ID.nl logo
Dit zijn de 5 populairste diëten van Nederland
© Suchada Toemkraisri
Huis

Dit zijn de 5 populairste diëten van Nederland

Wil je een paar kilo kwijt maar weet je niet hoe? In dit artikel lees je alles over de vijf populairste diëten van Nederland. Je ontdekt hoe ze werken, wat de voordelen en nadelen zijn én welk dieet het beste bij jou past.

⏱️ Dit artikel in het kort:

Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. In dit artikel leggen we je alles uit over vijf populaire diëten: keto, intermittent fasting, paleo, koolhydraatarm en sapvasten.

Lees ook: De 25 beste tips om af te vallen

1: Keto

Wat is het?

Bij het keto-dieet eet je heel weinig koolhydraten, een matige hoeveelheid eiwitten en veel vet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose raakt: een natuurlijke stofwisselingsstaat waarbij je vooral vet verbrandt als primaire energiebron.

Hoe volg je het?

Om het keto-dieet te volgen, beperk je de inname van koolhydraten tot minder dan 50 gram per dag. Hoe veel (of liever gezegd: weinig) dat is, zie je in de tabel hieronder. Dit betekent dus (bijna) geen brood, pasta of aardappelen Je eet vetrijke voedingsmiddelen zoals avocado's, noten, zaden, boter en vette vis. Daarnaast kies je voor matige hoeveelheden eiwitten, bijvoorbeeld vlees, eieren en kaas.

Voordelen

Met het keto-dieet val je snel af en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Het is met name geschikt voor mensen die houden van vetrijke voeding.

Nadelen

Het dieet is streng en kan daardoor moeilijk vol te houden zijn. Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden zoals vermoeidheid, constipatie en hoofdpijn. Heb je nierproblemen of een hoog cholesterol, dan kun je beter niet aan keto beginnen.

Iets voor jou als je...

…Snel wilt afvallen, van vetrijk voedsel houdt en er geen problemen mee hebt om een tijdlang geen brood, aardappelen, pasta of ander koolhydraatrijk voedsel te eten.

🍞 50 gram koolhydraten =
VoedingsmiddelHoeveelheid
Bruine boterhammen4 stuks
Aardappelen (gekookt)290 gram
Rijst (gekookt, wit)175 gram
Pasta (gekookt)200 gram
Kikkererwten (gekookt)310 gram
Linzen (gekookt)250 gram
Zwarte bonen (gekookt)215 gram

2: Intermittent fasting

Wat is het?

Bij intermittent fasting wissel je periodes van eten af met vasten. Het doel is om het lichaam efficiënter met energie om te laten gaan en de hormoonbalans te verbeteren.

Hoe volg je het?

Populaire schema's zijn 16/8, waarbij je 16 uur vast en binnen een periode van 8 uur eet (je eet bijvoorbeeld alleen tussen twaalf uur 's middags en acht uur 's avonds), of 5:2, waarbij je 5 dagen normaal eet en 2 dagen met weinig calorieën. Tijdens het vasten drink je veel water, koffie of thee zonder suiker. Tijdens de eetperiodes kies je gezonde en voedzame maaltijden.

Voordelen

Met dit dieet val je af zonder strikte voedingsregels. Je kunt het makkelijk combineren met andere diëten. Je verliest niet alleen gewicht, maar ook je bloeddruk en cholesterol dalen en je immuunsysteem wordt versterkt.

Nadelen

Het is niet geschikt voor iedereen; sommige mensen worden er moe of prikkelbaar van. Werk je op onregelmatige tijden of in wisseldienst, dan kan het ook lastig vol te houden zijn.

Iets voor jou als je...

… wilt afvallen zonder ingewikkelde voedingsregels en dit-mag-ik-wel en dit-mag-ik-niet.

©ihalilyp

3: Paleo

Wat is het?

Bij het paleo-dieet eet je zoals onze voorouders in de oertijd. Je kiest voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden.

Hoe volg je het?

Bij dit dieet vermijd je bewerkte voeding, zuivel, granen en suiker. Je eet veel groenten, fruit, vlees en vis, en je gebruikt natuurlijke vetten zoals kokosolie en olijfolie.

Voordelen

Dit dieet bevordert een natuurlijk eetpatroon en is rijk aan vezels en eiwitten, wat zorgt voor een vol gevoel. Daarnaast helpt het bij het verminderen van ontstekingen.

Nadelen

Bij het paleo-dieet laat je granen en zuivel weg, wat een uitdaging kan zijn. Niet alle gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk onderbouwd, en door de focus op verse en biologische ingrediënten kan het wat duurder uitvallen.

Iets voor jou als je...

… geen problemen hebt met het schrappen van granen en zuivel en met het eten van natuurlijke en onbewerkte voeding.

©Yuliya Furman

4: Koolhydraatarm

Wat is het?

Bij dit dieet beperk je koolhydraten en focus je op eiwitten en vetten. In vergelijking met het keto-dieet ben je wel wat minder strikt met koolhydraten.

Hoe volg je het?

Je vermindert koolhydraatrijk voedsel zoals brood, pasta en rijst. Tegelijkertijd kies je voor eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren en noten. Ook voeg je gezonde vetten, zoals avocado en olijfolie, toe aan je maaltijden.

Voordelen

Dat je met een low-carb dieet afvalt is ook wetenschappelijk bewezen. Daarnaast pas je het makkelijk aan jouw voorkeuren aan, en omdat het minder strikt is dan het keto-dieet, houd je het eenvoudiger vol.

Nadelen

Minder koolhydraten eten kan lastig zijn tijdens etentjes of feestjes. Als je niet genoeg groenten eet, krijg je al snel te weinig vezels binnen. In het begin kun je je wat minder energiek voelen, maar dat gaat meestal vanzelf over.

Iets voor jou als je...

…geen moeite hebt om koolhydraatrijk voedsel een tijdje te minderen, maar tegelijkertijd ook niet voor het strenge keto-dieet wilt gaan.

©Yana Perelotova - stock.adobe.com

5: Sapvasten

Wat is het?

Bij sapvasten beperk je je een paar dagen (maximaal een week) tot alleen groente- en fruitsappen. Het idee is dat je lichaam wordt 'ontgift' en dat je overtollig gewicht verliest.

Hoe volg je het?

Tijdens sapvasten drink je alleen verse, zelfgeperste groente- en fruitsappen. Vast voedsel en bewerkte dranken laat je achterwege. Daarnaast drink je voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Voordelen

Met sapvasten val je snel af door de lage calorie-inname. Je kunt er een 'reset'-gevoel van krijgen, wat motiveert om daarna gezonder te eten. Bovendien krijg je veel vitamines en mineralen binnen.

Nadelen

Door de zeer lage energie-inname kun je moe en duizelig worden. Er is een risico op verlies van spiermassa bij langer gebruik. Wil je meer dan een paar kilo afvallen of heb je een druk actief leven, dan kun je beter een ander dieet uitkiezen.

Iets voor jou als je...

…snel een paar kilo wilt afvallen of een kickstart zoekt voor een gezonder eetpatroon.

Conclusie

Wil je afvallen? Er zijn genoeg diëten om uit te kiezen. Welk dieet het beste bij je past, hangt af van wat je fijn vindt, je dagelijkse ritme en je doelen. Kom je er – ondanks, of misschien juist dóór het grote aanbod aan diëten – niet uit? Vraag dan advies aan je huisarts of aan een diëtiste. Zorg ervoor dat je naast gezond eten ook voldoende beweegt: dat is dé ideale combinatie om gewicht krijt te raken of om op gewicht te blijven!

Voor elk dieet

Een eigen boek

▼ Volgende artikel
Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?
© BillionPhotos.com- stock.adobe.com
Huis

Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?

Als je het belangrijk vindt dat je niet gevolgd wordt tijdens het internetten, kun je beter geen standaardbrowser als Microsoft Edge en Google Chrome gebruiken. Er zijn verschillende browsers die beweren speciaal te zijn ontworpen om je online sporen zo veel mogelijk te verbergen. In dit artikel bespreken we vier zelfbenoemde privacybrowsers en kijken we of ze hun beloftes waarmaken.

In dit artikel bespreken we Brave, DuckDuckGo, LibreWolf en TOR. Dit zijn alle vier internetbrowsers die ingericht zijn op privacyvriendelijkheid.

Gebruik je toch liever een bekendere browser, maar wil je je online privacy wel zoveel mogelijk waarborgen? In dit artikel bespreken we hoe populaire browsers omgaan met je privacy.

Brave

De op Chromium gebaseerde Brave-browser zorgt er (zonder dat je aan de instellingen hoeft te komen) voor dat de identificeerbare informatie die je browser naar websites en adverteerders stuurt (oftewel je 'fingerprint'), iedere keer weer compleet willekeurig is, zodat je niet betrouwbaar kunt worden geïdentificeerd. Volgens de website Cover Your Tracks worden vrijwel alle trackers geblokkeerd door de browser.

Desondanks vertrouwen sommige gebruikers Brave niet meer, doordat de browser verschillende controverses op zijn naam heeft staan. Zo kwam Brave in 2016 met een (optionele) functie die advertenties op websites blokkeerde, maar vervolgens verving door eigen reclames. Gebruikers kregen dus alsnog advertenties te zien, maar nu streek de browser daar zelf de inkomsten voor op.

Vier jaar later verving Brave zonder het te melden URL's naar sommige cryptosites door affiliatelinks (waar de browser geld mee verdient) en in 2023 kwam de browser in opspraak omdat het zijn VPN-dienst standaard installeerde bij gebruikers. Brave beweert overigens dat dit allemaal fouten betrof en heeft de controversiële veranderingen inmiddels teruggedraaid.

DuckDuckGo

De zelfbenoemde 'Private Browser' DuckDuckGo belooft net als de andere browsers in dit artikel dat je tijdens het surfen niet kan worden getraceerd. Toch scoort de browser op basis van de uitslagen van PrivacyTests.org minder goed dan andere privacybrowsers. Er worden met de standaardinstellingen maar iets meer trackers geblokkeerd en fingerprintgegevens verborgen dan bij reguliere browsers. In een recent onderzoek werd dan ook geconcludeerd dat DDG direct na de installatie 'middelmatige privacybescherming' biedt, terwijl de andere in dit artikel besproken browsers volgens de onderzoekers een hoge mate van privacybescherming bieden. Wel kun je je privacy via de instellingen opkalefateren.

DuckDuckGo maakt (net als veel andere privacybrowsers) standaard gebruik van zijn gelijknamige zoekmachine waarmee je incognito surft. Hoewel de zoekmachine de zoekindex van Microsofts Bing gebruikt, kan Microsoft hierdoor niet zien waar je naar zoekt. Deze zoekdeal met Microsoft zorgde in 2022 wel voor wat controverse, aangezien toen bleek dat DDG hierdoor de trackers van Microsoft niet mocht blokkeren. Kort nadat dit ontdekt werd, liet DuckDuckGo weten dat het de trackers van het bedrijf toch wel gaat blokkeren.

Zere vingers gekregen van je touchpad?

Dan wordt het tijd voor een goede muis!

LibreWolf

LibreWolf is een aangepaste versie van Firefox die standaard een stuk meer privacyfuncties en een robuustere beveiliging biedt. Net als Brave komt de browser feilloos door de trackingtests van PrivacyTests.org heen, al laat je volgens Cover Your Tracks wel nog enkele vingerafdrukgegevens achter in LibreWolf.

Standaard worden alle gebruikersgegevens en cookies gewist na het sluiten van de browser, wat lang niet iedereen handig zal vinden, maar dat kan via de instellingen ongedaan gemaakt worden. Ook zijn de standaardinstellingen mogelijk dusdanig streng dat sommige websites onbruikbaar worden en er andere problemen ontstaan, zoals het niet kunnen inschakelen van de donkere modus. Volgens de ontwikkelaar kun je de meeste problemen verhelpen door de optie Resist Fingerprinting in de instellingen uit te schakelen, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de privacy.

TOR

Als je écht zo anoniem mogelijk wil internetten, is TOR waarschijnlijk de beste keus. Voordat je een website bezoekt, wordt je 'bezoekaanvraag' eerst door meerdere lagen versleuteling gehaald voordat de pagina in kwestie wordt geladen. TOR anonimiseert alle fingerprints en blokkeert alle reclames en trackingscripts, waardoor het bijna onmogelijk wordt om iemands locatie of identiteit (bijvoorbeeld door middel van het IP-adres) te achterhalen. Niet zo gek, dus, dat TOR de populairste manier is om verborgen .onion-adressen (ook wel het darkweb genoemd) te bezoeken.

Deze verregaande privacyfocus gaat wel ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. TOR is merkbaar langzamer dan reguliere browsers, omdat al je verzoeken eerst meerdere keren omgeleid worden zodat je onnavolgbaar blijft. Ook worden alle cookies na iedere sessie standaard gewist, waardoor je telkens met 'schone lei' begint en je veelgebruikte webadressen, inloggegevens en dergelijke steeds weer handmatig moet invullen. Doordat TOR álle trackers blokkeert, functioneert een groot aantal websites bovendien niet goed in deze browser, blijkt uit onderzoek van The Markup.

Lees ook: Hoe gaan populaire browsers om met je privacy? 


▼ Volgende artikel
Problemen met dual sim? Zo los je ze op!
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Problemen met dual sim? Zo los je ze op!

Met dual sim kun je twee telefoonnummers op één telefoon gebruiken. Ideaal als je werk en privé gescheiden wilt houden bijvoorbeeld, of op vakantie lokaal (en dus goedkoop) wilt bellen en internetten. Maar wat doe je als het niet lekker werkt? In dit artikel lees je hoe je veelvoorkomende dual sim-problemen snel oplost.

Met dual sim gebruik je twee telefoonnummers op één telefoon. Dit kan met twee fysieke simkaarten, een combinatie van een gewone simkaart en een digitale e-sim, of twee e-sims. Handig, maar soms werkt het niet zoals het moet. In dit artikel krijg je oplossingen voor deze zes dual sim-problemen:

1: Geen verbinding op tweede simkaart

2: Batterij gaat veel te snel leeg

3: Je mist oproepen op één nummer

4: Internet werkt niet goed

5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

6: Apps werken niet met tweede nummer

Lees ook: Dual sim: wat is het en hoe werkt het?

Probleem 1: Geen verbinding op tweede simkaart

Dit is het meest voorkomende probleem. Probeer deze stappen:

1.    Check of dual sim aanstaat in je instellingen.
2.    Herstart je telefoon.
3.    Haal beide simkaarten eruit en doe ze er opnieuw in (bij fysieke kaarten).
4.    Zet vliegtuigstand aan en weer uit.
5.    Reset je netwerkinstellingen als niks anders werkt.

Probleem 2: Batterij gaat veel te snel leeg

Twee simkaarten vragen meer van je batterij. Zo bespaar je stroom:

1.    Schakel mobiele data uit op de simkaart die je minder gebruikt.
2.    Gebruik één vaste simkaart voor data en de ander alleen voor bellen en sms'en
3.    Zet je tweede nummer alleen aan als je het nodig hebt.
4.    Beperk het gebruik van beide simkaarten tegelijk om de batterij te ontlasten. 

Probleem 3: Je mist oproepen op één nummer

Als je oproepen mist op één nummer maar niet op het andere:

1.    Check of je niet per ongeluk doorschakeling aan hebt staan.
2.    Kijk of beide simkaarten op 'toestaan' staan voor oproepen.
3.    Test of het probleem ook bestaat met een andere simkaart.
4.    Controleer of je genoeg beltegoed hebt op beide nummers. 

©William W. Potter

Probleem 4: Internet werkt niet goed

Problemen met je mobiele data? Doe dit:

1.    Check welke simkaart je hebt ingesteld voor mobiele data.
2.    Zorg dat mobiele data aanstaat voor de juiste simkaart.
3.    Controleer je APN-instellingen (vraag die op bij je provider).
4.    Probeer handmatig een netwerk te kiezen. 

Probleem 5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

Als je telefoon de tweede simkaart niet herkent:

1.    Controleer of de simkaart goed in het simkaartslot zit.
2.    Maak de contactpunten schoon met een droge doek.
3.    Probeer de simkaart in een andere telefoon.
4.    Bij e-sim: verwijder hem en installeer opnieuw. 

Probleem 6: Apps werken niet met tweede nummer

Problemen met WhatsApp of andere apps op je tweede nummer?

1.    Check of je telefoon dual apps ondersteunt.
2.    Installeer de app opnieuw.
3.    Zorg dat je tweede simkaart ook toegang heeft tot internet.
4.    Gebruik een app-kloon-functie als je telefoon die heeft.

APPS KLONEN

Een app-kloonfunctie laat je dezelfde app twee keer op je telefoon installeren. Zo kun je bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook voor beide simkaarten afzonderlijk gebruiken, elk gekoppeld aan een ander nummer. Deze functie is vooral handig bij dual-sim telefoons en zit vaak ingebouwd in de instellingen van merken zoals Samsung (Dual Messenger), Xiaomi (Dual Apps) en Huawei (App Twin).

Twee telefoonnummers ...

En toch maar één hoesje nodig

Andere problemen?

Als deze oplossingen niet werken, ligt het probleem waarschijnlijk dieper. Het kan te maken hebben met hardware, zoals een beschadigde simkaart, een kapotte simkaartlezer of een simkaart van het verkeerde formaat. Maar ook software kan de boosdoener zijn, bijvoorbeeld verouderde telefoonsoftware, onjuiste providerinstellingen of bugs in het besturingssysteem.

In zulke gevallen is het slim om contact op te nemen met de juiste partij. Voor problemen met je simkaart of netwerk kun je terecht bij je provider. Gaat het om hardware, neem dan contact op met de verkoper van je telefoon. Voor softwareproblemen kun je vaak het beste bij de fabrikant aankloppen.

SIMKAART OF TELEFOON?

Als je niet zeker weet of het aan je telefoon of aan je simkaart ligt:

1. Test beide simkaarten in een andere telefoon

2. Probeer een andere simkaart in je eigen telefoon

3. Vraag je provider om je simkaart-instellingen te controleren

Zo kom je er snel achter waar het probleem zit en wat je eraan kunt doen.

Tips om problemen te voorkomen

Om problemen met dual sim te voorkomen, kun je een paar eenvoudige stappen nemen. Controleer vóór aankoop of je telefoon daadwerkelijk dual sim ondersteunt, zodat je zeker weet dat het werkt. Update je telefoonsoftware regelmatig om bugs te voorkomen en nieuwe functies te benutten. Gebruik altijd simkaarten van het juiste formaat en wees voorzichtig bij het openen en sluiten van de simkaarthouders. Heb je e-sims? Bewaar de QR-codes zorgvuldig voor het geval je ze opnieuw moet instellen. Tot slot is het slim om af en toe te controleren of beide nummers nog correct functioneren.