© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Wat is een slimme wasmachine?

Geplaatst: 7 oktober 2022 - 08:33

Aangepast: 25 november 2022 - 11:50

Laura Jenny

De was doen is niet de leukste klus van het huishouden, maar aan de andere kant heeft het zo zijn voordelen. Het heerlijk ruikende wasmiddel en het idee dat de kleding straks weer fris en schoon is maakt het toch een belangrijke taak. Maar, het is ook een taak die slimmer kan, denken fabrikanten. Daarom zien we de laatste jaren steeds meer slimme wasmachines ten tonele verschijnen. Maar, wat maakt een wasmachine slim?

Een slimme wasmachine

Een wasmachine is in principe slim wanneer hij op het internet kan worden aangesloten. Dat geldt voor alle smarthome-producten. Echter kun je je afvragen waarom je een wasautomaat op het internet zou willen aansluiten. Het kan grote voordelen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld via een app op je telefoon zorgen dat je wasautomaat aangaat (en krijg je bovendien een melding wanneer hij klaar is). Dat scheelt een wandeling door de regen als je je wasautomaat in de schuur hebt, of het is handig om hem in je laatste werkuren op kantoor aan te zetten, zodat je meteen even de was kunt opruimen als je thuiskomt.

Uiteraard moet je wel zorgen dat er kleding in de trommel is gedaan als je je slimme wasautomaat wil gebruiken: helaas blijft dat toch een handmatige klus. Wel zijn diverse wasautomaten voorzien van een reservoir voor wasmiddel. Hierdoor hoef je niet elke keer wasmiddel te schenken, maar is hij voor meerdere wassen vast voorzien. Bovendien biedt het ook de mogelijkheid voor de wasautomaat om precies de juiste hoeveelheid wasmiddel te pakken voor de was in de trommel. Hetzelfde geldt uiteraard voor het water dat de wasmachine gebruikt.

Wasautomaat

Kunstmatige intelligentie

Dat scheelt je wasmiddel en is ook nog beter voor je kleding. De enige manier waarop de wasautomaat weet hoeveel was er in de trommel zit, is door sensoren gecombineerd met kunstmatige intelligentie: op die manier kan de wasautomaat bedenken hoeveel wasmiddel er nodig is. Ook dat is dus een onderdeel van wat een slimme wasautomaat zo slim maakt.

Op diezelfde manier kan de wasautomaat een programma selecteren en je in het vervolg in de app ook alvast programma’s voorleggen die je vaker kiest. Wees gewaarschuwd: er zijn zelfs wasautomaten die je kunnen vertellen dat je het verkeerde programma hebt geselecteerd voor dat type was. Sommige varianten sturen je zelfs een bericht dat een bepaald kledingstuk er niet in hoort en je op een andere manier moet wassen.

Een perfect passend programma

Vaak is dat op basis van een paar zaken die je invoert, zoals of het een witte of bonte was is. De wasautomaat (of in sommige gevallen de app waarmee je hem aanstuurt) bepaalt vervolgens welk programma het meest geschikt is voor de betreffende was. Zo zorg je dat je kasjmier sjaal er niet als een verfrommeld doekje uit komt te zien, maar gewoon op een laag toerental en een lage temperatuur weer net zo zacht en mooi uit de was komt als het erin ging.

Een perfect passend programma, een goede inschatting van het wasmiddel en geen overmatig gebruik van water: klinkt slim. Er is echter nog meer wat een slimme wasautomaat in petto heeft. Zo zijn ze vaak nog beter in het ontdekken van problemen. Als het deurtje niet goed wil sluiten of er een bepaald filter te vol zit, dan kan je wasautomaat je in de app een melding sturen zodat je weet wat je te doen staat. Er zijn ook veel slimme wasautomaten met een stoomfunctie. Hierdoor verdwijnen de meeste kreukels al in de trommel uit je kleding, zodat je minder hoeft te strijken. Het stomen heeft nog een functie: zorgen dat bacteriën worden gedood. Dat is beter voor je gezondheid en door niet te hoeven strijken (gecombineerd met dat voorkomen van overmatig gebruik van wasmiddel) en voor de duurzaamheid van je kleding.

Wasmachine aanzetten met app

© RossHelen

Let op updates

Nog een handige eigenschap aan een slimme wasautomaat: Sommige slimme wasautomaten (of hun apps) maken gebruik van stemassistenten zoals Google Assistent of Amazon Alexa. Op die manier kun je tegen je wasautomaat praten om hem aan te zetten of een bepaald programma te kiezen. Het zal voor veel mensen geen must zijn bij het aanschaffen van een slimme wasautomaat, maar voor mensen die gewend zijn om veelvuldig gebruik te maken van spraakassistentie is het zeker een pre.

Als je kiest voor een slimme wasautomaat, dan zijn er wel enkele aspecten om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld hoe lang de fabrikant belooft het apparaat van updates te voorzien. Deze updates zijn essentieel om de technologie up-to-date en veilig te houden. Zo kunnen er nieuwe functies worden toegevoegd of zwaktes in de software weggepoetst. Sowieso is het aan te raden om zelf ook zo veilig mogelijk aan de slag te gaan, dus kies een ingewikkeld wachtwoord voor je wifi en zorg dat je zelf ook regelmatig controleert of er updates voor je slimme apparatuur beschikbaar zijn.

Bewust wassen

Een slimme wasautomaat heeft dus zeker voordelen ten opzichte van zijn ‘domme’ broer. Wat daarbij zeker nu interessant is, dat is dat veel slimme wasautomaten in de app kunnen aangeven hoeveel stroom ze verbruiken per wasje. Op die manier kun je een inschatting maken van wat dat je op maandelijkse basis kost op je energierekening. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Bovendien kan het je inspireren om vaker voor de daluren te kiezen, wat ook positief effect heeft op je energierekening. Je wast dus even wat bewuster. Waar je zou denken dat een wasautomaat al het denkwerk voor je doet en je er juist geen omkijken naar hebt, is dat dus tot op zekere hoogte waar. Hij zorgt er ook juist voor dat je meer nadenkt als je wast, wat je wast en hoe je wil dat het eruit komt (qua was, maar ook op de energierekening). 

Op zoek naar een nieuwe en slimmere wasmachine? Je vindt ze hier allemaal op een rij!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten