Energiezuinig koken? Dit moet je weten over de slowcooker

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Energiezuinig koken? Dit moet je weten over de slowcooker

Geplaatst: 5 januari 2023 - 09:31

Aangepast: 9 januari 2023 - 07:27

Saskia van Weert

Met een slowcooker maak je de heerlijkste (gezonde) gerechten zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Met minimale voorbereiding laat je de slowcooker al het werk doen en staat er een paar uur later een heerlijk geurend, smaakvol stoofgerecht op tafel. Je kunt er duizenden recepten mee maken, dus dit is echt een apparaat voor iedereen. Bovendien is het ook een energiezuinige manier van koken!

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is een elektrisch apparaat met een buitenpan en een binnenpan. Daartussen zitten warmte-elementen die de inhoud van de pan op lage temperatuur houden. Je gaart de inhoud van de pan dus niet door het te koken, maar te stoven. Dat duurt langer, waardoor smaken geleidelijk vrijkomen en bijvoorbeeld vlees botermals wordt.

Slowcookers hebben vaak minimaal twee standen: laag en hoog, en een warmhoudfunctie. De hoge stand maakt gerechten sneller klaar (denk aan een uur of 4) terwijl gerechten op de lage stand vaak wel 6 tot 8 uur de tijd nodig hebben om gaar en smakelijk te worden. Zodra alle ingrediënten in de pan zitten en je de juiste stand en eventueel tijd hebt ingesteld, kun je andere dingen gaan doen. Pas aan het einde van de kooktijd kun je even spieken of alles er goed en lekker uitziet.

Slowcooker

© Amy Muschik

Dit kun je maken in een slowcooker

Je kunt heel veel gerechten bereiden in een slowcooker, maar niet alles. Bakken gaat er (door de lage temperatuur in de pan) niet mee en iets als aardappels koken ook niet. Wat je er dan wel mee kunt maken? Elke denkbaar stoofgerecht, maar ook soep, sauzen en zelfs desserts. Wat dacht je van een lekkere chili, een aromatische rendang of gewoon een krachtige kippensoep?

De slowcooker is overgewaaid uit Amerika, waar mensen graag koken in grote hoeveelheden en liefst voor meerdere dagen tegelijk. Ook in ons land is ‘mealprepping’ in opkomst, waarbij je in het weekend alvast gerechten maakt voor de rest van de week. De pan van een slowcooker heeft doorgaans een inhoud van een paar liter, dus je maakt er altijd gerechten in grotere hoeveelheden mee.

 

Irish stew stoofpot in een slowcooker

© 2012 Ron Sumners

Verschil met koken op het fornuis

Eén aspect waarin koken met een slowcooker afwijkt van een gewone pan op het fornuis, is de hoeveelheid vocht die je gebruikt in een gerecht. Doordat er een deksel op de pan zit tijdens de gehele bereidingstijd, verdampt er weinig vocht tijdens het garen. Je gebruikt in slowcookerrecepten vaak dus minder vocht (zoals bouillon of wijn) dan je misschien bent gewend.

Wat mensen ook wel doen om een ‘waterig’ effect tegen te gaan, is aan het einde van de bereidingstijd het eten nog een tijdje laten pruttelen zonder deksel erop. Let er dan wel op dat de temperatuur van je gerecht niet te ver daalt; doorgaans zul je je pan op de hoogste stand moeten zetten.

Brandt mijn eten niet aan met een slowcooker?

Wie net begint met slowcooken, is soms een beetje bang voor aanbranden van eten. Dat kan inderdaad gebeuren als er droge ingrediënten langdurig op de bodem liggen of met voedingsmiddelen die van zichzelf snel aanbranden, zoals pindasaus. Om dit te voorkomen, moet je alle ingrediënten goed mengen voor je de pan inschakelt en de bereidingstijd uit je recept aanhouden.

Stroomverbruik van je slowcooker

Elk gerecht dat je maakt in een slowcooker staat urenlang te pruttelen. Kost dat dan niet meteen heel veel energie, vraag je je misschien af? Het antwoord is duidelijk: deze apparaten gebruiken maar weinig elektriciteit. Afhankelijk van het model gaat het bijvoorbeeld om 250 watt in de hoge stand en 75 in de lage stand. Bij een kooktijd van 4 uur op de hogere temperatuur verbruik je 1 kWh en op de laagste stand bij 8 uur is dat 0,6 kWh. Je begrijpt: het is een energiezuinige manier van koken.

Thuisblijven bij de slowcooker?

Een gerecht maken waarbij de pan het meeste werk doet is mooi, maar niet als je er de hele dag bij moet zitten wachten tot hij klaar is. Bij slowcookers is dat niet nodig. Je kunt hem gerust aanzetten en weggaan, maar houd dan wel de eindtijd van de bereiding in de gaten. Zorg dat je voor die tijd thuis bent, of gebruik een slowcooker die overgaat op de warmhoudfunctie zodra de ingestelde tijd voorbij is. Dit kan uiteraard alleen bij slowcookers die voorzien zijn van een timer. Heeft jouw apparaat zo'n timer niet, dan moet je hem zelf handmatig op de warmhoudstand zetten. Bij Bol.com kun je bijvoorbeeld het assortiment slowcookers filteren op de aanwezigheid van een warmhoudfunctie.

Slowcooker in de keuken

© 2020 Moira du Toit

Verantwoord omgaan met bereid eten

Kook je voor een andere dag of blijven er restjes over die je later nog eens wilt eten? Koel het gerecht dan zo snel mogelijk terug, bijvoorbeeld door het eten over te scheppen in een bewaarbakje en dit in een ijsbad te zetten. Zo voorkom je bacteriegroei. Invriezen gaat uitstekend, maar dan wel pas als het eten afgekoeld is. Wil je meer weten over het invriezen van eten? Lees dan ons artikel Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?

0

Powered by

logo

Slowcooker?

Kijk & vergelijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten