ID.nl logo
Koffie speciaal: single origin, single estate en blend koffie
Huis

Koffie speciaal: single origin, single estate en blend koffie

Single origin, single estate of blend. Zegt je niets? Als je een koffiedrinker bent, zul je het vast tegenkomen, want deze termen zijn een trend in koffieland. Mensen ontdekken steeds beter welke koffie ze lekker vinden (en welke niet). Bovendien willen we met zijn allen steeds meer weten waar de boontjes van ons bakkie troost vandaan komt. Hebben de boeren een eerlijke prijs gekregen? Is het ethisch verbouwd? Daar komen de single origins, estates en blends om de hoek kijken. Lees er alles over.

Dit artikel in het kort:

  • Single origin is koffie die je kunt herleiden tot een specifieke geografische locatie. Dat kan een land zijn, maar ook een regio of specifiek landgoed.
  • Single estate, de naam zegt het al, kun je nog verder lokaliseren. Je weet precies waar en wanneer je bonen zijn geoogst.
  • Die kennis zegt iets over de smaak van de koffie. Het geeft je ook informatie over de oorsprong en of de productieketen ethisch is. In deze wereld zijn van oudsher al misstanden. Door inzicht te krijgen in de herkomst kun je controleren of je een ‘zuiver’ bakje koffie drinkt.
  • Wil je meer weten over het soort koffiebonen? Lees dan: Verschillende soorten koffiebonen. Welke kies je?

Wat is een single origin koffie?

Single origin koffie komt van één geografische locatie. Dit kun je herleiden: het staat bijvoorbeeld op de verpakking. Dat kan een land, regio, provincie of zelfs een specifieke boerderij of landgoed zijn. Dit betekent dat de koffiebonen in je kopje allemaal uit dezelfde bron komen. Je weet wat je kunt verwachten als het op de smaak aankomt. Veel mensen vinden het ook een prettig idee om te weten waar de koffie die ze drinken vandaan komt.

Dit maakt single origin uniek

Er zijn verschillende redenen waarom single origin koffie de laatste jaren enorm in opkomst is:

  • De smaak. De plek waar koffiebonen worden verbouwd, heeft veel invloed op hun smaak. De combinatie van factoren zoals klimaat, hoogte, bodem en zonlicht geeft koffie uit elke regio zijn eigen smaakprofiel. Dit betekent dat single origin koffie vaak een specifieke smaak heeft die kenmerkend is voor de regio.

  • Traceerbaarheid. Single origin koffie zorgt dat je de herkomst van je koffie precies kent. Je kunt vaak de hele reis van de koffiebonen volgen. Je kunt uitzoeken in wat voor omstandigheden de bonen groeien, maar ook hoe de rest van de keten eruitziet.

  • Diversiteit. Je kunt koffiebonen ontdekken uit verschillende delen van de wereld, elk met zijn eigen unieke smaakeigenschappen. Je kunt kiezen voor fruitige tonen van Afrikaanse koffie of de chocoladeachtige smaken van Zuid-Amerikaanse koffie.

De smaken uit verschillende landen

De smaak van je bakkie koffie wordt bepaald door verschillende invloeden. De branding en het apparaat hebben bijvoorbeeld niets te maken met de gebruikte bonen, maar kunnen wel de smaak veranderen. Of een land te maken had met droogte of juist veel regen is ook van invloed. Na een poosje is de bodem uitgeput - kenners zeggen dat er ééns in de zeven jaar een fantastische oogst van een plantage afkomt. Niet veel.

Toch is er in grote lijnen wel iets te zeggen over de smaak van koffie per land.

RegioSmaakkenmerken
Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia)Zuid-Amerikaanse koffiesoorten, vooral die uit Brazilië, hebben vaak chocoladeachtige tonen. Ze hebben vaak een zachte, nootachtige smaak en een milde zuurgraad.
Midden-Amerika (Costa Rica, Guatemala)Koffie uit Midden-Amerika staat bekend om zijn heldere zuurgraad en levendige smaken. Denk aan citrusvruchten, bessen en florale aroma's.
Oost-Afrika (Ethiopië, Kenia)Ethiopië is de bakermat van de koffie en kenners zijn gek op de koffie uit dit land. Het heeft vaak een zeer fruitig en bloemig smaakprofiel. Keniaanse koffie staat bekend om zijn heldere zuurgraad en zwarte bessentonen.
Zuidoost-Azië (Indonesië, Vietnam)Koffie uit deze regio's kan aardse en kruidige tonen hebben. Indonesische koffie staat bekend om zijn volle smaak en lage zuurgraad, terwijl Vietnamese koffie vaak robuust en stevig is.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

Single estate koffie zoomt in op afkomst

Single estate koffie gaat nog een stap verder dan single origin. Het betekent dat de koffie afkomstig is van één specifieke koffieboerderij, landgoed of plantage. Er zit dus enige overlap in de terminologie, want sommige single origins gaan ook door tot op microniveau.

Bij single estate wordt de herkomst dan ook vaak tot op het kleinste detail getraceerd, van de specifieke velden waar de koffiebonen worden verbouwd tot het verwerkingsproces op die ene locatie.

Met single estate koffie krijg je extra veel transparantie en traceerbaarheid. Je weet precies waar je koffie vandaan komt en kunt vaak zelfs de naam van de boerderij of het landgoed ontdekken. Als je dus een koffie hebt die je enorm lekker vindt, kun je die blijven bestellen. Makkelijk en inzichtelijk.

Wat is dan een blend?

Een koffieblend is een mengeling. Een blend is samengesteld uit koffiebonen afkomstig van twee of meer verschillende herkomsten. Hierdoor ontstaat een koffie met een complexer smaakprofiel dan single origin koffie. Producenten mixen vaak koffiebonen van verschillende regio's om verschillende smaken te laten samenkomen.

Het maken van een goede koffieblend vereist aandacht voor verschillende factoren om de juiste balans van smaken en aroma's te bereiken. Zo wordt er gekeken naar smaken. Wat voor smaken overheersen in de bonen die bij elkaar komen? Sommige zijn overheersend fruitig, nootachtig, kruidig, zuur of zoet. Welke passen goed bij elkaar? Ook het doel is belangrijk. Aan de basis van een milde blend staan andere bonen als bij een krachtige blend. De smaken moeten elkaar aanvullen met het gemeenschappelijke doel in gedachten.

©Brastock Images - stock.adobe.com

Probeer eens wat anders!

Kies een koffiesoort die je nog niet kent, en verbreed zo je smaakhorizon

Uit deze landen komen jouw koffiebonen (waarschijnlijk)

Onze koffiebonen komen van over de hele wereld, maar er zijn enkele landen die uitblinken in de productie van hoogwaardige koffie. Hier zijn enkele van de belangrijkste koffieproducerende landen:

  1. Brazilië, in Zuid-Amerika, is de absolute koploper in koffieproductie. Het land staat bekend om zijn diverse koffievariëteiten en is de grootste leverancier van koffiebonen over de hele wereld.

  2. Vietnam volgt Brazilië op de voet en is een snelgroeiende speler in de koffiemarkt. Het land staat bekend om zijn robusta koffiebonen.

  3. Colombia is beroemd om zijn hoogwaardige arabica-koffiebonen. Het land heeft het ideale klimaat voor koffieteelt en produceert en exporteert dan ook flink veel koffie.

  4. Indonesië staat bekend om zijn bijzondere koffie, waaronder de bekende Java en Sumatra soorten. Ook het exclusieve kopi luwak, waarbij een wilde kat de bonen heeft gegeten en uitgepoept, komt hier vandaan.

  5. Honduras heeft de afgelopen jaren zijn positie in de koffieproductie versterkt. Het land biedt een groeiend aantal lekkere Arabica koffiesoorten.

  6. Als een van de oorspronkelijke thuislanden van koffie, heeft Ethiopië een rijke geschiedenis in koffieteelt. Nog steeds heeft het erg goede koffie, maar bodemuitputting ligt op de loer.

  7. Peru produceert steeds meer biologische koffiebonen van hoge kwaliteit. Het land heeft unieke microklimaten die bijdragen aan de verscheidenheid aan smaken.

In totaal zijn er 49 koffieproducerende landen in de wereld. De belangrijkste koffieproducerende landen liggen allemaal langs de evenaar tussen de Steenbokskeerkring en de Kreeftskeerkring. Dit deel van de wereld staat bekend als de ‘Bean Belt’.

Lees ook: Groene koffiebonen thuis branden - zo drink jij de lekkerste koffie

Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten

▼ Volgende artikel
Hybride warmtepompen: monoblock of split?
Energie

Hybride warmtepompen: monoblock of split?

Je hebt besloten om je huis duurzamer te verwarmen met een hybride warmtepomp. Een uitstekende keuze die je energierekening flink kan verlagen. Nu sta je voor een volgende beslissing: wordt het een monoblock- of een split-warmtepomp? In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Partnerbijdrage: in samenwerking met Intergas

Voordat we de verschillen bespreken, is het goed om te begrijpen hoe een warmtepomp werkt. In essentie haalt een warmtepomp energie uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor je huis. Dit proces is enorm efficiënt en kan daarom een forse besparing op je verwarmingskosten opleveren. De twee hoofdtypes die we hier bespreken zijn de monoblock- en de split-warmtepomp.

Wat is een monoblock-warmtepomp?

Een monoblock-warmtepomp is een alles-in-één oplossing. Zoals de naam al suggereert, bestaat deze uit een grote unit die buiten wordt geplaatst. Deze robuuste unit bevat alle technologie die nodig is om warmte uit de buitenlucht te halen en door te geven aan je verwarmingssysteem. De behuizing is stevig gebouwd om weersinvloeden te weerstaan, wat resulteert in een relatief zwaar apparaat – vaak meer dan 80 kilo. Ondanks zijn omvang wordt een monoblock-warmtepomp direct aangesloten op je bestaande verwarmingssysteem, wat de installatie in zekere zin vereenvoudigt.

©Intergas

Wat is een split-warmtepomp?

In tegenstelling tot de monoblock bestaat een split-warmtepomp uit twee afzonderlijke delen: een buiten- en een binnenunit. Deze twee units werken samen om je huis te verwarmen. De buitenunit haalt warmte uit de lucht, waarna deze via speciale leidingen naar de binnenunit wordt getransporteerd. Vervolgens geeft de binnenunit de warmte af aan je verwarmingssysteem.

De buitenunit van een split-systeem is kleiner dan een monoblock, maar even robuust gebouwd. De binnenunit is compact en stil, en wordt meestal op zolder of in een bijkeuken geplaatst. Een belangrijk detail is dat de installatie vanwege het speciale koudemiddel in de leidingen tussen de twee units door een erkende vakman moet gebeuren.

Voor- en nadelen van een monoblock-warmtepomp

Een monoblock-warmtepomp, zoals de Intergas Xtend Monoblock, blinkt uit in efficiëntie. Hij kan meer warmte uit de lucht halen en hogere temperaturen bereiken, waardoor je cv-ketel minder vaak hoeft bij te springen. De grote ventilator van een monoblock produceert doorgaans minder geluid dan de kleinere ventilator van een split-systeem. Ook is de installatie vaak eenvoudiger, omdat er alleen waterleidingen op je cv-systeem aangesloten hoeven worden.

Er zijn echter ook uitdagingen. Een monoblock neemt meer ruimte in beslag en is zwaarder, wat een stevige ondergrond vereist. De waterleidingen naar je huis moeten goed worden beschermd tegen vorst. Tot slot is een monoblock meestal duurder in aanschaf dan een split-systeem.

©Intergas

Voor- en nadelen van een split-warmtepomp

Split-warmtepompen hebben als groot voordeel dat ze goedkoper zijn in aanschaf. Ze zijn ook compacter, wat handig is als je weinig buitenruimte hebt. Je kunt de buitenunit bijvoorbeeld aan de gevel van een appartement hangen. Een ander pluspunt is dat je de buiten- en binnenunit verder uit elkaar kunt plaatsen dan bij een monoblock mogelijk is.

Daar staat tegenover dat de kleinere ventilator van de buitenunit sneller moet draaien en daardoor meer geluid maakt. Een split-systeem haalt doorgaans ook iets minder warmte uit de lucht, waardoor je cv-ketel vaker moet bijspringen. De installatie is ingewikkelder vanwege de speciale leidingen die tussen de binnen- en buitenunit moeten komen.

Zowel monoblocks als split-systemen hebben dus hun voor- en nadelen. Wil je een keuze maken die bij jou past? Neem dan contact op met Intergas. De experts helpen je graag verder.

▼ Volgende artikel
Review LG 65QNED91T6A - Kan hij  tippen aan de concurrentie?
Huis

Review LG 65QNED91T6A - Kan hij tippen aan de concurrentie?

QNED, het antwoord van LG op quantum dots, wordt toegepast in deze miniled lcd-tv. Dit type televisie is inmiddels erg populair geworden, ook in het subtop- en middensegment van het tv-aanbod. Heeft deze LG 65QNED91T6A genoeg in huis om de concurrentie de baas te blijven?

Uitstekend
Conclusie

De 65QNED91T6A kan zijn miniled-beloftes niet echt waarmaken. Het aantal zones in de achtergrondverlichting is vrij laag, waardoor er maar een beperkte verbetering van het contrast is. Ook op het gebied van piekhelderheid scoort hij niet overdreven goed. Als we naar concurrenten in deze categorie kijken, zoals Hisense of TCL, dan bieden die meer zones, beter contrast en meer piekhelderheid. LG slaat de plank verder ook mis door reclame op het Home-scherm toe te laten, dat zetten we onverbiddelijk uit. Ondanks die beperking levert de tv nog voldoende contrast en piekhelderheid, en gecombineerd met een ruim kleurbereik en zeer goede beeldverwerking levert dat alsnog erg mooie beelden. De tv is op zijn best in verlichtte woonkamer. Hij ondersteunt Dolby Vision, maar geen HDR10+. LG vangt dat uitstekend op door zijn eigen dynamische tonemapping. Dat illustreert dat goede beeldverwerking net zo belangrijk als puur contrast of piekhelderheid. WebOS is een prima smart tv-systeem met ruim aanbod apps en functies en nu ook met de garantie voor vijf jaar nieuwe versies voor het OS. De prijs is wat ons betreft echter nog iets te hoog.

Plus- en minpunten
  • Voldoende piekhelderheid en goed contrast
  • Mooie HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision
  • Te weinig zones voor een miniled
  • Advertenties op het Home-scherm
  • Beperkte kijkhoek

OVER DIT TOESTEL

  • Adviesprijs: 1.799 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 120 Hz Full Array miniled QNED LCD-tv met lokale dimming
  • Schermformaat: 65 inch (164 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, QMS), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, WiFi 5 (802.11ac), ethernet, Bluetooth 5.1, WiSA
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WebOS 24, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 8 processor
  • Afmetingen: 1452 x 907 x 285 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 35,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik (per 1000 uur): SDR 84 kWh (E) / HDR 167 kWh (G)

ENERGIELABEL

MEER INFORMATIE

Deze LG-televisie past perfect in het rijtje van moderne, prima afgewerkte televisies die we dit jaar al vaker voorbij zagen komen. Het toestel is vrij slank dankzij het profiel van slechts 45mm, heeft een mooie metaalkleurige rand rondom en een vlakke rug. Aan de zijdes is de rug zoals bij de meeste toestellen wat afgeschuind. De centrale voet biedt geen verschillende draaiposities, maar het scherm staat desondanks toch 7cm hoog boven het tv-meubel, zodat een soundbar goed onder het scherm past. Het enige echt opvallende kenmerk? Het toestel is relatief zwaar, namelijk 35kg inclusief voet.

De tv beschikt over vier HDMI-poorten die allemaal de maximale HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps bieden. Dat is nog steeds vrij zeldzaam, maar is wel goed nieuws voor gamers met meerdere high-end gaming-bronnen. Er is ondersteuning voor ALLM, 4K120 en VRR (AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync) en op één poort kun je ARC/eARC gebruiken. De input-lag is iets hoger dan bij de oled-modellen, maar blijft zeer goed, 17,0ms (4K60) en 7,6ms (2K120). Wie de tv wil uitbreiden met draadloze luidsprekers, kan gebruik maken van het WiSA-protocol (Wireless Speaker and Audio Association). Je bent wel beperkt tot 2.1-configuraties, een WiSA surround-opstelling is dan helaas niet mogelijk.

Niet alle minileds zijn gelijk

Het gebruik van minileds voor de achtergrondverlichting is iets waar fabrikanten graag mee uitpakken, maar het resultaat per merk en model kan sterk uiteenlopen. Minileds verdelen de achtergrondverlichting in meer segmenten dan wanneer er gewone leds worden toegepast. Het aantal zones kan sterk verschillen, van 100 tot meer dan 1.000. Dat heeft uiteraard impact op de prestaties wat betreft contrast en helderheid.

Deze LG heeft een achtergrondverlichting met 16x10 (160) zones, en dat is vandaag de dag toch redelijk weinig. Concurrenten zitten in dit segment al op 1.500 zones. Het eigen contrast van het VA-paneel is goed, 4.800:1, maar met dat beperkt aantal zones stijgt dat nauwelijks naar 5.000:1, en dat is vooral ook omdat LG erg voorzichtig is met de dimming. Op eenvoudigere testen kan dit wel naar 35.000:1 stijgen. Naar een reden hoeven we niet ver te zoeken, agressief dimmen met zo weinig zones maakt de zonegrenzen zichtbaar, ook omdat ze soms wat traag reageren. Dat stoort erg en hierdoor is een vage halo rond heldere voorwerpen op een donkere achtergrond dan ook onvermijdelijk.

©LG Electronics

Ook op het vlak van helderheid doet de LG op veel vlakken onder voor de concurrentie. Op een 10% venster meten we in de goed gekalibreerde HDR Filmmaker mode 1.099 nits, en op het volledig wit beeld haalt hij nog 644 nits. Dat was twee jaar geleden weliswaar nog acceptabel, maar nu concurrenten vlot over de 2.000 nits gaan, is dat toch wat te beperkt. Het kleurbereik scoort wel uitstekend, daar meten we 95% P3.

Toch heeft LG nog een sterke troef in handen, namelijk de uitstekende kalibratie af fabriek. De Filmmaker mode is zowel in SDR als HDR bijzonder goed gekalibreerd. Dat betekent dat je kunt rekenen op veel schaduwnuances, een neutrale grijsschaal en mooie, natuurlijke kleurweergave. Met HDR10-beeld kan LG’s dynamische tone mapping prachtige resultaten opleveren en daarmee maakt de tv het beste van zijn kleurbereik en helderheid. Witnuances en intense kleuren worden uitstekend bewaard. Alleen heel donkere HDR10-scènes lijden wat onder het beperkte aantal zones, die beelden worden iets té donker. De QNED91 ondersteunt ook Dolby Vision, maar geen Dolby Vision IQ zoals bij de oled-modellen.

Uitstekende beeldverwerking

Naast een uitstekende kalibratie toont deze LG ook sterke prestaties voor beeldverwerking. Dat dankt de tv aan zijn Alpha 8-processor die verbeterd werd met eigenschappen en functies die vorig jaar nog exclusief voor de Alpha 9-processor waren. We kunnen zelfs zeggen dat de LG geen echte zwakke plekken meer heeft. Deinterlacen van 1080i-beelden zoals die van live tv, doet hij prima zodat je zelden nog een gekartelde rand ziet. Upscaling en ruisonderdrukking maken van oudere content mooie 4K-beelden, al kun je van oudere videocontent zoals dvd’s geen wonderen verwachten. Via een superresolutie-bewerking kan de tv wat fijn extra detail toevoegen, dat werkt goed voor HD-materiaal, maar kan bij dvd’s bijvoorbeeld wel voor een wat overbewerkt resultaat zorgen. De ruisonderdrukking kan ook kleurstroken in zachte gradiënten wegnemen.

©LG Electronics

Een lcd-paneel heeft minder bewegingsscherpte dan een oled-paneel, en dus maskeert het fijn detail in snelle actiescènes. Bewegende voorwerpen hebben soms een wazige rand of tonen een beperkt sleepspoor. LG biedt met Motion Pro verschillende opties om dat te elimineren, maar introduceren op hun beurt juist weer andere problemen, dus deze functie kun je beter uit laten staan. Heb je een hekel aan schokken in het beeld wanneer de camera snel beweegt, activeer dan de Trumotion-functie. Zeker voor sport is dat prettig, maar voor film blijft het vaak een kwestie van smaak.

Degelijke audio

De QNED91 is uitgerust met een 2.2-systeem van 40 watt, en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Onze filmfragmenten klonken prima met een aangename warme klank en een vleugje ruimtelijkheid. Die echte surround sound-ervaring kan je uit dit soort systeem niet halen, zelfs niet met ondersteuning voor de modernste audioformaten. Dat AI niet altijd de juiste resultaten geeft, werd hier bevestigd. De tv heeft een AI-Pro mode voor geluid, maar die klonk erg slecht, zeker voor muziek. In de muziek audiomode konden we het resultaat wél waarderingen, als loop je daar wel tegen beperkingen aan wanneer je voor hardere muziekgenres zoals metal kiest. Met het volume op ongeveer driekwart hoor je de woofer trillen in het chassis en gaat de bas uit de bocht. Al bij al een degelijk resultaat, in lijn met deze categorie. 

WebOS 24, helaas met reclame

De smart tv-omgeving van LG, WebOS, heeft veel goede punten. Zo vind je nagenoeg alle streaming-apps op dit platform, zowel internationaal als lokaal. Daarnaast heeft LG op de 2024-versie van webOS naast Airplay 2 ook Google Cast geïmplementeerd zodat je vanaf je smartphone, Android of iOS, moeiteloos content naar de tv kunt streamen. Apps en andere functies zijn gegroepeerd in zogeheten Quick Cards, zodat je gemakkelijk bepaalde functies kunt terugvinden.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Er zijn Quick Cards voor Thuis-hub, Sport, Thuiskantoor, Games, Muziek, Toegankelijkheid en sinds kort ook voor Leren en Groeien. De lay-out van WebOS zelf is vrij eenvoudig en ook redelijk compact zodat je niet nodeloos hoeft te scrollen om iets te vinden. De Magic Remote van LG waarmee je een cursor bestuurt door naar het scherm te wijzen blijft ook een belangrijke factor in het gebruiksgemak. Aangezien smart tv-platformen nog steeds evolueren is het ook erg fijn om te weten dat LG nu vijf jaar lang de nieuwste versie van WebOS op je tv belooft te plaatsen. In dit overzichtsartikel vind je alle info over webOS.

Toch heeft LG wat ons betreft een foute beslissing genomen. De fabrikant toont namelijk nu reclame op het Home-scherm, en die reclame is in tegenstelling tot bij andere fabrikanten niet beperkt tot content, maar kan bijvoorbeeld ook een sportwinkel of automerk tonen. Dat is echt wel het laatste wat we willen. Zelfs de screensaver kan reclame tonen (al zagen daar gelukkig alleen LG’s eigen LG Channel-dienst). Je kunt de reclame uitschakelen via de instellingen, iets dat we dan ook van harte aanraden.

Conclusie

De 65QNED91T6A kan zijn miniled-beloftes niet echt waarmaken. Het aantal zones in de achtergrondverlichting is vrij laag, waardoor er maar een beperkte verbetering van het contrast is. Ook op het gebied van piekhelderheid scoort hij niet overdreven goed. Als we naar concurrenten in deze categorie kijken, zoals Hisense of TCL, dan bieden die meer zones, beter contrast en meer piekhelderheid. LG slaat de plank verder ook mis door reclame op het Home-scherm toe te laten, dat zetten we onverbiddelijk uit.

Ondanks die beperking levert de tv nog voldoende contrast en piekhelderheid, en gecombineerd met een ruim kleurbereik en zeer goede beeldverwerking levert dat alsnog erg mooie beelden. De tv is op zijn best in verlichtte woonkamer. Hij ondersteunt Dolby Vision, maar geen HDR10+. LG vangt dat uitstekend op door zijn eigen dynamische tone mapping. Dat illustreert dat goede beeldverwerking net zo belangrijk als puur contrast of piekhelderheid. WebOS is een prima smart tv-systeem met ruim aanbod apps en functies en nu ook met de garantie voor vijf jaar nieuwe versies voor het OS. De prijs is wat ons betreft echter nog iets te hoog.