© PXimport

10 tips voor je iPad

Geplaatst: 30 mei 2018 - 06:39

Aangepast: 24 november 2022 - 13:09

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Hoe je je iPad bedient, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. De bediening van de tablet van Apple is kinderlijk eenvoudig en waarschijnlijk heb je die iPad al even in bezit. Toch duiken er nog steeds met regelmaat kleine handigheidjes en trucjes op die het werken met een iPad nét even prettiger maken. Wij lichten 10 tips voor je iPad uit.

Tip 01: Toetsenbord splitsen

Hoewel we begrijpen dat een fysiek toetsenbord op moderne apparaten niet handig is, zijn we nog altijd geen fan van het softwarematige toetsenbord. We zijn gewend om te typen met twee handen, en op een of andere manier werkt het gewoon niet lekker om de iPad op schoot te leggen en dan met twee handen te typen. Gelukkig is dat ook niet nodig. Deze functie is een paar versies van iOS geleden geïntroduceerd en maakt het mogelijk om te typen met twee handen, zonder de iPad neer te leggen. Hoe het werkt? Je opent een app waarvoor je het toetsenbord nodig hebt en trekt het toetsenbord uit elkaar (dus één hand naar links en één hand naar rechts). Je trekt het toetsenbord dus in tweeën, met een deel links en een deel rechts. Je kunt nu met je duimen typen, terwijl je de iPad gewoon vasthoudt. Ook dat is even wennen, maar het voelt al snel een stuk intuïtiever dan op schoot typen. Om het toetsenbord weer te verenigen, sleep je beide delen weer naar elkaar toe.

Tip 02: Toetsenbordcursor

Van deze functie zijn we echt fan. Wanneer je in een tekst aan het werk bent, kan het soms verdraaid moeilijk zijn om de cursor precies op de juiste plek te zetten. Daar heeft Apple een trucje op bedacht. Wanneer je op het toetsenbord twee vingers tegelijk ingedrukt houdt, zul je zien dat de letters op het toetsenbord verdwijnen. Op dat moment is het toetsenbord veranderd in een trackpad: door je vingers te bewegen, kun je de muisaanwijzer precies op de juiste plek krijgen. Dat scheelt echt een hoop frustratie (ook bijvoorbeeld wanneer je een bepaald stukje uit een url in de adresbalk van Safari probeert te verwijderen).

Tip 02: Houd twee vingers op het toetsenbord ingedrukt en je hebt een trackpad.

© PXimport

Je iPad kan ebooks gewoon aan je voorlezen

-

Tip 03: Zwevend toetsenbord

Sinds de komst van de iPad weten we niet beter dan dat het toetsenbord aan de onderkant van het scherm bevestigd is. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Het is namelijk prima mogelijk om het virtuele toetsenbord van z’n positie los te koppelen. Om dit te doen, open je een app waarvoor je het toetsenbord nodig hebt, en vervolgens houd je het pictogram met het toetsenbord en het pijltje naar beneden (helemaal rechtsonder) een seconde ingedrukt. Vervolgens verschijnt er een menu waarin je kunt kiezen voor de optie Zwevend. Wanneer je dit doet, komt het toetsenbord los van z’n vaste positie en kun je het eenvoudig naar boven en beneden slepen. Interessant is dat dit ook werkt met het gesplitste toetsenbord (Tip 01), zodat je het toetsenbord perfect kunt positioneren voor typen met beide duimen.

Tip 04: Voorleesassistent

Dat het mogelijk is om audiobooks op je iPad te zetten, is geen nieuws. Maar wist je dat het ook mogelijk is om gewone boeken voor te laten lezen? Om dit te doen, gebruik je een optie die eigenlijk bedoeld is voor slechtzienden. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Spraak en schakel de optie Spreek scherm uit in. Wanneer je dit hebt gedaan, open je iBooks of een andere app waarin je een document hebt dat je wilt laten voorlezen. Wanneer je het boek voor je hebt, sleep je met twee vingers van bovenaan het beeldscherm omlaag, waarna het menu Spraak verschijnt. Kies de gewenste snelheid (schildpad voor trager, haas voor sneller) en leun nu rustig achterover. Je iPad zal de tekst op het scherm voorlezen. Natuurlijk is de stem even wennen en is de spraak niet supernatuurlijk, maar in alle eerlijkheid went dat snel, en het is superfijn dat de tekst voor je gelezen wordt, zodat jij eventueel iets anders kunt gaan doen.

Tip 05: Harder geluid

Het volume van het geluid dat je iPad voortbrengt is best te pruimen, maar soms zou je willen dat het nét even een tandje luider was. In theorie kan dat natuurlijk niet, maar de Equalizer in iOS heeft een instelling die het geluid op een of andere manier écht iets harder laat klinken (dat is geen illusie). Je vindt deze instelling in het menu Instellingen, door te navigeren naar Muziek en vervolgens naar Equalizer. Daar zie je een heleboel voorinstellingen die je kunt kiezen, die allemaal weinig invloed hebben op het volume. De enige uitzondering in dit lijstje is Laat op de avond. Stiekem voelt dit onnatuurlijk, want als iedereen slaapt zouden wij het geluid juist zachter zetten, maar je hoort ons niet mopperen. Kies deze instelling en het geluid zal net iets harder zijn dan voorheen.

Tip 05: De optie ‘Laat op de avond’ laat het geluid nét even iets harder klinken.

© PXimport

Notities is veel uitgebreider dan het lijkt

-

Tip 06: Bedieningspaneel aanpassen

Dit is een tip die natuurlijk net zo hard voor de iPhone geldt als voor de iPad, maar het is iets waar we heel lang op hebben gewacht, terwijl Apple er eigenlijk weinig over heeft losgelaten. Wanneer je van beneden naar boven sleept op je iPad, dan kom je in het bedieningspaneel. Maar wist je dat je dit paneel sinds iOS 11 ook zelf kunt aanpassen? Je doet dit door in Instellingen te navigeren naar (je raadt het al) Bedieningspaneel. Wanneer je in dit menu drukt op Pas regelaars aan, kun je precies aangeven welke opties je wél en niet in het Bedieningspaneel wilt zien. Uiteraard bepaalt Apple volledig uit welke opties je kunt kiezen, maar we hebben goede hoop dat we hier in de toekomst ook functies van apps van derden kunnen toevoegen.

Tip 07: Scannen in Notities

Tip 07: In de app Notities kun je complete documenten inscannen.

© PXimport

Hoewel we natuurlijk graag documenten typen in apps als Word of Pages, vinden we stiekem de app Notities van Apple gewoon heel handig, omdat het zo lekker snel en eenvoudig is. De kracht van Notities is echter dat de app veel meer functies heeft dan je zou denken. Ze zitten alleen goed verborgen, zodat de interface nooit druk wordt. Zo is het namelijk prima mogelijk om documenten in te scannen binnen Notities. Hiervoor open je de app en druk je op het toetsenbord op het pictogram met het plusteken. In het menu dat verschijnt, druk je op de knop Scan documenten. Je kunt nu met behulp van de iPad-camera een document of afbeelding inscannen. Deze wordt als afbeelding aan de notitie toegevoegd en is vrij te verschuiven, zodat je de boel ook nog een beetje mooi kunt opmaken.

Tip 08: Slide-over-modus

Met de komst van iOS 9 introduceerde Apple de Split View-modus, waardoor je diverse apps naast elkaar kunt tonen. Een mooie optie voor multitasking, maar helaas is deze optie alleen beschikbaar voor wie een iPad Air 2, iPad mini 4 of iPad Pro of nieuwer heeft. Heb je dat niet, dan hoef je het multitaskfeestje toch niet helemaal te missen, want er is ook een modus genaamd Slide-over. Stel, je bent bezig in Safari en wilt graag even een document ernaast houden waarin je wat wilt typen. Wanneer je Safari open hebt, sleep je van beneden naar boven om de Dock tevoorschijn te toveren. Vervolgens houd je je vinger ingedrukt op het pictogram van bijvoorbeeld Notities en sleep je dat naar boven, totdat je het pictogram een uitgerekt balkje ziet worden. Laat nu los en Notities zal in een balk aan de zijkant van het scherm worden getoond, zodat je erin kunt typen terwijl je ook Safari nog kunt zien.

Tip 09: Schermopname maken

Stel, je vader of moeder heeft een iPad en komt er niet helemaal uit. Dan kun je uren proberen om bepaalde stappen uit te leggen via de telefoon of iMessage, maar het is natuurlijk veel makkelijker om gewoon te laten zien wat je moet doen. Sinds iOS 11 is dat eindelijk mogelijk zonder daarvoor allerlei trucs te hoeven uithalen. Het enige wat je hoeft te doen, is de optie Schermopname inschakelen in het Bedieningspaneel. Je doet dit door (zoals uitgelegd in tip 6) naar de instellingen van het Bedieningspaneel te navigeren en de optie Schermopname in te schakelen. Wanneer je dit hebt gedaan, verschijnt het pictogram voor Schermopname (een rondje in een cirkel) in het Bedieningspaneel. Druk hierop en er zal een teller van drie seconden gaan aflopen, waarna de opname begint. Voer de handelingen uit en als je klaar bent, druk je wederom op de knop Schermopname. Het filmpje wordt nu opgeslagen in de app Foto’s en is daarna eenvoudig te delen met de persoon aan wie je de uitleg wilde geven.

Tip 09: Sinds iOS 11 is het mogelijk om je handelingen op het toestel te filmen.

© PXimport

Tip 10: Veel meer apps

Tip 10: De Dock heeft stiekem veel meer ruimte dan hij doet vermoeden.

© PXimport

Deze laatste tip is interessant, omdat hij tegelijkertijd heel erg verborgen is én al die tijd recht voor je neus heeft gestaan. Je weet ongetwijfeld dat de ruimte voor apps op de dock beperkt is, toch? Dat is dus niet zo, dat wás zo. De dock mag misschien niet erg veranderd zijn qua uiterlijk, de manier waarop hij werkt is dat wel. Kon je voorheen maar een stuk of vijf apps kwijt op deze plek onderaan het scherm van je iPad, inmiddels zijn dat er veel meer. Wanneer je een app naar de Dock sleept, zullen de andere apps een stukje opschuiven om plaats te maken. De andere pictogrammen worden dan een stukje kleiner, zodat er meer ruimte ontstaat (je kunt er met gemak vijftien pictogrammen op kwijt). Combineer dat met het feit dat je natuurlijk ook gewoon mapjes met apps op de Dock kunt zetten en die Dock is ineens wel héél bijzonder handig geworden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000