ID.nl logo
10 tips voor je iPad
© PXimport
Huis

10 tips voor je iPad

Hoe je je iPad bedient, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. De bediening van de tablet van Apple is kinderlijk eenvoudig en waarschijnlijk heb je die iPad al even in bezit. Toch duiken er nog steeds met regelmaat kleine handigheidjes en trucjes op die het werken met een iPad nét even prettiger maken. Wij lichten 10 tips voor je iPad uit.

Tip 01: Toetsenbord splitsen

Hoewel we begrijpen dat een fysiek toetsenbord op moderne apparaten niet handig is, zijn we nog altijd geen fan van het softwarematige toetsenbord. We zijn gewend om te typen met twee handen, en op een of andere manier werkt het gewoon niet lekker om de iPad op schoot te leggen en dan met twee handen te typen. Gelukkig is dat ook niet nodig. Deze functie is een paar versies van iOS geleden geïntroduceerd en maakt het mogelijk om te typen met twee handen, zonder de iPad neer te leggen. Hoe het werkt? Je opent een app waarvoor je het toetsenbord nodig hebt en trekt het toetsenbord uit elkaar (dus één hand naar links en één hand naar rechts). Je trekt het toetsenbord dus in tweeën, met een deel links en een deel rechts. Je kunt nu met je duimen typen, terwijl je de iPad gewoon vasthoudt. Ook dat is even wennen, maar het voelt al snel een stuk intuïtiever dan op schoot typen. Om het toetsenbord weer te verenigen, sleep je beide delen weer naar elkaar toe.

Tip 02: Toetsenbordcursor

Van deze functie zijn we echt fan. Wanneer je in een tekst aan het werk bent, kan het soms verdraaid moeilijk zijn om de cursor precies op de juiste plek te zetten. Daar heeft Apple een trucje op bedacht. Wanneer je op het toetsenbord twee vingers tegelijk ingedrukt houdt, zul je zien dat de letters op het toetsenbord verdwijnen. Op dat moment is het toetsenbord veranderd in een trackpad: door je vingers te bewegen, kun je de muisaanwijzer precies op de juiste plek krijgen. Dat scheelt echt een hoop frustratie (ook bijvoorbeeld wanneer je een bepaald stukje uit een url in de adresbalk van Safari probeert te verwijderen).

©PXimport

Je iPad kan ebooks gewoon aan je voorlezen

-

Tip 03: Zwevend toetsenbord

Sinds de komst van de iPad weten we niet beter dan dat het toetsenbord aan de onderkant van het scherm bevestigd is. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Het is namelijk prima mogelijk om het virtuele toetsenbord van z’n positie los te koppelen. Om dit te doen, open je een app waarvoor je het toetsenbord nodig hebt, en vervolgens houd je het pictogram met het toetsenbord en het pijltje naar beneden (helemaal rechtsonder) een seconde ingedrukt. Vervolgens verschijnt er een menu waarin je kunt kiezen voor de optie Zwevend. Wanneer je dit doet, komt het toetsenbord los van z’n vaste positie en kun je het eenvoudig naar boven en beneden slepen. Interessant is dat dit ook werkt met het gesplitste toetsenbord (Tip 01), zodat je het toetsenbord perfect kunt positioneren voor typen met beide duimen.

Tip 04: Voorleesassistent

Dat het mogelijk is om audiobooks op je iPad te zetten, is geen nieuws. Maar wist je dat het ook mogelijk is om gewone boeken voor te laten lezen? Om dit te doen, gebruik je een optie die eigenlijk bedoeld is voor slechtzienden. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Spraak en schakel de optie Spreek scherm uit in. Wanneer je dit hebt gedaan, open je iBooks of een andere app waarin je een document hebt dat je wilt laten voorlezen. Wanneer je het boek voor je hebt, sleep je met twee vingers van bovenaan het beeldscherm omlaag, waarna het menu Spraak verschijnt. Kies de gewenste snelheid (schildpad voor trager, haas voor sneller) en leun nu rustig achterover. Je iPad zal de tekst op het scherm voorlezen. Natuurlijk is de stem even wennen en is de spraak niet supernatuurlijk, maar in alle eerlijkheid went dat snel, en het is superfijn dat de tekst voor je gelezen wordt, zodat jij eventueel iets anders kunt gaan doen.

Tip 05: Harder geluid

Het volume van het geluid dat je iPad voortbrengt is best te pruimen, maar soms zou je willen dat het nét even een tandje luider was. In theorie kan dat natuurlijk niet, maar de Equalizer in iOS heeft een instelling die het geluid op een of andere manier écht iets harder laat klinken (dat is geen illusie). Je vindt deze instelling in het menu Instellingen, door te navigeren naar Muziek en vervolgens naar Equalizer. Daar zie je een heleboel voorinstellingen die je kunt kiezen, die allemaal weinig invloed hebben op het volume. De enige uitzondering in dit lijstje is Laat op de avond. Stiekem voelt dit onnatuurlijk, want als iedereen slaapt zouden wij het geluid juist zachter zetten, maar je hoort ons niet mopperen. Kies deze instelling en het geluid zal net iets harder zijn dan voorheen.

©PXimport

Notities is veel uitgebreider dan het lijkt

-

Tip 06: Bedieningspaneel aanpassen

Dit is een tip die natuurlijk net zo hard voor de iPhone geldt als voor de iPad, maar het is iets waar we heel lang op hebben gewacht, terwijl Apple er eigenlijk weinig over heeft losgelaten. Wanneer je van beneden naar boven sleept op je iPad, dan kom je in het bedieningspaneel. Maar wist je dat je dit paneel sinds iOS 11 ook zelf kunt aanpassen? Je doet dit door in Instellingen te navigeren naar (je raadt het al) Bedieningspaneel. Wanneer je in dit menu drukt op Pas regelaars aan, kun je precies aangeven welke opties je wél en niet in het Bedieningspaneel wilt zien. Uiteraard bepaalt Apple volledig uit welke opties je kunt kiezen, maar we hebben goede hoop dat we hier in de toekomst ook functies van apps van derden kunnen toevoegen.

Tip 07: Scannen in Notities

©PXimport

Hoewel we natuurlijk graag documenten typen in apps als Word of Pages, vinden we stiekem de app Notities van Apple gewoon heel handig, omdat het zo lekker snel en eenvoudig is. De kracht van Notities is echter dat de app veel meer functies heeft dan je zou denken. Ze zitten alleen goed verborgen, zodat de interface nooit druk wordt. Zo is het namelijk prima mogelijk om documenten in te scannen binnen Notities. Hiervoor open je de app en druk je op het toetsenbord op het pictogram met het plusteken. In het menu dat verschijnt, druk je op de knop Scan documenten. Je kunt nu met behulp van de iPad-camera een document of afbeelding inscannen. Deze wordt als afbeelding aan de notitie toegevoegd en is vrij te verschuiven, zodat je de boel ook nog een beetje mooi kunt opmaken.

Tip 08: Slide-over-modus

Met de komst van iOS 9 introduceerde Apple de Split View-modus, waardoor je diverse apps naast elkaar kunt tonen. Een mooie optie voor multitasking, maar helaas is deze optie alleen beschikbaar voor wie een iPad Air 2, iPad mini 4 of iPad Pro of nieuwer heeft. Heb je dat niet, dan hoef je het multitaskfeestje toch niet helemaal te missen, want er is ook een modus genaamd Slide-over. Stel, je bent bezig in Safari en wilt graag even een document ernaast houden waarin je wat wilt typen. Wanneer je Safari open hebt, sleep je van beneden naar boven om de Dock tevoorschijn te toveren. Vervolgens houd je je vinger ingedrukt op het pictogram van bijvoorbeeld Notities en sleep je dat naar boven, totdat je het pictogram een uitgerekt balkje ziet worden. Laat nu los en Notities zal in een balk aan de zijkant van het scherm worden getoond, zodat je erin kunt typen terwijl je ook Safari nog kunt zien.

Tip 09: Schermopname maken

Stel, je vader of moeder heeft een iPad en komt er niet helemaal uit. Dan kun je uren proberen om bepaalde stappen uit te leggen via de telefoon of iMessage, maar het is natuurlijk veel makkelijker om gewoon te laten zien wat je moet doen. Sinds iOS 11 is dat eindelijk mogelijk zonder daarvoor allerlei trucs te hoeven uithalen. Het enige wat je hoeft te doen, is de optie Schermopname inschakelen in het Bedieningspaneel. Je doet dit door (zoals uitgelegd in tip 6) naar de instellingen van het Bedieningspaneel te navigeren en de optie Schermopname in te schakelen. Wanneer je dit hebt gedaan, verschijnt het pictogram voor Schermopname (een rondje in een cirkel) in het Bedieningspaneel. Druk hierop en er zal een teller van drie seconden gaan aflopen, waarna de opname begint. Voer de handelingen uit en als je klaar bent, druk je wederom op de knop Schermopname. Het filmpje wordt nu opgeslagen in de app Foto’s en is daarna eenvoudig te delen met de persoon aan wie je de uitleg wilde geven.

©PXimport

Tip 10: Veel meer apps

©PXimport

Deze laatste tip is interessant, omdat hij tegelijkertijd heel erg verborgen is én al die tijd recht voor je neus heeft gestaan. Je weet ongetwijfeld dat de ruimte voor apps op de dock beperkt is, toch? Dat is dus niet zo, dat wás zo. De dock mag misschien niet erg veranderd zijn qua uiterlijk, de manier waarop hij werkt is dat wel. Kon je voorheen maar een stuk of vijf apps kwijt op deze plek onderaan het scherm van je iPad, inmiddels zijn dat er veel meer. Wanneer je een app naar de Dock sleept, zullen de andere apps een stukje opschuiven om plaats te maken. De andere pictogrammen worden dan een stukje kleiner, zodat er meer ruimte ontstaat (je kunt er met gemak vijftien pictogrammen op kwijt). Combineer dat met het feit dat je natuurlijk ook gewoon mapjes met apps op de Dock kunt zetten en die Dock is ineens wel héél bijzonder handig geworden.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube