Basis-tuingereedschap dat je écht nodig hebt
Je hebt een tuin of tuintje? Mooi, maar dat betekent ook onderhoud. Welk tuingereedschap moet iedereen in huis hebben om die veelvoorkomende klussen uit te voeren? We zetten ze voor je op een rijtje!
In dit artikel zetten we de tuingereedschappen die je écht nodig hebt voor je op een rijtje: Schop (niet alleen voor gaten graven) | Snoeischaar om allerlei struiken en planten mee te temmen| Heggenschaar (maar dan wel alleen voor als je een heg hebt staan) | Schoffels om de grond open te houden en onkruid weg te werken | Hark om te dealen met onkruid en/of bladeren | en nog veel meer...
Ook interessant: Waar let je op bij slimme verlichting voor buiten?
Schop
De aloude schop is een onmisbaar basisgereedschap in de tuin. Je kunt er grond mee omspitten, maar ook komt het gereedschap uitstekend van pas bij het scheppen van bijvoorbeeld aarde uit een kruiwagen. En – nogal voor de handliggend – je kunt er ook gaten mee graven. Dat is nodig als je een nieuwe plant, struik of boom wilt planten. De soort schop is een persoonlijke keuze. Kies iets wat bij jouw ‘afmetingen’ past, niet te groot en niet te klein. Ook geldt dat als je een klein voortuintje hebt, een grote, zware schop zinloos is.
Tip: Kijk uit met spitten in de buurt van boomwortels, zeker als je het wortelstelsel van een jong boompje ernstig beschadigd is de kans op overleving klein.
Snoeischaar
De snoeischaar is misschien wel het meest gebruikte tuingereedschap. Let wel, we hebben het hier over de krom- en kortgebekte snoeischaar die je met één hand gebruikt en niet een veel grotere heggenschaar. Daar komen we straks nog op. De snoeischaar is noodzakelijk om struiken en dergelijke een beetje in het gareel te houden. Met name rozen en heesters hebben regelmatig een snoeibeurt nodig. Kies trouwens ook altijd een snoeischaar waarbij de snijbladen langs elkaar schuiven, zoals bij een reguliere schaar. Daarmee ben je er zeker van dat de takken echt doorgesneden worden. Je hebt ook nog de ‘aambeeld-snoeischaar’ waarbij een mes op een platte onderkant drukt. Feitelijk plet je een tak dan meer dan dat je hem netjes doorsnijdt. Niet goed voor de boom of struik.
Tip: Knip verdorde rozen(bottels) af, dat zorgt voor ademruimte voor nieuwe rozen het volgend seizoen.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Heggenschaar
Heb je een heg in of rondom de tuin, dan ontkom je niet aan een heggenschaar om die heg in toom te houden. Het is echt een schaar die hoofdzakelijk voor dat doel geschikt is. Als je geen traditionele heg hebt staan, is het voor jou géén noodzakelijk basisgereedschap!
Tip: Een heggenschaar is echt alleen handig voor heggen. Waarbij geldt dat je de schaar kunt gebruiken om je heg kaarsrecht te knippen, maar ook een bol- of andere vorm is een optie.
Schoffel
De schoffel is nodig om grond om te woelen en beluchten. Ook kun je er onkruid mee uit de tuin halen. Schoffelen wijst zich vanzelf, gewoon het mes op de grond zetten en korte bewegingen maken. Let wel op dat je niet te dicht bij stammetjes van jonge aanplant komt; als je die beschadigt is dat slecht voor een boompje of plant. Ook diep schoffelen in de buurt van planten en boompjes die je wilt behouden is iets dat je moet vermijden, om wortelbeschadiging te voorkomen.
Tip: leg een schoffel (en eigenlijk elk ander tuingereedschap) nooit plat neer. Als je erop stapt, loop je het risico om op cartooneske wijze de steel tegen te hoofd te krijgen.
©antonivano - stock.adobe.com
Bezem
Tja, misschien een beetje open deur, maar de aloude bezem behoort eigenlijk ook tot het standaard tuingereedschap. Zeker als je een deels betegelde tuin hebt, of een patio, oprit enzovoort. Komt altijd van pas. Bladeren wegvegen, maar ook de rommel die je achterlaat bij het werken in de tuin en dragen van tuinafval veeg je er snel mee weg.
Tip: Een overweging waard is wellicht de karakteristieke straatvegersbezem. Het is een simpel maar doeltreffend geheel: een takkenbos opgebonden aan het eind van een steel. Je veegt er zijdelings naar beide kanten voor je voeten mee weg. Erg praktisch voor zand en ander klein spul.
