychologische manipulatie en nepgetuigenissen om betrouwbaar over te komen.

©Thawatchai Images

Dark web en datalekken: jouw gegevens verhandeld

Grote bedrijven en platforms worden regelmatig gehackt, waardoor miljoenen persoonsgegevens op straat komen te liggen. Wachtwoorden, e-mailadressen en creditcardgegevens belanden op het dark web, waar ze voor een paar euro verkocht worden aan criminelen. Wie meerdere accounts met hetzelfde wachtwoord gebruikt, loopt extra risico: één gelekt wachtwoord kan toegang geven tot meerdere diensten, zoals e-mail, sociale media en bankrekeningen.

Daarnaast kunnen cybercriminelen gestolen gegevens gebruiken om gerichte aanvallen op individuen uit te voeren. Dit kan variëren van afpersing met gelekte privéfoto's tot gerichte phishing-aanvallen waarbij criminelen zich voordoen als je bank of werkgever.

Ransomware: je bestanden gegijzeld

Ransomware is een van de gevaarlijkste cyberdreigingen van dit moment. Dit type malware versleutelt je bestanden en eist losgeld om ze weer toegankelijk te maken. Vaak beloven criminelen de bestanden vrij te geven na betaling, maar dat is geen garantie. Zonder goede bescherming kan een ransomware-aanval al je foto's, documenten en belangrijke gegevens in een klap ontoegankelijk maken.

Een toenemende trend is dubbel afpersing (double extortion). Hierbij versleutelen criminelen niet alleen je bestanden, maar dreigen ze ook om gevoelige informatie openbaar te maken als je niet betaalt. Dit kan extra druk uitoefenen op zowel particulieren als bedrijven om aan de eisen van de aanvallers te voldoen.

Gevaren van openbare wifi

Gratis wifi in cafés, hotels en luchthavens lijkt handig, maar het brengt serieuze risico's met zich mee. Cybercriminelen kunnen een openbaar netwerk manipuleren om jouw internetverkeer te onderscheppen. Denk aan afgeluisterde wachtwoorden, gestolen inloggegevens of onderschepte betaalgegevens. Zonder extra beveiligingsmaatregelen loop je ongemerkt gevaar.

Bovendien maken criminelen gebruik van zogeheten 'man-in-the-middle'-aanvallen, waarbij ze zichzelf tussen jou en de website plaatsen die je bezoekt. Zo kunnen ze jouw communicatie onderscheppen en zelfs aanpassen zonder dat je het doorhebt. Dit kan leiden tot identiteitsdiefstal of het stelen van financiële gegevens.

Hoe bescherm je jezelf tegen al deze dreigingen?

Een compleet beveiligingspakket kan je helpen om deze risico's te minimaliseren. Een oplossing zoals Bitdefender Premium Security biedt meerdere lagen bescherming tegen de moderne cyberdreigingen:

  • Bescherming tegen nieuwe en bestaande dreigingen: Of het nu gaat om malware, ransomware of virussen, Bitdefender houdt je gegevens veilig.

  • Anti-phishing bescherming: Herkent en blokkeert nepwebsites die je inloggegevens of bankinformatie willen stelen.

  • Anti-scam beveiliging: Beschermt tegen valse e-mails en verdachte websites die proberen je op te lichten.

  • VPN voor privacy en anoniem internetgebruik: Voorkomt dat hackers of bedrijven je online activiteiten volgen, ideaal voor openbare wifi-netwerken.

  • Password Manager: Houdt je wachtwoorden veilig en voorkomt dat je kwetsbaar bent voor gestolen inloggegevens.

  • Automatische updates en real-time bescherming: Voorkomt dat je slachtoffer wordt van nieuwe dreigingen door continu up-to-date te blijven.

Met de juiste bescherming verminder je het risico op identiteitsfraude, financiële schade en datalekken aanzienlijk. Cybercriminelen worden steeds slimmer, maar met goede beveiligingsmaatregelen blijf je hen een stap voor. Zorg dat je online veiligheid net zo serieus neemt als je fysieke veiligheid – want de gevolgen van een hack kunnen minstens zo ingrijpend zijn.

Bescherming: het blijft persoonlijk Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde opties voor bescherming. Daarom kun je bij Bitdefender kiezen uit meerdere pakketten, al naar gelang wat je zelf belangrijk vindt. Klik hier om het complete beveiligingsportfolio te bekijken.