🌷 Lentekriebels: dit doe je in februari in de tuin
Het is niet altijd merkbaar qua temperatuur, maar de winter is bijna voorbij. Waar je het wél aan merkt: er komt weer wat meer groen in de tuin. Hallo winterklokjes en krokusjes! De dagen worden ook weer langer, al zijn de nachten vaak wel wat kouder dan in januari. Steek de handen maar uit de mouwen: je mag weer aan de slag in de tuin.
Deze maand is het tijd om: 🌷 Eenjarige zomerbloemen voor te zaaien 🌷 Kale plekken in het gazon in te zaaien 🌷 Groene aanslag van de bestrating te verwijderen 🌷 Bepaalde (fruit)bomen te snoeien Wil je weten wat je het hele jaar door te doen hebt in de tuin? Bekijk dan het artikel: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig.
Planten en verpotten in februari
Begin met het binnen voorzaaien van eenjarige zomerbloemen. Als het niet vriest, mag je buiten bomen en planten verpotten. De kuipplanten die je binnen in de garage of schuur hebt staan, geef je meer water. En als de planten in potten buiten lang droog staan, geef je deze ook een scheut water. Omdat er soms nog vorstperiodes zijn, bescherm je de bloeiende bollen in bakken en potten met vliesdoek. De camelia bescherm je tegen nachtvorst door er een noppenfolie overheen te leggen. Als het overdag boven 0 graden is, haal je de folie eraf. Wil je wat extra kleur in de tuin aanbrengen? Doe dat door viooltjes en primula’s neer te zetten. Deze planten zijn redelijk goed bestand tegen de kou.
©Richard Johnson
Nieuw gazon of het bestaande gazon onderhouden
Strooi kalk over het gazon en de borders in de eerste twee weken van februari. Wil je een nieuw gazon in de tuin? Dan is er werk aan de winkel. Spit en egaliseer de grond, zodat de grond goed voorbereid is op het nieuwe gazon. Wanneer het bestaande gazon een mijnenveld lijkt door molshopen, verspreid je de aarde met een bezem over het gazon. Is het droog en vorstvrij? Dan mag je de kantjes van het gazon steken. En vergeet niet om de kale plekken in te zaaien. Loop trouwens tijdens de vrieskou niet over het gazon, anders beschadig je het.
Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen
Nu het overdag warmer wordt, laat onkruid zich ook weer zien. Laat de schoffel nog even in de schuur staan, want daarmee beschadig je ook vaste planten onder de aarde die je nog niet ziet. Pluk liever met de hand het onkruid weg. Het groene laagje op het terras krijg je weg met zand en een bezem. Of bekijk deze manieren om groene aanslag te verwijderen: Zeg maar dag tegen groene aanslag met deze tips.
©natalialeb
De schaar erin: snoeien in februari
Je mag bepaalde bomen en struiken in februari snoeien, behalve als het vriest of er een vorstperiode wordt voorspeld. Dan wacht je tot er weer een warmere periode komt. Begin bij de takken van de dakplataan. Je snoeit de takken die recht omhoog groeien. Als je de schaar nog niet in de leilinde hebt gezet, doe je dit nu alsnog door de takken tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken terug te knippen. Snoei ook de heester. Heb je tijdens het snoeien grote wonden bij de bomen gecreëerd? Dek dit dan af met wondbalsem.
Haal het oude blad weg bij klimplanten, zoals de klimop, wilde wingerd en trompetklimmer. Verwijder de ranken van deze klimmers op de plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.
Februari is ook een uitstekende maand om fruitbomen te snoeien. Maar wacht met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moet je wel snoeien, want als de sapstromen op gang komen, ben je te laat.