🧦 Zo raak je nooit meer een sok kwijt in de was
Iedereen kent het: je stopt twee sokken in de wasmachine en er komt er maar één uit … hoe kan dat toch? En, belangrijk nog, hoe kun je het voorkomen? We leggen je het graag uit (want ja, wij vinden het zelf ook bloedirritant!)
In dit artikel lees je wat je kunt doen om te voorkomen dat sokken kwijtraken in de was en waar je kunt kijken als ze tóch kwijtraken. Is de sok echt weg? We geven ook tips hoe je het overgebleven exemplaar toch nog nuttig kunt gebruiken.
Lees ook: Kleding, textiel en beddengoed – hoe vaak was je ze?
Stap 1: Sokken sorteren
Het proces begint al bij het sorteren van de vuile was. Leg alle sokken apart en kijk of het inderdaad allemaal nog paren zijn of dat er nu al eentje mist. Is dat het geval, kijk dan goed in of achter de wasmand. Of onder het bed van je puberkind 😉.
©Olga Yastremska, New Africa, Afr
Stap 2: Gebruik een waszakje
Om te zorgen dat er tijdens het wassen of drogen geen sokken ontsnappen, stop je ze in een waszakje (ook wel wasnetje genoemd). Er zijn mensen die voor elk paar sokken een apart waszakje gebruiken, maar dat vinden we eigenlijk een beetje overdreven. Gebruik gewoon één of meerdere grote waszakken waar je alle sokken in doet. Waszakken zijn er in verschillende formaten. Je kunt een setje kopen met daarin een aantal verschillende maten. Zo kun je per was bekijken welke je nodig hebt. Kies een stevige waszak van een fijnmazig materiaal (zodat de sokken er niet uit kunnen, maar het water wel naar binnen) en zorg dat ze goed afsluitbaar zijn, met een rits of met een trekkoord dat je stevig dichtknoopt.
Nooit doen: sokken los in de was Was sokken nooit los met ander wasgoed. We hebben allemaal weleens een vochtige sok onder in een dekbedhoes gevonden, of een sok die kapot was gegaan doordat hij aan een knoop of rits was blijven haken. Sokken in een wasnet stoppen zorgt er dus niet alleen voor dat ze niet kwijtraken, maar ook dat ze niet beschadigen!
Stap 3: Wasmachine instellen en onderhouden
Je hebt je sokken gesorteerd en netjes in een waszak gestopt. Nu wil je natuurlijk ook dat ze mooi (of comfortabel) blijven. Stop de machine niet te vol, zodat je zeker weet dat de waszakken genoeg ‘bewegingsruimte’ hebben en dat de sokken echt grondig gewassen worden. Zorg dat je een programma kiest dat niet te heet is (want je wilt niet dat je sokken krimpen) en centrifugeer niet te lang. Zorg ook dat je wasmachine goed onderhouden is. Maak geregeld het deurrubber schoon. Daar willen nog weleens losse knopen of munten in terecht komen, waardoor je sokken (maar natuurlijk ook je andere wasgoed) beschadigd kunnen worden.
Wol, katoen, synthetisch: dit is de beste wastemperatuur
Stap 4: Na het wassen
Na het wassen (en drogen – check dan wel eerst of het materiaal waarvan de waszak gemaakt is in de droger mag) is het tijd voor de grote sokken-sorteer-actie. Als het goed is, zijn alle paren nog compleet. Berg ze meteen als paar op. Dat kun je het beste doen door de twee sokken die bij elkaar horen, in een balletje te draaien. Zo grijp je ’s ochtends nooit meer mis!
©pictures_for_you
Toch een sok kwijt?
Als je de stappen hierboven hebt gevolgd, zou dat niet moeten mogen. Maar het kan natuurlijk altijd, bijvoorbeeld omdat de sluiting van de waszak is losgeraakt of omdat er tijdens het overhevelen van de wasmachine naar de droger toch een sok heeft weten te ontsnappen. Mocht een sok echt spoorloos blijven, dan zijn er een aantal plekken om te controleren. Kijk in de trommel, wasmachinefilter en de rubberen ring van de deur. Controleer ook de droger grondig. Kijk ook op de grond en ónder de wasmachine of droger.
©Dvulikaia
En dan heb je ineens nog maar één sok …
Toch een sok kwijt? Dit kun je allemaal doen met zijn zielige overgebleven broertje:
- Maak er een sokpop van voor je (klein)kind
- Steek je hand erin en gebruik hem als stofdoekhandschoen
- Gebruik hem als extra telefoonbescherming wanneer je gaat wandelen of sporten
- Berg er kleine spulletjes zoals oordopjes en muntjes in op
- Heb je een hond? Zo’n oude sok is ideaal speelgoed!
- Even de voet eraf knippen en je hebt een handige polswarmer; vooral fijn als je veel achter de computer zit!
Â