ID.nl logo
Elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat!
© auremar - stock.adobe.com
Huis

Elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat!

Het duurt nog even, maar vanaf 2050 kun je in principe niet meer koken op gas. Sommige mensen zijn daarom nu al bezig met de transitie van een gaskookplaat naar een elektrische kookplaat. Wil je dit ook, of heb je nu een kookplaat waar je niet blij mee bent? We zetten op een rijtje waar je op moet letten en hoe je de (inductie)kookplaat aansluit.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en kookplaten zijn;
  • hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt;
  • hoe je de elektrische kookplaat aansluit.

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

De verschillende fasen bij kookplaten

Een elektrische kookplaat is qua aansluitingen iets ingewikkelder dan de aansluiting van een gaskookplaat. De aansluiting voor een elektrische kookplaat is verdeeld over drie verschillende fasen: 1-, 2- en 3-fase.

De 1-fase kookplaat

Een 1-fase kookplaat sluit je met een gewone 2-polige stekker. Zo’n stekker heeft twee pinnen. Een 1-fase kookplaat heeft minder vermogen dan de andere fase-kookplaten. De aansluitwaarde is maximaal 3680 watt. Je sluit deze kookplaat eenvoudig zelf aan door de stekker in het stopcontact te steken.

De 2-fase kookplaat

De 2-fase kookplaat sluit je aan met een andere stekker, namelijk een perilex stekker. Zo’n stekker heeft vijf pinnen. Vaak krijg je een 2-fase kookplaat zonder stekker en snoer; de installatie kun je meestal het best door een erkend elektricien laten uitvoeren. De aansluitwaarde van deze kookplaten ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

De 3-fase kookplaat

Dan de 3-fase kookplaat. Deze sluit je aan op krachtstroom met een perilex stekker, die vijf pinnen heeft. Ook deze kookplaten krijg je meestal zonder stekker of snoer en de installatie kun je het best door een installateur laten doen. Soms moet de meterkast aangepast worden. De aansluitwaarde van de kookplaat is meer dan 7360 watt.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dit is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden als je dit wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doorvoeren, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Welke kookplaat is geschikt voor het stopcontact in jouw keuken?

Om te bepalen welke kookplaat je kunt aansluiten, kijk je naar welk stopcontact je in de keuken hebt. Is dit een normaal stopcontact met twee gaten, of heb je een perilex stopcontact met vijf gaten? Wanneer je een normaal stopcontact hebt, sluit je hier een 1-fase kookplaat op aan. Bij deze kookplaat krijg je meestal met een stekker en snoer en je kunt hem zoals gezegd hierboven zelf makkelijk aansluiten.

Heb je een perilex stopcontact? Je stopcontact is dan geschikt voor een 2- of 3-fase-aansluiting. Alleen weet je nog niet dat of de meterkast geschikt is voor een 3-fase kookplaat. Met een multimeter controleer je of de opbouw van je meterkast of aansluiting geschikt is voor deze kookplaat.

Ook interessant: De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?

Met een multimeter de aansluiting checken

Als je een perilex stopcontact hebt, meet je of de aansluiting geschikt is voor de kookplaat. Dit doe je zo:

  1. Teken op een papier het stopcontact met vijf gaten.

  2. Draai de knop van de multimeter op de stand ṽ.

  3. Sluit nu het zwarte snoer van de multimeter aan op de COM-aansluiting van de multimeter.

  4. Sluit het rode snoer aan op de VΩ-aansluiting.

  5. Prik met een pin in het middelste gat (de aardpen).

  6. Met de andere pin ga je langs de overige vier gaten in het stopcontact, terwijl je de eerste pin in het middelste gat houdt.

  7. Schrijf op de tekening van het stopcontact wat je meet bij de contacten

Als je twee keer 230 volt meet en twee keer 0, heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en een keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Schrijf op je papier met het getekende stopcontact een L bij de gaten waar je 230 hebt gemeten, bij de 0 zet je een N neer.

©Dmitriy

Zonder multimeter de aansluiting checken

Heb je geen multimeter? Dan duik je de meterkast in en kijk je of er gekoppelde groepen zijn en wat voor gekoppelde groepen dit zijn. Kijk naar de kookgroepen, deze geven aan voor welke fase kookplaat je meterkast geschikt is. Zo bestaat een 2-fase groep uit twee gekoppelde groepen. Ze zijn gekoppeld met elkaar met een hendel. Wanneer je dit ziet in de meterkast, is het perilex stopcontact geschikt voor een 2-fase kookplaat. Of je krachtstroom hebt, zie je in de meterkast met vier gekoppelde groepen die met een hendel verbonden zijn. In dit geval kun je kiezen voor een 2- of 3-fase kookplaat.

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

©auremar

De kookplaat aansluiten

Dan nu het aansluiten van de kookplaat. Je gaat met elektra aan de slag, dus als je daar geen ervaring mee hebt, is het verstandiger om dit te laten doen door een erkende elektricien. Doe dit sowieso als je een 3-fase kookplaat wilt.

Leg eerst een stuk piepschuim onder de kookplaat. Omdat je de kookplaat later moet omdraaien, zorg je er zo voor dat deze niet beschadigt. Draai de kookplaat om en plaats de afdichtband om de kookplaat. Begin aan de achterzijde van de kookplaat, zodat de naad niet zichtbaar is. Plak de afdichtband zo dicht mogelijk op de glasrand, zodat vuil niet onder de glasplaat komt.

Kookplaat met powermanagement aansluiten op een normaal stopcontact

Stap 1: de bruggetjes koppelen
Maak de klep onder de kookplaat open en maak de trekontlasting los. Onder op de kookplaat staat het schema dat je moet gebruiken voor een normaal stopcontact. Je hebt voor het aansluiten van de kabel extra bruggetjes nodig die meegeleverd zijn met de kookplaat. Deze vind je ook in dit compartiment. Koppel de bruggetjes volgens het schema.

Stap 2: sluit het snoer aan op de kookplaat
Nu pak je het snoer. Sluit het bruine draad aan op de L, de blauwe op de N en de geelgroene op het aarde-aansluitblok. Zet nu het snoer vast met de trekontlasting en doe het klepje weer dicht.

Stap 3: de kookplaat instellen op een normale stekker
Standaard staat de kookplaat ingesteld op een perilex stekker. Draai eerst de kookplaat om en steek de stekker in het stopcontact. Pak de kookplaat op en leg de kookplaat in het aanrechtblad. Druk nu vijf seconde op de pauzeknop om in het menu te komen. Met de plustoets van het klokje druk je door totdat je PO (dit staat voor power) op het display ziet staan. Standaard staat de kookplaat ingesteld op 7,4. Voor een normaal stopcontact moet dit 3,7 zijn. Door op de minknop te drukken, kom je bij 3,7 uit. Leg dit vast door de pauzeknop weer voor vijf seconden vast te houden. Nu is je kookplaat goed ingesteld.

Een 2-fase kookplaat aansluiten

Stap 1: bepaal welke kleur draad waar hoort
Maak met een schroevendraaier het onderdeel van de kookplaat open waar je de kabel moet aansluiten. Er is een aantal aansluitingen zichtbaar: L1, L2, L3, 01 en 02. Deze aansluitingen corresponderen met wat je hebt gemeten in het stopcontact. Pak nu het snoer en de multimeter om het snoer door te meten. Zet de multimeter op de piepstand. Heeft je multimeter geen piepstand? Dan zet je ‘m op de Ohm-stand. Houd een pin van de multimeter tegen een stekker en ga met de andere pin tegen de draden van het snoer aan. Piept de multimeter? Dan weet je welke kleur draad hoort bij welke stekker. Noteer dit op de tekening die je eerder hebt gemaakt om je stopcontact te meten.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

©S.Engels

Stap 2: sluit de kabel aan op de kookplaat
Aan de onderkant van de kookplaat zie je tekeningen van de verschillende aansluitmogelijkheden. Hanteer de juiste tekening voor de fase-aansluiting die je hebt. De ene L op je tekening staat voor L1 met de kleur die je erbij hebt genoteerd, de ene N voor 01 met de kleur die je erbij hebt genoteerd, de andere L voor L2 met de kleur die je erbij hebt genoteerd en de overgebleven N voor 02 met de kleur die je erbij hebt genoteerd. Zo sluit je de juiste kleuren aan in het aansluitblok.

Maak eerste de trekontlasting los. Plaats nu de juiste kleuren onder de juiste schroef. Stel: je hebt gemeten dat L1 grijs is, dan doe je de grijze draad van de kabel onder de schroef van L1 van de kookplaat. Vergeet niet om de trekontlasting terug te plaatsen. Deze zorgt er namelijk voor dat de kabel nergens naartoe kan.

Stap 3: controle van de kookplaat
Steek nu de stekker in het stopcontact en leg de kookplaat in het aanrechtblad. Dankzij de afdichtrand blijft de kookplaat op z’n plaats . Dan is het nu tijd om te kijken of de kookplaat goed werkt. Zet de kookplaat aan en zet alle kookzones aan. Als je de kookplaat verkeerd hebt aangesloten, komt er een foutmelding op je display te staan. Zo niet, dan kun je de kookplaat gelijk gebruiken.

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.


▼ Volgende artikel
Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills
© Halfpoint
Huis

Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills

Natuurlijk, een kipsateetje of hamburger blijft het goed doen op de barbecue. Maar wie meer wil, kan zich vast helemaal vinden in de barbecue-trends die dit jaar populair zijn. Van koken op open vuur tot wereldsmaken: de barbecue verandert mee met de tijd – en dat proef je.

Barbecue-trends 2025 in het kort: ♨️ Koken op open vuur ♨️ Technologie op de grill ♨️ Wereldsmaken op het rooster ♨️ Duurzamer barbecueën ♨️ Meer plantaardig op de grill ♨️ Zoete afsluiters

Lees ook: Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?

Koken op open vuur

Barbecueën zonder poespas wint terrein. Terug naar het vuur, letterlijk. Steeds meer mensen kiezen voor koken op hout of houtskool, zonder gas of stekkers. Het vraagt wat oefening, maar geeft een intense smaak en een ambachtelijke sfeer. Denk aan gietijzeren pannen boven smeulende kolen of een stuk vis in een zelfgebouwde vuurplaats. Oergezellig én smaakvol.

Technologie op de grill

Aan de andere kant zie je ook het tegenovergestelde: hightech barbecues met wifi, apps en automatische temperatuurregeling. Vooral pellet grills zijn in trek. Die gebruiken houtpellets als brandstof en houden de temperatuur constant, zodat je rustig achterover kunt leunen. Ideaal voor wie wil grillen zonder stress, maar wel met smaak.

De skillet doet volop mee Een skillet is een zware gietijzeren pan met een steel, zonder antiaanbaklaag. Je gebruikt 'm rechtstreeks op het rooster van je barbecue of in het vuur. Door het dikke materiaal blijft de hitte lang hangen en gaart alles gelijkmatig. Deze pan is inmiddels vaste prik bij veel buitenkoks. In 2025 zie je 'm vaker, juist omdat hij zo goed past bij de trend van vuurkoken en gevarieerder grillen. Groenten, kazen, eieren of desserts? In een skillet lukt het allemaal, zonder dat je iets tussen het rooster verliest. Hij houdt de warmte lang vast, kan direct in het vuur en gaat jarenlang mee. Functioneel én duurzaam.

©Aleksei Isachenko

Wereldsmaken op het rooster

De barbecue wordt steeds internationaler. Klassiekers als saté en hamburgers maken ruimte voor gerechten met een twist. Spareribs met gochujang, geroosterde aubergine met tahin, of kip met ras el hanout. Deze mix van keukens levert verrassende combinaties op – ga vooral lekker experimenteren!

Duurzamer barbecueën

Ook bij de barbecue zie je dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Houtskool uit verantwoord bosbeheer, minder wegwerpartikelen en vaker lokaal en seizoensgebonden inkopen. Herbruikbare accessoires vervangen aluminium bakjes en houten prikkers. En wie kiest voor plantaardige gerechten, verkleint zijn ecologische voetafdruk nog verder.

Skillet nodig?

Bekijk het aanbod

Meer plantaardig op de grill

Barbecueën zonder vlees is allang geen uitzondering meer. Groenten krijgen een hoofdrol: bloemkool, maïskolven, paddenstoelen, paprika, allemaal gaan ze direct op het rooster of in een gietijzeren schaal. Vleesvervangers zijn er in alle soorten en smaken, van burgers tot worstjes. De barbecue wordt daardoor breder inzetbaar – ook als je geen vlees eet.

©sai-chan

Zoete afsluiters

Tot slot: desserts van de barbecue. Gegrilde ananas, gebakken banaan of marshmallows tussen twee biscuitjes (s'mores). Ook cakes of broodpudding in een skillet doen het goed. Daarmee sluit je een barbecue niet alleen warm, maar ook origineel af.

S'mores van de barbecue Leg per persoon twee biscuitjes klaar, een stuk chocolade (bijvoorbeeld melk of puur) en een grote marshmallow.

  1. Rooster de marshmallow boven de barbecue tot hij goudbruin en zacht is.
  2. Leg een stukje chocolade op een biscuitje.
  3. Zet de warme marshmallow erop en dek af met het tweede biscuitje.
  4. Druk licht aan zodat de chocolade smelt.
  5. Even laten afkoelen (voor zover je dat redt), en genieten maar. Je kunt de chocolade ook vervangen door bijvoorbeeld een karamelsnoepje of een lik hazelnootpasta.

Conclusie

In 2025 barbecue je minder op routine en meer met aandacht. Dat kan met een zelfgestookt vuurtje of een slimme grill, zolang het maar draait om smaak, delen en ontdekken!

▼ Volgende artikel
Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!
© Andrey Popov
Huis

Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!

De vaatwasser is je trouwe keukenmaatje. Dag in, dag uit maakt hij pannen, glazen en borden blinkend schoon. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hem? Een beetje liefde en onderhoud doet wonderen: je vaat blijft fris, je machine gaat langer mee én je voorkomt nare geurtjes. Met deze simpele tips blijft je afwasmachine in topconditie.

Als je een echt schone vaat wil, moet de vaatwasser zelf natuurlijk ook schoon zijn. In dit artikel lees je:

  • Hoe vaak je de vaatwasser zou moeten schoonmaken
  • Welke middelen je hiervoor kunt gebruiken
  • Waarom je niet altijd voor een verkort programma moet kiezen

Lees ook zeker even: Wat is een slimme vaatwasser en wat kun je ermee?

Elke dag verdwijnt er van alles in de vaatwasser: vet, etensresten, kalk, noem maar op. Vooral het filter en de afvoer krijgen het zwaar te verduren. Draai je vaak korte of lauwe programma's, dan hoopt vuil zich nóg sneller op, met doffe glazen of een vieze geur als gevolg. Daarom is regelmatig schoonmaken bepaald geen overbodige luxe. Zo houd je het bij:

  • Wekelijks: filter schoonmaken onder de warme kraan.

  • Elke twee tot drie maanden: een heet programma draaien zonder vaat.

  • Per kwartaal: rubbers goed schoonboenen.

  • Twee keer per jaar: sproeiarmen loshalen en reinigen.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Het filter: de stille held van je vaatwasser

Het filter is dé plek waar alle etensresten samenkomen. En net als het zeefje in je gootsteen moet ook dit onderdeel regelmatig worden geleegd. Klik het filter eruit, verwijder alle viezigheid en spoel het ten slotte grondig af onder heet water. Een beetje afwasmiddel erbij kan geen kwaad. Binnen een minuut gefixt, en je voorkomt bovendien verstoppingen en nare luchtjes.

Af en toe flink heet spoelen

Die snelle Eco-stand is handig, maar niet altijd afdoende. Draai daarom om de paar maanden een leeg programma op de hoogste temperatuur. Zo los je vetresten op die zich anders aan de wanden hechten. Wil je extra grondig te werk gaan? Giet dan wat schoonmaakazijn op de bodem en leg een paar schijfjes citroen in het bestekmandje. Daarna gewoon de machine zijn werk laten doen.

Liever geen azijn? Dan is baking soda een goed alternatief. Let wel op: een klein theelepeltje in het zeepbakje is genoeg. Te veel soda kan de rubbers aantasten.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Sproeiarmen schoonmaken: zo gepiept

Zit er plotseling nauwelijks nog kracht achter de waterstralen? Grote kans dat een van de sproeiarmen verstopt zit. Meestal heeft je vaatwasser er twee: eentje onderin en eentje onder het bovenste rek. Je haalt ze los door ze iets in te duwen en naar links te draaien, maar check bij twijfel vooral even de handleiding.

Spoel de sproeiarmen af onder de kraan en prik eventuele verstoppingen open met een satéprikker. Zijn ze erg vies? Laat ze dan een uurtje weken in heet water met wat soda.

Rubbers: vaak vergeten, maar o zo belangrijk

De rubbers rondom de deur zijn een broedplaats voor viezigheid. Tussen de plooien kunnen zich etensresten, schimmels en bacteriën ophopen – en dat ga je op den duur ruiken. Bovendien kunnen versleten of vieze rubbers gaan lekken.

Maak de rubbers schoon met een warm sopje van afwasmiddel en water. Een doekje werkt prima, maar voor de kleine kiertjes is een oude tandenborstel ideaal. Vermijd agressieve middelen: die tasten het rubber aan, en dan ben je nog verder van huis.

©Kislev | Julia - stock.adobe.com

Vergeet de zijkanten van de deur en de rubbers niet schoon te maken.

Mocht je toch op zoek zijn naar een nieuwe vaatwasser, dan kun je uiteraard terecht bij de bekende webwinkels.