Zo richt je een kleine keuken in met praktische apparaten
Kook je graag de sterren van de hemel in je ieniemienie keuken, dan is het goochelen met de beschikbare ruimte. Toch heb je met een paar handige trucs al je favoriete keukenapparaten bij de hand, zonder dat het een grote chaos wordt.
Dit artikel in het kort: Opgeruimd staat netjes | De belangrijkste apparaten binnen handbereik | Multifunctionele keukenmachines | Kleine apparaten voor kleine keukens | De hoogte in | Draadloze keukenapparaten
Opgeruimd staat netjes
Een kleine ruimte ziet er net even groter uit als hij opgeruimd is. Dat is bij een keuken nog best een klus, want er is geen andere plek in huis waar je zoveel om je heen verzamelt. Misschien loop je 's morgens al tegen de grenzen van je aanrecht aan, omdat er naast koffiezetapparaat en waterkoker amper plek is om een smoothie te maken. Probeer voor de rust het aanrecht zo leeg mogelijk te laten en zet de meest gebruikte apparatuur – als het even kan in dezelfde kleur – bij elkaar. Door je dagelijkse flow in kaart te brengen, maak je voor jezelf duidelijk welke apparaten voor jou echt belangrijk zijn.
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
De belangrijkste apparaten binnen handbereik
Word je pas echt goed wakker met koffie? Dan wil je het apparaat en de cups voor het grijpen hebben. Zet je daarentegen nauwelijks thee? Haal die waterkoker dan vandaag nog van het aanrecht en gebruik voor die enkele kop thee een ouderwets pannetje. Heb je een quooker? Dan heb je ‘m al helemaal niet nodig. Pak je dagelijks de blender erbij voor een shake of saus? Dan is dit ook een handig apparaat om te laten staan. Kijk wel kritisch naar het formaat en de vorm, want misschien is jouw apparaat onnodig groot voor de beschikbare ruimte.
Tip: Bekijk en vergelijk heetwaterkranen op Kieskeurig.nl
Multifunctionele keukenmachines
Wie weinig vierkante meters heeft, moet creatief zijn. Sommige keukenapparaten kun je voor verschillende doeleinden gebruiken en die dubbelrol komt dan als geroepen. De quooker noemden we al eerder, zo’n kokendwaterkraan is best een uitgave, maar wel een heel slimme vervanger van de waterkoker en handige hulp bij het koken. Een oven, magnetron en stoomapparaat ineen is ook zo’n alles-in-een keukenhulp. En wat dacht je van een blender, staafmixer, citruspers en mixer gecombineerd in een multifunctionele machine? Dit bespaart veel ruimte op het toch al volle aanrecht van de kleine keuken.
Kokkerellen met een keukenmachine
Shop snel voor jouw nieuwe compacte hulpje!
Kleine apparaten voor kleine keukens
Wie klein behuisd is, woont vaak alleen of samen. In dat geval heb je eigenlijk ook geen grote vaatwasser, kookplaat of oven nodig. Steeds meer fabrikanten spelen met kleine keukenapparaten in op eenpersoonshuishoudens en tiny houses, dus kijk eens goed rond wat de opties zijn. Ikea heeft niet alleen kleine afwasmachines en koelkasten, maar zelfs een draagbare inductieplaat die je na gebruik kunt opruimen of ophangen. Dat scheelt! Zo’n mini-apparaat kun je vaak ook nog kwijt in een standaard keukenkastje of op een trolley.
©IKEA
De hoogte in
Het is zonde om de beperkte werkruimte vol te stouwen met voorraadpotten, spatels, kruiden en apparaten die je niet dagelijks gebruikt. Dat wil niet zeggen dat deze achter gesloten deuren hoeven te verdwijnen, want kijk eens omhoog. Zie je daar een lege muur waar je planken of rekken kwijt kunt? En wat dacht je van die kale keukendeur? Een paar haken hier maken zo plek voor schort, kruidenplant of een extra platte weegschaal die je kunt ophangen.
©IKEA
Draadloze keukenapparaten
Zijn snoeren jou een doorn in het oog, en al helemaal op dat kleine aanrecht? Of heb je maar weinig stopcontacten en zitten ze ook nog eens aan de verkeerde kant? Kijk dan eens naar draadloze keukenapparaten, want daar komen er steeds meer van op de markt. Zo zijn er oplaadbare blenders, Nespresso-apparaten en staafmixers die je na het opladen snoerloos aanzet, op de plek waar jij het wilt. Kun je de borrelaars aan de eettafel ook nog even aan het werk zetten.
Nog een beetje toekomstmuziek misschien, maar over een aantal jaar zal het mogelijk zijn om keukenapparaten op te laden via je inductiekookplaat, keukentafel of een niet-stalen aanrechtblad. Dit gebeurt met de QI-technologie, waarmee je ook telefoons draadloos kunt opladen, alleen dan met een vermogen tot 2200 watt. Zo kun je je blender, broodrooster of rijstkoker aanzetten door hem alleen maar op de juiste ondergrond te zetten. Echt! En zet je het apparaat uit, dan voelt het oppervlak gewoon koud aan. In onderstaande video wordt deze hocus-pocus nog even kort uitgelegd: