Voor creatieve klussers: antieke meubels opknappen in 8 stappen
Heb jij je eigen stijl en een gevoel voor duurzaamheid? Dan is een nieuwe draai aan oude meubels geven echt iets voor jou. Met deze 8 stappen wordt jouw project een succes!
Na het lezen van dit artikel weet je hoe je een meubel:
- Een tweede kans geeft
- Inspecteert en schoonmaakt
- Voorbereid en repareert
- Afwerkt en persoonlijkheid geeft
Antieke meubels als onderdeel van een nieuw interieur? Lees dan onze tips voor een nieuwe indeling van je woning.
Stap 1) Bereid je goed voor
Heb je een antieke houten stoel van je oma gekregen of een prachtige, maar beschadigde, kast op het internet gevonden? Met een opknapbeurt geef je dit meubelstuk weer nieuwe glans. Daarnaast is het een mooie kans om je eigen draai aan het meubel te geven en je creativiteit de vrije loop te laten. Dat geeft je meteen een uitgelezen mogelijkheid om jouw stijl te implementeren. Daarnaast kan het zowel een heerlijk soloproject zijn als samen een gezellig klusje met partner of kinderen.
Bedenk eerst eens goed hoe het eindproduct eruit moet zien. Ieder project begint tenslotte met een goed idee. Ben je nog op zoek naar een meubel om op te knappen? Kijk dan eens rond op online marktplaatsen, je plaatselijke kringloopwinkel of een rommelmarkt. Want echte klussers ontdekken potentie waar anderen dat niet zien. Door een los deurtje, vlekken, een ontbrekende poot of afgebladderde verf, laten we ons niet uit het veld slaan. Sterker nog: challenge accepted!
Stap 2) Maak het meubel schoon
Na lang gebruik worden meubels vies, zelfs wanneer je er goed voor zorgt. Daarom beginnen we met een eenvoudige schoonmaakbeurt. Meng een beetje standaard afwasmiddel met water en neem de oppervlakten af met een doek. Let erop dat je het meubel niet met water doorweekt. Een vochtige doek is voldoende. Heb je een krachtiger schoonmaakmiddel nodig? Kies dan voor groene zeep of schoonmaakazijn. Het meubel gaat nog geschuurd worden, dus een diepe reinigingsbeurt is niet nodig.
Stap 3) Haal het meubelstuk uit elkaar
Herstellen gaat beter wanneer je overal gemakkelijk bij kan. Haal daarom de onderdelen los. Denk bijvoorbeeld aan lades, deuren en handvatten. Zorg ervoor dat je alles weer makkelijk in elkaar kunt zetten. Voorzie de onderdelen desnoods van nummers zodat je niet in de war raakt.
Stap 4) Schuur het meubelstuk
Wanneer je een houten meubel opnieuw gaat schilderen, vraagt dat om een mooie onderlaag. Meestal is er al sprake van een laag verf met daaroverheen vernis of een lak. Maar het kan ook voorkomen dat je meubelstuk alleen geolied is. Olie trekt meestal in het hout en vormt niet echt een losse laag. Als je het meubel gaat schilderen raden we je aan om het op te schuren.
©Erika8213
Stap 5) Verwijder complete verflagen
Soms is de bestaande verflaag in zo’n slechte staat dat je die eerst helemaal moet verwijderen. Anders hecht de nieuwe laag verf niet goed. Het kan ook voorkomen dat het meubel al vaak geschilderd is en een opeenstapeling van verflagen heeft. Daar zit je niet op te wachten en dus verwijder je die eerst. Doe dat niet met de hand, want dan schuur je je een ongeluk. Gebruik in plaats daarvan een schuurmachine. Nog efficiënter is het gebruik van een verfafbrander. Daarmee bladdert de verf van het meubelstuk af. Ga er vervolgens met een plamuurmes overheen om de lagen compleet te verwijderen.
Gemakkelijk verf verwijderen?
Shop voor een verfafbranderStap 6) Repareer beschadigingen
Nu alles schoon is en je de verf hebt verwijderd, kun je de staat van het meubel beter beoordelen. Zitten er deuken of scheuren in het hout? Die werk je eenvoudig weg met houtvuller, ook wel kneedbaar hout genoemd. Dit product koop je gewoon bij de bouwmarkt en is eenvoudig te gebruiken. Het is een soort kit dat uithardt en de structuur van hout krijgt wanneer het opdroogt. Gebruik een plamuurmes en vul gaten en oneffenheden met de houtvuller. Schuur het oppervlak zodra het opgedroogd is, zodat de laag beter aansluit bij de rest van het hout.
Stap 7) Schilderen of lakken
Kies je voor een dekkende verflaag of juist doorschijnende lak zodat je de natuurlijke structuur van het hout nog kunt zien? Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Gebruik voor een dekkende laag wel eerst een primer of grondverf. En bedenk dat met deze methode bepaalde details verloren kunnen gaan, zoals de structuur van het hout en een eventueel verweerde uitstraling. Wil je die juist behouden? Kies dan voor een geschikte, doorzichtige olie of lak die het hout beschermt.
©Lev Dolgachov
We raden je aan om vooral je creativiteit erop los te laten. Probeer dus niet om koste wat het kost het meubelstuk zoals het origineel te maken. Vaak is het juist leuk om een antiek meubel van hippe kleuren of een patroon te voorzien.
Stap 8) Herstel en breng details aan
Schuren en verven is het meest intensieve onderdeel van dit project. Maar je creëert pas echt je eigen look met de details. Probeer karakteristieke kenmerken te herstellen of laat je verbeelding de vrije loop. Kies bijvoorbeeld voor een bijzonder handvat of zet nieuwe poten onder een oude kast. Ga je voor een vergelijkbare uitstraling als het origineel? Of combineer juist stijlen voor een uniek en persoonlijk effect? Die keuze is helemaal aan jou!
Ook interessant: Design of budget: zo vind je meubels die bij jouw portemonnee passen