Wat is de meest energiezuinige droger?
Heb je nog steeds een condensdroger in huis? Dan wordt het misschien tijd om naar een moderne warmtepompdroger te kijken. Die verbruikt veel minder energie. Met de huidige elektriciteitsprijzen loont dat vaak de moeite. Zoek je een nieuwe droger, dan is een warmtepompdroger om diezelfde reden een logische keuze. Tenzij je een droger maar incidenteel gebruikt. Maar moet je meteen voor het meest zuinige exemplaar gaan, of volstaat een lager energielabel ook? We zoeken het voor je uit.
Een wasdroger wordt vaak tot één van de grootste verbruikers in huis gerekend. Dit geldt echter vooral voor de condensdroger en niet voor de moderne warmtepompdroger. Een condensdroger verwarmt de lucht in de droger, waardoor het vocht uit je wasgoed verdampt. Een modernere warmtepompdroger droogt je was op een lagere temperatuur en voert warme lucht niet af, maar gebruikt die opnieuw om je was mee te drogen. Lees meer over het verschil tussen een condensdroger en warmtepompdroger. Als je op zoek gaat naar een wasdroger, loont het doorgaans de moeite om voor een duurdere warmtepompdroger te kiezen, door de lagere verbruikskosten. We zullen dat laten zien aan de hand van enkele voorbeelden.
Goedkoop is duurkoop?
Een condensdroger is vaak goedkoop in aanschaf. Maar goedkoop is in dit geval meestal duurkoop. De meerprijs van een warmtepompdroger heb je namelijk in de meeste situaties snel terugverdiend, als je ook de kosten voor het stroomverbruik meetelt. Als je een oude condensdroger hebt kan het zelfs de moeite lonen om die te vervangen. Het hangt er uiteraard van af hoe vaak je de wasdroger gebruikt en wat je voor elektriciteit betaalt. De onderstaande tabel geeft een indicatie van het verbruik van verschillende typen wasdrogers. We gaan uit van een gemiddeld gebruik van ongeveer 2,5 keer per week en rekenen met een elektriciteitsprijs van €0,50 per kWh.
Energielabels
Op dit moment hebben wasdrogers zoals je in de tabel ziet nog het ‘oude’ energielabel. Deze groep huishoudelijke apparaten zal op termijn het nieuwe energielabel krijgen. Vooral de condensdroger springt er (in negatieve zin) uit. Deze droger met veelal label B verbruikt per droogbeurt ruim drie keer zo veel stroom als een moderne warmtepompdroger met label A+++. Bij de huidige elektriciteitsprijs bespaar je hierdoor €115 per jaar. Maar ook een warmtepompdroger met label A++ of zelfs A+ geeft al een goede jaarlijkse besparing. Heb je een gezin met kinderen dan is het aannemelijk dat je de wasdroger vaker gebruikt dan 2,5 keer per week. Het kan ook dat je een hogere prijs voor je stroom betaalt. De terugverdientijd is in die situaties een stuk korter.
Vergelijk alle wasdrogers bij Kieskeurig.nl
Oude condensdroger vervangen?
Wil je weten of het zin heeft een oude condensdroger te vervangen? We raden je dan aan om bij te houden hoe vaak je het apparaat gebruikt. Zoek in de handleiding van de fabrikant op hoeveel het apparaat per droogbeurt gebruikt. Dat verbruik kan overigens wel per droogbeurt verschillen, afhankelijk van de hoeveelheid en vochtigheid van de was. Wil je een betere indicatie, houd het verbruik dan over een periode van één of enkele maanden bij, zodat je het jaarverbruik in kWh kunt berekenen. Aan de hand van de tabel kun je zien hoeveel zuiniger een warmtepompdroger is. Overigens bedraagt de levensduur van een warmtepompdroger gemiddeld genomen zo’n 10 tot 12 jaar. Ook bij gemiddeld gebruik heb je deze, zoals uit bovenstaande berekeningen blijkt, dan al lang terugverdiend.