ID.nl logo
38 tips voor iOS 7
Huis

38 tips voor iOS 7

Apple's jongste mobiele besturingssysteem iOS 7 zit bomvol met allerlei onbekende parels die niet meteen in het oog springen. Benieuwd naar welke functies dat zoal zijn? Wij geven maar liefst 38 slimme tips weg, zodat je optimaal van iOS 7 profiteert.

01 Kleurrijke achtergrond

Vind je de dynamische standaardachtergrond van iOS 7 een lust voor het oog, maar wens je liever een ander kleurtje? Geen probleem. Ga naar Instellingen / Achtergrond en helderheid en tik de achtergrond aan die momenteel is ingesteld. Kies daarna voor Dynamisch. Selecteer je favoriete kleur, waarna je bevestigt met Stel in. Bepaal ten slotte of je de achtergrond voor het toegangsscherm of beginscherm wilt gebruiken.

©PXimport

Toe aan een ander achtergrondkleurtje?

02 Effecten verminderen

Sommige mensen worden door de dynamische interface letterlijk 'zeeziek'. Vind je al die bewegende onderdelen maar niks, dan kun je de effecten gelukkig verminderen. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid en activeer de optie Verminder beweging. De interface is nu rustiger. Dit merk je bijvoorbeeld zodra je een app opent.

03 Tekstgrootte aanpassen

Niet iedereen is blij met het relatief kleine lettertype in iOS 7. De ontwikkelaars hebben daar gelukkig rekening mee gehouden, want je krikt de lettergrootte op. Ga naar Instellingen / Algemeen / Tekstgrootte en verplaats de schuifknop om het gewenste formaat te bepalen. Apps die dynamische letters ondersteunen, geven de aangepaste lettergrootte weer. Voorbeelden hiervan zijn Mail, Contacten, Berichten en Notities.

©PXimport

iOS 7 ondersteunt zowel grote als kleine letters.

04 Vette letters

De fijne letters zijn kenmerkend voor iOS 7. Heb je hierdoor moeite om alles goed te lezen? In plaats van vergroten is het ook mogelijk om de letters iets vetter weer te geven. Open de Instellingen en ga naar Algemeen / Toegankelijkheid. Zet de schakelaar achter Vette tekst aan. Via Ga door start je iPhone opnieuw op. Je merkt daarna meteen het verschil!

©PXimport

Even geen leesbril bij de hand? Maak de letters in iOS 7 vetgedrukt!

05 Mappen maken

Apps stop je in mapjes als je de boel eens netjes wilt ordenen. Je regelt dat door een app ingedrukt te houden en die vervolgens naar een andere toepassing te vegen. Beide apps komen daarmee in dezelfde map te staan. In iOS 6 was het mogelijk om maximaal twaalf apps in een map te bewaren. Gelukkig is deze beperking in het nieuwste iOS opgeheven. Je voegt nu zoveel apps toe als je maar wilt.

©PXimport

Bewaar je meer dan negen apps in een map, dan verschijnen er extra werkbladen.

06 Apps afsluiten

Als je liever niet talloze apps op de achtergrond van je iPhone laat draaien, is het zinvol om ze regelmatig af te sluiten. Dit gaat in iOS 7 een stuk vlotter vergeleken met eerdere versies. Dubbelklik op de thuisknop om voorvertoningen van alle geopende apps weer te geven. Wil je iets afsluiten, dan veeg je de voorvertoning naar boven. De app verdwijnt vervolgens direct uit de lijst.

©PXimport

In iOS 7 sluit je razendsnel apps af.

07 Bedieningspaneel vanuit apps

Een nieuw snufje is het Bedieningspaneel. Door vanaf de onderzijde van je scherm omhoog te vegen, open je deze nuttige functie. Dit werkt zelfs vanuit apps en het toegangsscherm. Als je het Bedieningspaneel liever niet in apps gebruikt, open je de Instellingen. Ga daarna naar Bedieningspaneel en zet de schakelaar achter Toegang vanuit apps uit.

©PXimport

Het Bedieningspaneel zet je in apps eenvoudig uit.

08 Berichtencentrum op toegangsscherm

Vanuit het vergrendelingsscherm open je het Berichtencentrum door vanaf de bovenkant omlaag te vegen. Hierdoor lees je bijvoorbeeld verse e-mails, tweets, berichten en agendapunten zonder dat het nodig is om eerst te ontgrendelen. Heb je dat liever niet, dan verberg je eventueel het Berichtencentrum op het toegangsscherm. Navigeer naar Instellingen / Berichtencentrum. Zet de schakelaars achter Berichtenweergave en Dagweergave uit.

09 Dagweergave

Door vanaf de bovenkant van het scherm omlaag te vegen, open je de dagweergave in het Berichtencentrum. Nuttig is dat je zelf de inhoud hiervan bepaalt. Ga naar Instellingen / Berichtencentrum en schakel onder Dagweergave de gewenste onderdelen in. Zo kies je er bijvoorbeeld voor om herinneringen, aandelen en de agenda van morgen weer te geven.

©PXimport

De dagweergave van het Berichtencentrum deel je naar eigen inzicht in.

10 Spotlight openen

De zoekfunctie Spotlight open je in iOS 7 op een andere manier. Je hoeft nu alleen maar ergens op het scherm een korte veegbeweging naar beneden te maken. Typ een trefwoord om op je iPhone bijvoorbeeld naar contacten, apps, muziek, activiteiten, mail en berichten te zoeken. Handig is dat je vanuit Spotlight rechtstreeks zoekt op het web via Google en Wikipedia.

11 Verlanglijstje

Snuffel je regelmatig rond in de App Store, maar stel je aankopen vaak uit totdat je salaris is gestort? Je houdt gemakkelijk een verlanglijstje bij zodat je later niet alle toepassingen opnieuw hoeft terug te vinden. Zoek in de App Store naar een leuke toepassing. Tik bovenaan de deelknop aan en kies voor Zet in verlanglijst. Je opent de verlanglijst door rechtsboven op het pictogram met de drie streepjes te drukken.

©PXimport

In de App Store houd je simpel een verlanglijstje bij.

12 Kinderafdeling

De Apple App Store heeft er een interessante categorie bijgekregen. Ouders en kinderen vragen nu lijstjes met leuke apps op voor verschillende leeftijdsgroepen. Open de App Store en tik Categorieën aan. Bekijk via Kinderen welke apps er interessant zijn voor de kleintjes. Je vindt er bijvoorbeeld geschikte apps voor kinderen van vijf jaar en jonger. Daarnaast zijn er in deze categorie nog meer leeftijdsgroepen te vinden.

©PXimport

Apple heeft een categorie met kindvriendelijke apps geïntroduceerd.

13 Locatiegebaseerde apps

De App Store schotelt relevante apps voor op basis van je locatie. Ga naar App Store en tik op Vlakbij om het lijstje met suggesties op te halen. Vaak vind je hier een regionale krant en nieuws uit de gemeente. Overigens verschijnen er geen app-suggesties in beeld wanneer je Locatievoorzieningen standaard hebt uitgeschakeld. Kies dan voor eerst Instellingen om deze optie alsnog te activeren.

©PXimport

Kijk in de App Store welke apps er in de buurt populair zijn.

14 Apps bijwerken

Vind je het weleens vermoeiend om telkens apps bij te werken naar de nieuwste versie? In iOS 7 is dat niet meer nodig, want je iPhone installeert nu desgewenst automatisch nieuwe updates. Open de Instellingen en navigeer naar iTunes en App Store. Onder Automatische Downloads activeer je bij Updates de schakelaar. Als je apps alleen via wifi wilt bijwerken, zet je de optie Gebruik mobiele data uit.

©PXimport

Voortaan heb je geen omkijken meer naar app-updates.

15 Apps automatisch verversen

Je iPhone ververst automatisch apps op de achtergrond, zodat onder meer recente Weer-updates en het laatste nieuws direct voor je klaarstaan. Ga naar Instellingen / Algemeen / Ververs apps op achtergrond en activeer zo nodig de bovenste schakelaar. Geef vervolgens aan welke apps toestemming hebben om zichzelf in de achtergrond bij te werken. Houd hierbij wel rekening met extra dataverbruik op mobiele netwerken.

16 Automobilist of voetganger?

Apple Kaarten gebruik je als voetganger of automobilist. Wanneer je een nieuwe route aanmaakt, is standaard autonavigatie geactiveerd. Fanatieke wandelaars veranderen gelukkig gemakkelijk deze instelling. Duik de Instellingen in en tik Kaarten aan. Kies onderaan bij Voorkeursroute voor Lopen. Zodra je een nieuwe route uitstippelt, doe je dat voortaan automatisch als voetganger.

©PXimport

Gebruik je Apple Kaarten het vaakst met de auto of benenwagen?

17 Extra weerdetails

De vernieuwde Weer-app ziet er erg stijlvol uit. Wat veel mensen niet weten, is dat er in de toepassing extra weerdetails zijn verstopt. Druk maar eens op het grote cijfer dat de huidige temperatuur weergeeft. Je ziet nu precies wat de luchtvochtigheid, regenkans, windkracht en gevoelstemperatuur van de gekozen locatie is. Druk nogmaals om terug te keren naar de huidige temperatuur.

©PXimport

Dankzij de Weer-app ben je altijd op de hoogte van de regenkans.

18 Kompas kalibreren

Voor de kalibratie van het kompas hoef je dankzij de introductie van iOS 7 geen vreemde bewegingen meer te maken. Voorheen moest je met je iPhone in de lucht een achtvorm nabootsen. Zeker op openbare plekken voelde dat voorheen wat ongemakkelijk. Nu werkt dat een stuk beter. Als je de Kompas-app voortaan opent, draai je de iPhone rond om de kalibratie te voltooien.

19 Waterpas

Voor het ophangen van een plankje of schilderij hoef je niet meer een waterpas uit de schuur te halen. Die zit namelijk gewoon op je iPhone! Open de Kompas-app en veeg naar links. Je ziet precies hoeveel graden de oppervlakte waar de iPhone op ligt (of staat) afwijkt. Wanneer de oppervlakte kaarsrecht is, merk je dat snel genoeg. In dat geval verschijnt er namelijk een groene kleur.

©PXimport

De nieuwe waterpas is een handig hulpmiddel bij het klussen.

20 Tickets scannen

In Passbook kun je digitale tickets en kortingsbonnen opslaan. Je gebruikt de iPhone-camera om tickets te scannen die van een geschikte QR-code zijn voorzien. Open Passbook en tik Scan code aan. Richt de camera op de code die je wilt toevoegen. Je iPhone downloadt vervolgens automatisch het ticket of de kortingsbon, mits de QR-code Passbook ondersteunt.

©PXimport

QR-codes van kortingsbonnen heb je voortaan altijd bij de hand op je iPhone.

21 Digitale klok

De Klok-app laat bij iedere stad standaard de analoge tijd zien. Je schakelt desgewenst razendsnel over naar een digitaal exemplaar. Open de Klok-app en tik ergens midden op het scherm. Zeker als je veel steden hebt toegevoegd, kun je nu veel gemakkelijker de tijden met elkaar vergelijken. Tik nogmaals om terug te keren naar analoge klokken.

22 Altijd stilte

Als de functie Niet storen is ingeschakeld, maakt het toestel geen geluid bij inkomende gesprekken en berichten. Een uitzondering hierop is wanneer de iPhone is ontgrendeld. Wil je Niet storen ook activeren zodra je op het toestel bezig bent? Ga naar Instellingen / Niet storen en selecteer bij Stilte de optie Altijd.

©PXimport

Ook op een ontgrendelde iPhone maak je gebruik van de modus Niet storen.

23 Telefoonnummers blokkeren

Ben je voor sommige mensen het liefst altijd onbereikbaar? Je kunt eenvoudig telefoonnummers blokkeren. Ga achtereenvolgens naar Instellingen / Telefoon / Geblokkeerd / Voeg toe en selecteer een contact. Ook onbekende personen die je lastigvallen, bellen je voortaan niet meer op. Open de Telefoon-app en druk op Recent. Achter het ongewenste nummer tik je het i-pictogram aan, waarna je kiest voor Blokkeer deze beller / Blokkeer contact.

©PXimport

Weer ongewenste bellers van je iPhone.

24 Nieuwe beltoon instellen

Apple heeft zijn nieuwste iOS uitgerust met enkele nieuwe beltonen. Duik de instellingen in en open het onderdeel Geluiden. Kies daarna voor Beltoon en probeer verschillende deuntjes uit. Naast de verse beltonen heb je ook keuze uit allerlei nieuwe meldingstonen. Via Klassiek heb je toegang tot deuntjes uit eerdere iOS-versies. Activeer een beltoon door op de gewenste naam te tikken.

©PXimport

Voorzie je iPhone van een gloednieuwe beltoon.

25 Bellen met FaceTime

Naast videobellen gebruik je FaceTime nu ook voor audiogesprekken via internet. Handig, want daarmee bespaar je wellicht kostbare belminuten bij je provider. Open FaceTime en kies iemand met wie je wilt bellen. Voorwaarde is wel dat diegene eveneens een iPhone gebruikt. Klik achter FaceTime op het belpictogram en start het gesprek. Als alternatief klets je ook vanuit het onderdeel Contacten via FaceTime met vrienden.

©PXimport

Even babbelen via FaceTime bespaart je belminuten bij de provider.

26 Kleurrijke herinneringen

Apple heeft zijn app Herinneringen verbeterd. Zo geef je nu iedere lijst een eigen kleurtje, waardoor je bepaalde zaken gemakkelijker terugvindt. Kies voor Nieuwe lijst en bepaal welke kleur je de herinneringen wilt geven. Je hebt keuze uit zeven kleuren. Bevestig als laatste met Gereed. Via Wijzig pas je de kleur eventueel later nog aan.

©PXimport

Dankzij eigen kleuren herken je vlotter herinneringslijsten.

27 Lijstweergave agenda

Misschien mis je in iOS 7 de lijstweergave in de Agenda-app. Wees niet bang dat die is verdwenen, want Apple heeft die alleen maar een andere plek gegeven. Nu druk je namelijk bovenaan op het kleine vergrootglas om de lijstweergave te openen. Hierin vind je als vanouds alle afspraken uit de agenda overzichtelijk onder elkaar. Daarnaast staat in dit venster ook de zoekfunctie voor je klaar.

©PXimport

In iOS 7 is de lijstweergave samengevoegd met de zoekfunctie.

28 Berichten wissen

Je verwijdert afzonderlijke berichtjes eenvoudig uit een gesprek. Op die manier laat je bijvoorbeeld geen privacygevoelige gegevens achter. Open de Berichten-app en houd een tekstballon ingedrukt. Kies vervolgens voor Meer en zet vinkjes voor alle tekstballonnen die je weg wilt gooien. Druk als laatste linksonder op de prullenmand om de wisactie definitief uit te voeren.

©PXimport

Afzonderlijke berichten verwijder je simpel uit iOS 7.

29 Tijdstip berichten

In de Berichten-app zijn er op het eerste gezicht nergens tijden van ontvangen en verzonden berichten te zien. Schijn bedriegt, want deze informatie is verstopt. Raak het scherm aan en veeg naar links om de tijden te tonen van ieder afzonderlijk bericht. Zodra je het scherm loslaat, verdwijnen de tijden weer naar de achtergrond.

©PXimport

Met een veegbeweging zie je precies op welk tijdstip je het berichtje hebt ontvangen

30 Bijnamen uitzetten

In Berichten en Mail verschijnt bij conversaties de bijnaam in beeld, mits je die tenminste bij het contact hebt ingesteld. Gebruik je liever gewoon de voornaam? Navigeer naar Instellingen / E-mail, contacten, agenda's. Veeg omlaag totdat je het onderdeel Contacten tegenkomt. Via Korte naam zet je de schakelaar achter Gebruik bijnamen uit. Wanneer je overal de voor- en achternaam wilt weergeven, deactiveer je de optie Korte naam.

©PXimport

Het is niet verplicht om bijnamen van vrienden in apps te tonen.

31 Reclametracking

Wil je liever niet dat je iPhone informatie naar adverteerders verstuurt over je app-gebruik? De functie om deze actie te reduceren, heeft een andere plek gekregen in het menu. Navigeer naar Instellingen / Privacy / Reclame en activeer de schakelaar achter Beperk reclametracking. Je zal nu minder persoonsgerichte advertenties tegenkomen.

©PXimport

Voorkom dat Apple privégegevens verstuurt naar adverteerders.

32 Veelbezochte locaties uitschakelen

Apple houdt via gps precies bij welke locaties je hebt bezocht met je iPhone. Als je daar niet op zit te wachten, schakel je deze optie uit. Hiervoor is het wel nodig om diep in je iPhone te graven. Ga naar Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen / Systeem / Veelbezochte locaties en deactiveer de schakelaar achter Veelbezochte locaties.

©PXimport

Maak korte metten met locatiedata die Apple ongevraagd verzamelt.

33 AirDrop

Dankzij AirDrop deel je simpel foto's of andere bestanden met personen in je directe omgeving. Voorwaarde is wel dat zij ook een toestel met iOS 7 gebruiken. Zodra je bijvoorbeeld een foto opent, tik je linksonder de deelknop aan. Vervolgens bepaal je via AirDrop naar wie je het kiekje wilt sturen. De ontvanger hoeft het bestand alleen nog maar op zijn of haar toestel te accepteren.

©PXimport

Deel gemakkelijk foto's met andere iPhones en iPads in je buurt.

34 Flickr-integratie

Apple heeft de bekende fotodienst Flickr in iOS 7 geïntegreerd. Maak zo nodig eerst een account aan. Tik op Instellingen en scrol een stukje naar beneden. Bij Flickr vul je de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Optioneel installeer je daarna de Flickr-app. Open op je iPhone een leuke foto die je wilt delen. Druk linksonder op de deelknop en kies voor Flickr om het kiekje online te publiceren.

©PXimport

Vanuit de app Foto's zet je direct kiekjes op Flickr.

35 Siri en instellingen

Door de spraakassistent Siri Engelstalige opdrachten te geven, wijzig je bepaalde instellingen op je iPhone. Denk hierbij aan het aan- of uitzetten van bluetooth, wifi en de zaklamp. Houd de thuisknop ingedrukt om Siri te openen. Wanneer je nu bijvoorbeeld enable bluetooth zegt, activeert de spraakassistent meteen de draadloze verbinding. Probeer verschillende Engelstalige spraakcommando's uit om Siri onder de knie te krijgen.

©PXimport

Als je een duimblessure hebt opgelopen, bedien je met Siri je iPhone.

36 Mannen- of vrouwenstem?

Siri beantwoordt je spraakcommando's standaard met een vrouwenstem. Luister je liever naar een man? Geen probleem, want je geeft eenvoudig je voorkeur aan. In de Instellingen druk je op Algemeen / Siri. Achter Stem heb je de keuze tussen Man of Vrouw. Verder wijzig je optioneel ook de taal, al is Siri helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar.

©PXimport

Gebruik Siri met een mannen- of vrouwenstem.

37 Dataopslag apps

De opslagcapaciteit van je iPhone is beperkt. Het is dan ook zonde als apps die je niet of nauwelijks gebruikt veel ruimte opeisen. iOS 7 toont nu een vollediger overzicht met alle toepassingen en de bijbehorende opslagcapaciteit. Zo is het overzicht nu uitgebreid met onder andere de Mail-app. Navigeer achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Gebruik om te zien waar er nog opslagruimte valt te winnen.

38 Mobiel dataverbruik

Zeker als je een gelimiteerde databundel bij je provider afneemt, is het slim om het mobiele dataverbruik van je apps nauwlettend in de gaten te houden. Ga hiervoor naar Instellingen / Mobiel netwerk en scrol naar beneden. Maken sommige apps het wel erg bont? Gebruik de schakelaar om te zorgen dat deze toepassingen geen mobiele data meer kunnen gebruiken.

©PXimport

Houd precies in de gaten hoeveel mobiele data je apps opslurpen.

▼ Volgende artikel
Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5
Mobiliteit

Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5

Als de nieuwe Renault 5 al zo goed rijdt, hoe kan een Alpine op dezelfde basis dan nóg beter rijden? Onlangs toog Irwin van InstaAutoVlog naar Mallorca om de eerste kilometers met de kersverse Franse trots te rijden.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Dit artikel in het kort:

In dit artikel en bijbehorende video vertelt Irwin Versteegh-Duijnstee je alles over de nieuwe Alpine A290. Volgens hem een auto die zomaar voor een vervijf-, vertien-, of wellicht zelfs wel verhonderdvoudiging van het aantal Alpine-registraties in Nederland kan leiden.

Meer lezen over Alpine? Check dan ook: Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Zelfde basis als Renault 5

En ja, het is dus beslist geen geheim dat de nieuwe Renault 5 als basis voor de Alpine A290 dient. Niet alleen qua bodemplaat, maar ook de basisvorm. Alpine wist dankzij zes centimeter meer spoorbreedte, een vijf centimeter bredere carrosserie (dankzij wielkastverbreders) en standaard 19inch-lichtmetalen wielen een soort super-Renault 5 neer te zetten. 

©DPPI

Stylingkenmerken

Ook dit model is voorzien van kenmerkende onderdelen als dubbele koplampen, een zogeheten swoosh (designkenmerken aan de zijkant van de auto) en een subtiele ducktailspoiler op de achterklep. Voor de test is gereden met de GTS-uitvoering. Deze is te herkennen aan een chroomzwart Alpine-embleem op het zijscherm en 19-inch Noir lichtmetalen wielen, type Snowflake. 

©DPPI

Accubereik

Qua techniek leunt de A290 sterk op de Renault 5. Zo zien we een 52kWh-batterij, een 11kW-driefasen-boordlader, DC-snellaadfunctie van 100kW en een warmtepomp inclusief actieve batterijverwarming en -koeling. In plaats van een 150pk-elektromotor vind je in de A290 echter een minimaal 180pk sterke elektromotor. De GT Performance biedt 220pk en 300Nm op de voorwielen. Het bereik? Zo'n 385 kilometer op een volle batterij.

🚘Had je dit al gelezen? Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Rijgedrag

Met de krachtige motor van de GTS accelereert de Alpine A290 in 6,4 seconden naar 100 km/u. Deze hot hatch vraagt om stuurmanskunst; ondanks de grip van de Michelin Pilot Sport 5-banden zoekt de A290 bij krachtige acceleratie steeds naar meer tractie, waardoor het typisch klinische EV-gevoel verdwijnt.

Op het circuit zorgt de gewichtsverdeling (57 procent voor, 43 procent achter) voor een dynamisch, speels rijgedrag. De achterkant is soepel, wat onderstuur voorkomt en scherpe bochten mogelijk maakt. Een verbeterpunt is de stuurfeedback, die iets preciezer zou mogen zijn.

©DPPI

Niet stug, zelfs comfortabel

De A290 biedt ondanks zijn speelse karakter verrassend veel comfort. Dankzij technieken zoals hydraulische bumpstops en een multilink-ophanging achter, rijdt deze hot hatch soepel, zonder stug te zijn. Dit is extra indrukwekkend gezien het hoge gewicht van 1479 kilo en de 19inch-wielen. Qua comfort doet hij niet onder voor de Renault 5.

©DPPI

Alpine A290 op beeld

Alle details over de rijeigenschappen van de nieuwe Alpine A290 zien? Bekijk hieronder dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

 

 

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk
Huis

Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk

Met een adviesprijs van 249,99 euro is de Motorola Moto G55 geen dure smartphone. Je moet er dan vanzelfsprekend rekening mee houden dat je niet het nieuwste of het beste in huis haalt. Maar voor mensen die niet al te veeleisend zijn, kan dit een prima optie zijn.

Goed
Conclusie

We houden er in deze beoordeling rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het toestel parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.

Plus- en minpunten
  • Degelijke processor
  • Prima scherm
  • Genoeg werkgeheugen
  • Veel opslagruimte
  • Goede accu
  • Camerasysteem
  • Updatebeleid
  • Plastic frame

Afwerking toestel

Dankzij het plastic frame voelt de Motorola Moto G55 gelukkig licht aan. En door het eco-leer achterop heb je niet het idee met een echt goedkoop toestel te maken. Die achterkant heeft nog een voordeel: daardoor glipt het apparaat niet gemakkelijk uit je handen. Hoewel Motorola er standaard een plastic hoesje omheen doet, vinden we dat eigenlijk zonde. Zowel voor het ontwerp als voor het glijden.

©Wesley Akkerman

Verder is het vervelend – doch begrijpelijk – dat de smartphone niet water- en stofdicht is. Wel is er helemaal onderop een koptelefoonaansluiting aanwezig.

©Wesley Akkerman

Voorop treffen we een groot lcd-display van 6,49 inch aan. De telefoon beschikt over een hoge verversingssnelheid van 120 Hertz, HDR en een resolutie van 1080 × 2400 pixels (ook wel FHD+ genoemd). Het scherm kan redelijk helder ingesteld worden en wordt beschermd door een stevige laag Gorilla Glass 5-glas. De kleuren komen mooi en prettig naar voren, maar de kijkhoek is matig. Het enige wat echt opvalt in nadelige zin is dat er een luchtlaag zichtbaar is. Daardoor werpt de behuizing een schaduw op het display, en dat oogt heel goedkoop.

©Wesley Akkerman

Degelijke processor

De smartphone wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 7025. Die valt qua prestaties ergens tussen de Snapdragon 7s Gen 2 (zoals in de Redmi Note 13 Pro) en Snapdragon 6s Gen 3 (zoals in de Moto G85) in. Voor gaming is dit niet echt een goede processor, maar voor dagelijks gebruik hebben we weinig te klagen. We hebben ook niet het idee dat de cpu het scherm niet kan bijbenen. Het kan zijn dat je tijdens het scrollen het toestel betrapt op een korte vertraging, maar dat kan ook komen doordat bijvoorbeeld een site of app net wat meer van het systeem vraagt.

Voor deze prijs vinden we de hoeveelheid opslagruimte en werkgeheugen heel riant. Je krijgt namelijk respectievelijk 256 GB en 8 GB voorgeschoteld. Het toestel draait nu op Android 14 en biedt bovendien de kenmerkende kale Android-ervaring aan. Houd wel rekening met wat vooraf geïnstalleerde apps, die je in sommige gevallen kunt verwijderen. Helaas krijgt de Motorola Moto G55 slechts twee Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Dat is echt ontzettend karig, maar heeft mogelijk iets te maken met de keuze voor de processor.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

Tegenvallende camera's

De 50 megapixelcamera achterop legt weliswaar kleuren redelijk natuurlijkgetrouw vast, maar eigenlijk zien we twee problemen waar we ons niet overheen kunnen zetten. De beelden ogen een beetje flets en plat, terwijl we aan de zijkanten soms een gebrek aan scherpte opmerken. In de avond maakt de Motorola Moto G55 al snel overbelichte foto's, waardoor kleuren niet stralen en details snel wegvallen. Je kunt dit soort foto's prima gebruiken voor op Facebook of andere sociale media, maar we zouden ze niet printen en daarna in een familiealbum stoppen.





Wat ons verder opvalt aan de groothoeklens, van acht megapixel, is dat die anders omgaat met kleuren. Die komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid en missen bezieling. Ook kan het zijn dat felle delen, zoals een wolkendek, kenmerkende detaillering missen.

Avondfotografie is echt ondermaats, en het helpt daarnaast niet dat de lens geen toegang heeft tot de optische beeldstabilisatie. De macro-optie (van de groothoeklens) maakt tot slot soms té scherpe foto's, waardoor randen hard ogen en een witte gloed krijgen. De camera's laten dus te wensen over.





Motorola Moto G55 kopen?

De accu doet gelukkig wel een hoop goed. Dankzij een vermogen van 5000 mAh kun je het soms wel twee dagen (of meer, afhankelijk van gebruik) uithouden. En met een 30watt-lader kun je het toestel vaak binnen anderhalf helemaal volladen. Die oplader moet je dan wel zelf aanschaffen, want die zit niet in de doos. Dat komt niet door Motorola, maar vanwege regels uit Europa. Met een half uurtje laden is het toestel voor de helft gevuld, dus daarin is het toestel betrouwbaar. Verder is het goed om te weten dat er geen draadloos opladen beschikbaar is.

We houden er rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het apparaat parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.