Is koken op inductie goedkoper dan op gas?

Is koken op inductie goedkoper dan op gas?

Keukenapparatuur

Geplaatst: 20 oktober 2022 - 15:06

Aangepast: 25 november 2022 - 11:50

Gertjan Groen

In steeds meer woningen is geen gasaansluiting meer te vinden. Ook voor koken ga je dan elektriciteit gebruiken, bijvoorbeeld door een inductiekookplaat te kiezen. Maar als je de keuze hebt, wat is dan goedkoper?

De overheid wil dat huishoudens van het gas af gaan, om de CO2-uitstoot te verminderen. Het streven is dat je vanaf 2050 niet meer kunt koken op gas of stoken op aardgas. Daarom vind je in nieuwbouwwoningen ook geen gasaansluiting meer. Bouwers krijgen zelfs al sinds juli 2018 geen vergunning meer voor plannen met een aardgasaansluiting. Koken zonder aardgas kan gelukkig prima dankzij de inductiekookplaat. Die heeft meer voordelen. Maar is elektrisch koken ook goedkoper dan koken op gas?

In nieuwbouwwoningen is al geen gasaansluiting meer te vinden, en verwarm en kook je dus op elektriciteit.

© penyushkin

Reputatie elektrisch koken

Koken op een elektrische kookplaat heeft niet zo’n goede reputatie. Dit komt vooral door traditionele keramische kookplaten of de nog eenvoudigere gietijzeren platen, die beide niet volgens het principe van inductie werken. Ze verwarmen in feite de plaat zelf. Bij het lager zetten van een kookplaat zie je pas met veel vertraging een reactie in de pan. Inductieplaten brengen de warmte daarentegen juist meteen waar dit nodig is: in de bodem van de pan. Zet je de plaat lager, dan merk je dat direct.

Een bijkomend voordeel is dat een inductiekookplaat veel efficiënter en dus zuiniger werkt dan een keramische kookplaat. Er gaat veel minder warmte verloren. Dat scheelt ook de nodige zweetdruppels bij het koken. Het is ook veiliger, omdat de kookplaat alleen warm wordt door de pan, en daarom sneller afkoelt. Nog een voordeel is dat schoonmaken van de kookplaat veel gemakkelijker is dan bij een gasplaat. Let er wel op dat je de juiste aansluiting voor je elektrische kookplaat hebt.

Koken op inductie

Wat is goedkoper?

De kosten voor het gebruik van je kookplaat zijn erg afhankelijk van het type kookplaat én van je energiekosten. Bij een inductiekookplaat is het gemiddelde verbruik 175 kWh per jaar. Voor keramische kookplaten is dat 225 kWh per jaar. Dat is ongeveer 30 procent meer en komt door de mindere efficiëntie. De gietijzeren kookplaat is nog minder zuinig en verbruikt 260 kWh per jaar. Deze laten we hier verder buiten beschouwing. Een gaskookplaat verbruikt gemiddeld 37 m3 gas per jaar.

Qua energiekosten kom je, van goedkoop naar duur, op jaarbasis uit op ongeveer €78 voor gas, €88 voor koken op inductie en €113 voor een keramische kookplaat. We gaan hierbij uit van een elektriciteitsprijs van €0,50 per kWh. Voor gas gaan we uit van een leveringstarief van €2,11 per m3. Dat zijn volgens het CBS de gemiddelde energietarieven voor augustus dit jaar. Op termijn zullen de kosten voor gas vermoedelijk stijgen terwijl elektriciteit goedkoper wordt. Heb je zonnepanelen, dan zijn je energiekosten lager, omdat je immers een groot deel van je elektriciteit zelf opwekt.

Koken op gas

© Yuri Arcurs peopleimages.com

Al met al zul je met de veranderende gasprijzen uiteindelijk goedkoper uit zijn met een inductiekookplaat. Overigens laten we de aanschafprijs buiten beschouwing, en ook de eventuele extra kosten voor het (laten) aansluiten van een elektrische kookplaat. Dit alles kan uiteraard wel een rol spelen als je een beperkt budget hebt of heel weinig kookt. Overigens bestaan er wel inductiekookplaten die op één groep kunnen werken, zodat een normaal stopcontact volstaat, maar door de beperkte kookkracht geeft dit niet altijd de beste ervaring.

Vergelijk op Kieskeurig.nl alle kookplaten.

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000