Deze vaatwasseronderdelen kun je zelf vervangen - en zo doe je dat

© Ilja

Deze vaatwasseronderdelen kun je zelf vervangen - en zo doe je dat

Geplaatst: 29 maart 2024 - 13:04

Redactie ID.nl

Wie eenmaal een vaatwasser heeft, wil nooit meer zonder. Helaas gaat er weleens iets stuk aan. Het goede nieuws: daar hoef je echt niet altijd een reparateur voor in te schakelen. Sommige onderdelen kun je makkelijk zelf vervangen. Je leest er alles over in dit artikel.

Lees ook: Je vaatwasser inruimen? Dit is de beste manier!


💡 Voordat je begint ...
Je vaatwasser betekent: water en elektriciteit. Wanneer er iets mis gaat, kan het ook goed mis gaan. Veilig werken dus. Koppel de vaatwasser los van de stroom en draai de watertoevoer dicht voordat je onderdelen gaat vervangen. Zorg dat er niets op het bovenblad van de vaatwasser ligt. Leg ook een paar oude handdoeken neer. Mocht er onverhoopt toch nog ergens water gaan lekken, dan blijft je vloer in elk geval droog.
Om bij sommige van de te vervangen onderdelen te komen, moet je de vaatwasser openen en leeghalen. Haal eerst alle manden, bakjes en geleiders eruit. De meeste onderdelen zijn dan gemakkelijk toegankelijk.


Waarom zou je zelf onderdelen van je vaatwasser vervangen?

Nou, omdat dat een aantal voordelen heeft. Je verlengt er op een eenvoudige manier de levens duur van je vaatwasser mee, bent minder geld kwijt dan wanneer je een reparateur laat komen én hebt na afloop een voldaan gevoel: toch maar mooi zelf gefixt.

Bestekmandje

Moeilijkheidsgraad: 🍽️

Het bestekmandje is het onderdeel dat het aller-, allermakkelijkst te vervangen is: gewoon het oude mandje eruit halen en een nieuw mandje op dezelfde plaatsen. Het enige waar je op moet letten, is of je nieuwe mandje de juiste afmetingen heeft voor jouw model vaatwasser. Zorg dat het goed past en stabiel staat.

Filters

Moeilijkheidsgraad: 🍽️

Filters zijn heel belangrijk voor een schone vaat. Natuurlijk maak je ze regelmatig schoon en verwijder je aangekoekte vet- en etensresten, maar soms is schoonmaken alleen niet meer voldoende. Vervangen is makkelijk. Draai het filtersysteem open, verwijder de oude filters en plaats nieuwe in de houder. Draai het systeem weer dicht.

Filter van de vaatwasser

© Nadezhda

Sproeiarmen

Moeilijkheidsgraad: 🍽️

De sproeiarmen kun je vervangen door ze voorzichtig los te draaien of los te klikken. Bevestig nieuwe armen door ze op de juiste plaats te drukken en indien nodig vast te draaien.

Wieltjes van de lades

Moeilijkheidsgraad: 🍽️

Haal de onderste en bovenste lade uit de vaatwasser. Klik de oude wieltjes los en plaats de nieuwe door ze stevig vast te klikken voordat je de laden terugplaatst. Zelfs iemand met twee linkerhanden (zoals de schrijver van dit artikel) kan het. Tip van diezelfde tweelinkerhander: ga je dit onderdeel bestellen? Bestel dan meteen een extra reservesetje mee. Kost een paar euro tot een paar tientjes, maar is wel handig om een reservesetje in huis te hebben voor als ze weer vervangen moeten worden.

Vaatwasserwieltjes

© kurgu128

Zeepbakje

Moeilijkheidsgraad: 🍽️🍽️

Schroef het paneel waar het zeepbakje zit los. Verwijder het oude bakje en plaats het nieuwe. Schroef het paneel weer vast en controleer of het bakje goed sluit. Is alleen het deksel kapot? Dan ben je er al door alleen een nieuw deksel te installeren. Net als bij andere onderdelen geldt ook hiervoor: zorg dat je echt een bakje of deksel koopt dat geschikt is voor jouw merk en type vaatwasser!

Afvoerslang

Moeilijkheidsgraad: 🍽️🍽️

Ontkoppel eerst de watertoevoer naar de vaatwasser. Verwijder de oude slang door de klemmen los te maken en bevestig de nieuwe slang aan de afvoerpomp met de klemmen. Controleer of alles echt goed vast zit. En controleer het dan nog eens. Sluit daarna alles weer aan. Slangenklemmen zijn trouwens altijd handig om in huis te hebben: je zult wel vaker iets moeten vastzetten.

Andere onderdelen

Voor onderdelen als het verwarmingselement, de pomp of het besturingspaneel raden we aan deze door een erkende reparateur te laten vervangen, omdat deze reparaties te complex zijn voor de gemiddelde consument. Het vervangen van deurrubbers, dat klinkt als een eenvoudige klus, is iets wat eigenlijk alleen voor iets meer gevorderde klussers is weggelegd. Vaak zul je daarvoor namelijk eerst de complete deur uit de vaatwasser moeten halen.

Ook interessant: 7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen

Door daarvoor geschikte vaatwasser-onderdelen tijdig zelf te vervangen, kun je vaak voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote en dure reparaties. Niet alleen bespaart dit geld, maar het is ook milieuvriendelijker dan een heel nieuw apparaat aan te schaffen. Met de instructies in dit artikel kun je veilig en eenvoudig aan de slag! Maar: raadpleeg bij twijfel altijd een professional.

Onderhoudstips

Met regelmatig onderhoud gaat je vaatwasser langer mee en wordt je vaat keer op keer goed schoon. Maak daarom regelmatig het filter schoon: verwijder met een stukje toiletpapier vet- en etensresten en gooi die in de vuilnisbak. Het filter schoonspoelen onder de hete kraan is geen goed idee: door de prut die dan door de gootsteen gespoeld wordt, zou na verloop van tijd je afvoer verstopt kunnen raken. Controleer verder de sproeiarmen op verstoppingen. Je kunt ze losmaken en afspoelen onder de hete kraan. Zit er vuil of kalkaanslag in de gaatjes? Prik die dan – voorzichtig – door met een tandenstoker. Draai verder eens per maand een lege wasbeurt op de hoogste temperatuur met een speciale vaatwasserreiniger. Dit helpt om vetophopingen en kalkaanslag te verwijderen. Controleer ook regelmatig de randen van de deur en het zeepbakje op achtergebleven resten en maak deze schoon met een zachte, vochtige doek.

De vaatwasser poetsen

© Wertinio

FAQ

Hoe weet ik welk onderdeel ik moet vervangen?

Begin met het vaststellen van het probleem. Raadpleeg de handleiding van je vaatwasser voor specifieke problemen en bijbehorende oplossingen. Vaak geven fabrikanten ook informatie over veelvoorkomende problemen en de onderdelen die daarmee te maken hebben.

Wat moet ik doen als het vervangen van een onderdeel mijn probleem niet heeft oplost?

Als het vervangen van een onderdeel het probleem niet verhelpt, is er waarschijnlijk toch meer aan de hand. En meer betekent vaak: complexer. Je kunt er dan beter een reparateur bij halen. Heb je nog garantie op je vaatwasser? Neem dan contact op met de verkoper en leg die het probleem voor.

Kan ik preventief onderdelen vervangen om problemen te voorkomen?

Ja, sommige onderdelen zoals filters of sproeiarmen kun je preventief vervangen, om te zorgen dat je vaatwasser optimaal blijft werken. Vaak staat in de handleiding van je vaatwasser welke onderdelen je hoe vaak zou moeten vervangen. Maar vanuit het oogpunt van duurzaamheid kunnen we ons goed voorstellen dat je pas een onderdeel wilt vervangen wanneer je merkt dat de vaatwasser niet meer helemaal goed zijn werk doet.

Lees ook: Garantie: hoe zit dat precies?

(minimaal een 9 op de bordjes!)

Vijf vaatwassers die hoog scoren

Powered by

Kieskeurig

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten