ID.nl logo
Android: WhatsApp heeft geen onbeperkte back-ups meer, en nu?
© bongkarn
Huis

Android: WhatsApp heeft geen onbeperkte back-ups meer, en nu?

Voorheen was het zo dat je met je Android-smartphone chats en media van WhatsApp onbeperkt kon opslaan via Google Drive. Een superhandige optie, want dat ging immers niet ten koste van de opslagruimte van je Google-account. Maar aan al het goede komt een einde. En dat werpt de vraag op: welke opties heb je nu tot je beschikking?

Als je op dit artikel bent uitgekomen omdat je problemen ervaart met WhatsApp-back-ups, dan is het goed om alvast het volgende te weten.

  • Je WhatsApp-back-ups tellen voortaan mee voor de opslag van je Google-account.
  • Gelukkig zijn er drie mogelijkheden die het probleem kunnen verhelpen of verlichten.

Lees ook: Werkt WhatsApp niet? 5 tips om het op te lossen


In dit artikel kijken we naar eventuele problemen met het back-uppen van je WhatsApp op Android. Heb je een iPhone, dan wordt de deze back-up opgeslagen in je iCloud (en hangt het dus af van de hoeveelheid ruimte daar of je problemen ervaart of niet).


Tot eind 2023 was het altijd zo dat je onbeperkt WhatsApp-chats kon opslaan op je Google-account. Alles wat gekoppeld was aan dat account, kon je uploaden naar Google Drive en dan downloaden wanneer je een nieuwe smartphone ging instellen. Zodoende had je een fijne (en bovendien gratis) back-up van je WhatsApp-data, terwijl dat niet ten koste ging van de beschikbare opslag van je Google-account. Maar inmiddels tellen die gegevens bij bijna alle gebruikers wél mee voor de ruimte. En dat kan voor moeilijkheden zorgen.

Persoonlijke Google-cloud

Elk Google-account wordt geleverd met 15 GB aan online opslag. Die gebruik je bijvoorbeeld voor het synchroniseren van contacten, mails en foto’s, maar dus ook voor externe diensten of de Google Workspace-apps (zoals Presentaties). De foto’s die je uploadt via Google Foto’s tellen niet mee voor je back-ups, tenzij je ze in de originele kwaliteit wilt opslaan. Kortom: je gebruikt je Google-opslag waarschijnlijk al voor veel dingen, misschien zelfs zonder dat je het weet.

Je WhatsApp-back-ups tellen sinds december 2023 ook mee voor je persoonlijke cloud. Tenminste, sinds die maand rolt Google de update hiervoor uit. Aanvankelijk waren het alleen bètatesters die te maken kregen met de veranderingen. Maar vanaf begin 2024 komt ook de rest aan de beurt. En dat kan voor problemen gaan zorgen, want wanneer ook de back-up van WhatsApp gaat meetellen, is die 15 GB snel vol.

Dit merk je wanneer je je opslagquotum overschrijdt:

  • Je kunt geen nieuwe bestanden of afbeeldingen uploaden naar Google Drive.
  • Je kunt geen back-up van foto's en video's maken in Google Foto's.
  • Je kunt misschien geen e-mail sturen of krijgen via Gmail.

Vooral Gmail-gebruikers kunnen hinder ondervinden. Want als je niet genoeg ruimte hebt, dan kun je geen mails ontvangen met grote bijlagen. Opruimen is dan het toverwoord (want wie heeft nou echt dat ene mailtje met 36 pdf-bestanden nodig uit 2014?). Maar dat is een tijdrovende klus waar je waarschijnlijk geen zin in hebt.

Is de update bij jou nog niet uitgerold? Dat betekent dat je nu nog actie kunt ondernemen om problemen in de toekomst te voorkomen. En als je al de Sjaak bent, dan helpen de onderstaande tips eveneens om de schade te beperken.

Opslagruimte controleren Om te zien hoeveel online opslagruimte je nog hebt van Google, hoef je alleen maar Gmail op het web te openen; daar zie je links onderin een percentage staan. Ook kun je dit checken via de Google Drive-app, die beschikbaar is voor web en als app.

Om ervoor te zorgen dat je straks de back-up van WhatsApp niet verliest, is het alvast handig om te kijken of je überhaupt een back-up aangemaakt hebt. Dat doe je door WhatsApp te openen en naar de instellingen te gaan. Tik daar op Chats en in het nieuwe venster op Back-up. Mocht je nog niets geregeld hebben, dan zie je op deze pagina de optie staan om je Google-account te koppelen. Tik daarop en volg daarna de stappen op die in beeld verschijnen. Na het koppelproces kun je de eerste back-up aanmaken en moet je even wachten totdat dat proces in z’n geheel voltooid is.

1 . Items verwijderen uit WhatsApp-back-up

Zodra je een back-up hebt (aangemaakt) kun je via Instellingen > Opslag en datagebruik > Opslag beheren specifieke items verwijderen om ruimte vrij te maken. Op die pagina zie je snel staan welke items groter zijn dan 5 MB. Door op dat overzicht te tikken, kom je uit in een venster waar je de media kunt selecteren en verwijderen. Je kunt sorteren op Nieuwste, Oudste en Grootste, zodat je snel kunt vinden wat weg kan.

2. Video's niet meenemen in de back-up

Om wat ruimte te besparen, doe je er goed aan video’s niet mee te nemen in de back-upbestanden. Die video’s nemen namelijk meer ruimte in dan alle foto’s en chats bij elkaar. Helemaal onderaan de pagina voor het aanmaken van een back-up vind je daarom een schuifregelaar, waarmee je kunt aangeven of je wilt dat je ook je video’s opslaat. Wij hadden hem altijd aanstaan, maar zetten hem voortaan uit om ruimte te besparen. Mocht je toch bepaalde video’s willen bewaren, kopieer die dan naar je pc. Dat kan handmatig met een usb-kabel, maar natuurlijk ook via een andere clouddienst.

Altijd slim: (extra) kopie van grote bestanden

Op een externe harde schijf

3. Google-accountopslag opruimen

Een laatste tip die we meegeven is je Google-accountopslag toch een keertje gaan opruimen. De ervaring leert dat het weggooien van oude mails de grootste impact heeft. Door jaren aan mails te verwijderen, ontstaat er zo 5 GB aan ruimte, als het niet meer is. Verder kun je Google Drive eens nalopen om te checken wat daar allemaal staat en niet meer hoort. Via Google Foto’s kun je ook allerlei screenshots en zowel wazige als dubbele foto’s verwijderen. Dat doe je door de app te openen, op je profielfoto te tikken en op Opslagruimte beheren te tikken.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

▼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten