ID.nl logo
Wat is sous-vide koken en wat heb je ervoor nodig?
© Nataliia Mysik
Huis

Wat is sous-vide koken en wat heb je ervoor nodig?

Houd je van lekker uitgebreid koken en waag je je in je vrije tijd regelmatig aan bijzondere gerechten? Dan kun je jouw vaardigheden als hobby-kok flink uitbreiden door sous-vide te leren koken!

Je hebt de term 'sous-vide koken' misschien weleens voorbij horen komen in een chic restaurant. Hoewel het wel degelijk een bijzondere manier van koken is, is het een stuk eenvoudiger in de praktijk te brengen dan je nu wellicht denkt. Lees gerust verder om er achter te komen wat sous-vide koken is en wat je ervoor nodig hebt.

Maak kennis met de term sous-vide

Sous-vide koken is een van oorsprong Franse kooktechniek. Het klinkt meteen een stuk ingewikkelder dan het is, want het houdt eigenlijk in dat je gerechten ‘onder vacuüm’ kookt. Sous-vide koken doe je door ingrediënten te verpakken in vacuümzakken en ze vervolgens gedurende lange tijd op een constante temperatuur gaar te koken. De ingrediënten worden in de vacuümzak gegaard door een wateroven met waterbad te gebruiken. Naast de wateroven kun je ook een sous-vide circulator aanschaffen. Dat is een losse accessoire dat je in combinatie met een grote pan of een diep waterbad kunt gebruiken.

Ook lezen: Met deze accessoires haal je meer uit je airfryer!

Je kunt deze methode ook inzetten om een sous-vide gekookt recept in je eigen keuken klaar te maken. En geloof ons: dan ben je ervan verzekerd dat je jouw gasten met een verrassende, smaakvolle én gezonde maaltijd verwent.

De voordelen van sous-vide koken

Sous-vide koken zorgt ervoor dat het eten dat je klaarmaakt volledig gelijkmatig wordt gegaard. Je kunt deze methode dan ook voor allerlei soorten gerechten gebruiken – van vlees en vis tot vegetarisch. Het is bovendien een stuk veiliger dan koken in de oven. Je kunt de temperatuur namelijk veel preciezer instellen, waardoor bacteriën onschadelijk worden gemaakt zonder de ingrediënten te oververhitten. Het is daarnaast een stuk gezonder dan andere traditionele methoden. Zo blijft bijvoorbeeld de versheid van de ingrediënten beter behouden en doordat je alles vacuüm verpakt, kun je het ook nog eens langer bewaren.

Sous-vide koken is trouwens veel makkelijker dan de naam doet vermoeden. Je hoeft geen chef-kok te zijn om met deze methode aan de slag te gaan. Zeker als je over de juiste apparatuur beschikt, is het heel makkelijk te leren. Die apparatuur neemt gelukkig niet al te veel ruimte in de keuken in. Dat maakt sous-vide koken ideaal voor mensen met kleine keukens – of voor mensen die van een opgeruimde keuken houden natuurlijk.

Ook lezen: Vijf huishoudelijke apparaten om gezond te koken

Welke apparatuur heb je nodig?

Sous-vide cooker

De meest voor de hand liggende apparaten worden waterovens of sous-vide cookers genoemd. De sous-vide cooker is een apparaat dat gerechten met een druk op de knop gelijkmatig weet te garen, zonder boven of onder de ingestelde temperatuur uit te komen. Hierdoor geniet je in een handomdraai van de meest smaakvolle en gezonde maaltijden.

©alexlmx

Voordelen en nadelen:
+ Dit apparaat is speciaal ontwikkeld om sous-vide mee te koken en klaart deze klus dan ook perfect
- Een sous-vide cooker is een professioneel apparaat, en is zodoende een stuk prijziger dan bijvoorbeeld de sous-vide circulator

Het is overigens ook mogelijk om wat meer alledaagse keukenapparatuur aan te schaffen waarin je sous-vide kunt koken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een SteamPro-oven, die een sous-videfunctie heeft.

Sous vide circulator

Heb je goede en vooral grote diepe pannen in huis? Dan kun je ervoor kiezen om een sous-vide circulator aan te schaffen. Dit handige kleine apparaatje wordt ook wel een sous-vide stick genoemd. Een sous-vide circulator bestaat uit een compact verwarmingselement, een propeller, een thermometer en een waterpomp. Je plaatst de stick in een diepe pan of ander ruim waterbad, waarna je de gewenste temperatuur instelt. De waterpomp zorgt middels trillingen en circulatie voor een gelijkmatige verwarming van de pan.

Houd er wel rekening mee dat zo'n circulator is ontwikkeld voor open waterbaden zonder deksel. Je kunt gerechten die maar kort hoeven te garen op die manier eenvoudig klaarmaken. Bereid je een gerecht dat langere tijd (in dit geval meerdere uren) dient te garen? Dan is het aan te raden om speciale isolatieballen te gebruiken, die voorkomen dat vacuümzakken naar de oppervlakte drijven én een te hoge verdamping tegengaan, met water- en warmteverlies als gevolg. Sous-vide isolatieballen zijn zo'n 20 mm groot en dienen het open waterbad aan de bovenkant geheel te bedekken. Voor een waterbad van 30 x 30 cm zijn zo'n 200 isolatieballen voldoende. Een sous-vide cooker heeft geen isolatieballen nodig.

©Dejan Cavic

Voordelen en nadelen:
+ Een sous-vide circulator kun je in combinatie met je eigen (diepe) pannen gebruiken
+ Het apparaatje is klein van stuk, waardoor je 'm na gebruik makkelijk opbergt
- Werkt alleen met diepe pannen of andere ruime waterbaden; als je die niet hebt, heb je niet zo veel aan een circulator
- Als je een gerecht langere tijd wilt garen, dien je isolatieballen aan te schaffen

Ook lezen: Wat is het verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron?

Benodigde accessoires

Los van een speciale cooker of circulator heb je ook een aantal vacuümzakken en een vacuümmachine nodig. Om sous-vide te kunnen koken, is het belangrijk dat je gladde vacuümzakken koopt, dus zonder ribbeltjes of andere oneffenheden. Wil je geld besparen op de aankoop van een vacuümmachine? Dan kun je ook een sealapparaat kopen; die zijn normaal gesproken een stuk betaalbaarder. Beide apparaten zorgen ervoor dat je de gerechten vacuüm kunt verpakken. Als je vaker en wat serieuzer met sous-vide aan de slag wilt, is een echte vacuümmachine trouwens wel aan te raden, want die zijn wel echt iets beter van kwaliteit.

©Ozgur Coskun

VACUMEREN Vacumeren werkt het best met koude ingrediënten. Zorg dus dat alle ingrediënten die je in de vacuümzak stopt op koelkasttemperatuur zijn. Warme producten zoals aangebraden vis of vlees moeten daarom eerst goed afkoelen. Als je dat niet doet, wordt al het vocht aan het product onttrokken op het moment dat je het vacumeert. De vloeistof die loskomt bereikt vervolgens te snel een kookpunt, waardoor je met overkookte gerechten komt te zitten die niet smaakvol en daarnaast droog zijn.

Handige tips om je sous vide gerechten naar een hoger niveau te tillen en correct uit te serveren

Nadat je gerecht sous-vide is gekookt, kun je ervoor kiezen om het op verschillende manieren te serveren. Groente en fruit wordt bijvoorbeeld perfect gekookt, zonder dat het de bite verliest. De smaak en kleur van de ingrediënten is optimaal, waardoor je ervoor kunt kiezen om alleen wat kruiden toe te voegen en het gerecht meteen op tafel te zetten.

Heb je een prachtig stuk vlees of vis gegaard en wil je dat nog van een krokant korstje of een rooksmaak voorzien? Dan kun je een keukenbrander, grill of pan met hete olie inzetten om het oppervlak krokant te krijgen. Zorg ervoor dat je het stuk vlees of vis zo kort mogelijk verhit – het is namelijk al perfect gaar!

©H.LEITNER

Wil je het gerecht later opwarmen om vervolgens direct uit te serveren? Dan kun je dat doen door de vacuümzak in je sous-vide cooker of met de circulator op te warmen. Zorg ervoor dat je de temperatuur niet boven de 50 graden Celsius laat stijgen. Een andere mogelijkheid om sous-vide gerechten op te warmen is in een voorverwarmde oven. Haal het gerecht dan wel eerst uit de vacuümzak! Zet de temperatuur van de oven niet hoger dan 120 graden Celsius en let op dat het gerecht niet verder gaart, maar alleen opwarmt. De tijd dat het gerecht nodig heeft om op te warmen, ligt aan het gerecht dat je hebt klaargemaakt.

Op zoek naar sous-vide apparatuur?

Hier vind je alle tools die je nodig hebt!

▼ Volgende artikel
Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
© DigitalGenetics | Adobe Stock
Energie

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Door de stijgende energieprijzen en het verdwijnen van de salderingsregeling moeten we meer dan ooit op ons verbruik letten en bewuster om moeten gaan met het gebruik van elektrische apparaten. Dat is niet altijd even makkelijk, want hoe weet je nu hoeveel energie elk apparaat verbruikt? In dit artikel nemen we je mee door de lijst van apparaten die meer verbruiken dan je denkt.

🔌 Na het lezen van dit artikel weet je welke apparaten in huis je meer geld kosten dan je denkt en hoe het zit met energielabels. Weten welke duurzame maatregelen je nog meer kunt treffen voor jouw woning? Lees dan Energieneutraal wonen, kan ik dat ook?

Check altijd het energielabel

Als het tijd is om een apparaat in huis te vervangen, werp dan in de winkel eerst een blik op het energielabel. Dat zegt namelijk alles over het stroomverbruik. Wil je nog zeker een paar jaar door met het huidige apparaat, dan is het slim om te kijken hoe je er zuiniger mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door naar de instellingen van de standby-stand te kijken of het door apparaat alleen aan te zetten op momenten dat je minder energiekosten betaalt. Dat kan je echt tientallen euro’s schelen.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A+++-label is het zuinigst, label G het minst zuinig. Het energielabel is er voor wasmachines, drogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen, maar zal aan steeds meer apparaten worden toegevoegd. Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de energielabels.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

1. Kokendwaterkraan - 138 euro per jaar

Tuurlijk, zo'n kraan is erg handig en als je hem eenmaal hebt, dan wil je nooit meer zonder. Dat zo'n Quooker-kraan ervoor zorgt dat je direct heet water krijgt. Maar, het addertje onder het gras is wel dat die kraan niet alleen het water kookt, maar ook op temperatuur moet houden. Dat kost energie. Een voorbeeld: een gezin van drie personen gebruikt gemiddeld zo’n 10 liter kokend water per dag via een Quooker. Om dit water te verwarmen, is jaarlijks ongeveer 423 kWh aan energie nodig (bron: ANWB Energie) . Daarnaast kost het op temperatuur houden van het water nog eens 87,5 kWh per jaar. Dit komt neer op een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar. Stel dat je een energiecontract hebt waarbij je gemiddeld € 0,27 cent per kWh betaalt, dan kost die Quooker je 138 euro per jaar.

Tóch een kokendwaterkraan in huis?

Hier vind je de nieuwste modellen voor de beste prijs!

2. Wifi-versterker - 32 euro per jaar

Overal goede wifi in huis is een must, zeker als je veel thuiswerkt en veelgebruikers in huis hebt. Zitten er op strategische plekken in huis wifi-versterkers of repeaters in de stopcontacten? Dan zitten deze er doorgaans de hele tijd in en dat kost je meer geld dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh. Dat kost je per jaar dus ongeveer 32 euro.

Andere repeater nodig?

Kijk hier voor een paar hele mooie deals!

Verbruik uitrekenen

Hoe weet je nu hoeveeel energie een apparaat verbruikt? Dat kun je uitrekenen als je beschikt over het vermogen in Watt (W) van het apparaat. Dat wattage wordt meestal genoemd in de specificaties onder Stroomverbruik. Bij vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl vind je die informatie ook terug:

Omdat energie vaak in kilowatt (kW) wordt gemeten, moet je Watt eerst omrekenen: 1 kilowatt (kW) = 1000 Watt (W).

Bijvoorbeeld: Een stofzuiger van 900 Watt is hetzelfde als: 900 ÷ 1000 = 0,9 kW.

Om te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt, gebruik je deze formule: Energieverbruik (kWh) = Hoeveel uur je het gebruikt (h) x Vermogen in kW

Bijvoorbeeld: Als je een stofzuiger van 0,9 kW elke week 2 uur gebruikt: 0,9 x 2 = 1,8 kWh per week.

3. Grote televisie

Wist je dat het stroomverbruik van een televisie afhankelijk is van het formaat van het scherm? Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Jouw thuisbioscoop kost je daardoor misschien heel wat meer dan je dacht.

Lees ook: Dit zijn de 15 beste televisies van 2024

Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is.

Bij televisies wordt om die reden ook vaak het stroomverbruik apart vermeld voor zowel de SDR- als de HDR-video. In dit geval staat SDR voor Standard Dynamic Range met een resolutie van 1080p en HDR voor 4K-content.

Een grote televisie gebruikt meer dan een kleine, en ook de beeldkwaliteit bepaalt hoeveel energie wordt verbruikt, zoals hier op dit label is te zien. bij SDR-gebruik (1080p) krijgt deze Hisense-tv dus een energielabel E, terwijl de HDR-stand goed is voor energielabel G, een stuk minder zuinig dus.

©Casa imágenes - stock.adobe.com

4. Extra koelkast

Heb jij een extra koelkast in de garage of bijkeuken omdat de inbouwkoelkast eigenlijk te klein is of omdat hamsteren je hobby is? Dan gaat het vaak om een ouder exemplaar met een energielabel dat richting de G gaat en dat slurpt energie.

Kies in de plaats daarvan voor één grotere koelkast en bekijk kritisch naar wat je er allemaal in stopt: jouw voorraad frisdrank kun je prima bewaren op een andere plek en pas koelen als de vorige fles bijna op is. Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan als je ‘m gaat gebruiken, bijvoorbeeld rond de periode dat je (veel) eters verwacht of een dinertje hebt georganiseerd.

Nieuwe zuinige koelkast nodig?

Bekijk ze op Kieskeurig.nl

5. Gaming-pc’s

Heb je gamers in huis of ben je zelf ook niet vies van een potje Fortnite op z'n tijd? Dan kan al dat gegame jouw energierekening naar serieuze hoogten brengen. Vooral game-pc's zijn echte energieslurpers: het jaarverbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Staat er een Xbox of PlayStation te loeien in huis, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 70 euro.

Tip! Door de spelcomputer in de slaapmodus te zetten, bespaar je veel geld. Nog beter is het om hem helemaal uit te schakelen als je ‘m niet gebruikt.

Toch lekker gamen?

Hier vind je de dikste pc's voor de beste prijs!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!