Elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat!
Het duurt nog even, maar vanaf 2050 kun je in principe niet meer koken op gas. Sommige mensen zijn daarom nu al bezig met de transitie van een gaskookplaat naar een elektrische kookplaat. Wil je dit ook, of heb je nu een kookplaat waar je niet blij mee bent? We zetten op een rijtje waar je op moet letten en hoe je de (inductie)kookplaat aansluit.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en kookplaten zijn;
- hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt;
- hoe je de elektrische kookplaat aansluit.
Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?
De verschillende fasen bij kookplaten
Een elektrische kookplaat is qua aansluitingen iets ingewikkelder dan de aansluiting van een gaskookplaat. De aansluiting voor een elektrische kookplaat is verdeeld over drie verschillende fasen: 1-, 2- en 3-fase.
De 1-fase kookplaat
Een 1-fase kookplaat sluit je met een gewone 2-polige stekker. Zo’n stekker heeft twee pinnen. Een 1-fase kookplaat heeft minder vermogen dan de andere fase-kookplaten. De aansluitwaarde is maximaal 3680 watt. Je sluit deze kookplaat eenvoudig zelf aan door de stekker in het stopcontact te steken.
De 2-fase kookplaat
De 2-fase kookplaat sluit je aan met een andere stekker, namelijk een perilex stekker. Zo’n stekker heeft vijf pinnen. Vaak krijg je een 2-fase kookplaat zonder stekker en snoer; de installatie kun je meestal het best door een erkend elektricien laten uitvoeren. De aansluitwaarde van deze kookplaten ligt tussen de 3681 en 7360 watt.
De 3-fase kookplaat
Dan de 3-fase kookplaat. Deze sluit je aan op krachtstroom met een perilex stekker, die vijf pinnen heeft. Ook deze kookplaten krijg je meestal zonder stekker of snoer en de installatie kun je het best door een installateur laten doen. Soms moet de meterkast aangepast worden. De aansluitwaarde van de kookplaat is meer dan 7360 watt.
©vectorizer88 - stock.adobe.com
Een kookplaat voor 1- en 2-fase Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dit is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden als je dit wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doorvoeren, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.
Welke kookplaat is geschikt voor het stopcontact in jouw keuken?
Om te bepalen welke kookplaat je kunt aansluiten, kijk je naar welk stopcontact je in de keuken hebt. Is dit een normaal stopcontact met twee gaten, of heb je een perilex stopcontact met vijf gaten? Wanneer je een normaal stopcontact hebt, sluit je hier een 1-fase kookplaat op aan. Bij deze kookplaat krijg je meestal met een stekker en snoer en je kunt hem zoals gezegd hierboven zelf makkelijk aansluiten.
Heb je een perilex stopcontact? Je stopcontact is dan geschikt voor een 2- of 3-fase-aansluiting. Alleen weet je nog niet dat of de meterkast geschikt is voor een 3-fase kookplaat. Met een multimeter controleer je of de opbouw van je meterkast of aansluiting geschikt is voor deze kookplaat.
Ook interessant: De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?
Met een multimeter de aansluiting checken
Als je een perilex stopcontact hebt, meet je of de aansluiting geschikt is voor de kookplaat. Dit doe je zo:
Teken op een papier het stopcontact met vijf gaten.
Draai de knop van de multimeter op de stand ṽ.
Sluit nu het zwarte snoer van de multimeter aan op de COM-aansluiting van de multimeter.
Sluit het rode snoer aan op de VΩ-aansluiting.
Prik met een pin in het middelste gat (de aardpen).
Met de andere pin ga je langs de overige vier gaten in het stopcontact, terwijl je de eerste pin in het middelste gat houdt.
Schrijf op de tekening van het stopcontact wat je meet bij de contacten
Als je twee keer 230 volt meet en twee keer 0, heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en een keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Schrijf op je papier met het getekende stopcontact een L bij de gaten waar je 230 hebt gemeten, bij de 0 zet je een N neer.
©Dmitriy - stock.adobe.com
Zonder multimeter de aansluiting checken
Heb je geen multimeter? Dan duik je de meterkast in en kijk je of er gekoppelde groepen zijn en wat voor gekoppelde groepen dit zijn. Kijk naar de kookgroepen, deze geven aan voor welke fase kookplaat je meterkast geschikt is. Zo bestaat een 2-fase groep uit twee gekoppelde groepen. Ze zijn gekoppeld met elkaar met een hendel. Wanneer je dit ziet in de meterkast, is het perilex stopcontact geschikt voor een 2-fase kookplaat. Of je krachtstroom hebt, zie je in de meterkast met vier gekoppelde groepen die met een hendel verbonden zijn. In dit geval kun je kiezen voor een 2- of 3-fase kookplaat.
Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.
©auremar - stock.adobe.com
De kookplaat aansluiten
Dan nu het aansluiten van de kookplaat. Je gaat met elektra aan de slag, dus als je daar geen ervaring mee hebt, is het verstandiger om dit te laten doen door een erkende elektricien. Doe dit sowieso als je een 3-fase kookplaat wilt.
Leg eerst een stuk piepschuim onder de kookplaat. Omdat je de kookplaat later moet omdraaien, zorg je er zo voor dat deze niet beschadigt. Draai de kookplaat om en plaats de afdichtband om de kookplaat. Begin aan de achterzijde van de kookplaat, zodat de naad niet zichtbaar is. Plak de afdichtband zo dicht mogelijk op de glasrand, zodat vuil niet onder de glasplaat komt.
Kookplaat met powermanagement aansluiten op een normaal stopcontact
Stap 1: de bruggetjes koppelen
Maak de klep onder de kookplaat open en maak de trekontlasting los. Onder op de kookplaat staat het schema dat je moet gebruiken voor een normaal stopcontact. Je hebt voor het aansluiten van de kabel extra bruggetjes nodig die meegeleverd zijn met de kookplaat. Deze vind je ook in dit compartiment. Koppel de bruggetjes volgens het schema.
Stap 2: sluit het snoer aan op de kookplaat
Nu pak je het snoer. Sluit het bruine draad aan op de L, de blauwe op de N en de geelgroene op het aarde-aansluitblok. Zet nu het snoer vast met de trekontlasting en doe het klepje weer dicht.
Stap 3: de kookplaat instellen op een normale stekker
Standaard staat de kookplaat ingesteld op een perilex stekker. Draai eerst de kookplaat om en steek de stekker in het stopcontact. Pak de kookplaat op en leg de kookplaat in het aanrechtblad. Druk nu vijf seconde op de pauzeknop om in het menu te komen. Met de plustoets van het klokje druk je door totdat je PO (dit staat voor power) op het display ziet staan. Standaard staat de kookplaat ingesteld op 7,4. Voor een normaal stopcontact moet dit 3,7 zijn. Door op de minknop te drukken, kom je bij 3,7 uit. Leg dit vast door de pauzeknop weer voor vijf seconden vast te houden. Nu is je kookplaat goed ingesteld.
Een 2-fase kookplaat aansluiten
Stap 1: bepaal welke kleur draad waar hoort
Maak met een schroevendraaier het onderdeel van de kookplaat open waar je de kabel moet aansluiten. Er is een aantal aansluitingen zichtbaar: L1, L2, L3, 01 en 02. Deze aansluitingen corresponderen met wat je hebt gemeten in het stopcontact. Pak nu het snoer en de multimeter om het snoer door te meten. Zet de multimeter op de piepstand. Heeft je multimeter geen piepstand? Dan zet je ‘m op de Ohm-stand. Houd een pin van de multimeter tegen een stekker en ga met de andere pin tegen de draden van het snoer aan. Piept de multimeter? Dan weet je welke kleur draad hoort bij welke stekker. Noteer dit op de tekening die je eerder hebt gemaakt om je stopcontact te meten.
Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.
©Copyright: S.Engels
Stap 2: sluit de kabel aan op de kookplaat
Aan de onderkant van de kookplaat zie je tekeningen van de verschillende aansluitmogelijkheden. Hanteer de juiste tekening voor de fase-aansluiting die je hebt. De ene L op je tekening staat voor L1 met de kleur die je erbij hebt genoteerd, de ene N voor 01 met de kleur die je erbij hebt genoteerd, de andere L voor L2 met de kleur die je erbij hebt genoteerd en de overgebleven N voor 02 met de kleur die je erbij hebt genoteerd. Zo sluit je de juiste kleuren aan in het aansluitblok.
Maak eerste de trekontlasting los. Plaats nu de juiste kleuren onder de juiste schroef. Stel: je hebt gemeten dat L1 grijs is, dan doe je de grijze draad van de kabel onder de schroef van L1 van de kookplaat. Vergeet niet om de trekontlasting terug te plaatsen. Deze zorgt er namelijk voor dat de kabel nergens naartoe kan.
Stap 3: controle van de kookplaat
Steek nu de stekker in het stopcontact en leg de kookplaat in het aanrechtblad. Dankzij de afdichtrand blijft de kookplaat op z’n plaats . Dan is het nu tijd om te kijken of de kookplaat goed werkt. Zet de kookplaat aan en zet alle kookzones aan. Als je de kookplaat verkeerd hebt aangesloten, komt er een foutmelding op je display te staan. Zo niet, dan kun je de kookplaat gelijk gebruiken.
Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.