AI komt de keuken in en op naar Azië: dit zijn dé foodtrends voor 2024
Een chatbot die je menu bedenkt. Koreaanse kip. Experimenteren met specerijen. Sta jij graag in de keuken, dan wordt het een bijzonder jaar met allerlei nieuwe technieken en foodtrends. We zetten er een paar op een rijtje.
In dit artikel lees je over waar AI al opduikt in de horeca, dat het echt tijd wordt om een airfryer te gaan gebruiken, de nieuwe richting voor steeds meer vleesminderaars, welke specerijen hip zijn en wat er lekker is aan K-food. Lees ook: Een ei koken met de waterkoker, kan dat? Plus nog 4 feiten en fabels
Opmars van AI
Om AI kan niemand heen, en dat merken we nu ook al in restaurants. Mooie menukaarten ontwerpen is één ding, maar de computer je hele menu zelf laten samenstellen is van een heel andere orde. Chefs zijn er vaak trots op dat ze zelf de lekkerste creaties scheppen, maar toch duikt de digitale kok langzamerhand ook op achter de kachel (koksjargon voor fornuis).
Bij BUNKR in Eindhoven stelt AI zelf een gepersonaliseerd menu samen op basis van een chatgesprek aan tafel. Er komen nog wel mensen aan te pas om de gerechten zelf te maken, maar het is een begin… Dodo Pizza, een internationale pizzaketen, liet bijvoorbeeld zijn nieuwste pizzavariant ontwerpen door ChatGPT, resulterend in een nieuwe pizza met paneer, tahini en za'atar-kruidenmix.
Recepten voor thuis met AI Heb je weinig inspiratie of ben je benieuwd wat AI je zou voorschotelen als die het voor het zeggen had? Her en der duiken er online (Engelstalige) AI-receptgenerators op. Tegen betaling helpt een app zoals ChefGPT je op weg. Voor 2,99 dollar per maand geeft de app je zo veel recepten als je maar wilt. Of zulke apps voor Nederlanders bruikbaar zijn, is nog maar de vraag. Amerikaanse recepten zijn vaak erg vet- en suikerrijk. Maar voor supermarkten ligt er zeker een kans om AI in hun sites op te nemen om aan de hand van de eigen database met producten recepten nog verder te personaliseren.
©Inna
Overal airfryers
Heb je nog geen airfryer? Dan ga je dit jaar vast overstag. De heteluchtfriteuses zijn niet aan te slepen en marktleider Philips komt telkens met betere (en duurdere) modellen. Nieuwste loot aan deze familieboom is de dubbele fryer, met twee bakken om tegelijkertijd twee verschillende gerechten te maken. Denk aan gebakken aardappelen met geroosterde groenten in één moeite door.
Voor elk budget zijn er airfryers en als je er eentje overweegt te kopen: lees je goed in over de mogelijkheden en kies er eentje die in jouw keuken past (gezien het flinke formaat). We willen allemaal gezonder eten en een airfryer kan daarbij helpen doordat je tijdens het bakken minder vet gebruikt.
Leestip: Van airfryer-groentje naar airfryer-pro in 9 stappen
Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Plantaardig zonder nepvlees
Of je nu wel of geen vlees eet: minder vlees eten is goed voor de gezondheid, de aarde en de dieren. Dat is een gegeven dat telkens in andere vormen opduikt. Wie als beginnende vleesverminderaar zoekt naar alternatieven, kiest misschien snel voor vleesvervangers. Denk aan burgers of worstjes van plantaardig materiaal.
Volgens experts is dat een doodlopende weg omdat het zeker jongere mensen niet aanspreekt. Daarnaast zijn deze producten vaak helemaal niet gezonder. We moeten het eerder zoeken in recepten die niet zozeer vlees vervangen, maar andere bronnen van eiwit en vet toepassen. In gewone mensentaal: meer peulvruchten en granen en vaker kiezen voor groenten. Broccoli is bijvoorbeeld een eiwitrijke groente.
Overigens zijn er genoeg partijen die verder innoveren met vlees en kaas op plantaardige basis en worden die producten ook steeds beter en lekkerder. Zeker op het gebied van vegan kaas lopen ze in de VS voorop en deze kaasachtigen waaien langzamerhand ook over richting Europa.
©Magdalena Bujak
Spice it up!
Kom jij niet verder dan zout en peper? Ga dan eens kijken in het specerijenschap van je lokale supermarkt. De trend van dit jaar wordt het gebruik van al dan niet zelf samengestelde mengsels om je gerechten een extra laag aan smaakdiepte te geven.
Ken je za’atar al, aleppo-peper en berbere al? Dikke kans dat je ze tegenkomt in recepten en op foodblogs. We reizen de hele wereld over via het kruidenkastje. Wil je zelf aan de slag met mengen en proeven? Haal je specerijen dan voordelig en in grotere verpakkingen bij de toko of Turkse winkel, bewaar ze in luchtdichte potjes en vervang ze elk jaar, want de smaak gaat snel achteruit.
Smaakmakers die diepte aan een gerecht bieden, komen ook meer op de voorgrond te staan. Denk aan de zilte smaak van zeewier of de diepte die miso of zongedroogde tomaten aan je gerecht kunnen geven.
Staan je specerijen muf te worden in de kast?
Tijd voor nieuwe!K-food
K-pop ken je misschien al, maar K-food wordt het helemaal dit jaar. Op steeds meer plekken duiken zaakjes op waar je Korean Fried Chicken kunt bestellen (KFC, maar dan spicy). Ook bulgogi (gemarineerd en gegrild vlees) en bibimbap (pokébowl op zijn Koreaans) verdienen het om zelf eens te maken. Voor de ingrediënten hoef je niet eens af te reizen naar de Aziatische winkel: die liggen gewoon bij de super. Probeer eens gochujang in plaats van sriracha en geef je eten een echte smaakkick.
Zoals je leest slaan we dit jaar met zijn allen nieuwe richtingen in en breid jij je arsenaal aan topgerechten uit met de nieuwe technieken en smaken uit alle delen van de wereld!
©busra