ID.nl logo
Huis

6 onmisbare tips voor de Berichten-app in iOS 10

In iOS 10 is de Berichten-app op de schop gegaan en heeft de app een boel nieuwe functies gekregen. Naast handgeschreven berichten, bewegende tekstballonnetjes en persoonlijke krabbels kun je stickers en apps aan berichtjes toevoegen. We geven je 6 tips over wat je allemaal met de app kunt doen.

Tip 01 Bubbels, ballonnen en lasers

De Berichten-app in iOS 10 is erg leuk, we hebben er al even kort aandacht aan besteed in onze review. Om een berichtje een persoonlijke touch te geven, hou je voor het verzenden je vinger een seconde op de blauwe knop met de pijl. Lees ook: Siri-suggesties uitschakelen op je iPhone.

In het menu heb je de keuze uit vier manieren om je tekstbubbel te laten verschijnen bij je contactpersoon. Tik op Scherm en stuur je je berichtje bijvoorbeeld met een achtergrond vol ballonnen. Veeg naar rechts om een bericht met confetti, lasers, vuurwerk of vallende sterren te sturen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Tip 02 Bewegende berichten aanzetten

Als je de bewegende berichtjes niet kunt activeren of als je contactpersoon jouw lasers en confetti niet ziet, kan dit te maken hebben met een instelling in iOS. Ga even naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid en tik op de optie Verminder beweging.

Als deze optie aan staat, moet je het uitzetten om de iOS-effecten te kunnen zien. Werkt dit niet, dan kun je nog even proberen om bij Instellingen / Berichten de optie iMessage aan en uit te zetten. Bij enkele gebruikers werkt ook dit nog niet, het is te hopen dat Apple voor deze gebruikers snel een update uitbrengt.

©PXimport

©PXimport

Tip 03 Snel terugsturen

Ben je te lui om een bericht terug te sturen, hou dan je vinger een seconde op een bericht totdat er een witte bubbel met zes opties verschijnt. Je kunt nu snel een hartje, een duimpje of de tekst Ha Ha als extra bubbel aan een chat toevoegen.

Deze toevoeging heet overigens een Tapback, je verwijdert een Tapback weer door een seconde op de tekstbubbel te tikken en de Tapback opnieuw te selecteren. Onderaan vind je bovendien de optie om een tekst uit een bubbel te kopiëren.

©PXimport

©PXimport

Tip 04 Handgeschreven berichten

Met de Berichten-app stuur je nu ook handgeschreven berichten. Je moet hiervoor wel even je iPhone in landschap-modus houden. Een paar opties worden onderaan het scherm weergegeven, maar leuker is het om je eigen tekst te schrijven. Zodra je op Klaar tikt, wordt je handgeschreven bericht naar het typvenster verstuurd.

Ben je niet tevreden, dan tik je op Herstel om de tekst opnieuw te schrijven. Wil je meer met de hand schrijven, tik dan op het pijltje rechts. Woorden kun je overigens ook makkelijk veranderen in emoji, hoe je dit doet lees je hier.

©PXimport

©PXimport

Tip 05 Persoonlijke krabbels

Voordat je een bericht typt, tik je op het grijze pijltje en kies je voor het hart-icoontje om een persoonlijke krabbel te versturen. Je ziet een zwart vlak in het midden met aan de rechterkant een paar tekenopties. Links tik je op de rode knop om een andere kleur te selecteren en in het midden maak je met je vingers een krabbel. Tik op de blauwe knop om de krabbel te verzenden.

Rechts vind je nog een paar andere manieren om iets te tekenen. Tik op één van de opties om te zien wat welke functie precies doet. Je kunt meerdere vingers gebruiken om andere effecten te tekenen, zo maak je bijvoorbeeld met twee vingers eenvoudig een kus. Wil je deze effecten op een video of foto toepassen, tik dan op het video-icoontje en maak schetsen tijdens of voor de opname.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Tip 06 Apps en stickers toevoegen

Als laatste kun je apps en stickers aan de berichten-app toevoegen. Tik op het app-icoontje en je ziet bijvoorbeeld een optie om een pas afgespeelde track van Apple Music te delen met je contactpersoon. Om meer apps te installeren, tik je op de vier grijze cirkels onderin en vervolgens op het plusje.

Er zijn gratis apps zoals Dubsmash, waarmee je lip-syncs aan je video's kunt toevoegen, of iTranslate, zodat je meteen een berichtje kunt vertalen. Andere apps kosten geld en leveren stickers, takenlijstjes of zelfs spelletjes voor de Berichten-app. Hier lees je meer over het gebruik van stickers.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Sony Xperia 1 VII – Geplaagde topsmartphone met te hoge adviesprijs
© Rens Blom
Huis

Review Sony Xperia 1 VII – Geplaagde topsmartphone met te hoge adviesprijs

De Sony Xperia 1 VII is de nieuwste topsmartphone van een merk dat nog maar een kleine speler is op de wereldwijde telefoonmarkt. Het toestel gaat ook gebukt onder een storend probleem waar Sony nog onderzoek naar doet, en heeft een adviesprijs van liefst 1499 euro. In deze Sony Xperia 1 VII-review zoeken we uit wat de sterke en zwakke punten van de peperdure telefoon zijn.

Goed
Conclusie

De Sony Xperia 1 VII is – los van het functioneringsprobleem waar de fabrikant onderzoek naar doet – lastig aan te bevelen. Dat komt met name omdat concurrerende vlaggenschepen betere specificaties en een langer updatebeleid bieden, en ook nog eens (honderden) euro's goedkoper zijn. De Xperia 1 VII is een goede smartphone met enkele onderscheidende functies, maar geen 1499 euro waard.

Plus- en minpunten
  • Strak ontwerp vol handige functies
  • Erg goed scherm
  • Opgeruimde software
  • Niet de beste camera's
  • Korter updatebeleid dan veel concurrenten
  • Peperduur
  • Sony onderzoekt een storend probleem

Allereerst dat probleem, waar we net over begonnen. De verkoopstart van de Xperia 1 VII maakt duidelijk dat sommige (Japanse) toestellen zichzelf onverwacht uitschakelen, herstarten of juist weigeren op te starten. Sony heeft excuses gemaakt en doet onderzoek naar het probleem, waar nog geen oplossing voor gecommuniceerd is. Het lijkt echter menens, want Sony heeft de Xperia 1 VII-verkoop in verschillende landen gepauzeerd en in andere landen uitgesteld. Geen goed begin voor een minder bekende smartphone die duurder is dan de toptoestellen van Samsung en Apple, nietwaar?

Bijzonder ontwerp

Een Sony Xperia-smartphone herken je al jaren aan zijn ontwerp. Rechthoekig, met een duidelijke camerabalk en voorzien van bijzondere functies. Het Japanse merk voorziet zijn toestellen al vele jaren van een fysieke cameraknop om mee scherp te stellen en een foto te schieten. Ook nog steeds aanwezig: een microSD-kaartslot om de interne opslagcapaciteit te vergroten en een 3,5mm-audiopoort om bedraad muziek te luisteren. Voor sommige mensen zijn het doorslaggevende redenen om een Sony-telefoon te nemen, want op vrijwel alle andere dure smartphones moet je dit soort functies missen.

©Rens Blom

Een dure smartphone met een audiopoort: de Xperia 1 VII is uniek.

De Xperia 1 VII houdt prettig vast, is waterdicht en stofbestendig en kan draadloos opladen. Het 6,5inch-oledscherm is van uitstekende kwaliteit en kan heel fel. Dit scherm kan zich meten met de top, wat je ook mag verwachten van een toestel dat 1499 euro kost.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Dat de specificaties van de Xperia 1 VII heel goed zijn, verbaast gelet op de prijs ook niet. De inmiddels bekende Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor is vliegensvlug en krijgt hulp van 12 GB werkgeheugen. Wie niet genoeg heeft aan 256 GB opslagcapaciteit, kan als gezegd een microSD-kaartje in de telefoon stoppen.

De 5000mAh-accu gaat zonder zorgen een lange dag mee, zonder positief op te vallen. Bedraad opladen kan met maximaal 30 watt en duurt bijna anderhalf uur. Dat kan een tegenvaller zijn, maar wie 's nachts zijn telefoon oplaadt zal er geen last van hebben. Draadloos laden gaat met 15 watt – een gebruikelijke snelheid.

Opmerkelijk: Sony levert de Xperia 1 VII niet alleen zonder oplaadadapter, maar ook zonder usb-c-kabel. Erg duurzaam inderdaad, maar het kan ook zuinig overkomen.

©Rens Blom

Niet de beste camera's

Camera's zijn al jaren een speerpunt van Sony-smartphones. Het merk heeft met zijn Alpha-cameratak ook heel veel expertise in huis en zegt die kennis te delen met zijn smartphonetak. Ook goed om te weten is dat veel smartphones van allerlei merken een Sony-camerasensor gebruiken. Het bedrijf heeft dus een goede reputatie en ja, de Xperia 1 VII maakt in veel gevallen erg fraaie foto's met zijn normale camera, groothoeklens en zoomcamera.

©Rens Blom

Toch zijn we beter gewend, met name van de topmodellen van Google, Samsung en Apple. De Xperia 1 VII gaat soms de mist in met het scherp afdrukken van alle delen van een foto en ook de zoomresultaten horen niet tot de absolute top. We zien dit ook terug in andere reviews. Wellicht weet Sony met een software-update nog een en ander te verbeteren aan zijn camera's, maar voor nu zetten we de Xperia 1 VII – ondanks zijn torenhoge prijs – niet op één.

Hieronder twee fotoseries, gemaakt met de Xperia 1 VII, met van boven naar beneden telkens de hoofdcamera (1x), groothoekcamera (0.7x) en zoom (3,5x).


Eerste serie


©Rens Blom


Tweede serie


©Rens Blom

Korter updatebeleid

Sony zette zichzelf de afgelopen jaren voor schut door zijn dure smartphones slechts twee Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates te geven. De concurrentie beloofde vijf, zes of zeven jaar complete updates. Sony heeft daar een les uit getrokken en geeft de Xperia 1 VII vier jaar Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Goed, maar merken als Google, Samsung en Apple lopen nog steeds vooraan met zeven jaar updates.

We willen je geen angstig gevoel aanpraten, maar het is wel goed om even stil te staan bij de updatebelofte. Van een groot merk als Apple of Samsung verwachten we dat het over zeven jaar nog steeds smartphones maakt en onderhoudt met updates. Is Sony over zes jaar ook nog steeds actief op de smartphonemarkt? Het merk heeft medio juli bevestigd dat het zich terugtrekt uit Finland en in verschillende andere Europese landen zijn moderne Sony-smartphones – inclusief de Xperia 1 VII – slecht tot niet verkrijgbaar. Dat zijn geen fijne berichten.

©Rens Blom

Terug naar het nu. De Sony-softwareschil zelf over Android 15 heen bevalt ons goed. De fabrikant voert wat handige (visuele) verbeteringen door en levert een paar nuttige entertainment-apps mee. Verder blijft de software intact, zoals Google het voor ogen heeft.

Conclusie: Sony Xperia 1 VII kopen?

De Sony Xperia 1 VII is – los van het functioneringsprobleem waar de fabrikant onderzoek naar doet – lastig aan te bevelen. Dat komt met name omdat concurrerende vlaggenschepen betere specificaties en een langer updatebeleid bieden, en ook nog eens (honderden) euro's goedkoper zijn. De Xperia 1 VII is een goede smartphone met enkele onderscheidende functies, maar geen 1499 euro waard.

▼ Volgende artikel
KPN komt met nieuwe en verhoogde buitenlandbundels voor buiten de EU
Huis

KPN komt met nieuwe en verhoogde buitenlandbundels voor buiten de EU

Streamen, sociale media, gamen, navigeren: gemiddeld verbruiken we in Nederland 8,7 GB aan mobiele data per maand. Wanneer je buiten de EU op vakantie gaat, kan dat hoge kosten met zich meebrengen. Je bent altijd voordeliger uit wanneer je daarvoor een speciale buitenlandbundel aanschaft bij je provider. KPN heeft nu dertien nieuwe bundels toegevoegd, voor dertien populaire vakantiebestemmingen buiten de EU.

Het gaat dan onder meer om Thailand, Japan en Indonesië. Daarnaast zijn voor Amerika, Canada, Marokko en Turkije de bestaande bundels uitgebreid. In totaal dekken de bundels tachtig procent van het wereldwijde roamingverkeer.

De bundels blijven na aankoop 31 dagen geldig en zijn eenvoudig te activeren, nog voor vertrek of direct op de plek van bestemming. Dat kan via de MijnKPN-app of per sms. Is de bundel bijna op? Dan ontvang je automatisch een waarschuwing, zodat je op tijd een nieuwe bundel kunt activeren.

Op vakantiebestemmingen binnen de EU verandert er niets: daar geldt het 'roam like home'-principe en betaal je hetzelfde als thuis.

Waarom mobiele data op vakantie vaak veiliger is dan openbare wifi

Openbare wifi klinkt handig, zeker op vakantie, maar het brengt risico's met zich mee. Veel netwerken – op luchthavens, campings of in cafés – zijn slecht beveiligd. Criminelen kunnen gemakkelijk meeluisteren of zelfs nepspotten opzetten om je gegevens te onderscheppen. Denk aan wachtwoorden, inloggegevens of creditcardinformatie. Met een databundel gebruik je het mobiele netwerk van een vertrouwde provider. De verbinding is versleuteld, je gegevens zijn beter beschermd en je loopt minder kans op fraude of datadiefstal. Zo kun je veilig navigeren, reserveren en videobellen, waar ter wereld je ook bent.

Voor deze landen kun je nu een nieuwe/verhoogde bundel activeren: 


• USA/Canada
• Turkije
• Marokko
• Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk
• Bosnië
• Servië
• Indonesië
• Thailand
• Singapore

• Mexico
• Brazilië
• Japan
• Zuid-Afrika
• Egypte
• Suriname
• Albanië
• Verenigd Arabische Emiraten

Op de site van KPN kun je meer lezen over de nieuwe bundels. Je ziet daar ook wat je zou betalen zonder bundel. Ga je bijvoorbeeld naar Thailand, dan betaal je voor een buitenlandbundel van 30.000 MB 19,99 euro (ongeveer 0,06 euro per MB). Zou je geen bundel kopen, dan reken je per gebruikte MB 2,50 euro af. Tip: in sommige landen zijn alleen extra bundels voor mobiel internet beschikbaar. Gebruik dan WhatsApp om te bellen en berichten te versturen – want dat valt onder mobiele data.