Houtwerk buitenshuis schilderen: zo doe je dat
Stel je voor: je ontdekt dat het schilderwerk aan de buitenkant van je huis te wensen overlaat. Als trotse doe-het-zelver kun je een afgebladderde verflaag natuurlijk niet over je kant laten gaan. Jeuken je vingers al? Lees voor je begint onze tips voor het opknappen van het houtwerk buitenshuis.
Dit artikel in het kort: soms kom je er pas achter hoe slecht het schilderwerk eruitziet als je zelf naar je woning loopt. Onder een bepaalde lichtinval zie je opeens dat de verf op je kozijnen of houten gevel verkleurd is en er overal losse schilfers hangen. Je raadt het al: het is tijd om je woning te schilderen! Je leest hier:
- waar je rekening mee moet houden;
- hoe je het houtwerk voorbereidt;
- hoe je het schilderen van het hout aanpakt.
Lees alles over het kiezen van de juiste verf voor jouw klus.
Materialen
o Verf voor grondlaag en bovenlaag
o Schilderstape
Gereedschap
o Ladder
o Kwasten
o Schuurpapier
o Verfkrabber
Stappenplan
o Houtwerk reinigen
o Oude verflagen verwijderen
o Hout repareren
o Grondlagen aanbrengen
o De buitenste verflaag
De juiste verf uitkiezen
Iedere klusser is afhankelijk van zijn of haar gereedschap en materialen. Oorspronkelijk kozen schilders voor verf op chemische basis voor de buitenkant van een woning. Maar inmiddels zijn watergedragen varianten net zo goed. Een bijkomend voordeel is dat deze soorten beter zijn voor het milieu. Let er vooral op dat je voor de onderlaag en de bovenlaag hetzelfde type kiest. Gebruik een verf op waterbasis voor de ondergrond? Doe dat dan ook voor de bovenlaag en vice versa.
©J.M. Guyon - Copyright 2013
TIP Gebruik een kleurenwaaier om precies de goede tint te kiezen
Bij welke temperatuur schilderen?
Een professionele schilder houdt rekening met alle omstandigheden. Laten wij dat als hobbyklusser dus ook maar doen. Het weer speelt een belangrijke rol wanneer je gaat schilderen. Bij te koud weer droogt de verf niet snel genoeg op, waardoor er beschadigingen ontstaan. Als het te warm is, krijg je strepen omdat de verf juist te snel opdroogt. Schilderen wanneer het regent of het hout nog nat is, is vanzelfsprekend een slecht idee. Een droge dag in het voorjaar is vaak een mooi moment voor schilderwerk. Een bijkomstig voordeel: als klusser sta je dan lekker droog in een prettig zonnetje te werken.
Het houtwerk reinigen
De voorbereiding van het houtwerk is net zo belangrijk als het schilderen zelf. We beginnen met het schoonmaken van het hout. Gebruik daarvoor water met een ontvettingsmiddel. We raden het gebruik van ammoniak af.
Voorbereiding van het hout
Hoe ziet de oude verflaag eruit? Wanneer die is afgebladderd gebruik je een plamuurmes of verfkrabber om de laag los te halen.
Een schuurmachine met schuurpapier met grove korrel (rond de 80) werkt vaak beter voor grotere oppervlakten. Als je ziet dat de verf niet afgebladderd, maar met name verkleurd en vervaagd is, schuur je het gewoon op met schuurpapier met een iets fijnere korrel (rond de 150).
©Ronel Lowe - stock.adobe.com
Houtrot verwijderen
Een van de nachtmerries van huisbezitters is houtrot. Je voorkomt het door schilderwerk goed bij te houden. Als de verflaag is verbroken, dringt vocht het hout binnen en samen met schimmels zorgt dat voor rotte plekken. Je herkent dit vrij makkelijk als je de verflaag weghaalt. Vaak zie je door de verflaag heen bubbeltjes, zelfs aan de binnenkant van het kozijn. Het is belangrijk om houtrot te verwijderen zodat het niet de hele constructie aantast. Dat doe je met een beitel en een hamer. Tik de rotte stukjes weg en neem ook een klein laagje van het gezonde hout mee. Gebruik desgewenst impregneermiddel om te voorkomen dat vocht weer schade aanricht.
Is bijvoorbeeld je kozijn voor een groot deel rot en zitten er grote gaten in? Overweeg dan om het kozijn helemaal te vervangen. Bij kleinere delen gebruik je gewoon houtvuller en een impregneermiddel. Laat dit drogen en schuur het daarna op voor een goede onderlaag voor de verf.
Voor je begint met schilderen
Na het schuren zitten er kleine deeltjes op het houtwerk. Haal die weg met een stoffer. Gebruik desnoods een natte spons, zonder zeep, om erg fijne stukjes weg te halen.
Voor elke klus een andere kwast nodig?
Met een basisset kun je meteen aan de slag!Afplakken met schilderstape
Het afplakken van de randen is niet altijd noodzakelijk. Maar het is bijvoorbeeld wel handig wanneer je de raamkozijnen verft. Bepaal zelf op welke plekken je het handig vindt om schilderstape te gebruiken.
Grondlagen aanbrengen
Voor het beste en langdurigste resultaat brengen we twee grondlagen aan. Want je wilt niet volgend jaar weer de ladder op om je houtwerk te onderhouden. Breng de eerste laag grondverf aan en laat die goed drogen. Pas als de eerste laag helemaal droog is, schuur je het hout op met licht schuurpapier en stof je het af met een stoffer.
Vervolgens breng je de tweede laag aan. Ga op dezelfde manier te werk, inclusief het schuren en afstoffen.
©ronstik
Hout aflakken
Je bent nu helemaal klaar om de laatste laag aan te brengen. We hebben een aantal handige tips voor je om strepen en druppels te voorkomen. Want daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Doop de kwast iedere keer meerdere malen in de verf. Daarna veeg je deze af tegen de rand van het verfblik. Beweeg je kwast vervolgens met lange halen in de richting van de houtnerf.
Breng een tweede laag aan wanneer de eerste helemaal droog is. Laat dit wederom drogen en schuur het op met zeer fijn schuurpapier (rond korrel 220). Als het goed is, beschikt je houtwerk nu over een mooie verflaag die lang blijft zitten.