ID.nl logo
Zo krijg je de ergste kalkaanslag razendsnel uit je waterkoker
Huis

Zo krijg je de ergste kalkaanslag razendsnel uit je waterkoker

Kalkaanslag in je waterkoker is een veelvoorkomend probleem. Het ziet er niet mooi uit en kan op den duur je waterkoker beschadigen. Gelukkig is kalkaanslag eenvoudig te verwijderen met een paar handige huismiddeltjes. In dit artikel leggen we uit hoe je op een veilige manier kalkaanslag uit je waterkoker verwijdert.

Na het lezen van dit artikel maak jij korte metten met kalkaanslag in je waterkoker. Deze stappen komen aan bod:

  • Waarom ontstaat er kalkaanslag?
  • Waarom moet je kalkaanslag verwijderen?
  • Op welke manieren haal je de kalkaanslag daadwerkelijk weg?

Wil je ook op andere plekken in je huis de kalkresten verwijderen? Lees ook: Weg met die witte waas! Zo ga je kalkaanslag te lijf

Waarom ontstaat kalkaanslag in mijn waterkoker?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de kalk die van nature in het water zit. Wanneer water verwarmd wordt, lost een deel van de kalk zich op. Als het water vervolgens afkoelt en verdampt, blijft de kalk als het ware achter en hecht zich vast aan het oppervlak van je waterkoker.

De hoeveelheid kalk in het water verschilt sterk per regio. Zo bevat het water in gebieden met hard water, zoals Brabant en Limburg, van nature veel meer kalk dan in gebieden met zacht water. Hoe harder je water, hoe sneller kalkaanslag zal ontstaan in apparaten zoals je waterkoker.

Waarom is het belangrijk om kalkaanslag te verwijderen?

Er is een aantal goede redenen om kalkaanslag regelmatig uit je waterkoker te verwijderen. Ten eerste ziet het er gewoon niet mooi uit. Een laagje kalk geeft je waterkoker een doffe en onverzorgde uitstraling.

Daarnaast kan een dikke laag kalk op den duur je waterkoker ook beschadigen doordat het isolerend werkt. Je waterkoker moet dan harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken, wat het verwarmingselement kan beschadigen.

Ook kan de smaak van je thee of koffie worden beïnvloed, omdat kleine kalkdeeltjes oplossen in het water. Dit geeft een minerale bijsmaak. Tot slot helpt regelmatig ontkalken je waterkoker langer meegaan en de levensduur te verlengen.

©Torkhov - stock.adobe.com

Hoe verwijder je kalkaanslag uit je waterkoker?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om op een veilige manier kalkaanslag te verwijderen uit je waterkoker. In onderstaande tabel hebben we de beste en makkelijkste methodes op een rij gezet.

MethodeHoe te gebruikenInwerktijd
AzijnVul de waterkoker voor de helft met azijn en kook dit op. Laat het vervolgens minimaal 30 minuten inwerken, giet het weg en spoel meerdere keren met schoon water.Minimaal 30 minuten
CitroensapGiet het sap van 1-2 citroenen in de waterkoker, voeg een gelijke hoeveelheid water toe en kook. Laat het minimaal 1 uur inwerken en spoel daarna goed om.Minimaal 1 uur
Baksoda (ook wel baking soda genoemd)Doe 2 eetlepels baksoda in de waterkoker, vul tot de helft met water en kook. Laat het 8 uur intrekken, giet het vervolgens weg en spoel goed na.8 uur

©Yana Sedova | AstFreelancer

De aanschaf van dure specialistische antikalkmiddelen is in ieder geval volstrekt overbodig. Dat scheelt weer in je portemonnee.

Toch een nieuwe waterkoker nodig?

Kijk en vergelijk