ID.nl logo
Basis-tuingereedschap dat je écht nodig hebt
© Petro - stock.adobe.com
Huis

Basis-tuingereedschap dat je écht nodig hebt

Je hebt een tuin of tuintje? Mooi, maar dat betekent ook onderhoud. Welk tuingereedschap moet iedereen in huis hebben om die veelvoorkomende klussen uit te voeren? We zetten ze voor je op een rijtje!

In dit artikel zetten we de tuingereedschappen die je écht nodig hebt voor je op een rijtje: Schop (niet alleen voor gaten graven) | Snoeischaar om allerlei struiken en planten mee te temmen| Heggenschaar (maar dan wel alleen voor als je een heg hebt staan) | Schoffels om de grond open te houden en onkruid weg te werken | Hark om te dealen met onkruid en/of bladeren | en nog veel meer...

Ook interessant: Waar let je op bij slimme verlichting voor buiten?

Schop

De aloude schop is een onmisbaar basisgereedschap in de tuin. Je kunt er grond mee omspitten, maar ook komt het gereedschap uitstekend van pas bij het scheppen van bijvoorbeeld aarde uit een kruiwagen. En – nogal voor de handliggend – je kunt er ook gaten mee graven. Dat is nodig als je een nieuwe plant, struik of boom wilt planten. De soort schop is een persoonlijke keuze. Kies iets wat bij jouw ‘afmetingen’ past, niet te groot en niet te klein. Ook geldt dat als je een klein voortuintje hebt, een grote, zware schop zinloos is.

Tip: Kijk uit met spitten in de buurt van boomwortels, zeker als je het wortelstelsel van een jong boompje ernstig beschadigd is de kans op overleving klein.

Snoeischaar

De snoeischaar is misschien wel het meest gebruikte tuingereedschap. Let wel, we hebben het hier over de krom- en kortgebekte snoeischaar die je met één hand gebruikt en niet een veel grotere heggenschaar. Daar komen we straks nog op. De snoeischaar is noodzakelijk om struiken en dergelijke een beetje in het gareel te houden. Met name rozen en heesters hebben regelmatig een snoeibeurt nodig. Kies trouwens ook altijd een snoeischaar waarbij de snijbladen langs elkaar schuiven, zoals bij een reguliere schaar. Daarmee ben je er zeker van dat de takken echt doorgesneden worden. Je hebt ook nog de ‘aambeeld-snoeischaar’ waarbij een mes op een platte onderkant drukt. Feitelijk plet je een tak dan meer dan dat je hem netjes doorsnijdt. Niet goed voor de boom of struik.

Tip: Knip verdorde rozen(bottels) af, dat zorgt voor ademruimte voor nieuwe rozen het volgend seizoen.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Heggenschaar

Heb je een heg in of rondom de tuin, dan ontkom je niet aan een heggenschaar om die heg in toom te houden. Het is echt een schaar die hoofdzakelijk voor dat doel geschikt is. Als je geen traditionele heg hebt staan, is het voor jou géén noodzakelijk basisgereedschap!

Tip: Een heggenschaar is echt alleen handig voor heggen. Waarbij geldt dat je de schaar kunt gebruiken om je heg kaarsrecht te knippen, maar ook een bol- of andere vorm is een optie.

Schoffel

De schoffel is nodig om grond om te woelen en beluchten. Ook kun je er onkruid mee uit de tuin halen. Schoffelen wijst zich vanzelf, gewoon het mes op de grond zetten en korte bewegingen maken. Let wel op dat je niet te dicht bij stammetjes van jonge aanplant komt; als je die beschadigt is dat slecht voor een boompje of plant. Ook diep schoffelen in de buurt van planten en boompjes die je wilt behouden is iets dat je moet vermijden, om wortelbeschadiging te voorkomen.

Tip: leg een schoffel (en eigenlijk elk ander tuingereedschap) nooit plat neer. Als je erop stapt, loop je het risico om op cartooneske wijze de steel tegen te hoofd te krijgen.

©antonivano - stock.adobe.com

Bezem

Tja, misschien een beetje open deur, maar de aloude bezem behoort eigenlijk ook tot het standaard tuingereedschap. Zeker als je een deels betegelde tuin hebt, of een patio, oprit enzovoort. Komt altijd van pas. Bladeren wegvegen, maar ook de rommel die je achterlaat bij het werken in de tuin en dragen van tuinafval veeg je er snel mee weg.

Tip: Een overweging waard is wellicht de karakteristieke straatvegersbezem. Het is een simpel maar doeltreffend geheel: een takkenbos opgebonden aan het eind van een steel. Je veegt er zijdelings naar beide kanten voor je voeten mee weg. Erg praktisch voor zand en ander klein spul.

Hark

Harken zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt de hark met het stalen en starre puntige ‘tandenwerk’ aan het eind. Hiermee kun je grond wat opentrekken, ideaal om bijvoorbeeld de grond te openen of grotere plakkaten onkruid mee weg te halen. De bladhark is het exemplaar met de flexibele ‘waaier’ aan het eind van de steel. Vermijd plastic exemplaren, tenzij je ze heel sporadisch gebruikt. De stalen waaiers zijn niet alleen steviger; ze gaan ook langer mee. De bladhark komt goed van pas in de herfst, je harkt er al het afgevallen blad mee op een hoop. Ook praktisch als je bloesembomen in de tuin hebt staan: alle afgevallen bloesem is in een handomdraai verdwenen.

Tip: Als je een wat ruimer bemeten tuin hebt, heb je zowel de reguliere hark als de bladhark nodig, voor het prille begin volstaat de bladhark.

©Kamil Macniak

Handschoenen

Hoewel er niks op tegen is om eens lekker met je blote handen in de aarde te wroeten, is er altijd het risico op verwondingen. Een glasscherf of een roestige spijker kunnen ellende veroorzaken. Ook het werken aan ‘prikkelende’ planten als rozen, bramen enzovoort kunnen schrammen opleveren. Tuinhandschoenen beschermen je daar voor een groot deel tegen. Bovendien blijven je handen schoon. Last but not least: er is ook onkruid dat irriterende sappen produceert als je afsnijdt en beetpakt. Wederom beschermen handschoenen daartegen.

Tip: kies goed passende handschoenen van een stevig materiaal. Handschoenen die niet goed passen zitten niet lekker bij langdurig gebruik; handschoenen van slechte kwaliteit beschermen onvoldoende.

Geen vuile handen na het werken in de tuin?

Bescherm je huid en nagels met stevige tuinhandschoenen

Grasmaaier

Heb je een gazon of klein gazonnetje, dan ontkom je niet aan een grasmaaier. En dat hoeft bij een kleine tuin helemaal geen ingewikkeld apparaat te zijn. In dat geval voldoet de aloude handmaaier uitstekend. Kies er wel een met een grasopvangzak, want anders moet je na het maaien aan de slag met de bladhark. Dat laatste is sowieso geen heel slecht idee, want na elke maaibeurt is er wel wat gras op het gazon gevallen. Maar als het leeuwendeel al is opgevangen door de grasmaaier is dat geen zwaar werk. Heb je een groter gazon, dan is een elektrische grasmaaier praktisch. Een benzinemaaier heb je anno nu eigenlijk niet meer nodig, behalve op plekken waar echt geen elektriciteit in de wijde omtrek te vinden is. 

Tip: Voor heel kleine tuintjes zou je een elektrische bosmaaier kunnen overwegen. Daarbij wordt een plastic draadje aan het eind van de steel heel snel rondgedraaid; deze hakt het gras af. Ook handig voor borders.

©Wade - stock.adobe.com

Klein handgereedschap

Klein handgereedschap kan best van pas komen voor een ieder wiens tuin hoofdzakelijk uit bloembakken bestaat. Denk hierbij aan een balkontuintje, maar zeker ook aan een kleine deels betegelde voortuin met hier en daar wat grond. Met een handschep kun je kleine planten, bollen enzovoorts planten: gaatje graven en klaar. Ook bestaan er hand-harkjes en bollenprikkers. Nadeel van dit handgereedschap is wel dat je het veelal zittend op je knieën gebruikt, een rubbermat of kniebeschermers om je knieën te beschermen is bij gebruik van handgereedschap eveneens geen overbodige luxe.

Tip: Met de bollenprikker(planter) maak je gaatjes op precies de gewenste diepte. Bolletje erin, afdekken en klaar. Handig voor als je veel bollen gaat planten.

Tuinslang of gieter?

De welbekende tuingieter is zeker in de zomermaanden nagenoeg onmisbaar. Het is vooral een musthave voor bezitters van kleine (voor)tuintjes en dergelijke. Nadeel van de tuingieter is dat hij in gevulde toestand best zwaar is. Heb je een wat grotere tuin of niet de kracht voor een tuingieter? Dan komt de tuinslang goed van pas. Voor kleinere tuinen geldt dat je deze via een koppelstuk aan kunt sluiten op een kraan in de tuin of wc in huis. Bij een grotere (achter)tuin kun je voor een externe waterkraan kiezen, deze is door een loodgieter altijd te installeren. In dat geval moet je beslist niet vergeten om deze voor de winter leeg te laten lopen en af te sluiten, om leiding- en kraanschade te voorkomen. De tuinslang is naast bewatering ook ideaal trouwens om je balkon of terras mee schoon te spuiten. Check wel eerst of er een goede (en niet verstopte) afvoer aanwezig is.

Tip: heb je eenmaal een tuinslang, dan kun je daar een sproeier op aansluiten. Ideaal voor droge zomermaanden. Sproeien moet je wel in de avond doen, nooit overdag in de felle zon.

©KOSTIC DUSAN_VUK


Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.