ID.nl logo
Apple presenteert iPhone 5 met 4G en A6
© CIDimport
Huis

Apple presenteert iPhone 5 met 4G en A6

Apple onthult de langverwachte iPhone 5. De uitgelekte foto's van het design met groter 4 inch scherm blijken echt. Ook de geruchten over 4G en de A6-processor zijn waar.

Apple heeft woensdag (in de Nederlandse avonduren) zoals verwacht zijn nieuwste model iPhone aan de wereld getoond. Het toestel bevestigt de al uitgelekte foto's en details. Gemaakt van glas en aluminium, met iets hoger 4 inch scherm (versus de 3,5 inch die voor Apple tot op heden standaard was), een krachtigere A6-processor en ondersteuning voor 4G-technieken waaronder LTE. Webwereld volgt de presentatie via het liveblog van zustersite Macworld.com.

Naam zelf al verklapt

Het apparaat heet toch gewoon de iPhone 5, en niet - in navolging van de ‘iPad 3’ - iets als ‘de nieuwe iPhone’. Dit feitje is vandaag al per ongeluk prijsgegeven door de zoekfunctie op Apple’s eigen site. Het intikken van ‘iPhone 5’ op Apple.com gaf vanmiddag al drie zoekresultaten, waarvan de pagina’s zelf toen nog niet toegankelijk waren.

De opvolger van de 4S is de dunste en lichtste telefoon die Apple "ooit heeft gemaakt", prijst marketingtopman Phil Schiller aan. De iPhone 5 is 7,8 millimeter dik, wat 18 procent dunner is dan de 4S. Het weegt 112 gram, wat 20 procent lichter is dan de 4S. Het 4 inch Retina-scherm heeft dezelfde beelddichtheid (326 pixels per inch) als het 3,5 inch scherm van de 4 en 4S.

4 inch Retina met touch in glas

Dat hogere scherm heeft een resolutie van 1136 bij 640, dus een echte HD-verhouding van 16 bij 9. Dat geeft ruimte voor een vijfde rij icoontjes op het scherm, en laat agenda van iOS nu ook een volledige vijfdaagse werkweek in een keer tonen. Apple heeft zijn eigen productiviteitsapps iWork en consumentenapps iLife al aangepast voor dit grotere scherm. “Meer ruimte om te werken en te spelen”, zegt Schiller.

Bestaande apps die (nog) niet zijn aangepast, worden niet uitgerekt of vervormd. De iPhone 5 voegt simpelweg twee subtiele zwarte balken toe aan het beeld. De app oogt dus normaal. Sommige developers zijn door Apple van tevoren ingelicht, wat nu bijgewerkte apps oplevert van CNN en restaurant-app Open Table.

Verder heeft het Retina-scherm nu geïntegreerde touch-sensoren in het glas zelf. Daardoor is de display eenderde dunner, wat weer het totale toestel dunner maakt. Bovendien vermindert de touch-integratie in het glas de weerspiegeling van het scherm. Dit moet het gebruik in zonlicht verbeteren.

Wereldwijd 4G

De iPhone had al diverse soorten 3G aan boord. Het nieuwe model voegt daar 4G-technieken aan toe: HSPA+, DC-HSDPA en LTE. Laatstgenoemde heeft een theoretische maximumsnelheid van 100 Mbps, prijst Apple zijn toestel aan. In de praktijk moeten telco’s wel hun zendmasten en achterliggende netwerk hierop aanpassen om gebruikers die topsnelheid echt te bieden.

Apple somt de diverse telecombedrijven wereldwijd op die met 4G bezig zijn. In de VS zijn dat AT&T, Verizon en Sprint, in Europa Deutsche Telecom en EE (Everything Everywhere) in Groot-Britannië. Nederland wordt niet apart genoemd door Apple, mogelijk mede vanwege het feit dat 4G hier nog slechts in beperkte pilots wordt toegepast.

iPhone 5 met 4G

©PXimport

WiFi is ook opgevoerd in de iPhone 5 door 802.11n toe te voegen. Die standaard voor draadloze netwerken wordt door de nieuwe iPhone gebruikt op zowel de 2,4 GHz- als de minder druk bezette 5 GHz-band. Dat belooft volgens Apple een topsnelheid van 150 Mbps.

Geen batterij-offer

De nieuwe A6-processor is twee keer sneller dan de A5, zowel wat betreft de rekenkracht (cpu) als het grafische vermogen (van de ingebouwde gpu). In de praktijk komt dit neer op webpagina’s die ruim twee keer sneller worden geladen, foto’s opslaan wat ruim anderhalf keer sneller gaat en muziekapps met songs die bijna twee keer sneller starten. Dit alles met een chip die 22 procent kleiner is dan zijn krachtige voorganger. Apple prijst de eigen chipexpertise aan.

De batterijduur van dit nieuwe, krachtigere toestel lijdt echter niet onder deze verbeteringen. Apple heeft de batterij eveneens opgevoerd, en het energieverbruik teruggedrongen. De iPhone 5 haalt 8 uur aan bellen en browsen over 3G-verbindingen, 8 uur browsen via LTE en 10 uur via WiFi. Video’s afspelen kan 10 uur op een enkele batterijlading en muziek beluisteren kan 40 uur lang. In standby houdt de iPhone 5 het 225 uur uit. Dit alles is beter dan de iPhone 4S, laat Apple weten.

Pre-hype

De aankondiging van de persconferentie was voor veel media, zowel Amerikaanse als Nederlandse, al nieuws. Dit ondanks het gebruikelijke gebrek aan details van Apple, afgezien van datum, tijd en lokatie. De enige toevoeging die de iPhone-maker deed was de tekst "Het is bijna hier" en de 5-vormige schaduw van het getal 12 van de datum.

©PXimport

'Apple- vorsers' hebben zich ook gestort op het inschatten van de locatie voor de inhoud van de persconferentie. Die vindt plaats in het Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco. Diverse Apple-fans hebben al foto's gemaakt van de lokatie in voorbereiding. Dit volgend op de vele, vele geruchten - en analyses daarvan - met brokjes uitgelekte informatie.

▼ Volgende artikel
Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris
© BGStock72 - stock.adobe.com
Huis

Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris

Na een stevige sportsessie voel je je voldaan. Je bent trots op jezelf dat je het 'weer geflikt' hebt. Maar je sportkleding? Die ruikt allesbehalve fris. Wassen helpt natuurlijk, maar wat doe je als die geur hardnekkig blijft hangen?

De tips in dit artikel in het kort:

  • Was sportkleding het liefst meteen, maar laat het eerst weken in natuurazijn en water
  • Zet de wasmachine op een sportprogramma of op maximaal 30 graden
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel (niet te veel)

Lees ook: Schoenen wassen in de wasmachine, zo doe je dat

Sterke zweetlucht? Natuurazijn!

Om ervoor te zorgen dat de sterke zweetlucht niet in de kleding blijft, gooi je de kleding 15 tot 20 minuten voor het wassen in een bak met koud water en een flinke scheut natuurazijn. De azijn haalt de penetrante geur eruit en verwijdert al wat vuil, maar tast het textiel niet aan. Dit helpt ook bij sportkleding met een oude zweetgeur. Daarna was je de kleding met de wasmachine of met de hand.

Heb je een flinke training gehad en echt geen tijd om je sportkleding voor de volgende wedstrijd te wassen? Je frist je sportkleding tijdelijk op door een plantenspuit te vullen met water en azijn, verhouding: 50/50. Spray het mengsel op het kledingstuk en de zweetgeur is weg. Was de kleding na de wedstrijd wel gelijk.

🧊 Extreem sterke geuren krijg je ook uit je sportkleding door de kleding in een plastic zak te stoppen, deze dicht te knopen en de zak in de vriezer te stoppen. De kou doodt de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken. Na 24 uur haal je de zak met kleding er weer uit.

Was je sportkleding niet te heet!

Waarschijnlijk denk je: hup, wasmachine aan op 60 graden. Maar doe dit liever niet. Sportkleding is meestal gemaakt van speciaal materiaal dat sneller droogt, een ademende eigenschap heeft en vocht afdrijft. Deze stof is vaak delicater dan bij gewone kleding. Daarom is het belangrijk dat je de kleding voorzichtig wast, op maximaal 30 graden. Zet de wasmachine op een sportprogramma of een programma voor synthetische kleding. Een heter programma kan ervoor zorgen dat de sportkleding krimpt en het elastiek aangetast raakt. Check altijd voor het wassen het waslabel voor de specifieke wasinstructies van de kleding.

Keer de kledingstukken binnenstebuiten voordat je ze in de wastrommel gooit. Hiermee bescherm je de opdrukken en kleuren aan de buitenkant van je kleding. Bovendien zitten de bacteriën en dode huidcellen toch aan de binnenkant van je kleding. Prop de wasmachine niet te vol, want dan wordt je sportkleding niet goed gespoeld.

©Oriol Roca

💡 Geen zin om je sportkleding meteen in de was te gooien? Trek de kleding wel meteen uit en laat het even uithangen. Als je het op een hoopje op de grond gooit, verspreiden de bacteriën alleen maar meer. En hoe langer je wacht, hoe erger de geuren worden.

Wel: vloeibaar wasmiddel. Niet: wasverzachter

Voordat je uit gewoonte een flinke scheut wasmiddel in de machine giet omdat je sportkleding zo vies ruikt: even wachten. Te veel wasmiddel zorgt er juist voor dat er zeepresten in de stof achterblijven. En dit zorgt ervoor dat de kleding je dode huidcellen nog beter blijft vasthouden. Het gevolg: nare geurtjes waar niemand blij van wordt. Gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel, want de resten van waspoeder blijven vaak achter in kleding. Je mag wel een beetje baking soda in de wasmachine doen, dit neutraliseert de zweetlucht.

Veel mensen gooien het liefst ook nog wat wasverzachter met een geurtje bij de was, maar voor sportkleding is dit niet aan te raden. Wasverzachter legt namelijk een laagje over de vezels en verstopt hierdoor de vezels, waardoor de kleding niet meer goed schoon wordt. Hierdoor ruikt je kleding na een sportsessie juist erger naar zweet. En wasverzachter kan de stof en de elasticiteit ervan aantasten, waardoor de kleding gaat lubberen.

©anetlanda

⚠️ Droog je sportkleding liever niet in de droger. Veel sportkleding krimpt door de hitte. Het is veel beter voor de kleding om het buiten aan de lijn te laten drogen of in een ruimte met goede ventilatie.

Toe aan nieuwe sportkleding?

Van sport-bh tot fitnessbroek

▼ Volgende artikel
Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home
© Koen Barten | Philips
Zekerheid & gemak

Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home

Vanuit je luie stoel de lampen aanzetten of de temperatuur in huis regelen: smart devices zijn er om het leven nét wat makkelijker te maken. Helaas vormen zulke IoT-apparaten ook een risico voor je privacy. Wil je niet alleen slim, maar ook veilig wonen? Met deze tips voorkom je pottenkijkers in je smart home.

In dit artikel lees je: 💡Wat IoT-apparaten oftewel slimme apparaten precies zijn 💡Hoe slimme apparaten aan hun data komen 💡Waarom slimme apparaten een gevaar kunnen vormen voor je privacy 💡Hoe je je slimme apparaten zo instelt dat de kans op een hack minimaal wordt

Lees ook: Slimme stekkers – welke modellen zijn echt zuinig?

IoT (Internet of Things) omvat alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals slimme lampen, speakers en thermostaten. Zelfs gordijnen, deursloten en koelkasten kunnen tegenwoordig slim worden gemaakt door ze aan een netwerk te koppelen. Om jou als gebruiker zo goed mogelijk te kunnen bedienen, verzamelen IoT-apparaten de hele dag door data die je gedrag en gewoonten in kaart brengen. Ben je tussen negen en drie niet thuis? Dan weet je slimme thermostaat dat de verwarming omlaag moet, zal het beveiligingssysteem in die uren extra alert zijn op bewegingen rondom je huis en gaat je robotstofzuiger aan de slag om je vloer spic en span te maken. 

Ook jij hebt wat te verbergen

Slimme apparaten komen op allerlei manieren aan hun data, bijvoorbeeld via spraakopdrachten ('Hé Alexa, speel jazzmuziek af'), commando's die je in een app geeft en zelfs via sensoren die beweging, licht en temperatuur detecteren. Al die gegevens worden ergens opgeslagen, en het probleem is dat de meesten van ons geen idee hebben wat er met die data gebeurt. Vaak vinden we dat ook helemaal niet zo interessant: we denken immers al snel dat criminelen niets met onze data kunnen. Maar als je denkt dat je niets te verbergen hebt, heb je het mis. Cybercriminelen die toegang krijgen tot je smart home kunnen veel meer dan alleen je lampen bedienen. Ze kunnen je bankgegevens stelen (bijvoorbeeld via een gehackt apparaat dat toegang geeft tot je thuisnetwerk), het alarmsysteem van je woning uitschakelen en persoonlijke gesprekken afluisteren via je slimme speaker – om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoe meer slimme apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat er ergens een datalek ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

©StockPhotoPro

Er zijn allerlei manieren om je smart home te beschermen tegen pottenkijkers. Als je niet zo technisch aangelegd bent, kunnen zulke tactieken je al snel overweldigen. Daarom houden we het bij een aantal algemene tips die voor iedereen makkelijk uit te voeren zijn en die toch een groot verschil kunnen maken in de beveiliging van je smart home.

Tip 1: Kies voor een betrouwbare fabrikant

Het merk van je slimme apparaten kan veel zeggen over hoe goed deze apparaten van zichzelf beveiligd zijn. Gerenommeerde merken zoals Philips, Homey en Amazon hebben immers een reputatie hoog te houden als het om veiligheid gaat. Bovendien moeten producten van A-merken in Europa aan strenge eisen voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een merkloos model van een Chinese fabrikant. Laat je dus niet verleiden door aantrekkelijke deals terwijl je aan het browsen bent: als ze te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Als je twijfelt of een merk betrouwbaar is, doe dan eerst uitgebreid onderzoek. Lees onafhankelijke reviews, onderwerp de webshop van het betreffende merk aan een kritische blik en controleer of het merk voldoet aan Europese keurmerken. 

Tip 2: Kies sterke wachtwoorden

Slimme apparaten worden doorgaans geleverd met een standaard wachtwoord waarmee je op de bijbehorende app kunt inloggen. Veilig zijn deze wachtwoorden niet. Sterker nog: een standaard wachtwoord aanhouden is haast net zo onveilig als helemaal geen wachtwoord op je smart device hebben. Het is dus belangrijk dat je het wachtwoord al tijdens de installatie van het product verandert in een unieke en sterke variant. Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, cijfers én speciale tekens. Verwerk nooit je naam, geboortedatum of adres in het wachtwoord. Geef ook elk slim apparaat een uniek wachtwoord, zodat je andere apparaten bij een hack veilig zijn. En schakel tweestapsverificatie in als dat kan: hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe, zodat anderen niet zomaar kunnen inloggen als ze je wachtwoord weten. 

Tip 3: Maak gastnetwerken aan 

Je wifi-netwerk is voor criminelen een ware goudmijn. Krijgen criminelen toegang tot je wifi, dan kunnen ze niet alleen alles zien wat jij op het internet doet, maar ze kunnen ook slimme apparaten overnemen die op dat netwerk zijn aangesloten. Het is daarom verstandig om gastnetwerken aan te maken voor je slimme apparaten. Hiermee isoleer je het netwerk van deze apparaten van het hoofdnetwerk, wat de kans op een datalek flink verkleint. Ook verklein je op deze manier het risico dat hackers via een zwak beveiligd slim apparaat toegang krijgen tot bijvoorbeeld je laptop, e-mail of bankzaken op het hoofdnetwerk. 

Ook slim is het uitschakelen van de functie Universal Plug and Play (UPnP) op al je slimme apparaten. Deze functie helpt om via wifi automatisch met andere smart devices te verbinden, maar vergroot ook het risico dat je apparaten van buitenaf toegankelijk worden. 

©TStudious - stock.adobe.com

Tip 4: Houd je apparatuur up-to-date

Wacht je altijd weken of zelfs maanden voordat je een nieuwe software-update op je apparaten uitvoert? Foute boel! Updates hebben niet alleen als doel de functionaliteiten van je slimme apparaten te verbeteren, maar zijn er ook om beveiligingslekken te dichten die in eerdere versies zijn opgemerkt. Download je deze updates niet, dan laat je in feite de digitale achterdeur openstaan voor criminelen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere week te checken of er nieuwe updates beschikbaar zijn en download deze dan direct. Het is slechts een kleine moeite die een groot effect kan hebben op je privacy.

Tip 5: Controleer de privacy-instellingen

Slimme apparaten komen doorgaans met standaardinstellingen die toestemming geven om bepaalde gegevens te verzamelen of op te slaan. Dat is vaak gunstig voor de fabrikant, maar als je geen pottenkijkers in huis wilt, is het zaak dat er zo min mogelijk gegevens van jou in de cloud terechtkomen. Gelukkig kun je de privacy-instellingen van je slimme apparaten meestal wijzigen. Zo kun je op veel slimme apparaten instellen dat de opnamegeschiedenis direct verwijderd wordt. Sommige apparaten sturen automatisch gegevens naar de fabrikant voor verbeteringsdoeleinden; ook dit kun je vaak uitschakelen. Zet ook altijd functies uit die je niet gebruikt. Gebruik je de spraakbediening op je slimme speaker niet? Schakel de microfoon dan helemaal uit. Zo verklein je in elk geval de kans dat je wordt afgeluisterd.

Je huis slimmer maken?

Slimme stekkers!