ID.nl logo
Keuken van de toekomst: deze slimme apparaten maken koken makkelijker
© Niki - stock.adobe.com
Huis

Keuken van de toekomst: deze slimme apparaten maken koken makkelijker

Onze keukens worden steeds slimmer. Niet alleen kun je apparaten aan- en uitzetten met mobiele apps; ook complete kook- of bakprogramma’s kunnen via je smartphone op je oven of keukenmachine aangestuurd worden. In dit artikel geven we je een overzicht van de beste slimme keukenapparatuur.

In dit artikel zetten we slimme keukenapparatuur op een rij:

  • Inductie-kookplaten
  • Ovens
  • Keukenmachine
  • Airfryer
  • Koelkasten
  • Koffiemachines
  • Kranen
  • Vaatwassers

Leuk om te weten: AI komt de keuken in en op naar Azië: dit zijn dé foodtrends voor 2024

7x Bakken en braden

Samsung NZ64B5066FK/U1

Een inductiekookplaat met flexzones is hartstikke handig; je combineert twee kleinere kookzones tot één grote langwerpige zone, waar je bijvoorbeeld een grillplaat op kunt leggen. Als je vaak dezelfde instellingen gebruikt, kun je die configuratie als instelling opslaan en met je smartphone schakel je deze dan eenvoudig in. Het apparaat wordt met een 2-fasen Perilex-stekker geleverd.

Neff N 90 B69VY7MY0

Deze fraaie oven van Neff is uitgerust met alles wat je maar kunt bedenken. Een van de meest opvallende opties is de mogelijkheid om de deur in te schuiven zodat je gerechten altijd eenvoudig uit de oven kunt halen. De flexibele telescooprails maakt dat zo mogelijk nog makkelijker. De oven heeft een stoomoven-functie en maakt zichzelf na gebruik automatisch schoon middels pyrolyse en hydrolyse. De oven is te bedienen met de Home Connect-app. De N 90 is verkrijgbaar in vier kleuren.

De N 90 is verkrijgbaar via de website van NEFF.

Siemens iQ700 HB776G1B1

De nieuwste oven van Siemens is de iQ700, met een touchscreen. Deze oven bevat een pyrolyse en hydrolyse reinigingssysteem en kan met een telescopisch railsysteem worden uitgerust. De oven is middels de Home Connect-app te bedienen en het apparaat kan op vier hoogtes tegelijk gelijkmatig bakken. De iQ700 heeft een aantal voorinstellingen die je vanuit het displaymenu kunt kiezen.

Miele H 2465 B

Een Miele-oven hoeft niet duur te zijn, de H 2465 B is al voor 800 euro verkrijgbaar en bevat heel veel professionele functies. Het basismodel bestaat uit alleen een oven, maar je kunt het apparaat uitrusten met pyrolyse voor het automatisch schoonmaken, of kiezen voor telescopische rails. Het model is ook verkrijgbaar met een stoomoven-functie. Een optionele pizzasteen-set kost 95 euro. Via de app kun je de bereidingstijd volgen.

Bosch Serie 8 HBG7721B1

De Serie 8 van Bosch bevat allerlei high-end apparatuur voor je keuken, waaronder ook deze oven. Met de Assist-functie schakelt de oven automatisch uit als het gekozen programma is beëindigd, zo kan een pizza nooit aanbranden. Je kunt ervoor kiezen om eveneens een melding te krijgen op je Home Connect-app. De oven beschikt over pyrolytische zelfreiniging en heeft een touchscreen met digitale bedieningsring.

Smeg Omnichef Galileo Oven

Smart Cooking noemt Smeg de functie in haar oven: die omvat maar liefst 150 ingevoerde recepten die je via het touchscreen kunt activeren. Nadat je het gerecht hebt gekozen, bepaalt de oven automatisch alle bakparameters. Een ander slimme functie is SameTime, hiermee kun je gerechten met verschillende kook- of bakmethoden tegelijkertijd bereiden. De oven is tevens een magnetron en stoomoven. Communicatie met de oven gaat via de Smeg Connect-app.

De Smeg Omnichef Galileo Oven vind je via de website van Smeg.

Gaggenau CX492101

Het kan natuurlijk altijd nóg prijziger, waarbij de Gaggenau CX492101 zonder meer de kroon spant. Maar je hebt dan wel een innovatief apparaat met fantastische functies in de keuken staan. De inductie-kookplaat heeft geen zones, op elke plek van de plaat kun je een pan neerzetten en dit wordt dan automatisch herkend. De bediening werkt via het grote tft-touchscreen of via de Home Connect-app op je smartphone.

Deze Gaggenau CX492101 is te koop via de website van Gaggenau.

3x Koken en frituren

Thermomix TM6

De Thermomix is al jaren een van de meest verkochte keukenmachines. De TM6 vereenvoudigt allerlei kookprocessen, daarbij geholpen door een kleine dertig verschillende functies. Zo kun je fermenteren, rijst koken, eieren koken, vlees stoven en gerechten langzaam gaarkoken met de functie Slow Cooking. Met de meegeleverde accessoires is het zelfs mogelijk om ingrediënten te hakken of brooddeeg te kneden. Recepten ontvang je op het grote scherm als je een abonnement op Cookidoo neemt.

De Thermomix TM6 is verkrijgbaar via de website van Vorwerk.

Cosori Airfryer XL - Smart

Ook de airfryer is tegenwoordig in allerlei slimme varianten verkrijgbaar. Dit exemplaar van Cosori biedt de mogelijkheid om alles via een app in te stellen, al kun je dat natuurlijk ook nog steeds op het apparaat zelf doen via het touchscreen. Het apparaat heeft elf programma’s om je vlees, groenten of aardappels perfect te bakken of te roosteren. In de VeSync-app vind je daarnaast honderden recepten.

Moulinex i-Companion XL HF90E700

Deze kookrobot mag je gerust uitgebreid noemen, met onder andere een patisseriekit, dubbele garde en vijf hoogwaardige Kaiser-bakaccessoires. In de Moulinex-app kun je recepten bekijken. De stappen kun je vervolgens uit laten spreken, zodat je je handen vrij hebt. De i-Companion XL heeft een kom met een inhoud van 4,5 liter, genoeg om gerechten te bereiden voor grote gezelschappen.

Moulinex i-Companion XL HF90E700

Zeer uitgebreide kookrobot

4x Koelen en vriezen

Samsung RB38C7B6AB1/EF

Deze koelkast met het energielabel A heeft een aantal slimme snufjes aan boord. Het meest in het oog springt de Convertible Zone, waarmee je het vriesgedeelte eveneens als koelgedeelte kunt gebruiken. Ook kun je de temperatuur van de vershoudzone aanpassen in twee verschillende compartimenten en door de Metal Cooling Plate wordt de kou beter vastgehouden als je de deur opent. Via de SmartThings-app bedien je het apparaat op afstand.

LG GSXV90MCDE

Deze Amerikaanse koelkast is niet het meest energiezuinige model dat je kunt vinden, maar de GSXV90MCDE herbergt wel een heleboel opties. Klop twee keer op de rechterkant van de koelkast en je kunt door de deur heen kijken. Je kunt de koelkast bedienen met je stem en de LG ThinQ-app kan je een bericht sturen als de deur niet goed dichtzit. In de app zie je ook je energieverbruik en hoe vaak je de deuren hebt geopend.

Caso WineExclusive 24 Smart

Dat een wijnkoelkast niet extreem duur hoeft te zijn, bewijst Caso met deze compacte wijnkoelkast. Je kunt er 24 flessen wijn in kwijt en hebt daarvoor twee koelzones tot je beschikking. Met de Caso-app kun je de temperatuur aanpassen en andere informatie over de koelkast inwinnen. Caso heeft ook grotere modellen in de collectie.

Deze wijnkoelkast voor 24 flessen wijn is verkrijgbaar via de website van Caso.

Samsung RS6HA8891B1/EF

Deze Amerikaanse koelkast is enorm met een totale inhoud van 633 liter. Naast een ijsblokjes-dispenser vind je aan de rechterkant een groot tft-display waar je tv-programma’s op kunt kijken, muziek op kunt luisteren of digitale memo’s op achter kunt laten. De koelkast heeft verschillende koelzones en allerlei zaken zijn via de app te regelen.

4x Koffie en thee

Aigostar 30UTV

Kan zoiets simpels als een elektrische waterkoker ook slim zijn? Jazeker, deze waterkoker kan opwarmen tot een variabele temperatuur die je met een app kunt bepalen. Ook kun je het apparaat aan- en uitzetten met de app, eventueel via spraakbediening met Alexa of Google Home. De 30UTV heeft een inhoud van 1,7 liter en de buitenkant wordt niet heet. Het water kan desgewenst tot twaalf uur lang warm blijven.

Aigostar 30UTV

Slimme waterkoker

Ember Mug 2

De Ember Mug is een perfect product voor mensen die hun koffie op de perfecte temperatuur willen drinken. Met de app bepaal je de exacte temperatuur van de mok gedurende 80 tot 90 minuten. Je smartphone kan je bij een te hete drank ook vertellen wanneer je de mok aan je lippen kunt zetten. De goedkoopste mok heeft een inhoud van 295 ml, de grootste mok is 20 euro duurder en daarin kan je 414 ml koffie kwijt.

Melitta T Smart F83/0-101

Een volautomatische espressomachine met smartphone-besturing voor nog geen duizend euro? Met de T Smart van Melitta kun je achttien verschillende koffiesoorten bereiden, van flat white tot cappuccino en van latte macchiato tot ristretto. Er zijn vier koffieprofielen in te stellen, zodat je eenvoudig je favoriete koffie ‘s ochtends tevoorschijn kunt toveren. De F830-101 beschikt tevens over automatische reinigingsprogramma’s.

Bosch Serie 8 CTL9181B0

Deze volautomatische inbouw-koffiemachine van Bosch doet alles wat je van een high-end apparaat met een heftig prijskaartje mag verwachten. Je kunt allerlei koffievarianten voorprogrammeren op het apparaat en middels het ingebouwde tft-display eenvoudig bereiden. De machine is uitgerust met Home Connect en daardoor is zelfs met je stem te besturen. De melkopschuim-module wordt na elk gebruik automatisch gereinigd.

Deze programmeerbare koffiemachine van Bosch is verkrijgbaar via de website van Bosch.

4x Water en wassen

Hansa Vantis Style Hybrid

Deze kraan is niet alleen handmatig te bedienen, maar via de sensor aan de voorkant kun je de Vantis ook laten stromen zonder hem aan te raken. De met bluetooth uitgeruste kraan is beschikbaar in een zwarte en metalen uitvoering. Op de website van Hansa zijn nog veel meer modellen en kleuren te vinden met sensors en ander handige snufjes, ook voor de badkamer.

Deze kraan is verkrijgbaar via de website van Hansa.

Quooker Flex

De Flex is de enige Quooker met een flexibele en uittrekbare slang, en de kraan is in verschillende uitvoeringen beschikbaar. De kraan is niet slim qua connectiviteit, maar herbergt wel allerlei slimme opties. De Quooker is helemaal zelf samen te stellen op de website. Zo is er bijvoorbeeld een energieverdeler beschikbaar om je stroomnet niet te overbelasten en kun je een gekoeld-waterreservoir in de kast onder de Quooker laten plaatsen voor koud en bruisend water. Uiteraard kun je ook nog ‘gewoon’ kokend water direct uit je kraan krijgen.

Bosch SMV6YCX00E

Geen natte glazen meer uit je afwasmachine, want deze geïntegreerde vaatwasser gebruikt zogenaamde zeolietkorrels om vocht in warmte om te zetten. Hierdoor drogen zelfs plastic bakjes en bekers prima. Met de Home Connect-app zie je hoelang de vaatwasser nog bezig is en kun je de machine in- en uit schakelen. Uiteraard heeft het apparaat een halve beladingsfunctie, zodat je ook halve wasjes kunt doen.

Bosch SMV6YCX00E

Slimme vaatwasser met app

Miele G 7793 SCVi

©Miele

De Miele G 7793 is een vaatwasser die veel meer kan dan alleen de vaat perfect schoonmaken. Dit apparaat doet zijn deur automatisch dicht als je het een licht zetje geeft en is weer te openen door er zachtjes tegenaan te kloppen. Door middel van ledlampjes is de inhoud van de machine goed te bekijken en met de speciale PowerDisk hoef je geen tabletten meer bij elke wasbeurt in de machine te gooien. Met de Miele-app verbind je al je Miele-apparaten met elkaar.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 compacte elektrische barbecues voor in de tuin
© Milan Gucic milangucic@gmail.com
Huis

Waar voor je geld: 5 compacte elektrische barbecues voor in de tuin

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als de zon weer een aantal dagen schijnt, is het moment aangebroken om de barbecue tevoorschijn te halen. Ben je op zoek naar een nieuwe? Wellicht is een elektrische dan iets voor je? Geen last meer van rook, gecontroleerder bakken en beter voor het milieu!

Een elektrische barbecue biedt best wat voordelen ten opzichte van een gewone barbecue. Je hebt bijvoorbeeld geen gedoe met houtskool, een lange opwarmtijd of problemen met wind(richtingen). Je plugt ‘m gewoon in en hij is snel warm, ideaal ook voor spontaan barbecueën. Een ander voordeel is dat de temperatuur nauwkeuriger te regelen is, zodat je eten beter kan worden klaargemaakt en je niet snel bang hoeft te zijn dat de boel verbrandt.

Weber Q 1400

De Weber Q 1400 is een elektrische tafelbarbecue met een robuuste uitstraling en een gietijzeren rooster. Hij warmt snel op en houdt de warmte goed vast, waardoor je eten gelijkmatig gaart en lekker sappig blijft. Met een grilloppervlak van 43 bij 32 cm is er ruimte genoeg om voor 4 tot 6 personen tegelijk te grillen. Schoonmaken gaat makkelijk dankzij de handige vetopvangbak. Het snoer van 1,8 meter geeft wat speelruimte voor gebruik in de tuin of op het balkon. Deze Weber Q 1400 heeft een traploos instelbare temperatuurregeling en de maximale temperatuur ligt rond de 260–290°C.

WMF Lono Master Grill

De WMF Lono Master Grill is een elektrische tafelgrill met twee aparte grillplaten, elk met hun eigen temperatuurregeling. Handig wanneer je bijvoorbeeld vlees en groenten tegelijk wilt klaarmaken, zonder dat de smaken door elkaar lopen. Het grilloppervlak is 50 bij 28 cm, ruim genoeg voor een gezellig etentje met een klein gezelschap. De platen hebben een antiaanbaklaag, waardoor schoonmaken een fluitje van een cent is. De grill ziet er modern uit, met een roestvrijstalen afwerking die stevig en duurzaam aanvoelt. De WMF Lono Master Grill beschikt over vijf temperatuurstanden, waarmee je de warmte per grillplaat kunt instellen.

Outdoorchef CITY Electro 420

De Outdoorchef CITY Electro 420 is een ronde, elektrische barbecue met een stevige driepoot. Hij heeft een grillrooster van bijna 40 cm doorsnee, waardoor je prima kunt koken voor 2 tot 4 personen. De temperatuur kun je instellen in zeven standen, wat fijn is als je nauwkeuriger wilt grillen. Het apparaat heeft een vetopvangschaal die het schoonmaken makkelijker maakt. Hij is niet al te groot en neemt dus weinig plek in, wat ideaal is als je een kleiner terras of balkon hebt. Bovendien voelt de barbecue degelijk aan en kan hij tegen een stootje. De Outdoorchef CITY Electro 420 heeft zeven temperatuurstanden, met een maximale temperatuur tot 300°C.

Gardalux elektrische barbecue 

Deze elektrische barbecue van Gardalux is een eenvoudig model met een grilloppervlak van 37 bij 21 cm. Hij is vooral geschikt voor wie af en toe wil grillen en geen groot apparaat nodig heeft. Met 2000 watt vermogen is hij snel op temperatuur en de vetopvangbak maakt het schoonmaken wat makkelijker. Het is geen uitgesproken luxe model, maar voor deze prijs is het een prima instapmodel voor eenvoudige barbecue-avondjes.

Cadac E-BRAAI

De Cadac E-BRAAI is een moderne, elektrische barbecue met een keramisch gecoat rooster van 38 cm doorsnee. Hij is uitgerust met een digitaal display en kan automatisch de temperatuur regelen tussen 70 en 270 graden. Dat is handig voor wie precies wil weten hoe warm de barbecue is en niet graag gokt. Hij is in ongeveer 4 minuten op temperatuur, zodat je snel kunt beginnen met grillen. Ook het schoonmaken gaat makkelijk door de keramische laag. De Cadac E-BRAAI heeft een digitale temperatuurregeling waarmee je de temperatuur kunt instellen tussen 70°C en 270°C.

▼ Volgende artikel
De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis
© DragonImages
Huis

De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis

Je staat klaar om een foto te maken. Alles klopt: het licht, het moment, je onderwerp. En dan... kaart vol. Of erger: je camera herkent 'm niet eens. Het kiezen van de juiste geheugenkaart is dus heel belangrijk. Maar met al die formaten en capaciteiten kan dat nog best ingewikkeld zijn. In dit artikel lees je hoe je de juiste kaart kiest – eentje die past bij je camera én bij hoe jij fotografeert.

Om de juiste kaart voor jouw camera te vinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel kijken we naar: 📸 Kaartformaat 📸 Snelheid 📸 Merk 📸 Capaciteit 📸 Formatteren 📸 Veelvoorkomende fouten 📸 Onderhoud

Lees ook: 20 tips om de mooiste foto's te maken met je compactcamera

Welk type past bij jouw camera?

Niet elke kaart past bij elke camera. Het formaat moet kloppen, de snelheid moet aansluiten op wat je ermee doet, en het merk kan het verschil maken tussen probleemloos werken en verlies van data. En dan is er natuurlijk ook nog de capaciteit. Hieronder lees je daar meer over.

Kaartformaat

De ene geheugenkaart is de andere niet. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je camera. De meest voorkomende kaartformaten zijn SD (Secure Digital), CompactFlash (CF), XQD en de nieuwere CFexpress-kaarten.

Voor compactcamera's en instapmodel systeemcamera's is SD het meest gebruikte formaat, waarbij je onderscheid maakt tussen SDHC (tot 32GB) en SDXC (boven 32GB). Welke je nodig hebt, check je eenvoudig in je handleiding of via Menu > Instellingen > Geheugenkaart.

Voor professionele systeemcamera's en spiegelreflexen heb je vaak snellere kaarten zoals UHS-II SD-kaarten, XQD of CFexpress nodig, zeker als je 4K-video opneemt of in burst-modus fotografeert.

Snelheid

De snelheidsklasse van een kaart is minstens zo belangrijk als het formaat. Op SD-kaarten vind je aanduiding zoals Class 10, UHS-I of UHS-II, en een getal met een 'U' (bijvoorbeeld U3) of een 'V' (bijvoorbeeld V60). Hoe hoger het getal, hoe sneller de kaart. Voor 4K-video heb je minimaal V30 nodig, terwijl voor 8K-video V60 of V90 wordt aangeraden. Voor het controleren van de compatibiliteit kun je op je camera naar Bestandsinfo gaan en op de INFO-knop drukken terwijl je een foto bekijkt. Hier zie je welke schrijfsnelheid jouw camera gebruikt.

Supersnelle USH-II-kaart nodig?

Dan supersnel even naar

Merk

Merken maken ook verschil. SanDisk, Lexar, Kingston, Sony en Transcend staan goed bekend. Minder bekende kaartjes zijn goedkoper, maar je loopt meer risico op fouten. En een gemiste foto kun je niet terughalen.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Dat hangt af van je camera en je manier van fotograferen. Een RAW-bestand van 24 megapixel neemt gemiddeld 30MB in beslag. Een JPEG van dezelfde camera rond de 8MB. En video? Reken voor 4K op zo'n 350MB per minuut. Even rekenen dus: hoeveel foto's of minuten video maak je op een gemiddelde dag? Tel die bij elkaar op en neem daar nog eens de helft extra als veiligheidsmarge.

Wie af en toe foto's maakt met een compactcamera, heeft aan 32GB of 64GB meestal genoeg. Gebruik je een systeemcamera en schiet je in RAW, dan is 128GB een logische keuze. Ga je voor reportages of video-opnames, dan kom je al snel uit op 256GB of meer. Maar: één grote kaart is niet altijd beter dan meerdere kleinere. Mocht er iets misgaan, dan ben je niet meteen álles kwijt.

©Jimmyi23

Je kaart formatteren Zodra je een kaart in gebruik neemt, formatteer je die in de camera zelf, Druk op de Menu-knop van je camera en navigeer daarvoor naar Formatteren. Dit doe je bij voorkeur na elke shoot, uiteraard nadat je de beelden veilig hebt opgeslagen. Belangrijk: formatteren wist alles, dus maak altijd eerst een back-up via Bestandsoverdracht naar je computer of externe schijf.

Dit kan er misgaan – en zo voorkom je dan

Een fout die vaak gemaakt wordt: de kaart verwijderen terwijl de camera nog bezig is met schrijven. Dat kun je zien aan het knipperende lampje. Wacht altijd tot dat uit is voordat je de kaart verwijdert of de camera uitschakelt.

Ga er ook niet vanuit dat geheugenkaarten eindeloos meegaan. Ze hebben een beperkt aantal schrijfcycli. Gebruik je je kaart intensief, dan is vervangen om de twee tot drie jaar verstandig.

Onderhoud verlengt de levensduur. Formatteer je kaart eens per maand via het menu van de camera – niet op je computer. Camera's gebruiken een specifieke bestandsstructuur, en die raakt snel in de war als je via een computer formatteert.

Bewaar je kaarten op een droge plek, bij voorkeur in een beschermend doosje. Houd ze uit de buurt van magnetische velden van bijvoorbeeld speakers of telefoons. Werkt een kaart niet goed? Maak de contactpunten dan schoon met een droge, zachte doek.

©PheelingsMedia

Zekerheid zit in de voorbereiding

Een goede geheugenkaart maakt het verschil tussen zorgeloos fotograferen en frustratie achteraf. Kijk verder dan alleen de opslagcapaciteit. Snelheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met je camera zijn minstens zo belangrijk. Kies voor kwaliteit, stem af op je manier van werken en verzorg je kaart goed. Dan kun je blijven focussen op wat er echt toe doet: het vastleggen van het juiste moment.