IJskoud de beste: de voordelen van zelf voedsel invriezen
Invriezen is een uitstekende manier om verse ingrediënten langer houdbaar te maken. In plaats van ingevroren producten uit de supermarkt te kopen, heeft het zelf invriezen van verse voedingsmiddelen een aantal belangrijke voordelen. Daar gaan we in dit artikel dieper op in!
In dit artikel lees je:
-
Wat de voordelen zijn van zelf invriezen boven ingekochte diepvriesproducten
-
Welke verse voedingsmiddelen zich uitstekend lenen voor invriezen
-
Handige tips voor het optimaal invriezen van jouw eten
-
Hoe je diepvriesproducten veilig kunt ontdooien voordat je ze gebruikt
-
Enkele veelgehoorde mythes ontkracht over het invriezen van voedsel
-
Ook lezen: Weg met plastic: gebruik duurzame en veilige bewaarbakjes
Waarom invriezen?
Allereerst is zelf invriezen goedkoper. Diepvriesgroenten en -fruit zijn vaak best prijzig, terwijl verse producten relatief goedkoop zijn. Door deze seizoensgebonden voeding zelf in te vriezen op het moment dat ze in overvloed en goedkoop verkrijgbaar zijn, kun je flink geld besparen.
Daarnaast heb je controle over de porties wanneer je die zelf invriest. In plaats van een grote zak spinazie te moeten opmaken, kun je alles precies invriezen in handige porties die passen bij jouw huishouden. Zo voorkom je bovendien verspilling, want je hoeft geen grote hoeveelheden in één keer op te maken. En restjes kunnen meteen de vriezer in!
Altijd verse groente en fruit
Een van de belangrijkste voordelen is dat je met zelf invriezen de versheid en voedingswaarde van ingrediënten optimaal behoudt. Groenten en fruit die vers geoogst en meteen daarna ingevroren worden, behouden meer vitaminen en mineralen dan producten die al langere tijd bevroren zijn geweest. Het is alsof je je eigen seizoensingrediënten het hele jaar door tot je beschikking hebt.
Minder gezond?! Echt niet! Een veelgehoorde mythe is dat ingevroren groenten en fruit minder gezond zijn dan verse producten. Dit klopt niet helemaal. Door verse ingrediënten direct na de oogst of aankoop in te vriezen, blijven vitaminen en mineralen heel goed behouden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat diepvriesgroenten soms méér voedingsstoffen bevatten dan groenten die al een tijdje in de koeling liggen. Dat komt doordat het invriesproces de afbraak van vitaminen vertraagt. Zelf invriezen is dus een uitstekende manier om gezonde voeding te bewaren.
Geschikt om in te vriezen
Vrijwel alle verse voedingsmiddelen zijn geschikt om in te vriezen, van vlees en vis tot complete maaltijden. Hier zijn enkele producten die zich uitstekend lenen voor invriezen:
Vlees: Kip, rundvlees, varkensvlees, gehakt
Vis: Zalm, kabeljauw, garnalen
Groenten: Spinazie, sperziebonen, worteltjes, broccoli
Fruit: Bramen, frambozen, bosbessen, bananen
Kruiden: Peterselie, basilicum, koriander
Deegwaren: Pizza, brood, cake, muffins
Maaltijden: Soepen, stoofschotels, ovenschotels
Nieuwe (extra) vriezer nodig?
Of het nu een inbouwvariant of losstaand exemplaar is, hier moet je zijn!Tips voor het invriezen
Volg deze handige tips voor optimale resultaten bij het invriezen:
©Graham Hughes
Altijd een verse maaltijd in huis Veel mensen denken dat je alleen ingrediënten kunt invriezen, maar complete maaltijden zijn ook prima in te vriezen. Denk aan soepen, stoofschotels, ovenschotels, curry's en pasta's. Dat scheelt enorm veel tijd, want je hoeft niet elke dag te koken. Maak bijvoorbeeld in het weekend een grote hoeveelheid soep of pastasaus en vries porties in. Ze zijn in de vriezer maanden houdbaar en na ontdooien weer als vers te gebruiken. Zo hoef je de boel op drukke doordeweekse dagen alleen nog maar op te warmen. Handig en tijdbesparend!
Ontdooien zonder risico’s
Wanneer je diepvriesproducten wilt gaan gebruiken, is het belangrijk ze op de juiste manier te ontdooien:
Ontdooi vlees, vis en gevogelte altijd langzaam in de koelkast of in de magnetron op een laag vermogen. Vang lekkend vocht op.
Laat brood en gebak ontdooien bij kamertemperatuur of warm voorzichtig op in de oven. Leg het niet direct vanuit de vriezer in een hete oven.
Fruit kan vaak nog bevroren worden verwerkt in smoothies, compotes of bakrecepten.
Voeg bevroren groenten toe aan stoofpotten of soep (houd wel rekening met een paar minuten extra kooktijd).
Gooi ontdooivocht van vlees, vis en gevogelte weg in verband met bacteriegroei.
Door verse ingrediënten op het juiste moment in te vriezen, kun je het hele jaar door genieten van hun smaak en voedingswaarden. Bovendien bespaar je geld en voedselverspilling. Volg de bovenstaande tips voor optimaal invriezen en ontdooien. Zo heb je altijd verse, kwaliteitsingrediënten bij de hand.