9 eetbare planten en bloemen: pluk je de dag uit je eigen tuin
Verlang je naar een moestuin, maar heb je er niet de ruimte voor? Geen zorgen. Deze negen planten en bloemen uit je tuin kun je gewoon eten! Het voordeel: onbespoten bloeiers boordevol vitaminen en mineralen die je algemene gezondheid ondersteunen.
In dit artikel lees je:
In dit artikel lees je:
- welke planten en bloemen je kunt eten;
- over gezonde stoffen in de bloeiers;
- hoe je ze kunt bereiden in de keuken.
Lees ook:Planten op een balkon: waar moet je op letten en wat is geschikt voor jouw balkon?
In het groen tussen je stoeptegels vind je heel wat vitaminen en mineralen. Ook de door jou gepote bloemen in je tuin, zijn misschien wel rijker dan je had gedacht. Hieronder lees je over negen bloeiers die het tuinieren nog leuker, lekkerder en vooral gezonder maken.
TIP Eet geen planten van de bloemist, die zijn meestal bespoten. Kom je ze tegen in de berm en wil je ze eten? Let erop dat de omgeving goed verzorgd is.
Disclaimer: Eet alleen bloemen en planten wanneer je zeker weet dat ze eetbaar zijn. Sommige bloemen zijn giftig, neem geen risico!
Zevenblad
Zevenblad kan je vriend of je vijand zijn. Het woekert als een malle door je tuin. Waarom zou je van dit plantje je vriend maken? Het zit boordevol vitamine C, mineralen als kalium, calcium en magnesium.
Zodra het maartzonnetje tevoorschijn komt, kun je de bladeren al plukken. De bloemetjes hebben een zoetere smaak dan de bladeren. Vers lijkt het op peterselie of spinazie. Gebruik het in je smoothie, soepen, stamppot of kook er een thee mee. Door het te drogen kun je het als kruid in de keuken gebruiken. Pijnlijke gewrichten of een insectenbeet? Gebruik het als verband.
TIP Duizendblad lijkt erg op zevenblad. Die kun je ook gewoon eten en staat bekend als ‘nosebleed plant’.
Foto's
©spline_x - stock.adobe.com
Paardenbloem
De paardenbloem is niet alleen goed je wens uit te laten komen. Het sapt helpt namelijk tegen wratten en de bloem is rijk aan vitamine A, B1, B2, C, E en mineralen.
Van wortel tot bloem, alles van de paardenbloem is in de keuken te gebruiken. Het blad kun je rauw eten in een salade, bakken met je omelet, wokken of er een thee van koken. De wortels zijn te roosteren en de bloem kan zelfs rauw gegeten worden.
Brandnetel
Auw! Als je niet uitkijkt kan de brandnetel nogal vervelend zijn. Het blad bevat mierenzuur en histamine. Dit irriteert je huid. Maaaaar, zodra je het blad kookt of droogt, werken brandharen op het blad niet meer. Je kunt er veilig een soep op thee van koken én het blad na het koken opeten.
Waarom zou je je hieraan wagen? Brandnetel heeft een reinigende werking voor de huid & haar, zuivert je bloed en bestrijdt allergieën. Het (on)kruid bevat ijzer en chlorofyl die beide goed zijn voor het bloed. Daarnaast ondersteunt brandnetel de lever en is hij rijk aan vitamine A, B, C en K en mineralen.
TIP Eet het de plant dus niet rauw. Verwijder eerst de brandharen door het te koken of drogen. Waag je je er liever niet aan? Er zijn veel brandnetelsupplementen en theevarianten van.
Dovenetel
Een dovenetel ‘dooft’, een brandnetel ‘brandt’. De blaadjes van de dovenetel kun je goed aanbrengen bij de jeuk van een brandnetel of kneuzing. De dovenetel bloeit met witte, gele of paarse bloemen die een salade een zoetige smaak geven. Van de blaadjes kun je thee zetten. Vooral de witte dovenetel smaakt naar meer. De bloem is rijk aan vitamine B, C, mineralen als kalium, slijmstoffen en bitterstoffen.
TIP: Ook weegbree en hondsdraf kun je gebruiken tegen de jeuk van de brandnetel. Voor uitwendig gebruik is ook de plant vogelmuur goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij pijnlijke botten of kneuzingen.
©Orest Lyzhechka
Kleine veldkers
Stoeptegels in de tuin? Grote kans dat je de kleine veldkers eens voorbij hebt zien komen. Gooi het plantje niet meteen weg tijdens het (on)kruid wieden, want in de plant zitten onder andere vitamine C, calcium, ijzer en andere antioxidanten.
De veldkers smaakt een beetje peperig en is te vergelijken met de tuinkers of sterrenkers. Het plantje is zowel rauw als gekookt te eten.
Rode klaver
Dit is niet alleen een geluksbrenger voor jou, maar is ook voor dieren en de natuur. De wortels van de klaver maken stikstof aan wat de grond verbetert en maakt kunstmest overbodig. Ook insecten als hommels, vlinders en bijen komen graag op de zoete geur van de klaverbloem af.
Vooral de rode klaver bevat veel hulptroepen voor ons lichaam. Als natuurlijke ondersteuning helpt het bij de overgang en bevat het veel plantaardige eiwitten. Daarnaast bevat rode klaver de vitamines B1, B3 en C en mineralen. De rode klaver is dus écht een allemansvriend. De bladeren kun je als groente gebruiken of in een thee. Alhoewel de rode klavers lijken op distels, prikken ze gelukkig niet.
Viooltje
Heb je viooltjes gepoot? Mooi, want dat betekent jarenlang smaakmakers in de tuin. Viooltjes groeien meerdere jaren en de bloemblaadjes worden dikwijls gebruikt voor garnering.
Het bloemetje is rijk aan fijne stoffen die de gezondheid ondersteunen. Allerlei slijmstoffen en flavonoïden vind je erin terug. Net als de vitamines C, E en K, mineralen en andere voedingsstoffen. Poten en opeten maar!
Zelf eetbare planten kweken?
Met een kweekset maak je een vliegende start
©Ralf Neumann
TIP Vries vioolblaadjes in om er ijsblokjes van te maken. Dat kan overigens met alle eetbare bloemen.
Madelief
Madeliefjes zijn niet alleen goed voor het maken van bloemenkransen. Ze zijn ook erg lief voor ons lichaam. Het bloempje helpt bij de bloedsomloop, lever en ademhalingsorganen. Voel je je moe? Zet een kop thee met de madelief. De bloem gaat namelijk vermoeidheid tegen doordat het veel vitamine C en magnesium bevat.
De bloemetjes kun je rauw eten en zijn in de lente het lekkerst. Koken of bakken kan ook. Soms worden ze gebruikt voor borrelhapjes en soepen.
Gouden tip: Door de bloemetjes in te maken, kun je ze als vervanging gebruiken voor kappertjes.
Roos
Naast dat de roos je tuin opfleurt, is de roos een natuurlijke bron van de vitamines B, C en K en een hele rits aan mineralen. Niet voor niets dat er allerlei serums van bestaan. Het helpt namelijk de huid elastisch te houden en rimpels te verminderen.
Daarnaast heeft de roos een verzachtend effect. Rozenolie wordt daarom ook wel voor de nachtrust gebruikt. Ook zou het de pijn van brandwonden verlichten, menstruatiepijn verzachten, meer energie geven en hoofdpijn tegengaan.
Voor uitwendig gebruik kun je de knoppen en bladeren koken. En daar blijft het niet bij! Je kunt er ook rozenwater van maken om gerechten te zoeten. Dat doen ze vooral in de Perzische keuken. Door de bladeren te drogen, kun je ze ook als kruid gebruiken of er desserts mee versieren.
TIP Net als van de roos en madelief, kun je ook van lavendel en kamille een thee zetten.
Heb je dus een moestuin nodig om uit je tuin te kunnen eten? Wel nee! Heb je al een tuin en wil je die opfleuren? Kies dan voor bloemen die je ook lekker kunt eten! Of laat het (on)kruid een keer lekker z’n gang gaan. Ze leveren veel vitaminen en mineralen op.
Lees ook: Tuinieren 2.0: gratis tuinapps voor een mooie (moes)tuin