ID.nl logo
Keuken van de toekomst: deze slimme apparaten maken koken makkelijker
© Niki - stock.adobe.com
Huis

Keuken van de toekomst: deze slimme apparaten maken koken makkelijker

Onze keukens worden steeds slimmer. Niet alleen kun je apparaten aan- en uitzetten met mobiele apps; ook complete kook- of bakprogramma’s kunnen via je smartphone op je oven of keukenmachine aangestuurd worden. In dit artikel geven we je een overzicht van de beste slimme keukenapparatuur.

In dit artikel zetten we slimme keukenapparatuur op een rij:

  • Inductie-kookplaten
  • Ovens
  • Keukenmachine
  • Airfryer
  • Koelkasten
  • Koffiemachines
  • Kranen
  • Vaatwassers

Leuk om te weten: AI komt de keuken in en op naar Azië: dit zijn dé foodtrends voor 2024

7x Bakken en braden

Samsung NZ64B5066FK/U1

Een inductiekookplaat met flexzones is hartstikke handig; je combineert twee kleinere kookzones tot één grote langwerpige zone, waar je bijvoorbeeld een grillplaat op kunt leggen. Als je vaak dezelfde instellingen gebruikt, kun je die configuratie als instelling opslaan en met je smartphone schakel je deze dan eenvoudig in. Het apparaat wordt met een 2-fasen Perilex-stekker geleverd.

Neff N 90 B69VY7MY0

Deze fraaie oven van Neff is uitgerust met alles wat je maar kunt bedenken. Een van de meest opvallende opties is de mogelijkheid om de deur in te schuiven zodat je gerechten altijd eenvoudig uit de oven kunt halen. De flexibele telescooprails maakt dat zo mogelijk nog makkelijker. De oven heeft een stoomoven-functie en maakt zichzelf na gebruik automatisch schoon middels pyrolyse en hydrolyse. De oven is te bedienen met de Home Connect-app. De N 90 is verkrijgbaar in vier kleuren.

De N 90 is verkrijgbaar via de website van NEFF.

Siemens iQ700 HB776G1B1

De nieuwste oven van Siemens is de iQ700, met een touchscreen. Deze oven bevat een pyrolyse en hydrolyse reinigingssysteem en kan met een telescopisch railsysteem worden uitgerust. De oven is middels de Home Connect-app te bedienen en het apparaat kan op vier hoogtes tegelijk gelijkmatig bakken. De iQ700 heeft een aantal voorinstellingen die je vanuit het displaymenu kunt kiezen.

Miele H 2465 B

Een Miele-oven hoeft niet duur te zijn, de H 2465 B is al voor 800 euro verkrijgbaar en bevat heel veel professionele functies. Het basismodel bestaat uit alleen een oven, maar je kunt het apparaat uitrusten met pyrolyse voor het automatisch schoonmaken, of kiezen voor telescopische rails. Het model is ook verkrijgbaar met een stoomoven-functie. Een optionele pizzasteen-set kost 95 euro. Via de app kun je de bereidingstijd volgen.

Bosch Serie 8 HBG7721B1

De Serie 8 van Bosch bevat allerlei high-end apparatuur voor je keuken, waaronder ook deze oven. Met de Assist-functie schakelt de oven automatisch uit als het gekozen programma is beëindigd, zo kan een pizza nooit aanbranden. Je kunt ervoor kiezen om eveneens een melding te krijgen op je Home Connect-app. De oven beschikt over pyrolytische zelfreiniging en heeft een touchscreen met digitale bedieningsring.

Smeg Omnichef Galileo Oven

Smart Cooking noemt Smeg de functie in haar oven: die omvat maar liefst 150 ingevoerde recepten die je via het touchscreen kunt activeren. Nadat je het gerecht hebt gekozen, bepaalt de oven automatisch alle bakparameters. Een ander slimme functie is SameTime, hiermee kun je gerechten met verschillende kook- of bakmethoden tegelijkertijd bereiden. De oven is tevens een magnetron en stoomoven. Communicatie met de oven gaat via de Smeg Connect-app.

De Smeg Omnichef Galileo Oven vind je via de website van Smeg.

Gaggenau CX492101

Het kan natuurlijk altijd nóg prijziger, waarbij de Gaggenau CX492101 zonder meer de kroon spant. Maar je hebt dan wel een innovatief apparaat met fantastische functies in de keuken staan. De inductie-kookplaat heeft geen zones, op elke plek van de plaat kun je een pan neerzetten en dit wordt dan automatisch herkend. De bediening werkt via het grote tft-touchscreen of via de Home Connect-app op je smartphone.

Deze Gaggenau CX492101 is te koop via de website van Gaggenau.

3x Koken en frituren

Thermomix TM6

De Thermomix is al jaren een van de meest verkochte keukenmachines. De TM6 vereenvoudigt allerlei kookprocessen, daarbij geholpen door een kleine dertig verschillende functies. Zo kun je fermenteren, rijst koken, eieren koken, vlees stoven en gerechten langzaam gaarkoken met de functie Slow Cooking. Met de meegeleverde accessoires is het zelfs mogelijk om ingrediënten te hakken of brooddeeg te kneden. Recepten ontvang je op het grote scherm als je een abonnement op Cookidoo neemt.

De Thermomix TM6 is verkrijgbaar via de website van Vorwerk.

Cosori Airfryer XL - Smart

Ook de airfryer is tegenwoordig in allerlei slimme varianten verkrijgbaar. Dit exemplaar van Cosori biedt de mogelijkheid om alles via een app in te stellen, al kun je dat natuurlijk ook nog steeds op het apparaat zelf doen via het touchscreen. Het apparaat heeft elf programma’s om je vlees, groenten of aardappels perfect te bakken of te roosteren. In de VeSync-app vind je daarnaast honderden recepten.

Moulinex i-Companion XL HF90E700

Deze kookrobot mag je gerust uitgebreid noemen, met onder andere een patisseriekit, dubbele garde en vijf hoogwaardige Kaiser-bakaccessoires. In de Moulinex-app kun je recepten bekijken. De stappen kun je vervolgens uit laten spreken, zodat je je handen vrij hebt. De i-Companion XL heeft een kom met een inhoud van 4,5 liter, genoeg om gerechten te bereiden voor grote gezelschappen.

Moulinex i-Companion XL HF90E700

Zeer uitgebreide kookrobot

4x Koelen en vriezen

Samsung RB38C7B6AB1/EF

Deze koelkast met het energielabel A heeft een aantal slimme snufjes aan boord. Het meest in het oog springt de Convertible Zone, waarmee je het vriesgedeelte eveneens als koelgedeelte kunt gebruiken. Ook kun je de temperatuur van de vershoudzone aanpassen in twee verschillende compartimenten en door de Metal Cooling Plate wordt de kou beter vastgehouden als je de deur opent. Via de SmartThings-app bedien je het apparaat op afstand.

LG GSXV90MCDE

Deze Amerikaanse koelkast is niet het meest energiezuinige model dat je kunt vinden, maar de GSXV90MCDE herbergt wel een heleboel opties. Klop twee keer op de rechterkant van de koelkast en je kunt door de deur heen kijken. Je kunt de koelkast bedienen met je stem en de LG ThinQ-app kan je een bericht sturen als de deur niet goed dichtzit. In de app zie je ook je energieverbruik en hoe vaak je de deuren hebt geopend.

Caso WineExclusive 24 Smart

Dat een wijnkoelkast niet extreem duur hoeft te zijn, bewijst Caso met deze compacte wijnkoelkast. Je kunt er 24 flessen wijn in kwijt en hebt daarvoor twee koelzones tot je beschikking. Met de Caso-app kun je de temperatuur aanpassen en andere informatie over de koelkast inwinnen. Caso heeft ook grotere modellen in de collectie.

Deze wijnkoelkast voor 24 flessen wijn is verkrijgbaar via de website van Caso.

Samsung RS6HA8891B1/EF

Deze Amerikaanse koelkast is enorm met een totale inhoud van 633 liter. Naast een ijsblokjes-dispenser vind je aan de rechterkant een groot tft-display waar je tv-programma’s op kunt kijken, muziek op kunt luisteren of digitale memo’s op achter kunt laten. De koelkast heeft verschillende koelzones en allerlei zaken zijn via de app te regelen.

4x Koffie en thee

Aigostar 30UTV

Kan zoiets simpels als een elektrische waterkoker ook slim zijn? Jazeker, deze waterkoker kan opwarmen tot een variabele temperatuur die je met een app kunt bepalen. Ook kun je het apparaat aan- en uitzetten met de app, eventueel via spraakbediening met Alexa of Google Home. De 30UTV heeft een inhoud van 1,7 liter en de buitenkant wordt niet heet. Het water kan desgewenst tot twaalf uur lang warm blijven.

Aigostar 30UTV

Slimme waterkoker

Ember Mug 2

De Ember Mug is een perfect product voor mensen die hun koffie op de perfecte temperatuur willen drinken. Met de app bepaal je de exacte temperatuur van de mok gedurende 80 tot 90 minuten. Je smartphone kan je bij een te hete drank ook vertellen wanneer je de mok aan je lippen kunt zetten. De goedkoopste mok heeft een inhoud van 295 ml, de grootste mok is 20 euro duurder en daarin kan je 414 ml koffie kwijt.

Melitta T Smart F83/0-101

Een volautomatische espressomachine met smartphone-besturing voor nog geen duizend euro? Met de T Smart van Melitta kun je achttien verschillende koffiesoorten bereiden, van flat white tot cappuccino en van latte macchiato tot ristretto. Er zijn vier koffieprofielen in te stellen, zodat je eenvoudig je favoriete koffie ‘s ochtends tevoorschijn kunt toveren. De F830-101 beschikt tevens over automatische reinigingsprogramma’s.

Bosch Serie 8 CTL9181B0

Deze volautomatische inbouw-koffiemachine van Bosch doet alles wat je van een high-end apparaat met een heftig prijskaartje mag verwachten. Je kunt allerlei koffievarianten voorprogrammeren op het apparaat en middels het ingebouwde tft-display eenvoudig bereiden. De machine is uitgerust met Home Connect en daardoor is zelfs met je stem te besturen. De melkopschuim-module wordt na elk gebruik automatisch gereinigd.

Deze programmeerbare koffiemachine van Bosch is verkrijgbaar via de website van Bosch.

4x Water en wassen

Hansa Vantis Style Hybrid

Deze kraan is niet alleen handmatig te bedienen, maar via de sensor aan de voorkant kun je de Vantis ook laten stromen zonder hem aan te raken. De met bluetooth uitgeruste kraan is beschikbaar in een zwarte en metalen uitvoering. Op de website van Hansa zijn nog veel meer modellen en kleuren te vinden met sensors en ander handige snufjes, ook voor de badkamer.

Deze kraan is verkrijgbaar via de website van Hansa.

Quooker Flex

De Flex is de enige Quooker met een flexibele en uittrekbare slang, en de kraan is in verschillende uitvoeringen beschikbaar. De kraan is niet slim qua connectiviteit, maar herbergt wel allerlei slimme opties. De Quooker is helemaal zelf samen te stellen op de website. Zo is er bijvoorbeeld een energieverdeler beschikbaar om je stroomnet niet te overbelasten en kun je een gekoeld-waterreservoir in de kast onder de Quooker laten plaatsen voor koud en bruisend water. Uiteraard kun je ook nog ‘gewoon’ kokend water direct uit je kraan krijgen.

Bosch SMV6YCX00E

Geen natte glazen meer uit je afwasmachine, want deze geïntegreerde vaatwasser gebruikt zogenaamde zeolietkorrels om vocht in warmte om te zetten. Hierdoor drogen zelfs plastic bakjes en bekers prima. Met de Home Connect-app zie je hoelang de vaatwasser nog bezig is en kun je de machine in- en uit schakelen. Uiteraard heeft het apparaat een halve beladingsfunctie, zodat je ook halve wasjes kunt doen.

Bosch SMV6YCX00E

Slimme vaatwasser met app

Miele G 7793 SCVi

De Miele G 7793 is een vaatwasser die veel meer kan dan alleen de vaat perfect schoonmaken. Dit apparaat doet zijn deur automatisch dicht als je het een licht zetje geeft en is weer te openen door er zachtjes tegenaan te kloppen. Door middel van ledlampjes is de inhoud van de machine goed te bekijken en met de speciale PowerDisk hoef je geen tabletten meer bij elke wasbeurt in de machine te gooien. Met de Miele-app verbind je al je Miele-apparaten met elkaar.

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.