Waterpret zonder schuldgevoel: zo ga je zuinig om met zwembadwater

© Alex

Waterpret zonder schuldgevoel: zo ga je zuinig om met zwembadwater

Geplaatst: 11 juni 2024 - 10:31

Jolien Cohen

We hopen allemaal op een mooie zomer met zonnige dagen en zwoele avonden. En om dan een eigen zwembad in de tuin te hebben, daar kan niets tegenop. Voor de kinderen is het heerlijk om de hele dag in te spelen, en voor jezelf is het fijn om af te koelen. Maar tijdens schaarste en droogte wil je natuurlijk wel spaarzaam omgaan met water. Deze tips helpen je daarbij.

🩱 Lees ook: Je badkleding mooi houden: zo doe je dat!

Groot zwembad of een ‘pierenbadje’ voor de kinderen

Ben je van plan om een opzetzwembad te plaatsen? Denk goed na over hoe je het zwembad gaat gebruiken. Is het zwembad alleen voor je kleine kinderen bedoeld? Dan is een klein zwembad al voldoende. Kies dan wel voor een zwembad met een stevig opstaande rand, zodat het water er niet overheen gutst (want je wilt immers geen water verspillen). Wil je dagelijks baantjes kunnen trekken? Dan is een rechthoekig zwembad een goed idee.

0

Powered by

logo

De beste plek voor het zwembad

Let goed op de plaatsing van het zwembad. Zet ‘m liever niet onder een boom of naast een struik, want dan wordt het zwembad binnen de kortste keren vies door afvallend blad of bloesem. En dat wil je niet, want daarmee vergroot je de kans dat je vaker water moet verversen. Plaats het zwembad op een vlakke ondergrond en leg er een grondzeil onder. Daarmee voorkom je dat harde obstakels op de grond het zwembad lek maken. Door het zwembad op een zonnige plek te zetten, wordt het zwembadwater verwarmd door de zon. Zo hoef je niet per se een aparte zwembadverwarming te gebruiken.

Medium zwembad in de tuin

© Animaflora PicsStock

Je zwembad schoonhouden ...

Probeer het zwembadwater zo schoon mogelijk te houden, zodat je het niet regelmatig hoeft te verversen. De meest voor de hand liggende oplossing is om het zwembad af te dekken als je er niet in zit. Er komen dan minder snel insecten, bladeren en ander vuil in het zwembad. Maak voordat je in het zwembad plonst je voeten schoon, vooral als je de hele dag op je blote voeten door de tuin kuiert.

Onder zeil!

(Je zwembad bedoelen we)

... en schoonmaken

Gebruik een schepnetje om gevallen bladeren, insecten en ander vuil meteen uit het water te verwijderen, zodat het niet aan de bodem van het zwembad kan hechten. Heb je jezelf of de kinderen ingesmeerd met zonnebrandcrème? Laat dit dan eerst goed intrekken, zodat er geen waas van olie of vet op het water komt te liggen. Wanneer de kinderen klaar zijn met zwemmen, haal je het speelgoed en opblaasbare zwembanden of ligbedjes uit het water. Dit zijn broednesten voor bacteriën.

Chloor of een natuurlijk middel gebruiken

Wil je chloor gebruiken in het zwembad? Dan mag je het water niet zomaar weg laten lopen in de tuin of een sloot. Je laat het zwembad dan leeglopen in het riool waar je wc en douche ook op aangesloten zijn. Een ander nadeel van chloor is dat het voor rode ogen en andere irritaties kan zorgen. Een natuurlijke manier van het desinfecteren van het zwembad is zoutelektrolyse. Dit zout wordt vanzelf omgezet naar een natuurlijke chloor. Let wel op bij aluminium of ijzer in het zwembad: het zout tast dit aan. Zoutelektrolyse is duurder dan chloor, maar is wel natuurlijk en je hebt er minder onderhoud aan het zwembad door nodig.

Groot zwembad in de tuin

© Animaflora PicsStock

Ook interessant: Waterdichte koptelefoon (of oortjes) kopen? Hier moet je op letten

Natuurlijk zwemmen: maak in een zwemvijver

Wil je een groter zwembad in de tuin, maar liever geen chloor gebruiken? Dan is een zwemvijver een goed idee. Zo’n zwemvijver ziet eruit als een vijver, maar het water is op natuurlijke wijze gefilterd. In de winter kun je de Wim Hof-methode uitvoeren. Maar ook als je er 's winters geen gebruik van maakt, ziet een zwemvijver in de tuin er stijlvol uit.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten