Zo voorkom je dat je airfryer oververhit raakt

Zo voorkom je dat je airfryer oververhit raakt

Keukenapparatuur

Geplaatst: 18 januari 2023 - 13:05

Wesley Akkerman

De airfryer is één van de populairste producten voor in de keuken (of beter wellicht: voor in de schuur, vanwege de lucht). Het apparaat is simpel en doeltreffend, en bovendien zeer toegankelijk. Maar wanneer je het product niet goed gebruikt, dan kan het oververhit raken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat voorkomt, zodat je je airfryer probleemloos kunt blijven gebruiken.

Ook interessant voor jou: De beste gezonde gezonde recepten voor de airfryer.

In korte tijd heeft de airfryer menig Nederlands huishouden overwonnen. En dat komt voornamelijk door het gemak en de toegankelijkheid waarmee je de lekkerste patatjes, vegaburgers en warme broodjes bakt. Maar wanneer je te veel producten in één keer in het bakje stopt, dan kan het goed misgaan. En dat is best opvallend, aangezien de voorkant van de doos vaak een afbeelding laat zien van een afgeladen bak met patat. Dat is dus niet de bedoeling; los van het feit dat er intern genoeg ruimte moet zijn waardoor de warme lucht ook de bovenste producten kan bakken.

Stop je airfryer niet te vol ...

In de handleiding van de airfryer kun je vinden hoeveel je van bepaalde soorten producten in de bak kunt leggen voor veilig gebruikt. Maar over het algemeen kunnen we wel stellen: prop hem niet te vol. Als je denkt dat het te veel is, dan ís het waarschijnlijk al te veel. Wanneer de bak te vol zit, dan moet de airfryer harden werken. Daardoor kan hij veel minder goed z’n warmte kwijt, waardoor de kans op oververhitting dus toeneemt. Hoe vaker je zoiets doet, hoe problematischer het wordt.

© Brebca - stock.adobe.com

... En gebruik ook niet te veel olie

In het verlengde van het proppen, willen we ook graag meegeven dat je niet te veel olie moet gebruiken. In een airfryerrecept staat vaak hoeveel olie je nodig hebt en meestal komt dat neer op één tot twee kleine lepels. Die olie kun je over de producten gieten, of je kunt ze insmeren met een siliconen kwastje. Wanneer je teveel olie gebruikt, dan kan het gaan lekken wanneer je de interne bak beweegt. En als die gelekte olie dan de onderdelen van de airfryer warm maakt, ja, dan kun je erop rekenen dat het ding vroeg of laat snel oververhit raakt.

Gebruik de airfryer op de juiste manier

Wat je ook niet wilt: producten bakken die je niet in een airfryer hoort te bakken. Je bent misschien geneigd om er gewoon alles in te gooien, maar onthoud dat alles dat kan smelten of lekken eigenlijk niet in de handige luchtoven terecht kan. Kijk dus echt goed uit met kaas en beslag, bijvoorbeeld. Daarnaast is het niet raadzaam een complete kip in de hete lucht te bakken. In sommige gevallen kan dit wel, maar dan is de kip daarop voorbereid of dan heb je net een ander model airfryer in huis gehaald. Ook hier lees je dan weer alles over in de handleiding van jouw product.

© leungchopan - stock.adobe.com

Die handleiding zouden we er de eerste paar keer sowieso even bijhouden. Want wat je daar óók in aantreft, zijn de correcte instellingen per product. Wat je wilt voorkomen is dat je de airfryer te heet instelt, waardoor je producten aanbranden. Dat kan er dan weer toe leiden dat het apparaat zelf veel te warm wordt, waardoor er vanzelf oververhitting plaatsvindt. Sommige airfryers hebben overigens instellingen die gelden voor specifieke ingrediënten of etenswaren. Gebruik die instellingen dan ook gewoon zoals aangegeven, dan kan er in theorie niets misgaan.

Van pizzapan tot grillbodem

Accessoires voor je airfryer vind je

Drie tips tot slot

💡 Je doet er goed aan de airfryer de ruimte te geven op het aanrecht (of in de schuur, als je niet te maken wilt hebben met vervelende frituurluchten). Zet hem niet tussen andere apparaten in of tegen een muur aan, en geef ook de stekker de ruimte. Dan kan het apparaat zijn warmte goed kwijt.

💡 Maak de verschillende onderdelen ook vaak goed schoon. Stop niet altijd alles maar in de vaatwasser; om te garanderen dat alles goed blijft werken, dien je de boel ook af en toe handmatig flink te schrobben.

💡 Blijf bovendien altijd in de buurt van je airfryer. Het kan altijd gebeuren dat er toch onverhoopt iets misgaat (soms buiten jouw schuld om) en dan is het maar wat handig als je de (goed bereikbare) stekker er snel kunt uitrekken. Het kan zijn dat je vroege tekens van oververhitting te zien krijgt, zoals rookontwikkeling (reden te meer om hem in de schuur te gebruiken). Snel kunnen handelen is dan een must, zodat het product rustig kan afkoelen. Uiteraard wordt dit apparaat snel heel heet, dus het is en blijft verstandig om bijvoorbeeld jonge kinderen of huisdieren in de gaten te houden.

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000