Hark
Harken zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt de hark met het stalen en starre puntige ‘tandenwerk’ aan het eind. Hiermee kun je grond wat opentrekken, ideaal om bijvoorbeeld de grond te openen of grotere plakkaten onkruid mee weg te halen. De bladhark is het exemplaar met de flexibele ‘waaier’ aan het eind van de steel. Vermijd plastic exemplaren, tenzij je ze heel sporadisch gebruikt. De stalen waaiers zijn niet alleen steviger; ze gaan ook langer mee. De bladhark komt goed van pas in de herfst, je harkt er al het afgevallen blad mee op een hoop. Ook praktisch als je bloesembomen in de tuin hebt staan: alle afgevallen bloesem is in een handomdraai verdwenen.
Tip: Als je een wat ruimer bemeten tuin hebt, heb je zowel de reguliere hark als de bladhark nodig, voor het prille begin volstaat de bladhark.
©Kamil Macniak
Handschoenen
Hoewel er niks op tegen is om eens lekker met je blote handen in de aarde te wroeten, is er altijd het risico op verwondingen. Een glasscherf of een roestige spijker kunnen ellende veroorzaken. Ook het werken aan ‘prikkelende’ planten als rozen, bramen enzovoort kunnen schrammen opleveren. Tuinhandschoenen beschermen je daar voor een groot deel tegen. Bovendien blijven je handen schoon. Last but not least: er is ook onkruid dat irriterende sappen produceert als je afsnijdt en beetpakt. Wederom beschermen handschoenen daartegen.
Tip: kies goed passende handschoenen van een stevig materiaal. Handschoenen die niet goed passen zitten niet lekker bij langdurig gebruik; handschoenen van slechte kwaliteit beschermen onvoldoende.
Geen vuile handen na het werken in de tuin?
Bescherm je huid en nagels met stevige tuinhandschoenenGrasmaaier
Heb je een gazon of klein gazonnetje, dan ontkom je niet aan een grasmaaier. En dat hoeft bij een kleine tuin helemaal geen ingewikkeld apparaat te zijn. In dat geval voldoet de aloude handmaaier uitstekend. Kies er wel een met een grasopvangzak, want anders moet je na het maaien aan de slag met de bladhark. Dat laatste is sowieso geen heel slecht idee, want na elke maaibeurt is er wel wat gras op het gazon gevallen. Maar als het leeuwendeel al is opgevangen door de grasmaaier is dat geen zwaar werk. Heb je een groter gazon, dan is een elektrische grasmaaier praktisch. Een benzinemaaier heb je anno nu eigenlijk niet meer nodig, behalve op plekken waar echt geen elektriciteit in de wijde omtrek te vinden is.
Tip: Voor heel kleine tuintjes zou je een elektrische bosmaaier kunnen overwegen. Daarbij wordt een plastic draadje aan het eind van de steel heel snel rondgedraaid; deze hakt het gras af. Ook handig voor borders.
©Wade - stock.adobe.com
Klein handgereedschap
Klein handgereedschap kan best van pas komen voor een ieder wiens tuin hoofdzakelijk uit bloembakken bestaat. Denk hierbij aan een balkontuintje, maar zeker ook aan een kleine deels betegelde voortuin met hier en daar wat grond. Met een handschep kun je kleine planten, bollen enzovoorts planten: gaatje graven en klaar. Ook bestaan er hand-harkjes en bollenprikkers. Nadeel van dit handgereedschap is wel dat je het veelal zittend op je knieën gebruikt, een rubbermat of kniebeschermers om je knieën te beschermen is bij gebruik van handgereedschap eveneens geen overbodige luxe.
Tip: Met de bollenprikker(planter) maak je gaatjes op precies de gewenste diepte. Bolletje erin, afdekken en klaar. Handig voor als je veel bollen gaat planten.
Tuinslang of gieter?
De welbekende tuingieter is zeker in de zomermaanden nagenoeg onmisbaar. Het is vooral een musthave voor bezitters van kleine (voor)tuintjes en dergelijke. Nadeel van de tuingieter is dat hij in gevulde toestand best zwaar is. Heb je een wat grotere tuin of niet de kracht voor een tuingieter? Dan komt de tuinslang goed van pas. Voor kleinere tuinen geldt dat je deze via een koppelstuk aan kunt sluiten op een kraan in de tuin of wc in huis. Bij een grotere (achter)tuin kun je voor een externe waterkraan kiezen, deze is door een loodgieter altijd te installeren. In dat geval moet je beslist niet vergeten om deze voor de winter leeg te laten lopen en af te sluiten, om leiding- en kraanschade te voorkomen. De tuinslang is naast bewatering ook ideaal trouwens om je balkon of terras mee schoon te spuiten. Check wel eerst of er een goede (en niet verstopte) afvoer aanwezig is.
Tip: heb je eenmaal een tuinslang, dan kun je daar een sproeier op aansluiten. Ideaal voor droge zomermaanden. Sproeien moet je wel in de avond doen, nooit overdag in de felle zon.
©KOSTIC DUSAN_VUK