Verspil nooit meer voedsel: de betekenis van THT en TGT uitgelegd!
Kijk jij weleens goed naar de houdbaarheidsdata op voedselverpakkingen? Dan ben je vast weleens de afkortingen THT en TGT tegengekomen, met daarachter een datum. Maar wat betekenen deze termen precies en wat is het verschil? In dit artikel leggen we het uit.
Houdbaarheidsdata op voedselverpakkingen geven aan hoelang een product veilig gebruikt kan worden. Maar wat is het verschil tussen de afkortingen THT en TGT? In dit artikel leggen we uit wat deze data betekenen.
- Wat betekent de THT-datum precies?
- Wanneer moet je een product weggooien met een verlopen TGT-datum?
- Welke producten hebben helemaal geen houdbaarheidsdatum nodig?
Lees ook: Zo richt je een kleine keuken in met praktische apparaten
Wat betekent THT?
THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en wordt ook wel de datum van minimale houdbaarheid genoemd. Het geeft de dag aan waarop de producent garandeert dat het product nog van goede kwaliteit is. Na de THT-datum neemt de kwaliteit langzaam af, maar is het product vaak nog wel veilig om te consumeren. De THT-datum wordt gebruikt op producten die niet heel snel bederven. Denk aan kruiden, conserven, pasta’s en rijst. Ook op zuivelproducten als melk en yoghurt staat een THT-datum.
Kijk, ruik en proef het product na het verstrijken van de THT-datum. Ziet, ruikt en smaakt het nog goed? Dan kun je het vaak nog prima nuttigen. Wel kunnen de textuur en smaak iets minder worden. Producten met een verstreken THT-datum mogen nog verkocht worden.
Voorbeelden producten met een THT-datum:
🍚 Rijst: droge rijst heeft een THT-datum, maar blijft vaak nog lang na deze datum goed.
🍪 Koekjes: na de THT-datum kunnen ze minder knapperig zijn, maar zijn vaak nog eetbaar.
🍯 Honing: honing kan kristalliseren na de THT-datum, maar blijft oneindig houdbaar.
🥤 Frisdrank: kan na de THT-datum wat smaak verliezen, maar is nog steeds veilig om te drinken.
©Indievive Weddings
Wat is een TGT-datum?
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en wordt gebruikt op bederfelijke waren die niet lang houdbaar zijn. Vlees, vis, vers gesneden groente en kant-en-klare maaltijden hebben een TGT-datum. De TGT-datum is de uiterste consumptiedatum. Na deze datum wordt het risico op bederf en de groei van ziekmakende bacteriën te groot. Het product kan dan onveilig worden om te eten. Gooi daarom alles weg met een verlopen TGT-datum. Ook verhitten doodt niet alle bacteriën.
Let op de juiste bewaarcondities van TGT-producten: vaak is dat in de koelkast bij 4 graden Celsius. Laat je de producten te warm staan, dan verloopt de houdbaarheid sneller. Producten waarvan de TGT-datum is verstreken, mogen niet meer verkocht worden.
Voorbeelden producten met een TGT-datum:
🥛 Volle melk: melk kan na de TGT-datum bederven en onveilig zijn om te drinken.
🥙 Bereide maaltijden: kant-en-klare maaltijden of maaltijdsalades hebben een TGT-datum om de veiligheid en versheid te waarborgen.
🧀 Verse kaassoorten: verse kazen moeten voor de TGT-datum gegeten worden.
🥗 Gesneden groenten: voorgesneden groenten hebben een korte houdbaarheid en moeten voor de TGT-datum gegeten worden.
©Nataliia Mysik
Ook interessant: De voordelen van zelf voedsel invriezen
Heeft een product geen houdbaarheidsdatum?
Voor sommige voedingsmiddelen is het niet verplicht om een houdbaarheidsdatum op de verpakking te zetten. Het gaat bijvoorbeeld om verse groenten, fruit, brood en dranken met een hoog alcoholpercentage. Ook producten als azijn, zout en suiker hoeven geen THT- of TGT-datum te hebben. Bij deze voedingsmiddelen kun je aan de hand van je zintuigen bepalen of ze nog goed zijn. Beoordeel of verse groenten of fruit nog stevig aanvoelen, of brood nog vers ruikt en of kruiden nog aroma hebben. Als een product er goed uitziet, lekker ruikt en normaal smaakt, is het vaak nog prima te eten.
Altijd handig om in huis te hebben:
Vershoudbakjes
Vriezer tot 600 euro, door gebruikers beoordeeld met een hoog cijfer
Betaalbaar én goed
Powered by Kieskeurig.nl