Koffie speciaal: single origin, single estate en blend koffie
Single origin, single estate of blend. Zegt je niets? Als je een koffiedrinker bent, zul je het vast tegenkomen, want deze termen zijn een trend in koffieland. Mensen ontdekken steeds beter welke koffie ze lekker vinden (en welke niet). Bovendien willen we met zijn allen steeds meer weten waar de boontjes van ons bakkie troost vandaan komt. Hebben de boeren een eerlijke prijs gekregen? Is het ethisch verbouwd? Daar komen de single origins, estates en blends om de hoek kijken. Lees er alles over.
Dit artikel in het kort:
- Single origin is koffie die je kunt herleiden tot een specifieke geografische locatie. Dat kan een land zijn, maar ook een regio of specifiek landgoed.
- Single estate, de naam zegt het al, kun je nog verder lokaliseren. Je weet precies waar en wanneer je bonen zijn geoogst.
- Die kennis zegt iets over de smaak van de koffie. Het geeft je ook informatie over de oorsprong en of de productieketen ethisch is. In deze wereld zijn van oudsher al misstanden. Door inzicht te krijgen in de herkomst kun je controleren of je een ‘zuiver’ bakje koffie drinkt.
- Wil je meer weten over het soort koffiebonen? Lees dan: Verschillende soorten koffiebonen. Welke kies je?
Wat is een single origin koffie?
Single origin koffie komt van één geografische locatie. Dit kun je herleiden: het staat bijvoorbeeld op de verpakking. Dat kan een land, regio, provincie of zelfs een specifieke boerderij of landgoed zijn. Dit betekent dat de koffiebonen in je kopje allemaal uit dezelfde bron komen. Je weet wat je kunt verwachten als het op de smaak aankomt. Veel mensen vinden het ook een prettig idee om te weten waar de koffie die ze drinken vandaan komt.
Dit maakt single origin uniek
Er zijn verschillende redenen waarom single origin koffie de laatste jaren enorm in opkomst is:
De smaak. De plek waar koffiebonen worden verbouwd, heeft veel invloed op hun smaak. De combinatie van factoren zoals klimaat, hoogte, bodem en zonlicht geeft koffie uit elke regio zijn eigen smaakprofiel. Dit betekent dat single origin koffie vaak een specifieke smaak heeft die kenmerkend is voor de regio.
Traceerbaarheid. Single origin koffie zorgt dat je de herkomst van je koffie precies kent. Je kunt vaak de hele reis van de koffiebonen volgen. Je kunt uitzoeken in wat voor omstandigheden de bonen groeien, maar ook hoe de rest van de keten eruitziet.
Diversiteit. Je kunt koffiebonen ontdekken uit verschillende delen van de wereld, elk met zijn eigen unieke smaakeigenschappen. Je kunt kiezen voor fruitige tonen van Afrikaanse koffie of de chocoladeachtige smaken van Zuid-Amerikaanse koffie.
De smaken uit verschillende landen
De smaak van je bakkie koffie wordt bepaald door verschillende invloeden. De branding en het apparaat hebben bijvoorbeeld niets te maken met de gebruikte bonen, maar kunnen wel de smaak veranderen. Of een land te maken had met droogte of juist veel regen is ook van invloed. Na een poosje is de bodem uitgeput - kenners zeggen dat er ééns in de zeven jaar een fantastische oogst van een plantage afkomt. Niet veel.
Toch is er in grote lijnen wel iets te zeggen over de smaak van koffie per land.
©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com
Single estate koffie zoomt in op afkomst
Single estate koffie gaat nog een stap verder dan single origin. Het betekent dat de koffie afkomstig is van één specifieke koffieboerderij, landgoed of plantage. Er zit dus enige overlap in de terminologie, want sommige single origins gaan ook door tot op microniveau.
Bij single estate wordt de herkomst dan ook vaak tot op het kleinste detail getraceerd, van de specifieke velden waar de koffiebonen worden verbouwd tot het verwerkingsproces op die ene locatie.
Met single estate koffie krijg je extra veel transparantie en traceerbaarheid. Je weet precies waar je koffie vandaan komt en kunt vaak zelfs de naam van de boerderij of het landgoed ontdekken. Als je dus een koffie hebt die je enorm lekker vindt, kun je die blijven bestellen. Makkelijk en inzichtelijk.
Wat is dan een blend?
Een koffieblend is een mengeling. Een blend is samengesteld uit koffiebonen afkomstig van twee of meer verschillende herkomsten. Hierdoor ontstaat een koffie met een complexer smaakprofiel dan single origin koffie. Producenten mixen vaak koffiebonen van verschillende regio's om verschillende smaken te laten samenkomen.
Het maken van een goede koffieblend vereist aandacht voor verschillende factoren om de juiste balans van smaken en aroma's te bereiken. Zo wordt er gekeken naar smaken. Wat voor smaken overheersen in de bonen die bij elkaar komen? Sommige zijn overheersend fruitig, nootachtig, kruidig, zuur of zoet. Welke passen goed bij elkaar? Ook het doel is belangrijk. Aan de basis van een milde blend staan andere bonen als bij een krachtige blend. De smaken moeten elkaar aanvullen met het gemeenschappelijke doel in gedachten.
©Brastock Images - stock.adobe.com
Probeer eens wat anders!
Kies een koffiesoort die je nog niet kent, en verbreed zo je smaakhorizon
Uit deze landen komen jouw koffiebonen (waarschijnlijk)
Onze koffiebonen komen van over de hele wereld, maar er zijn enkele landen die uitblinken in de productie van hoogwaardige koffie. Hier zijn enkele van de belangrijkste koffieproducerende landen:
Brazilië, in Zuid-Amerika, is de absolute koploper in koffieproductie. Het land staat bekend om zijn diverse koffievariëteiten en is de grootste leverancier van koffiebonen over de hele wereld.
Vietnam volgt Brazilië op de voet en is een snelgroeiende speler in de koffiemarkt. Het land staat bekend om zijn robusta koffiebonen.
Colombia is beroemd om zijn hoogwaardige arabica-koffiebonen. Het land heeft het ideale klimaat voor koffieteelt en produceert en exporteert dan ook flink veel koffie.
Indonesië staat bekend om zijn bijzondere koffie, waaronder de bekende Java en Sumatra soorten. Ook het exclusieve kopi luwak, waarbij een wilde kat de bonen heeft gegeten en uitgepoept, komt hier vandaan.
Honduras heeft de afgelopen jaren zijn positie in de koffieproductie versterkt. Het land biedt een groeiend aantal lekkere Arabica koffiesoorten.
Als een van de oorspronkelijke thuislanden van koffie, heeft Ethiopië een rijke geschiedenis in koffieteelt. Nog steeds heeft het erg goede koffie, maar bodemuitputting ligt op de loer.
Peru produceert steeds meer biologische koffiebonen van hoge kwaliteit. Het land heeft unieke microklimaten die bijdragen aan de verscheidenheid aan smaken.
In totaal zijn er 49 koffieproducerende landen in de wereld. De belangrijkste koffieproducerende landen liggen allemaal langs de evenaar tussen de Steenbokskeerkring en de Kreeftskeerkring. Dit deel van de wereld staat bekend als de ‘Bean Belt’.
Lees ook: Groene koffiebonen thuis branden - zo drink jij de lekkerste koffie
Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.
De Kieskeurig.nl Koffiewijzer
16 koffiemachines getest door consumenten