Innovaties tijdens IFA 2022: wasmachines
Tijdens de IFA-technologiebeurs in Berlijn worden elk jaar belangrijke innovaties uit de doeken gedaan. Ook op het gebied van huishoudelijke apparaten gebeurt er veel. ID.nl nam een kijkje op de beurs en dook in de wereld van de wasmachines.
Wasmachines zijn al jaren een belangrijk onderdeel van de IFA-beurs. Nu steeds meer bedrijven slimme extra's aan hun producten toevoegen, is het de laatste jaren steeds drukker in de witgoedhoek. Wasmachines worden uitgerust met artificial intelligence (AI) om het beste wasprogramma en de ideale hoeveelheid wasmiddel te berekenen, terwijl veel bedrijven zich extra richten op duurzaamheid en energiezuinigheid.
Miele is een wereldwijd bekend merk als het gaat om huishoudelijke apparaten. Over de gehele linie predikt het bedrijf een beweging naar nog meer duurzaamheid. Dat streven werd deels al uit de doeken gedaan door bestuursleden van het bedrijf, die de traditionele persconferentie aan het begin van de beurs op zich namen.
Een grote verbetering is het nieuwe dashboard in de app. Het dashboard toont aan hoeveel water en elektriciteit de wasmachines gebruiken nadat ze een programma hebben gedraaid. Bovendien krijg je tips over hoe je de wasmachine de volgende keer zuiniger kunt gebruiken – denk hierbij aan de hoeveelheid was in de trommel, het vulgewicht, schoonmaaktips en de ideale temperatuur. Soortgelijke functies krijg je overigens ook bij andere apparaten, zoals vaatwassers en koelkasten.
De nieuwe generatie wasmachines van Miele is onderdeel van de ‘Weg naar Duurzaamheid’. Het nieuwe dashboard dat in de app is ingebouwd, toont na een wasbeurt alle mogelijke gegevens over die wasbeurt. Hoeveel water er is gebruikt, de hoeveelheid energie die het heeft gekost: je kunt alles terugzien in het Consumption Panel in de app. Op die manier kun je zelf zien waar je nog energiezuiniger kunt worden en hoe je minder water nodig hebt voor hetzelfde wasresultaat.
Bovendien zijn alle modellen Miele-wasmachines getest voor een levensduur van minimaal 20 jaar; beduidend langer dan de 10 jaar die een wasmachine gemiddeld blijft werken. Miele-wasmachines staan sowieso al bekend om hun lange levensduur, maar 20 jaar is best indrukwekkend te noemen. Door de lange levensduur en slimme, zuinige oplossingen in de app wordt de CO2-voetafdruk een stuk minder en betaal je bovendien een stuk minder voor je energierekening.
AEG (en ook Miele overigens) komt met een techniek om de doseringen af te stemmen op de trommelinhoud. Voorheen werd er vaak een vaste hoeveelheid water en wasmiddel gebruikt bij een vast programma, maar met een halve trommel is dat lang niet altijd handig. Met de nieuwe techniek wordt de trommelinhoud als basis genomen. Daarop worden de dosering van het wasmiddel en de hoeveelheid gebruikt water afgestemd: beter voor het milieu én beter voor je kleding.
De nieuwe lijn AEG-wasmachines beschikt bijvoorbeeld over een PowerClean-programma, waarmee je zelfs op 30 graden de hardnekkigste vlekken uit je kleding krijgt. De SoftWater-functie filtert het water, zodat je altijd met brandschoon water aan de slag gaat.
Uniek is ook de lade die UniversalDose wordt genoemd. Welk wasmiddel je ook gebruikt en in welke vorm dan ook, alle wasmiddelen worden op een effectieve manier in het water opgelost. Of je nu vloeibaar wasmiddel, waspoeder of pods gebruikt, de nieuwe AEG-wasmachines weten precies wat ze ermee moeten doen.
Nadat de energielabels voor een aantal huishoudelijke apparaten op de schop waren gegooid, was het wachten op de eerste wasmachines met een label dat zuiniger was dan het op papier zuinigste label. Een van de partijen die dat voor elkaar heeft gekregen, is Samsung, dat met een energielabel A-10% komt – tien procent zuiniger dan het zuinigste label.
De nieuwe Bespoke-lijn van het bedrijf, een naam die we ook tegenkomen in koelkasten en stofzuigers, is uitgerust met een techniek die Samsung AI Ecobubble noemt. Wasmiddel wordt omgezet in luchtbelletjes, die sneller door het wasgoed worden opgenomen en zo tot wel 70 procent energie besparen. Voeg daaraan de AI Wash Cycle toe, een techniek die de ideale hoeveelheid water en wasmiddel berekent, en je wast een stuk zuiniger. Bovendien komt Samsung samen met een aantal andere bedrijven met een manier om microplastics uit het waswater te filteren.
De Bespoke-wasmachines van Samsung zijn tot wel 70 procent energiezuiniger dan concurrerende modellen. Dat komt voor een deel door de AI Ecobubble-techniek. Het wasmiddel dat je gebruikt wordt op het moment dat het de trommel wordt ingestuurd omgezet in luchtbellen. Die luchtbellen dringen razendsnel door in je wasgoed. Daardoor is er minder tijd en minder water nodig om tot hetzelfde wasresultaat te komen.
De AI Wash Cycle doet er nog een schepje bovenop. Deze techniek maakt een analyse van het gewicht in de trommel, de stoffen die worden gebruikt in het wasgoed en zelfs de troebelheid van het water. Op die manier kan met de Autodose-techniek perfect worden berekend hoeveel water er nodig is en hoeveel wasmiddel er moet worden gebruikt: een slimme oplossing op basis van kunstmatige intelligentie die zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee!
Ook de wat minder bekende merken laten zich zien. Zo komt het Chinese bedrijf Haier met een techniek waarmee automatisch wasmiddel wordt besteld als het bijna op is. Nieuwe wasmachines van Beko gebruiken water dat normaal gesproken zou worden weggespoeld opnieuw, zodat er minder water nodig is om de was te doen. LG toonde een nieuwe WashTower, een was-droogcombinatie die het beste programma berekent op basis van trommelinhoud, temperatuur en tijdsduur.