ID.nl logo
12 tips om alles uit je mobiele accu te halen
Huis

12 tips om alles uit je mobiele accu te halen

Na aanschaf van een duurbetaalde laptop, smartphone of tablet ben je natuurlijk erg zuinig op het apparaat. Verantwoord accugebruik hoort daarbij, maar helaas bestaan er over dit onderwerp nogal wat fabels. Moet je de batterij na aanschaf helemaal volladen of juist niet? En hoe zit het met de veiligheid van goedkope klonen op eBay en bij Chinese webwinkels? In dit artikel laten we je zien hoe je alles uit je mobiele accu haalt.

Tip 01: Accutechniek

Accu’s voorzien mobiele apparaten van energie, zodat je een notebook, smartphone of tablet ook zonder voedingsadapter kunt gebruiken. Wel zo handig voor onderweg! Allereerst is de gebruikte accutechniek een zeer bepalende factor voor de kwaliteit en maximale accuduur. Gelukkig zijn er nog relatief weinig apparaten met de verouderde NiCd- of NiMH-accu’s in omloop. Lees ook: Zo zorg je dat deze apps je batterij niet meer leegslurpen.

Deze technieken hebben nog te maken met het zogeheten geheugeneffect. Iedere keer dat je de accu volledig of gedeeltelijk herlaadt, neemt de hoeveelheid opgeslagen energielading af. Verder zijn NiCd- en NiMh-accu’s ook erg gevoelig voor hoge temperaturen. Recente apparaten beschikken over moderne lithium-ion-batterijen. De eigenschappen hiervan zijn veel gunstiger. Zo is er minder sprake van zelfontlading wanneer je het apparaat een tijdje niet gebruikt. Verder is het mogelijk om deze accutechniek in een relatief kleine behuizing te gieten. Om die reden zijn smartphones en tablets tegenwoordig een stuk platter. Tot slot laden deze batterijen sneller op. Controleer bij aanschaf van een mobiel apparaat altijd of er een lithium-ion-batterij (li-ion) is ingebouwd. Dat geldt niet alleen voor laptops, smartphones en tablets, maar zeker ook voor producten als digitale camera’s, bluetooth-speakers en draadloze hoofdtelefoons.

©PXimport

Tip 02: Batterijcapaciteit

Iedere accu is in staat om een hoeveelheid elektrische lading vast te houden, zodat je het apparaat ook onderweg kunt gebruiken. De meeteenheid voor deze elektrische lading drukken fabrikanten uit in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger hiervan de waarde, hoe langer het mobiele apparaat meegaat op een enkele acculading. Bij sommige producten kun je bijvoorbeeld kiezen uit meerdere accu’s met een verschillende accucapaciteit. Wanneer je budget het toelaat, kies dan altijd voor de batterij met de hoogste mAh-waarde.

©PXimport

Tip 03: Volledig ontladen?

Veel mensen denken nog altijd dat het voor de levensduur van de accu gunstig is om deze volledig te ontladen voordat je hem weer oplaadt. Deze gedachte is inmiddels sterk achterhaald, want het geldt alleen maar voor bepaalde NiCd- en NiMh-batterijen. Aangezien dergelijke accu’s nauwelijks meer in omloop zijn, mag je deze ‘regel’ vergeten. Moderne lithium-ion-batterijen kun je namelijk op ieder moment opladen, zonder dat er hierdoor sprake is van extra slijtage. Fabrikanten die dergelijke accu’s voor hun producten gebruiken, hebben zelfs een regelsysteem ingebouwd waarbij de lithium-ion-accu in werkelijkheid nooit helemaal leeg raakt. Wanneer je een lithium-ion-batterij helemaal zou ontladen (diepontlading), raakt ie namelijk beschadigd.

©PXimport

Lithium-ion-accu’s hoef je niet eerst helemaal te ontladen voordat je ze weer oplaadt

-

Tip 04: Laadcycli

Wanneer je een energielading van een batterij helemaal verbruikt, geldt dat als één laadcyclus. In de praktijk laat je een smartphone bijvoorbeeld tot vijftig procent leeglopen, waarna je het toestel weer aan de lader hangt. Wanneer je de volgende dag precies hetzelfde doet, geldt dat bij elkaar eveneens als één laadcyclus. Meestal zijn er dus meerdere dagen nodig om één laadcyclus te bereiken. Houd er rekening mee dat lithium-ion-batterijen een beperkt aantal laadcycli hebben van bijvoorbeeld vijfhonderd of duizend keer. Probeer daarom te voorkomen dat de batterij onnodig energie verstookt. Je regelt dat bijvoorbeeld door de helderheid van het scherm iets terug te schroeven en een zuinig energiebeheerschema te selecteren. Als het maximaal aantal laadcycli van een batterij is bereikt, zal de gebruikersduur van de accu in rap tempo afnemen. Bij de meeste systemen kun je het aantal verbruikte laadcycli opvragen, zoals bij een MacBook of Windows 10-toestel.

©PXimport

Tip 05: Laadcycli Windows

Ben je benieuwd hoeveel laadcycli je Windows 10-apparaat inmiddels heeft afgewerkt? Typ in het zoekvak van Windows Opdrachtprompt en klik met de rechtermuisknop op het juiste zoekresultaat. Kies daarna voor Als administrator uitvoeren. Vervolgens typ je het commando powercfg –batteryreport, waarna je drukt op Enter. Windows 10 heeft nu een rapport opgeslagen op je computer of tablet. Open een willekeurige browser en navigeer in de adresbalk naar de juiste locatie om het rapport weer te geven. Vaak is dat C:\WINDOWS\system32\battery-report.html. Achter Cycle Count vind je de gewenste informatie. Houd er rekening mee dat Windows 10 niet voor alle merken accu’s de laadcycli bijhoudt. In dat geval staat er geen waarde ingevuld.

©PXimport

Batterijen hebben een beperkt aantal laadcycli, bijvoorbeeld vijfhonderd of duizend keer

-

BatteryCare

Helaas geeft Windows 10 niet op iedere notebook en tablet het aantal laadcycli weer. In dat geval is het gratis tooltje BatteryCare een goed alternatief. Hoewel dit programma niet ziet hoeveel laadcycli er in het verleden zijn geweest, lukt het hiermee wel om alle laadcycli vast te leggen vanaf het moment dat je de tool gaat gebruiken. Nuttig voor het geval je een nieuwe laptop gebruikt! Let in de installatiewizard wel even op dat je geen gesponsorde software installeert door het juiste vinkje weg te halen. Dubbelklik na de installatie rechtsonder op het pictogram in het systeemvak. Via Gedetailleerde informatie zie je achter Totaal aantal ontladingen de laadcycli staan. Als je BatteryCare voor het eerst gebruikt, is deze waarde dus nul.

Tip 06: Android en iOS

Naast Windows 10-machines vraag je ook van veel andere apparaten het aantal laadcycli op. Bezitters van een iPad of iPhone kunnen de app Battery Life eens uitproberen. Handig is dat deze toepassing direct na het opstarten het slijtageniveau uitdrukt in een percentage. Door tweemaal naar rechts te vegen, zie je achter Cyclus hoeveel laadcycli het iOS-apparaat inmiddels al achter de rug heeft. Houd er overigens rekening mee dat Battery Life behoorlijk wat reclame bevat. Voor een bedrag van 99 cent blijven de advertenties achterwege. Helaas zijn er voor Android vooralsnog geen goede apps beschikbaar om de laadcycli op te vragen. Wel kun je met Charge Cycle Battery Stats laadcycli bijhouden vanaf het moment dat je de app installeert.

Tip 07: Helemaal volladen?

Als je bijvoorbeeld een smartphone of laptop hebt gekocht, kun je de accu hiervan probleemloos volladen. Voorwaarde is wel dat je het product direct gaat gebruiken. Berg je een mobiel apparaat voor langere tijd op, dan is het slim om de accu niet helemaal op te laden. Bij een volledige lading in combinatie met passiviteit slijten de cellen namelijk sneller.

Het beste is om het mobiele apparaat met ongeveer veertig à vijftig procent acculading op te bergen, waarbij je het toestel volledig uitschakelt. Minder kan natuurlijk ook, maar de kans bestaat dan dat de batterij wegens zelfontlading helemaal leeg raakt en het na verloop van tijd niet meer doet. Dit verklaart ook waarom fabrikanten bij hun producten nooit een volledig opgeladen accu meeleveren.

Tip 08: Slijtage

Lithium-ion-accu’s zijn onderhevig aan slijtage. Ook als de batterij enige tijd niet in gebruik is, zullen de cellen langzaam maar zeker slijten. Belangrijk is om de temperatuur op orde te houden door ervoor te zorgen dat het apparaat niet te heet wordt. Leg een smartphone, tablet of laptop daarom ook nooit in de zon. Probeer de accu zoveel mogelijk op een kamertemperatuur van zo’n twintig graden te houden en vermijd beslist temperaturen boven de 35 graden. In extreem warme landen voorkom je mogelijk slijtage door de accu in de koelkast te leggen, al loop je hiermee ook weer het risico op condensvorming. Kortom, een lastige afweging. Verder is het verstandig om het apparaat niet voortdurend aan de lader te hangen, bijvoorbeeld wanneer een laptop is uitgeschakeld. Vooral laptops zijn vaak uren achtereen op het stroomnet aangesloten, waardoor het apparaat nogal veel hitte produceert. Voorkom overmatige hitteproductie in combinatie met een volle accu en zet de batterij geregeld aan het werk.

Voorkom oververhitting van de accu en hang laptops niet voortdurend aan de lader

-

Levensduur accu

De levensduur van een lithium-ion-accu is van verschillende factoren afhankelijk, maar de temperatuur is daarbij misschien wel het belangrijkst. Nadat een accu uit de fabriek komt, slijten de cellen direct. Bij normaal gebruik zal de accu jaarlijks vijftien à twintig procent per jaar slijten. Een batterij gaat dus gemiddeld zo’n vier tot vijf jaar mee. Houd je de temperatuur van de batterij graag in de gaten? Het programma BatteryInfoView geeft de gewenste informatie weer, mits jouw laptop in staat is om de accutemperatuur te meten.

Tip 09: Accu kalibreren

Het is verstandig om de accu van je mobiele toestel af en toe te kalibreren. Op die manier geeft het apparaat het huidige laadniveau nauwkeuriger weer, zodat je precies weet hoeveel energie de accu nog bevat. Belangrijk is dat er een complete cyclus van laden en ontladen plaatsvindt. Schakel het mobiele toestel uit en sluit de voedingsadapter aan. Zodra het apparaat volledig is opgeladen, maak je de voedingsadapter weer los. Schakel de smartphone, tablet of laptop in en laat de accu volledig leeglopen. Hierbij wacht je net zo lang totdat het apparaat zichzelf uitschakelt. Door zware taken op het apparaat uit te voeren, loopt de batterij sneller leeg. Herhaal het kalibreren voor een nog nauwkeuriger resultaat.

©PXimport

Tip 10 Energiebeheer

Veel laptops zetten zichzelf bij een lage acculading automatisch in de slaapstand, waardoor het systeem nauwelijks energie verbruikt. Ook wanneer het systeem enige tijd inactiviteit waarneemt, bestaat de kans dat de slaapstand wordt geactiveerd. Bij het kalibreren van de accu is dat ongewenst, omdat je de batterij volledig wilt laten leeglopen. Om die reden is het verstandig om het energiebeheerschema aan te passen. Open in Windows 10 het Configuratiescherm en typ in het zoekvak Energiebeheer. In de resultaten kies je daarna voor Energiebeheerschema bewerken. Achter de opties Het beeldscherm uitschakelen na en De computer in slaapstand zetten kies je in de kolom onder Op batterij voor Nooit. Klik vervolgens op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen, waarna je de opties onder Batterij openvouwt. Bij Actie bij laag batterijniveau schakel je achter Op Batterij de optie Geen actie ondernemen in. Zorg er bij Actie bij kritiek batterijniveau voor dat het systeem wordt afgesloten. Belangrijk is verder om bij Kritiek batterijniveau één procent te selecteren. Bevestig met OK en Wijzigingen opslaan.

©PXimport

Tip 11: Acculading

Windows geeft met een pictogram in het systeemvak aan hoeveel acculading er nog over is en hoe lang je nog op de laptop kunt werken. De informatie hiervan is niet altijd even betrouwbaar en kan erg fluctueren. Bovendien zie je niet in één oogopslag de resterende acculading, omdat je het pictogram eerst moet aanwijzen. Je kiest desgewenst voor een alternatieve accumeter in Windows. Een goede oplossing is BatteryBar. De standaardversie installeer je gratis op je laptop. Na de installatie is het noodzakelijk om het systeem te herstarten. Rechtsonder in het systeemvak zie je nu in een duidelijk pictogram met de resterende accuduur. Ga met de cursor op dit pictogram staan om meer details over de batterijstatus weer te geven. Zo bekijk je onder meer de accuslijtage en de resterende capaciteit in procenten.

©PXimport

Tip 12: Kloonaccu’s

Als de accu op den duur defect raakt of niet meer goed werkt, schaf je een nieuwe accu aan. Je hebt hierbij de keuze uit grofweg drie mogelijkheden. Wie geen enkel risico wil nemen, schaft een originele accu aan van de fabrikant. Deze producten zijn relatief duur, maar je bent ervan verzekerd dat alles goed werkt. Je kunt ook kiezen voor een batterij die door een kloonmerk is gefabriceerd. Dat scheelt soms wel de helft van het bedrag voor een originele accu, terwijl de kwaliteit doorgaans goed is. Sommige kloonmerken geven zelfs garantie op het apparaat voor het geval de vervangende accu de notebook, smartphone of tablet beschadigt. Jupio, Yanec en Lenmar zijn bekende voorbeelden van goede kloonmerken. In sommige gevallen krijg je zelfs een vervangende voedingsadapter bij het product.

Durf je meer risico te nemen en wil je een accu voor een spotprijs? Er zijn ook merkloze accu’s en imitaties in omloop. In het laatste geval is er een nepsticker op de accu aangebracht. Snuffel maar eens rond op de veilingwebsite eBay of neem een kijkje bij de Chinese webwinkel AliExpress. Hoewel er zeker een kans is dat het goed werkt, is de kwaliteit van dergelijke klonen vaak wel twijfelachtig. De risico’s bestaan vooral uit een hogere kans op oververhitting en lekkage. In uitzonderlijke gevallen zijn er zelfs kleine ontploffingen bekend van imitatiebatterijen. Ga daarom alleen in zee met betrouwbare verkopers.

©PXimport

Lithium-metaal

Hoewel lithium-ion-batterijen momenteel dé standaard zijn voor mobiele apparaten, zijn er interessante ontwikkelingen op komst. Het bedrijf SolidEnergy Systems heeft namelijk een batterij van lithium-metaal gefabriceerd die in staat is om de accuduur van je smartphone of tablet aanzienlijk te verlengen. Het is SolidEnergy Systems namelijk gelukt om een lithium-metaal-batterij te ontwikkelen die zo’n twee keer langer meegaat dan de huidige accu’s. De Amerikaanse onderneming brengt de vernieuwde accu’s dit najaar eerst uit voor drones, waarna het de bedoeling is de producten in de loop van volgend jaar ook voor smartphones te produceren. In 2018 zijn vervolgens de elektrische auto’s aan de beurt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
De allereerste elektrisch Suzuki e-Vitara: overtuigt nog niet
Mobiliteit

De allereerste elektrisch Suzuki e-Vitara: overtuigt nog niet

Suzuki zet met de e-Vitara zijn eerste stappen in het segment van elektrische SUV's. Deze compacte crossover, die medio 2025 beschikbaar komt, biedt een combinatie van een relatief lichte constructie en nieuwe technologieën. Maar kan Suzuki zijn concurrenten echt bijbenen? In dit artikel ontdek je alles over de e-Vitara, van batterijopties tot praktische details.

Dit artikel in het kort:

  • Suzuki betreedt de elektrische SUV-markt met de e-Vitara, die vanaf medio 2025 beschikbaar is.
  • De auto heeft een modern ontwerp met opvallende ledverlichting en een panoramisch display in het interieur.
  • De e-Vitara biedt twee batterijopties: 49 kWh en 61 kWh, met diverse aandrijflijnen, waaronder voorwielaandrijving en vierwielaandrijving.
  • De kofferruimte is kleiner dan gemiddeld, maar de achterbank is verschuifbaar voor meer ruimte.
  • De concurrentie is stevig, maar Suzuki mikt op een concurrerende prijs van rond de 35.000 euro.

Lees ook: De Kia EV9: is dit de nieuwe koning in het elektrische SUV-segment?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Suzuki floreert als fabrikant van lichtgewicht en betaalbare mobiliteit van goede kwaliteit. Toch voelt ook Suzuki de druk om snel en drastisch de algehele CO2-uitstoot te gaan verlagen. Irwin van InstaAutoVlog was onlangs in Milaan om kennis te maken met de nieuwe Suzuki e-Vitara. Een directe concurrent voor de Kia EV3, Skoda Elroq en Volvo EX30 die vanaf medio volgend jaar bij de dealer staat voor ongeveer 35.000 euro.

🚘Leestip: Prijsvergelijking Skoda Elroq, Kia EV3, Renault Scenic en Volvo EX30

©Suzuki

Stoer design

De Suzuki e-Vitara meet 4,27 meter in de lengte, is 1,80 meter breed en 1,63 meter hoog. Met een wielbasis van 2,70 meter en ver op de hoeken geplaatste wielen is de SUV een stoere verschijning. Opvallend is de ledverlichting, net als de wielen van 18 of 19 inch en de optionele two-tone kleurstelling. Nieuw en uniek voor de e-Vitara is de kleur Land Breeze Green Metallic. Hij is verder verkrijgbaar in zilver, wit, grijs, rood, blauw en zwart. 

©Matthew Leete

Interieur

Binnenin valt de zwevende middentunnel direct op, samen met het panoramische display dat het digitale instrumentarium en infotainmentsysteem combineert. Het stuurwiel is strak vormgegeven met een afgeplatte boven- en onderkant. Daarnaast zijn er handige features zoals een draadloze telefoonlader en een versnellingspook die lijkt op die van de Toyota BZ4X, wat geen toeval is: de elektrische e-Vitara zal ook als Toyota op de markt komen.

©Suzuki

Ruimte valt tegen

Op de tweede zitrij biedt de auto voldoende knie- en beenruimte, maar zeker in combinatie met een glazen dak schiet de hoofdruimte echt tekort. Ook zien we geen ventilatieroosters, al zijn er wel twee usb-c-aansluitingen en is de vloer vlak.

Voor extra bagage- of juist beenruimte is de achterbank in een verhouding van 60/40- te verschuiven en dat is nodig ook. De kofferruimte blijkt namelijk niet zijn sterkste punt. Officiële cijfers ontbreken nog, maar houd rekening met ongeveer 300 liter met de bank in de achterste stand. Met name de hoogte valt tegen, al is er na het wegnemen van een piepschuim bak wel extra ruimte beschikbaar. 

©Suzuki

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

De accu

De e-Vitara er met twee batterijpakketten en drie aandrijflijnen. Standaard zien we een 49kWh LFP-batterij en een 144 pk en 189 Nm sterke elektromotor op de voorwielen. De range is niet bekend, al gaan er verhalen over 10-80 procent snellading in 50 minuten.

Een grotere batterij komt er ook: 61kWh, 174 pk en een elektromotor van 189 Nm sterke elektromotor op de voorwielen. Ook komt er de e-Vitara er met zogeheten AllGrip e-vierwielaandrijving. Die zorgt voor extra 63 pk elektromotor op de achteras. Het gecombineerde vermogen bedraagt dan 183 pk en 300 Nm. 

Meer weten over auto-jargon? Check: Van actieradius tot WLTP: dit is het EV-ABC

©Suzuki

Gewicht

Ondanks dat Suzuki een laag wagengewicht hoog in het vaandel heeft staan, ben ik op voorhand wel kritisch over het gewicht. Zo weegt de basisuitvoering volgens de eerste specificaties dik 1700 kilogram en dat is net zo veel als een ruimere Kia EV3. Die heeft dan ook nog eens een veel grotere batterij.

©SENEZ

Conclusie

Met een showroomlancering gepland voor medio 2025 is het te hopen dat het merk in de tussentijd meer specificaties lanceert die de e-Vitara een goede positie in de markt op kan leveren. Denk aan een laag energieverbruik en dus een concurrerende range, of wellicht betere oplaadtijden. Uiteraard zal dit samen met het prijskaartje het uiteindelijke potentieel beter in kaart moeten brengen.  

©Suzuki

Suzuki e-Vitara op beeld

Meer weten over de nieuwe Suzuki e-Vitara? Bekijk dan de onderstaande video.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis
Zekerheid & gemak

🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis

De mogelijkheden van een slim huis zijn eindeloos en maken je leven een stuk gemakkelijker én spannender. En het mooie is: tijdens Black Friday zijn er volop aanbiedingen waarmee je voordelig kunt beginnen met het slim maken van je huis. Deze producten moet je zeker in de gaten houden!

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken en met één simpele spraakcommando floept de verlichting aan, gaat de verwarming een graadje hoger en begint je favoriete playlist te spelen. Dát is pas echt thuiskomen! Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen je huis omtovert tot een waar tech-paradijs. Wij hebben de beste deals voor je slimme huis voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

De slimme deurbel

Met een slimme deurbel zie je op je smartphone wie er voor de deur staat. Handig én veilig, helemaal nu het buiten weer snel donker is. Ook als je veel online bestelt (hallo, Black Friday, Sinterklaas en Kerst!) kan een slimme deurbel uitkomst bieden. Ben je niet thuis, dan krijg je automatisch een melding op je smartphone dat er iemand voor de deur staat; de pakketjesbezorger bijvoorbeeld. Dan kun je de bezorger vragen om de pakjes bij de buren af te leveren, of achterom in de tuin.

Klik hier voor alle Black Friday deurbel-deals

Slimme verlichting voor je tuin

Een sfeervolle tuin maak je met slimme buitenlampen die je via een een app bedient. Ook een goed idee voor de veiligheid, want je kunt zelf tijdschema's instellen wanneer lampen in de tuin aangaan en een waarschuwing ontvangen op je telefoon als lampen door bewegingssensoren automatisch aan gaan. En dat is niet zo aantrekkelijk voor ongewenst bezoek.

Klik hier voor alle Black Friday buitenverlichting-deals

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Een open deur, maar wie vindt huishouden nou echt leuk? Precies! Wie slim is, laat vervelende klusjes door anderen uitvoeren. En dat kan: een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, en je hoeft er niet voor thuis te blijven. Sommige robotstofzuigers hebben zelfs een dweilfunctie. Dankzij een slim navigatiesysteem maakt hij je hele huis schoon terwijl jij lui achterover kunt leunen. Juist in de wintermaanden is zo’n huishoudhulp een uitkomst: je bent immers veel meer binnen in huis dan buiten. Een goed moment dus om zo’n robotstofzuiger aan te schaffen!

Klik hier voor alle Black Friday robotstofzuiger-deals

Slimme rookmelders

Met al dat koken en bakken tijdens de feestdagen wil je wel dat je tijdig wordt gewaarschuwd als het uit de hand dreigt te lopen. En ook gedurende de nacht wil je veilig zijn en snel gewekt worden bij brand. Een slimme rookmelder waarschuwt direct op je smartphone bij rookontwikkeling, maar laat uiteraard ook een luide sirene klinken, indien gewenst. Slim én veilig!

Klik hier voor alle Black Friday rookmelder-deals

Thermostaten die je warm houden

Is je huis te koud wanneer je opstaat en te warm wanneer je gaat slapen? Met een slimme thermostaat stook je voortaan op de perfecte temperatuur. Deze handige thermostaten regelen de verwarming volautomatisch op basis van jouw ritme of aan de hand van vooraf ingestelde tijdsperioden. Zo stook je energie-efficiënt voor een comfortabel en warm huis en verbruik je nooit meer te veel!

Klik hier voor de hotste Black Friday thermostaat-deals

Slimme gordijnen tegen lichtinval of kou

In de donkere dagen doe je wellicht iets eerder je gordijnen dicht, het houdt immers ook de warmte vast in huis. Heb je een groot huis met veel kamers, dan is misschien eens tijd om ook deze routine te automatiseren. Dat kan met het grote aanbod van systemen voor het automatisch sluiten en openen van al je gordijnen. Veel van deze systemen reageren ook op lichtinval van buiten en kunnen zichzelf automatisch sluiten op het moment dat het donker wordt. En 's-morgens gaan ze desgewenst ook automatisch weer voor je open. Handig!

Klik hier voor alle smart home-apparaten op Kieskeurig.nl