Wat is een bridge voor je smarthome en wat kun je ermee?
Als je een aantal smarthome-producten in huis hebt, dan ben je er ongetwijfeld al een keer mee in aanraking gekomen: een bridge voor je smarthome. Dit is een handig apparaatje waarmee je verschillende producten aan je wifi-netwerk koppelt. Maar heb je er eentje nodig?
In dit artikel lees je:
- Wat is een bridge voor je smarthome?
- Wat voor soorten bridges bestaan er?
- Heb je echt een bridge nodig?
Een bridge voor de vertaalslag
De naam van het product (een bridge) laat weinig aan de verbeelding over. Letterlijk vertaald een 'brug' dus: een apparaat dat verschillende slimme producten en/of platformen in je smarthome verbinden. Je kunt bijvoorbeeld Google Home en Apple HomeKit los van elkaar gebruiken, maar nooit echt goed samen. Onderling communiceren beide platformen niet, al moet het smarthome-platform Matter daar in de toekomst verandering in brengen. Een bridge in je smarthome kan voor de koppeling zorgen die je nodig hebt en de nodige vertaalslag maken.
Zo'n vertaalslag is nodig omdat digitale platformen en slimme apparaten vaak hun eigen speciale code(taal) gebruiken. Alle producten die dezelfde taal spreken kunnen elkaar makkelijk vinden en begrijpen. Ze kunnen met elkaar communiceren en een apparaat kan actie ondernemen wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Bijvoorbeeld: iemand loopt langs een bewegingssensor, waarna een lamp aangaat. Zo'n automatisering lukt niet als apparaten elkaar niet kunnen zien of vinden.
Bridges voor je smarthome heb je in twee soorten: digitaal en fysiek. Digitale versies zijn meestal in staat een fysieke variant te emuleren en houden vaak servercontact, waardoor je met een omweg toch voor communicatie tussen voorheen niet-compatibele apparaten kunt zorgen.
Overigens is een smarthome-bridge niet per se hetzelfde als een smarthome-hub. Soms fungeert de hub als een bridge, maar dat is niet de standaard. Op een hub met display komt alle info van je smarthome wel samen, dit is dan het centrale punt waarmee je alles kunt aansturen.
©Wesley Akkerman
Fysieke smarthome-bridges
Waarschijnlijk heb je al eens kennisgemaakt met een fysieke smarthome-bridge. Dit zijn kleine kastjes die je aan een router moet koppelen om ze toegang tot het internet te geven. Dan kun je de apparaten vanuit een app of webinterface benaderen en bedienen. In sommige gevallen werkt een smarthome-bridge zonder directe internettoegang, omdat hij vaak een eigen netwerk opzet waar de apparaten aan gekoppeld worden. Het bekendste en meest toegankelijke systeem is Philips Hue, dat alle lampen en accessoires koppelt aan de Philips Hue-bridge.
Lees ook: Google Home versus Apple HomeKit: welk smarthomeplatform is beter voor jou?
Via de Hue-app kun je automatiseringen instellen, die blijven werken wanneer het internet wegvalt. Je kunt de lampen dan alleen niet meer op afstand (van buitenshuis) handmatig bedienen, want daar heb je wel internet voor nodig. Ter verduidelijking: de producten die je aan een bridge koppelt, koppel je dus niet direct aan je router. Die apparaten maken derhalve geen gebruik van je wifi-netwerk. De bridge vormt dan de brug tussen de producten en je smartphone, waarmee je die dingen aanstuurt. Dat geldt voor alle bridges, ongeacht de fabrikant. Elke smarthome-bridge doet daardoor in feite hetzelfde.
Maar dat betekent niet dat elke bridge zomaar elk product ondersteunt. Het kan zijn dat slimme producten van verschillende merken gebruikmaken van dezelfde smarthome-protocollen en dan kun je proberen of je product X kunt koppelen aan de bridge van merk Y. Maar meestal is de ervaring niet optimaal en werken niet alle functies van een product. In dat geval kun je beter kiezen voor een algemene smarthome-bridge, zoals Homey. Dat is weliswaar een duur systeem, maar wel een met extreem veel mogelijkheden. Daardoor heb je weinig tot geen koppelingsproblemen meer.
Digitale smarthome-bridges
Wil je liever een digitale bridge voor je smarthome willen kiezen, dan heb je vaak wel enige technische kennis nodig. Populaire opties binnen deze categorie zijn diensten en producten als IFTTT, Homebridge en Scrypted. Per platform verschilt de minimale technische kennis die je nodig hebt. IFTTT is misschien het meest eenvoudige platform, met een brede ondersteuning voor apparaten. Als je een beetje een idee wilt krijgen voor wat zo’n digitale brug voor je kan betekenen, dan is dat een goed startpunt. Homebridge en Scrypted zijn meer bedoeld voor gevorderde gebruikers.
Zeker voor Homebridge moet je een basale kennis van programmeren hebben, terwijl Scrypted al een veel gebruiksvriendelijkere omgeving aanbiedt. In beide gevallen dien je de bridge voor je smarthome te draaien op je computer (en daar moet je dan ook weer een ondersteund systeem voor hebben). Bovendien is het zo dat de computer waar je de software op installeert, altijd aan moet staan. Dat klinkt logisch als je weet waarom: de bridge moet altijd actief zijn om de informatie vanuit het netwerk te verwerken. IFTTT (en andere opties) gebruiken daar externe servers voor.
Heb je een bridge nodig?
Wanneer je geen slimme producten in huis hebt, heb je uiteraard ook geen bridge nodig. Heb je slechts een paar slimme producten, die je wellicht rechtstreeks via bluetooth of wifi bedient, dan kun je ook nog wel zonder bridge. Maar zodra je wat meer slimme producten in huis hebt, is de kans zelfs heel groot dat je al een smarthome-bridge hebt. In de vorm van een Philips Hue-bridge (of een bridge van een ander merk). Hoe meer producten je installeert en gebruikt, hoe groter de vraag naar een beter systeem zal worden, dat meer apparaten ondersteunt en meer opties biedt. Merk je dat je tegen de grenzen van je slimme huis aanloopt, dan is het tijd je verder te verdiepen in een geschikte bridge voor je huis.
Ook je huis slimmer maken?
Van verlichting tot rolgordijn