📆 Tuinkalender: dit doe je in juni in je tuin

© ronstik

📆 Tuinkalender: dit doe je in juni in je tuin

Geplaatst: 30 mei 2024 - 09:32

Jolien Cohen

In juni is het genieten geblazen van de tuin. Veel planten staan in bloei dankzij de vele zonuren en regenbuien van de afgelopen tijd. Dat betekent dat het ook een drukte van jewelste is met insecten, vogels en kikkers. Je mag de natuur deze maand zeker een extra handje helpen. Want niet alleen groeien de mooie planten snel, het onkruid schiet ook de lucht in. Dus leg wat je nu aan het doen bent maar opzij en ga de tuin in!

Meer planten in de tuin

Dit is het moment om de één- en tweejarige planten uit te zaaien voor komend jaar. Heb je hier en daar nog een kaal plekje in de tuin? Plant daar nu nog eenjarige zomerbloeiers. Verwijder de uitgebloeide bloemen bij planten. Hierdoor bloeien de planten langer door, omdat ze weer meer energie hebben. Haal de peulen van de blauwe regen ook weg, deze zijn namelijk giftig.

Heb je afgelopen najaar geen rozen of heesters gepland? Doe dit dan nu nog. Van de rozen heb je deze zomer al plezier. Heb je hoge planten in de tuin staan? Ze kunnen wel wat steun gebruiken. Zet tussen de stengels bamboestokken en bind ze hieraan vast. Zo zijn ze bestand tegen elke zomerse windhoos.

Zomertuin

© serhiibobyk

Rozen bemesten en de tuin goed water geven

De rozen staan er deze maand schitterend bij. Om ervoor te zorgen dat ze het goed blijven doen, bemest je ze met speciaal rozenmest. Hierin zit magnesium, wat de roos veel goeds doet. Check de rozen meteen ook op meeldauw (witte vlekken) en sterroetdauw (zwarte vlekken). En controleer de fuchsia’s op luis en witte vlieg. Omdat het warm is, is de kans groter dat ze dit hebben. Maak een mix van 1 liter water, 20 gram groene zeep en 10 gram spiritus en spray dit regelmatig op de fuchsia.

0

Powered by

logo

Geef je planten voldoende water

Pak de tuinslang er maar bij. Vooral bij droogte hebben planten veel water nodig. Geef ze nooit kleine beetjes water, maar besproei de planten en het gazon meteen uitgebreid. Alles moet goed nat worden, tot op de wortels. Laat de sproeier liever één keer in de week een lange tijd aanstaan, dan telkens een kwartier. Sproei bij voorkeur ’s morgens vroeg of juist ’s avonds, zodat het water niet te snel verdampt. Vergeet ook de kamerplanten bij warm weer niet: die hebben ook meer water nodig als het buiten warm is. Je kunt ze tijdens een regenachtige dag overdag ook buiten zetten.

📆 Tuinkalender: dit doe je in juni in je tuin-QySV1gUURgqRRoEY3RqqPw

© natalialeb

Snoei voor flinke groei

Wist je dat planten na de langste dag van het jaar een groeispurt krijgen? Daarom is het slim om voor 21 juni de hagen en de snelgroeiende heesters nog terug te snoeien, dan lopen ze mooi uit in de zomer. De jasmijn, seringen, liguster, botanische rozen, sierkersen en vaste bodembedekkers mag je nu ook nog snoeien. Knip bepaalde vaste planten kort terug nadat ze zijn uitgebloeid, zodat ze nog een keer gaan bloeien. Zoals bij de vrouwenmantel, margriet, zonnehoed, kattenkruid, kokardebloem en kogelboterbloem. En de bosrank kort je in na de bloei. Snoei op een bewolkte dag, zodat de planten niet verbranden na het snoeien.

De heg snoeien

© SKT Studio

Je grasmat in optimale conditie

Het gras groeit nu als een speer. Daarom mag je het gazon 1 tot 2 keer per week maaien en de kantjes trimmen. Is het erg droog? Dan is het beter om wat minder vaak te maaien. Maai het gras dan ook niet al te kort. En maai tijdens hete dagen pas in de avond, zodat het gras niet uitdroogt. Heb je rotte, dorre plekken uit het gazon nog niet aangepakt en opnieuw ingezaaid? Doe dat dan nu. Wanneer je snel weer een groene grasmat wilt, leg je graszoden neer. Omdat het onkruid nu ook sneller groeit, moet je vaker onkruid wieden.


Lees ook: Is het gras bij de buren groener? Zo pak je kale plekken in het gazon aan.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten