ID.nl logo
🧦 Zo raak je nooit meer een sok kwijt in de was
© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Huis

🧦 Zo raak je nooit meer een sok kwijt in de was

Iedereen kent het: je stopt twee sokken in de wasmachine en er komt er maar één uit … hoe kan dat toch? En, belangrijk nog, hoe kun je het voorkomen? We leggen je het graag uit (want ja, wij vinden het zelf ook bloedirritant!)

In dit artikel lees je wat je kunt doen om te voorkomen dat sokken kwijtraken in de was en waar je kunt kijken als ze tóch kwijtraken. Is de sok echt weg? We geven ook tips hoe je het overgebleven exemplaar toch nog nuttig kunt gebruiken.

Lees ook: Kleding, textiel en beddengoed – hoe vaak was je ze?

Stap 1: Sokken sorteren

Het proces begint al bij het sorteren van de vuile was. Leg alle sokken apart en kijk of het inderdaad allemaal nog paren zijn of dat er nu al eentje mist. Is dat het geval, kijk dan goed in of achter de wasmand. Of onder het bed van je puberkind 😉.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Stap 2: Gebruik een waszakje

Om te zorgen dat er tijdens het wassen of drogen geen sokken ontsnappen, stop je ze in een waszakje (ook wel wasnetje genoemd). Er zijn mensen die voor elk paar sokken een apart waszakje gebruiken, maar dat vinden we eigenlijk een beetje overdreven. Gebruik gewoon één of meerdere grote waszakken waar je alle sokken in doet. Waszakken zijn er in verschillende formaten. Je kunt een setje kopen met daarin een aantal verschillende maten. Zo kun je per was bekijken welke je nodig hebt. Kies een stevige waszak van een fijnmazig materiaal (zodat de sokken er niet uit kunnen, maar het water wel naar binnen) en zorg dat ze goed afsluitbaar zijn, met een rits of met een trekkoord dat je stevig dichtknoopt.

Nooit doen: sokken los in de was Was sokken nooit los met ander wasgoed. We hebben allemaal weleens een vochtige sok onder in een dekbedhoes gevonden, of een sok die kapot was gegaan doordat hij aan een knoop of rits was blijven haken. Sokken in een wasnet stoppen zorgt er dus niet alleen voor dat ze niet kwijtraken, maar ook dat ze niet beschadigen!

Stap 3: Wasmachine instellen en onderhouden

Je hebt je sokken gesorteerd en netjes in een waszak gestopt. Nu wil je natuurlijk ook dat ze mooi (of comfortabel) blijven. Stop de machine niet te vol, zodat je zeker weet dat de waszakken genoeg ‘bewegingsruimte’ hebben en dat de sokken echt grondig gewassen worden. Zorg dat je een programma kiest dat niet te heet is (want je wilt niet dat je sokken krimpen) en centrifugeer niet te lang. Zorg ook dat je wasmachine goed onderhouden is. Maak geregeld het deurrubber schoon. Daar willen nog weleens losse knopen of munten in terecht komen, waardoor je sokken (maar natuurlijk ook je andere wasgoed) beschadigd kunnen worden.

Wol, katoen, synthetisch: dit is de beste wastemperatuur

MateriaalAanbevolen wastemperatuur
WolMaximaal 30 graden
Katoen60 graden (of 95 graden, als je sokken heel vies zijn)
Synthetisch (polyester, polyamide, elastaan)Maximaal 30 tot 40 graden

Stap 4: Na het wassen

Na het wassen (en drogen – check dan wel eerst of het materiaal waarvan de waszak gemaakt is in de droger mag) is het tijd voor de grote sokken-sorteer-actie. Als het goed is, zijn alle paren nog compleet. Berg ze meteen als paar op. Dat kun je het beste doen door de twee sokken die bij elkaar horen, in een balletje te draaien. Zo grijp je ’s ochtends nooit meer mis!

©pictures_for_you

Toch een sok kwijt?

Als je de stappen hierboven hebt gevolgd, zou dat niet moeten mogen. Maar het kan natuurlijk altijd, bijvoorbeeld omdat de sluiting van de waszak is losgeraakt of omdat er tijdens het overhevelen van de wasmachine naar de droger toch een sok heeft weten te ontsnappen. Mocht een sok echt spoorloos blijven, dan zijn er een aantal plekken om te controleren. Kijk in de trommel, wasmachinefilter en de rubberen ring van de deur. Controleer ook de droger grondig. Kijk ook op de grond en ónder de wasmachine of droger.

©Dvulikaia

En dan heb je ineens nog maar één sok …

Toch een sok kwijt? Dit kun je allemaal doen met zijn zielige overgebleven broertje:
- Maak er een sokpop van voor je (klein)kind
- Steek je hand erin en gebruik hem als stofdoekhandschoen
- Gebruik hem als extra telefoonbescherming wanneer je gaat wandelen of sporten
- Berg er kleine spulletjes zoals oordopjes en muntjes in op
- Heb je een hond? Zo’n oude sok is ideaal speelgoed!
- Even de voet eraf knippen en je hebt een handige polswarmer; vooral fijn als je veel achter de computer zit!

 

â–¼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

â–¼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten