ID.nl logo
AI komt de keuken in en op naar Azië: dit zijn dé foodtrends voor 2024
© @Vicensanh
Huis

AI komt de keuken in en op naar Azië: dit zijn dé foodtrends voor 2024

Een chatbot die je menu bedenkt. Koreaanse kip. Experimenteren met specerijen. Sta jij graag in de keuken, dan wordt het een bijzonder jaar met allerlei nieuwe technieken en foodtrends. We zetten er een paar op een rijtje.

In dit artikel lees je over waar AI al opduikt in de horeca, dat het echt tijd wordt om een airfryer te gaan gebruiken, de nieuwe richting voor steeds meer vleesminderaars, welke specerijen hip zijn en wat er lekker is aan K-food.   Lees ook: Een ei koken met de waterkoker, kan dat? Plus nog 4 feiten en fabels

Opmars van AI

Om AI kan niemand heen, en dat merken we nu ook al in restaurants. Mooie menukaarten ontwerpen is één ding, maar de computer je hele menu zelf laten samenstellen is van een heel andere orde. Chefs zijn er vaak trots op dat ze zelf de lekkerste creaties scheppen, maar toch duikt de digitale kok langzamerhand ook op achter de kachel (koksjargon voor fornuis).

Bij BUNKR in Eindhoven stelt AI zelf een gepersonaliseerd menu samen op basis van een chatgesprek aan tafel. Er komen nog wel mensen aan te pas om de gerechten zelf te maken, maar het is een begin… Dodo Pizza, een internationale pizzaketen, liet bijvoorbeeld zijn nieuwste pizzavariant ontwerpen door ChatGPT, resulterend in een nieuwe pizza met paneer, tahini en za'atar-kruidenmix. 

Watch on YouTube

Recepten voor thuis met AI Heb je weinig inspiratie of ben je benieuwd wat AI je zou voorschotelen als die het voor het zeggen had? Her en der duiken er online (Engelstalige) AI-receptgenerators op. Tegen betaling helpt een app zoals ChefGPT je op weg. Voor 2,99 dollar per maand geeft de app je zo veel recepten als je maar wilt. Of zulke apps voor Nederlanders bruikbaar zijn, is nog maar de vraag. Amerikaanse recepten zijn vaak erg vet- en suikerrijk. Maar voor supermarkten ligt er zeker een kans om AI in hun sites op te nemen om aan de hand van de eigen database met producten recepten nog verder te personaliseren.

©Inna

Overal airfryers

Heb je nog geen airfryer? Dan ga je dit jaar vast overstag. De heteluchtfriteuses zijn niet aan te slepen en marktleider Philips komt telkens met betere (en duurdere) modellen. Nieuwste loot aan deze familieboom is de dubbele fryer, met twee bakken om tegelijkertijd twee verschillende gerechten te maken. Denk aan gebakken aardappelen met geroosterde groenten in één moeite door.

Voor elk budget zijn er airfryers en als je er eentje overweegt te kopen: lees je goed in over de mogelijkheden en kies er eentje die in jouw keuken past (gezien het flinke formaat). We willen allemaal gezonder eten en een airfryer kan daarbij helpen doordat je tijdens het bakken minder vet gebruikt.

Leestip: Van airfryer-groentje naar airfryer-pro in 9 stappen

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Plantaardig zonder nepvlees

Of je nu wel of geen vlees eet: minder vlees eten is goed voor de gezondheid, de aarde en de dieren. Dat is een gegeven dat telkens in andere vormen opduikt. Wie als beginnende vleesverminderaar zoekt naar alternatieven, kiest misschien snel voor vleesvervangers. Denk aan burgers of worstjes van plantaardig materiaal.

Volgens experts is dat een doodlopende weg omdat het zeker jongere mensen niet aanspreekt. Daarnaast zijn deze producten vaak helemaal niet gezonder. We moeten het eerder zoeken in recepten die niet zozeer vlees vervangen, maar andere bronnen van eiwit en vet toepassen. In gewone mensentaal: meer peulvruchten en granen en vaker kiezen voor groenten. Broccoli is bijvoorbeeld een eiwitrijke groente.

Overigens zijn er genoeg partijen die verder innoveren met vlees en kaas op plantaardige basis en worden die producten ook steeds beter en lekkerder. Zeker op het gebied van vegan kaas lopen ze in de VS voorop en deze kaasachtigen waaien langzamerhand ook over richting Europa. 

©Magdalena Bujak

Spice it up!

Kom jij niet verder dan zout en peper? Ga dan eens kijken in het specerijenschap van je lokale supermarkt. De trend van dit jaar wordt het gebruik van al dan niet zelf samengestelde mengsels om je gerechten een extra laag aan smaakdiepte te geven.

Ken je za’atar al, aleppo-peper en berbere al? Dikke kans dat je ze tegenkomt in recepten en op foodblogs. We reizen de hele wereld over via het kruidenkastje. Wil je zelf aan de slag met mengen en proeven? Haal je specerijen dan voordelig en in grotere verpakkingen bij de toko of Turkse winkel, bewaar ze in luchtdichte potjes en vervang ze elk jaar, want de smaak gaat snel achteruit.

Smaakmakers die diepte aan een gerecht bieden, komen ook meer op de voorgrond te staan. Denk aan de zilte smaak van zeewier of de diepte die miso of zongedroogde tomaten aan je gerecht kunnen geven.

Staan je specerijen muf te worden in de kast?

Tijd voor nieuwe!

K-food

K-pop ken je misschien al, maar K-food wordt het helemaal dit jaar. Op steeds meer plekken duiken zaakjes op waar je Korean Fried Chicken kunt bestellen (KFC, maar dan spicy). Ook bulgogi (gemarineerd en gegrild vlees) en bibimbap (pokébowl op zijn Koreaans) verdienen het om zelf eens te maken. Voor de ingrediënten hoef je niet eens af te reizen naar de Aziatische winkel: die liggen gewoon bij de super. Probeer eens gochujang in plaats van sriracha en geef je eten een echte smaakkick.

Zoals je leest slaan we dit jaar met zijn allen nieuwe richtingen in en breid jij je arsenaal aan topgerechten uit met de nieuwe technieken en smaken uit alle delen van de wereld!

©busra

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog