ID.nl logo
Wat is sous-vide koken en wat heb je ervoor nodig?
© natali_mis - stock.adobe.com
Huis

Wat is sous-vide koken en wat heb je ervoor nodig?

Houd je van lekker uitgebreid koken en waag je je in je vrije tijd regelmatig aan bijzondere gerechten? Dan kun je jouw vaardigheden als hobby-kok flink uitbreiden door sous-vide te leren koken!

Je hebt de term 'sous-vide koken' misschien weleens voorbij horen komen in een chic restaurant. Hoewel het wel degelijk een bijzondere manier van koken is, is het een stuk eenvoudiger in de praktijk te brengen dan je nu wellicht denkt. Lees gerust verder om er achter te komen wat sous-vide koken is en wat je ervoor nodig hebt.

Maak kennis met de term sous-vide

Sous-vide koken is een van oorsprong Franse kooktechniek. Het klinkt meteen een stuk ingewikkelder dan het is, want het houdt eigenlijk in dat je gerechten ‘onder vacuüm’ kookt. Sous-vide koken doe je door ingrediënten te verpakken in vacuümzakken en ze vervolgens gedurende lange tijd op een constante temperatuur gaar te koken. De ingrediënten worden in de vacuümzak gegaard door een wateroven met waterbad te gebruiken. Naast de wateroven kun je ook een sous-vide circulator aanschaffen. Dat is een losse accessoire dat je in combinatie met een grote pan of een diep waterbad kunt gebruiken.

Ook lezen: Met deze accessoires haal je meer uit je airfryer!

Je kunt deze methode ook inzetten om een sous-vide gekookt recept in je eigen keuken klaar te maken. En geloof ons: dan ben je ervan verzekerd dat je jouw gasten met een verrassende, smaakvolle én gezonde maaltijd verwent.

©Gulsina - stock.adobe.com

Vacuüm verpakte zalm, klaar om sous-vide te worden gekookt.

De voordelen van sous-vide koken

Sous-vide koken zorgt ervoor dat het eten dat je klaarmaakt volledig gelijkmatig wordt gegaard. Je kunt deze methode dan ook voor allerlei soorten gerechten gebruiken – van vlees en vis tot vegetarisch. Het is bovendien een stuk veiliger dan koken in de oven. Je kunt de temperatuur namelijk veel preciezer instellen, waardoor bacteriën onschadelijk worden gemaakt zonder de ingrediënten te oververhitten. Het is daarnaast een stuk gezonder dan andere traditionele methoden. Zo blijft bijvoorbeeld de versheid van de ingrediënten beter behouden en doordat je alles vacuüm verpakt, kun je het ook nog eens langer bewaren.

Sous-vide koken is trouwens veel makkelijker dan de naam doet vermoeden. Je hoeft geen chef-kok te zijn om met deze methode aan de slag te gaan. Zeker als je over de juiste apparatuur beschikt, is het heel makkelijk te leren. Die apparatuur neemt gelukkig niet al te veel ruimte in de keuken in. Dat maakt sous-vide koken ideaal voor mensen met kleine keukens – of voor mensen die van een opgeruimde keuken houden natuurlijk.

Ook lezen: Vijf huishoudelijke apparaten om gezond te koken

Welke apparatuur heb je nodig?

Sous-vide cooker

De meest voor de hand liggende apparaten worden waterovens of sous-vide cookers genoemd. De sous-vide cooker is een apparaat dat gerechten met een druk op de knop gelijkmatig weet te garen, zonder boven of onder de ingestelde temperatuur uit te komen. Hierdoor geniet je in een handomdraai van de meest smaakvolle en gezonde maaltijden.

©alexlmx

Een sous vide-cooker.

Voordelen en nadelen:
+ Dit apparaat is speciaal ontwikkeld om sous-vide mee te koken en klaart deze klus dan ook perfect
- Een sous-vide cooker is een professioneel apparaat, en is zodoende een stuk prijziger dan bijvoorbeeld de sous-vide circulator

Het is overigens ook mogelijk om wat meer alledaagse keukenapparatuur aan te schaffen waarin je sous-vide kunt koken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een SteamPro-oven, die een sous-videfunctie heeft.

Sous vide circulator

Heb je goede en vooral grote diepe pannen in huis? Dan kun je ervoor kiezen om een sous-vide circulator aan te schaffen. Dit handige kleine apparaatje wordt ook wel een sous-vide stick genoemd. Een sous-vide circulator bestaat uit een compact verwarmingselement, een propeller, een thermometer en een waterpomp. Je plaatst de stick in een diepe pan of ander ruim waterbad, waarna je de gewenste temperatuur instelt. De waterpomp zorgt middels trillingen en circulatie voor een gelijkmatige verwarming van de pan.

Houd er wel rekening mee dat zo'n circulator is ontwikkeld voor open waterbaden zonder deksel. Je kunt gerechten die maar kort hoeven te garen op die manier eenvoudig klaarmaken. Bereid je een gerecht dat langere tijd (in dit geval meerdere uren) dient te garen? Dan is het aan te raden om speciale isolatieballen te gebruiken, die voorkomen dat vacuümzakken naar de oppervlakte drijven én een te hoge verdamping tegengaan, met water- en warmteverlies als gevolg. Sous-vide isolatieballen zijn zo'n 20 mm groot en dienen het open waterbad aan de bovenkant geheel te bedekken. Voor een waterbad van 30 x 30 cm zijn zo'n 200 isolatieballen voldoende. Een sous-vide cooker heeft geen isolatieballen nodig.

©Dejan Cavic

Sous-vide koken met een circulator en isolatieballen.

Voordelen en nadelen:
+ Een sous-vide circulator kun je in combinatie met je eigen (diepe) pannen gebruiken
+ Het apparaatje is klein van stuk, waardoor je 'm na gebruik makkelijk opbergt
- Werkt alleen met diepe pannen of andere ruime waterbaden; als je die niet hebt, heb je niet zo veel aan een circulator
- Als je een gerecht langere tijd wilt garen, dien je isolatieballen aan te schaffen

Ook lezen: Wat is het verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron?

Benodigde accessoires

Los van een speciale cooker of circulator heb je ook een aantal vacuümzakken en een vacuümmachine nodig. Om sous-vide te kunnen koken, is het belangrijk dat je gladde vacuümzakken koopt, dus zonder ribbeltjes of andere oneffenheden. Wil je geld besparen op de aankoop van een vacuümmachine? Dan kun je ook een sealapparaat kopen; die zijn normaal gesproken een stuk betaalbaarder. Beide apparaten zorgen ervoor dat je de gerechten vacuüm kunt verpakken. Als je vaker en wat serieuzer met sous-vide aan de slag wilt, is een echte vacuümmachine trouwens wel aan te raden, want die zijn wel echt iets beter van kwaliteit.

©Ozgur Coskun

Vlees vacumeren met een vacuümmachine.

VACUMEREN Vacumeren werkt het best met koude ingrediënten. Zorg dus dat alle ingrediënten die je in de vacuümzak stopt op koelkasttemperatuur zijn. Warme producten zoals aangebraden vis of vlees moeten daarom eerst goed afkoelen. Als je dat niet doet, wordt al het vocht aan het product onttrokken op het moment dat je het vacumeert. De vloeistof die loskomt bereikt vervolgens te snel een kookpunt, waardoor je met overkookte gerechten komt te zitten die niet smaakvol en daarnaast droog zijn.

Handige tips om je sous vide gerechten naar een hoger niveau te tillen en correct uit te serveren

Nadat je gerecht sous-vide is gekookt, kun je ervoor kiezen om het op verschillende manieren te serveren. Groente en fruit wordt bijvoorbeeld perfect gekookt, zonder dat het de bite verliest. De smaak en kleur van de ingrediënten is optimaal, waardoor je ervoor kunt kiezen om alleen wat kruiden toe te voegen en het gerecht meteen op tafel te zetten.

Heb je een prachtig stuk vlees of vis gegaard en wil je dat nog van een krokant korstje of een rooksmaak voorzien? Dan kun je een keukenbrander, grill of pan met hete olie inzetten om het oppervlak krokant te krijgen. Zorg ervoor dat je het stuk vlees of vis zo kort mogelijk verhit – het is namelijk al perfect gaar!

©H.LEITNER

Sous-vide gekookt vlees met een prachtig afgegrild krokantje.

Wil je het gerecht later opwarmen om vervolgens direct uit te serveren? Dan kun je dat doen door de vacuümzak in je sous-vide cooker of met de circulator op te warmen. Zorg ervoor dat je de temperatuur niet boven de 50 graden Celsius laat stijgen. Een andere mogelijkheid om sous-vide gerechten op te warmen is in een voorverwarmde oven. Haal het gerecht dan wel eerst uit de vacuümzak! Zet de temperatuur van de oven niet hoger dan 120 graden Celsius en let op dat het gerecht niet verder gaart, maar alleen opwarmt. De tijd dat het gerecht nodig heeft om op te warmen, ligt aan het gerecht dat je hebt klaargemaakt.

Op zoek naar sous-vide apparatuur?

Hier vind je alle tools die je nodig hebt!
▼ Volgende artikel
Review Baristina Plus Stainless Steel – Foolproof design, smakelijke koffie
© Versuni
Huis

Review Baristina Plus Stainless Steel – Foolproof design, smakelijke koffie

Philips introduceert de Baristina Plus Stainless Steel, een semi-automatische koffiemachine met een roestvrijstalen design en iced coffee-functie. Dit derde apparaat in de Baristina-lijn combineert een robuuste uitstraling met veel gebruiksgemak. Kan er echt niks verkeerd gaan? ID.nl testte het uit.

Uitstekend
Conclusie

Deze machine blinkt uit in gebruiksgemak en het robuuste design zal zeker een grote groep koffiedrinkers aanspreken. Het reservoir bevat genoeg water om de dag door te komen, en er kan eigenlijk niets misgaan tijdens het gebruik. De prijs is stevig vergeleken met de eerder uitgebrachte Baristina Bean Swap, die geen optie heeft voor ice koffie maar wel weer de keuze biedt uit twee soorten koffiebonen. Ben je erg prijsbewust en wil je wel de genoemde functies voor espresso, lungo en ice koffie, maar geef je niks om verse bonen, dan is de L'OR Barista Absolu zeker een optie: die werkt met cups maar is in functionaliteit identiek. Kies je voor je eigen bonen, stijl en gebruiksgemak, dat is de Baristina Plus Stainless Steel een goede keuze.

Plus- en minpunten
  • Stijlvolle uitstraling
  • Gebruiksgemak
  • Meerdere opties voor volume/type koffie
  • Geen handleiding meegeleverd
  • Gevoelig voor vingerafdrukken
  • Prijzig

Ontwerp & specificaties

De Baristina Plus Stainless Steel is een matte, zilverkleurige koffiemachine waarmee je espresso, lungo en cold brew kunt maken van je eigen gewenste soort koffiebonen. In het apparaat zit een grinder die de bonen maalt, de gemalen koffie komt in het portafilter terecht en daarmee zet de Baristina een kop koffie in de gewenste sterkte. De machine is met zijn 5,8 kilo makkelijk te verplaatsen en niet overdreven groot: 35 centimeter hoog, 38 centimeter diep en 15 centimeter breed. De buitenzijde is uitgevoerd in RVS. Smaakvol, maar wel gevoelig voor vingerafdrukken (zoals alle apparaten van roestvrij staal).

©Versuni

Plaats in de Baristina-lijn & techniek

Deze machine is de derde variant in de Baristina-lijn. De eerste, de Baristina, bood in vergelijking met dit apparaat geen ice koffie en was eenvoudiger uitgevoerd. De tweede, de Baristina met Bean swap, bood de gebruikers de keuze om bij elke bak koffie te kiezen tussen twee soorten bonen, of een mix van beide. Dit derde, nieuwe apparaat is een premium-machine die naast een luxe uitstraling de kwaliteit van versgemalen koffie combineert met gebruiksgemak. Als extraatje vergeleken met het instapmodel is er dus de ice coffee-optie. Voor het koffiezetten zet de machine 16 bar pompdruk in voor optimale extractie.

Uitpakken & installatie

De machine zit deugdelijk verpakt in een grote doos met kartonnen bescherming. Er zit geen handleiding bij, alleen een sticker met iconen die aangeven wat er ongeveer moet gebeuren. We vinden dat echt een minpunt; wie nieuw is 'in de koffie' heeft toch wat meer informatie nodig over wat de machine precies kan.

Monteren is een groot woord voor wat je zelf nog moet doen om je eerste kop koffie te zetten. Je pakt het portafilter uit, spoelt het goed om en vult het waterreservoir van 1,2 liter. Dat kan door het reservoir los te halen uit de machine en onder de kraan te vullen. Handiger is het om het klepje bovenaan even open te doen en dan met een kan of maatbeker het water aan te vullen. Bovenin zit een reservoir voor koffiebonen. Ook dit open je met een klepje en vul je tot de rand. Dat is alles!

Bediening & functies

Dit apparaat is duidelijk ontwikkeld voor de koffieliefhebber die houdt van gemak en kwaliteit. De kwaliteit heb je natuurlijk deels zelf in de hand door het type koffiebonen dat je gebruikt. Het gemak uit zich in de bediening van de machine. Aan de bovenzijde zitten verschillende knoppen: een voor espresso, een voor lungo, een voor koffie waar je een ijskoffiedrank mee wilt maken, en een knop voor extra sterke koffie, voor als de standaardinstelling niet voldoende voor je is. Voor de ice coffee wordt de koffie eerst warm gebouwen waarna het doorstroomproces traag verloopt zodat de koffie langzaam afkoelt tijdens het zetten.

De instelling van de molen is niet aanpasbaar, het volume van de koffie in het kopje wel. Hier uit zich het gemis aan een handleiding, deze functie ontdekten we pas toen we op het YouTube-kanaal van Philips wat filmpjes bekeken over de bediening en functies. HIER vind je de betreffende video.

©Versuni

Workflow: van boon tot kop

Je duwt het portafilter in de gleuf links tot deze vastklikt. Dan kies je de gewenste drank, en beweegt (swipet) het portafilter helemaal naar rechts, waar de grinder zit. Het filter zit dan vast en de machine maalt de koffiebonen. Dat maakt uiteraard geluid, vergelijkbaar met andere koffiezetapparaten. Het filter spring terug naar de beginpositie, en de machine zet de gewenste hoeveelheid koffie. Stopt de keuzeknop met knipperen, dan is je 'bakkie' klaar. Het portafilter kun je dan loshalen, ondersteboven boven de vuilnisbak houden en met een druk op de knop de koffiedrab eruit werpen. Dat is alles.

Hier zie je in een Duitstalige video precies hoe dit werkt:

Watch on YouTube

Praktijktest

Koffiemachines moeten natuurlijk getest worden en het liefst door veel verschillende mensen. Ons testexemplaar beleefde de vuurdoop tijdens een drukke verjaardagsvisite, waarbij alle koffiedrinkende bezoekers een kopje Baristina kregen. De vraag was of de machine snel genoeg zou zijn om mensen niet nodeloos lang te laten wachten, en of het geluid van het malen de gesprekken niet zou overstemmen. Voor beide aspecten slaagde de machine met vlag en wimpel. Iedereen was erg te spreken over de smaak van de koffie. Het waterreservoir van 1,2 liter is natuurlijk na enige tijd leeg, dus moet tijdens zulke bijeenkomsten tussentijds wel worden bijgevuld.

Koffiebonen bewaar je niet in de zak uit de supermarkt

Houd ze lang vers in een speciaal bewaarblik

Aandachtspunt

Wel dook er een klein aandachtspunt op. Na enige tijd kwam er nogal waterige koffie met een raar kleurtje uit de machine en klonk het malen ook een beetje gek. De koffiebonen bleken op te zijn. Daar komt verder geen signaal of melding van, maar is iets om in de gaten te houden. Het deksel van het koffiebonen-reservoir is semi-transparant, dus normaliter zou je dat wellicht snel zien. Echter, de machine wordt niet geleverd met een handleiding, maar... met een paarse sticker precies op die plek! Als je die er niet afhaalt, zie je dus niet hoe het gesteld is met de voorraad koffiebonen.

Onderhoud & schoonmaak

De machine heeft verder weinig nodig aan energie van de gebruiker. Het lekbakje is afneembaar en kun je periodiek schoonmaken. Als je zorgt voor voldoende water en bonen en het portafilter elke keer leegmaakt na het zetten van een kopje koffie, kun je een tijd vooruit. Overigens: als je vergeet de drab weg te gooien en aan een nieuwe bak koffie wilt beginnen, kun je het portafilter niet naar de grinder bewegen, dan zit 'ie vast. Je kunt dus nooit verse koffie gemaald krijgen over de drab van een eerdere sessie.

©Versuni

Eindoordeel & alternatieven

Deze machine blinkt uit in gebruiksgemak en het robuuste design zal zeker een grote groep koffiedrinkers aanspreken. Het reservoir bevat genoeg water om de dag door te komen, en er kan eigenlijk niets misgaan tijdens het gebruik. De prijs is stevig vergeleken met de eerder uitgebrachte Baristina Bean Swap, die geen optie heeft voor ice koffie, maar wel weer de keuze biedt uit twee soorten koffiebonen. Ben je erg prijsbewust en wil je wel de genoemde functies voor espresso, lungo en ice koffie, maar geef je niks om verse bonen, dan is de L'OR Barista Absolu zeker een optie. Die werkt met cups maar is in functionaliteit identiek. Kies je voor je eigen bonen, stijl en gebruiksgemak, dat is de Baristina Plus Stainless Steel een goede keuze.

☕ Bekijk alle koffieapparaten van Philips op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
© ID.nl
Energie

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Met de huidige energieprijzen letten we allemaal extra op ons stroomverbruik. Zuinig aandoen klinkt logisch, maar is best lastig als je niet weet waar de echte energieslurpers zitten. Soms zitten de kosten in een onverwachte hoek. We zetten vijf apparaten op een rij die meer stroom verbruiken dan je waarschijnlijk denkt.

Dit artikel in het kort

Na het lezen van dit artikel zie je precies welke apparaten in huis ongemerkt meer kosten dan je dacht en hoe energielabels je kunnen helpen om de kosten goed (of in ieder geval beter) in te schatten.

Lees ook: Toch nog verdienen aan je zonnepanelen? Zo doe je dat!

Altijd doen: energielabel checken of instellingen aanpassen

Als je iets in huis moet vervangen, kijk in de winkel dan altijd eerst naar het energielabel. Dat geeft een duidelijk beeld van het stroomverbruik. Blijf je liever nog even bij je huidige toestel, dan helpt het om zuiniger met de instellingen om te gaan. Denk aan het aanpassen van de standby-stand of het apparaat alleen gebruiken op momenten waarop de stroomprijs lager ligt. Dat levert al snel tientallen euro's voordeel op.

Het energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig een apparaat is. Vanaf maart 2021 zijn de labels voor een groot aantal apparaten aangepast. Voor de meeste apparaten (zoals wasmachines, vaatwassers, koelkasten, televisies en wasdrogers) loopt de nieuwe schaal van A (het zuinigst) tot G (het minst zuinig). Bij deze groep is A+++ dus verleden tijd; een label C of D is hier vaak al erg zuinig.

Let op: Voor sommige productgroepen, zoals ovens, afzuigkappen en airco's, wordt het oude label nog wel gebruikt. Daar is A+++ nog steeds het hoogst haalbare. Kijk dus altijd goed naar de letter én de kleur op de kaart.

Op energielabel.nl kun je per apparaat opzoeken wat hoe de energielabels precies lopen.

©EPREL

1. Kokendwaterkraan: 133 euro per jaar

Meteen kokend water uit de kraan: wie eenmaal een Quooker heeft, wil niet meer zonder. Maar realiseer je wel dat zo'n kraan het water doorlopend op temperatuur moet houden. En dat zie je terug op je energierekening. Een voorbeeld: een gezin van drie personen gebruikt gemiddeld zo'n 10 liter kokend water per dag via een Quooker. Om dit water te verwarmen, is jaarlijks ongeveer 423 kWh aan energie nodig (bron: ANWB Energie) . Daarnaast kost het op temperatuur houden van het water nog eens 87,5 kWh per jaar. Dit komt neer op een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar. Stel dat je een energiecontract hebt waarbij je gemiddeld 0,26 euro per kWh betaalt, dan kost de kraan je 133 euro per jaar. Je moet dus zelf de afweging maken of je het extra comfort vindt opwegen tegen de extra kosten.

Waar zijn deze bedragen op gebaseerd?

Bij het berekenen van de kosten zijn we uitgegaan van een gemiddelde stroomprijs van 0,26 euro per kWh. Dit is het bedrag dat de ANWB noemt als meest actuele stroomprijs (november 2025). Je kunt de berekeningen makkelijk aanpassen door het tarief in te vullen dat je zelf betaalt.

2. Wifi-versterker: 23 euro per jaar

Overal goede wifi in huis: we kunnen niet meer zonder. Zeker wanneer je veel thuis werkt, graag streamt of kids hebt die niet achter hun gameconsole zijn weg te slaan, is een must. Grote kans dus dat je een of meerdere wifi-versterkers of repeaters gebruikt. Omdat die 24/7 hun werk doen, kost dat meer dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh. Dat kost je per jaar dus ongeveer 23 euro per repeater.

Verbruik uitrekenen

Hoe weet je nu hoeveel energie een apparaat verbruikt? Dat kun je zelf uitrekenen als je het vermogen in Watt (W) weet. Dit wattage vind je meestal in de specificaties of achterop het apparaat onder het kopje Vermogen. Bij vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl vind je die informatie ook terug:

Omdat energie op je rekening in kilowattuur (kWh) wordt afgerekend, moet je Watt eerst omrekenen: 1 kilowatt (kW) = 1000 Watt (W).

Bijvoorbeeld: Een stofzuiger van 900 Watt is: 900 ÷ 1000 = 0,9 kW.

Om de kosten te berekenen, gebruik je deze formule: Energieverbruik (kWh) = Aantal uur in gebruik (h) x Vermogen (kW)

Rekenvoorbeeld:
Gebruik je de stofzuiger van 0,9 kW elke week 3 uur? Dan is het verbruik: 0,9 x 3 = 2,7 kWh per week. De kosten hiervan zijn dan 2,7 kWh x 0,26 euro = = 0,702 per week. Op jaarbasis is dat dus ruim 36 euro per jaar.

Let op:
Deze berekening werkt alleen goed voor apparaten die constant vermogen vragen zolang ze ingeschakeld zijn. Denk aan een stofzuiger, waterkoker of straalkachel: die staan 'aan' en verbruiken dan continu stroom. Voor apparaten met een wisselend programma of thermostaat (zoals een wasmachine, vaatwasser of koelkast) werkt deze som niet, omdat ze niet constant op vol vermogen draaien. Daarvoor kun je beter naar het kWh-verbruik op het energielabel kijken.

3. Televisie: afhankelijk van grootte en schermresolutie

Niet verrassend: het stroomverbruik van een televisie is afhankelijk van het formaat van het scherm. Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is. Bij televisies wordt daarom ook vaak het stroomverbruik apart vermeld voor zowel de SDR- als de HDR-video. In dit geval staat SDR voor Standard Dynamic Range met een resolutie van 1080p en HDR voor 4K-content.

Doordat er hier zo veel variabelen een rol spelen, kunnen we geen richtbedrag berekenen. Met deze gegevens en de uitleg over verbruik uitrekenen in het kader hierboven kun je dit het beste zelf doen.
Lees ook: Dit zijn de 11 best geteste televisies van 2025

Ook de beeldkwaliteit bepaalt hoeveel energie wordt verbruikt. Bij SDR-gebruik (1080p) krijgt deze tv energielabel E, terwijl de HDR-stand goed is voor energielabel G, een stuk minder zuinig dus.

4. Extra koelkast - tussen de 30 en 36 euro

Wanneer ze een nieuwe koelkast kopen, zetten veel mensen hun oude koelkast in de schuur of garage. Handig, maar houd er rekening mee dat oude koelkasten wel een stuk minder zuinig zijn dan nieuwe. Stel dat je een simpele, eendeurs oude koelkast als extra koelruimte gaat gebruiken. Grote kans dat zo'n koelkast dan energielabel D, E of zelfs F heeft. Daarvan is het gemiddelde jaarverbruik respectievelijk 113, 130 en 139 kWh. Dat kost je op jaarbasis al snel tussen de 30 en 36 euro op jaarbasis extra.

Het kan dus slimmer zijn om in plaats daarvan één grotere koelkast in de keuken neer te zetten. Neem een energiezuinig model als de Samsung RB38C607AB1: die heeft een koelinhoud van 273 liter en een vriesinhoud van 114. Verbruik op jaarbasis? 108 kWh, dus ongeveer 28 euro. Dat is dus lager dan die simpele, oude eendeurs koelkasten die we hierboven hebben aangehaald!

Weet je niet zeker of je aan één koelkast genoeg hebt? Veel mensen leggen uit gewoonte alles in de koelkast, maar dat is zonde van de ruimte én de energie. Sommige producten horen er zelfs liever niet in: tomaten, komkommers, avocado's en aubergines verliezen door de kou hun smaak. Daarnaast zijn harde groenten zoals pompoen, knolselderij en winterpeen op een koele plek in huis wekenlang houdbaar zonder koeling. En waarom zou je zes flessen frisdrank tegelijk koelen? Er pas een nieuwe fles in zetten wanneer de oude bijna leeg is werkt net zo goed.

Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan wanneer je hem echt nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je je hele familie hebt uitgenodigd voor het kerstdiner of wanneer je je verjaardag viert.

5. Consoles en gaming-pc's - tussen de 45 en 365 euro

Ben je een fervent gamer of heb je kinderen die dat zijn? Afhankelijk van het apparaat waarmee er gegamed wordt, kunnen de kosten flink oplopen. Gebeurt dat op een Xbox of PlayStation, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 45 euro.

Maar pas écht in de papieren loopt het met een game-pc: het verbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. Je hebt het dan, bij een tarief van 0,26 euro/kWh, over zo'n 365 euro. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Wil je echt besparen, dan is een gameconsole dus de betere keuze. En door hem echt uit te zetten in plaats van op stand-by wanneer je hem niet gebruikt, ben je nog voordeliger uit.