🐈 Last van katten in de tuin? Zo los je dat (poeslief) op
Kattendrollen tussen de begonia's, vogelhuisjes waar geen mus of mees meer in durft te nestelen, je moestuinoogst mislukt omdat alle jonge plantjes omgewoeld zijn... Hoe leuk katten ook kunnen zijn, in je tuin kunnen ze toch echt ongenode gasten zijn. Daar kun je gelukkig wel het nodige tegen doen - op een diervriendelijke manier. Want zeg nou zelf: jij bent toch niet voor de poes?
In dit artikel leggen we je uit hoe je katten op een diervriendelijke manier uit je tuin kunt houden. We leggen uit wat je kunt doen om kattenoverlast te voorkomen, van welke geluiden en geuren ze terugschikken en voor welke andere huisdieren ze liever een blokje om gaan. Lees ook (om vooral te weten wat je níet moet doen): Een paradijs voor je huisdieren: 5 tips voor een huisdiervriendelijke tuin
Wie zelf geen katten heeft en wel last heeft van katten in de tuin, kan daar gék van worden. Logisch dat je ze wilt verjagen. Maar ook al zin je diep van binnen misschien op harde maatregelen: niet doen. Probeer ze op een diervriendelijke manier te verjagen. Als je de dieren pijn doet of bang maakt, kan dat tot ongewenst gedrag leiden. Ze kunnen juist vaker terugkomen of agressief worden. Pak het daarom op een andere manier aan. Da's beter voor de kat, en beter voor jou. Onderstaande tips helpen je daarbij.
©tinkerfrost
Voorkomen dat katten je tuin in komen
Zorg dat je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk is voor katten. Dan komen ze er vanzelf niet meer in. Zorg dat er nergens etensresten te vinden zijn. Heb je een composthoop? Dek deze dan af met gaas, zodat een loslopende kat er niets uit kan 'hengelen'. (P.S. Meer weten? Lees dan Composteren kun je leren). Voer je vaak en graag de vogeltjes? Kijk regelmatig of er dan geen voer blijft liggen. Niet dat de kat meteen aan de zonnebloempitten en zaden gaat, maar vogelvoer kan wel muizen aantrekken. En muizen op hun beurt ... precies!
Zorg verder dat je stekelige struiken plant rondom je tuin, zoals vuurdoorn, meidoorn of bottelroos (waar - inderdaad - rozenbottels aan groeien). Katten houden namelijk niet van de scherpe doorns. Zorg dat je schuttingen en muren lastiger 'bewandelbaar' maakt, door de af te dekken met twee plankjes die samen een hoek van 45 graden vormen (een soort dakje dus). Kippengaas (schuin) bovenop een schutting bevestigen maakt het ook moeilijker voor katten om je tuin binnen te komen.
Kat in je tuin? Water!
Als er íets is waar katten een hekel aan hebben, dan is het een water. Zorg dus dat je een plantenspuit paraat hebt of een waterpistool. Mik op de poten of het achterwerk, niet op het kopje. De tuinslang kan ook, maar daar komt wel heel veel water uit, en met heel veel kracht. Dat is een beetje zielig. Er bestaan ook speciale watersproeiers met bewegingssensor voor als je zelf niet thuis bent. Katten zijn slim: ze zullen liever een andere tuin opzoeken dan het risico te lopen natgespoten te worden.
©aifeati
Katten verjagen met geluiden
Mensenoren kunnen geluiden opvangen met een frequentie van tussen ongeveer 20 en 20.000 Hertz. Alles daarboven horen wij niet, maar veel dieren horen dat wel. Er zijn allerlei kattenverjagers op de markt die een ultrasoon geluid uitzenden. Daar houden katten niet van. Bonus: ook muizen, ratten en marters zijn niet dol op dit hoge-frequentiegeluid.
Een oplossing uit de categorie Huis-tuin-en-keuken is nog om, zodra je een kat ziet, met een lepel of vork tegen een leeg blik te tikken. Daar kunnen ze van schrikken, waarna ze de benen nemen. Hard in je handen klappen wil ook nog weleens helpen.
Katten verjagen met geuren
Citrusschillen of azijn kunnen ook een oplossing zijn: katten vinden dat vies ruiken. Kruiden als lavendel en rozemarijn geven ook een geur af die de meeste katten niet lekker vinden. Van zwarte peper en chilipoeder wordt ook gezegd dat het katten op een afstand houdt. De meningen hierover zijn verdeeld. Zorg er in ieder geval voor dat wanneer je deze specerijen in je tuin strooit, je dat doet op een moment dat er geen kat te zien is.
Níet doen: de kat vangen
Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat spreekwoord is er niet voor niets: het is namelijk waar. Zorg er daarom voor dat je katten niet het gevoel geeft dat ze klem zitten of geen kant op kunnen. Zorg dat er altijd een vluchtroute is. Je wilt ze immers weg uit je tuin hebben - en dat willen zij op dat moment ook zo snel mogelijk!
©Tanya - stock.adobe.com
Katten weren met huisdieren
Sommige huisdieren zijn effectieve kattenverjagers. Heb je een hond, dan heb je dat waarschijnlijk al gemerkt. Maar er zijn nog meer huis- of erfdieren waar katten een hekel aan hebben. Fretten verspreiden een sterke eigen geur die katten afschrikt. Je kunt ook ganzen overwegen. Ganzen kunnen agressief zijn naar katten en happen flink van zich af. Vooral vroeger werden ganzen vaak ingezet als waakhonden. Ook kippen zijn goede bewakers. Kippen pikken katten die te dichtbij komen en maken ook veel lawaai als ze katten zien. De aanwezigheid van deze natuurlijke verjagers is voor katten genoeg om uit je tuin te blijven!