ID.nl logo
9 eetbare planten en bloemen: pluk je de dag uit je eigen tuin
© (c)HETIZIA ChLesjak
Huis

9 eetbare planten en bloemen: pluk je de dag uit je eigen tuin

Verlang je naar een moestuin, maar heb je er niet de ruimte voor? Geen zorgen. Deze negen planten en bloemen uit je tuin kun je gewoon eten! Het voordeel: onbespoten bloeiers boordevol vitaminen en mineralen die je algemene gezondheid ondersteunen.

In dit artikel lees je:

In dit artikel lees je:

  • welke planten en bloemen je kunt eten; 
  • over gezonde stoffen in de bloeiers; 
  • hoe je ze kunt bereiden in de keuken. 

Lees ook:Planten op een balkon: waar moet je op letten en wat is geschikt voor jouw balkon?

In het groen tussen je stoeptegels vind je heel wat vitaminen en mineralen. Ook de door jou gepote bloemen in je tuin, zijn misschien wel rijker dan je had gedacht. Hieronder lees je over negen bloeiers die het tuinieren nog leuker, lekkerder en vooral gezonder maken.

TIP Eet geen planten van de bloemist, die zijn meestal bespoten. Kom je ze tegen in de berm en wil je ze eten? Let erop dat de omgeving goed verzorgd is. 

Disclaimer: Eet alleen bloemen en planten wanneer je zeker weet dat ze eetbaar zijn. Sommige bloemen zijn giftig, neem geen risico! 

Zevenblad

Zevenblad kan je vriend of je vijand zijn. Het woekert als een malle door je tuin. Waarom zou je van dit plantje je vriend maken? Het zit boordevol vitamine C, mineralen als kalium, calcium en magnesium. 

Zodra het maartzonnetje tevoorschijn komt, kun je de bladeren al plukken. De bloemetjes hebben een zoetere smaak dan de bladeren. Vers lijkt het op peterselie of spinazie. Gebruik het in je smoothie, soepen, stamppot of kook er een thee mee. Door het te drogen kun je het als kruid in de keuken gebruiken. Pijnlijke gewrichten of een insectenbeet? Gebruik het als verband. 

TIP Duizendblad lijkt erg op zevenblad. Die kun je ook gewoon eten en staat bekend als ‘nosebleed plant’. 

Foto's

©spline_x - stock.adobe.com

Paardenbloem 

De paardenbloem is niet alleen goed je wens uit te laten komen. Het sapt helpt namelijk tegen wratten en de bloem is rijk aan vitamine A, B1, B2, C, E en mineralen.

Van wortel tot bloem, alles van de paardenbloem is in de keuken te gebruiken. Het blad kun je rauw eten in een salade, bakken met je omelet, wokken of er een thee van koken. De wortels zijn te roosteren en de bloem kan zelfs rauw gegeten worden. 

Brandnetel 

Auw! Als je niet uitkijkt kan de brandnetel nogal vervelend zijn. Het blad bevat mierenzuur en histamine. Dit irriteert je huid. Maaaaar, zodra je het blad kookt of droogt, werken brandharen op het blad niet meer. Je kunt er veilig een soep op thee van koken én het blad na het koken opeten.

Waarom zou je je hieraan wagen? Brandnetel heeft een reinigende werking voor de huid & haar, zuivert je bloed en bestrijdt allergieën. Het (on)kruid bevat ijzer en chlorofyl die beide goed zijn voor het bloed. Daarnaast ondersteunt brandnetel de lever en is hij rijk aan vitamine A, B, C en K en mineralen.

TIP Eet het de plant dus niet rauw. Verwijder eerst de brandharen door het te koken of drogen. Waag je je er liever niet aan? Er zijn veel brandnetelsupplementen en theevarianten van.

Dovenetel 

Een dovenetel ‘dooft’, een brandnetel ‘brandt’. De blaadjes van de dovenetel kun je goed aanbrengen bij de jeuk van een brandnetel of kneuzing. De dovenetel bloeit met witte, gele of paarse bloemen die een salade een zoetige smaak geven. Van de blaadjes kun je thee zetten. Vooral de witte dovenetel smaakt naar meer. De bloem is rijk aan vitamine B, C, mineralen als kalium, slijmstoffen en bitterstoffen. 

TIP: Ook weegbree en hondsdraf kun je gebruiken tegen de jeuk van de brandnetel. Voor uitwendig gebruik is ook de plant vogelmuur goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij pijnlijke botten of kneuzingen. 

©Orest Lyzhechka

Kleine veldkers 

Stoeptegels in de tuin? Grote kans dat je de kleine veldkers eens voorbij hebt zien komen. Gooi het plantje niet meteen weg tijdens het (on)kruid wieden, want in de plant zitten onder andere vitamine C, calcium, ijzer en andere antioxidanten. 

De veldkers smaakt een beetje peperig en is te vergelijken met de tuinkers of sterrenkers. Het plantje is zowel rauw als gekookt te eten. 

Rode klaver

Dit is niet alleen een geluksbrenger voor jou, maar is ook voor dieren en de natuur. De wortels van de klaver maken stikstof aan wat de grond verbetert en maakt kunstmest overbodig. Ook insecten als hommels, vlinders en bijen komen graag op de zoete geur van de klaverbloem af.

Vooral de rode klaver bevat veel hulptroepen voor ons lichaam. Als natuurlijke ondersteuning helpt het bij de overgang en bevat het veel plantaardige eiwitten. Daarnaast bevat rode klaver de vitamines B1, B3 en C en mineralen. De rode klaver is dus écht een allemansvriend. De bladeren kun je als groente gebruiken of in een thee. Alhoewel de rode klavers lijken op distels, prikken ze gelukkig niet. 

Viooltje 

Heb je viooltjes gepoot? Mooi, want dat betekent jarenlang smaakmakers in de tuin. Viooltjes groeien meerdere jaren en de bloemblaadjes worden dikwijls gebruikt voor garnering.

Het bloemetje is rijk aan fijne stoffen die de gezondheid ondersteunen. Allerlei slijmstoffen en flavonoïden vind je erin terug. Net als de vitamines C, E en K, mineralen en andere voedingsstoffen. Poten en opeten maar!  

Zelf eetbare planten kweken?

Met een kweekset maak je een vliegende start

©Ralf Neumann

TIP Vries vioolblaadjes in om er ijsblokjes van te maken. Dat kan overigens met alle eetbare bloemen.

Madelief

Madeliefjes zijn niet alleen goed voor het maken van bloemenkransen. Ze zijn ook erg lief voor ons lichaam. Het bloempje helpt bij de bloedsomloop, lever en ademhalingsorganen. Voel je je moe? Zet een kop thee met de madelief. De bloem gaat namelijk vermoeidheid tegen doordat het veel vitamine C en magnesium bevat.

De bloemetjes kun je rauw eten en zijn in de lente het lekkerst. Koken of bakken kan ook. Soms worden ze gebruikt voor borrelhapjes en soepen.

Gouden tip: Door de bloemetjes in te maken, kun je ze als vervanging gebruiken voor kappertjes. 

Roos

Naast dat de roos je tuin opfleurt, is de roos een natuurlijke bron van de vitamines B, C en K en een hele rits aan mineralen. Niet voor niets dat er allerlei serums van bestaan. Het helpt namelijk de huid elastisch te houden en rimpels te verminderen. 

Daarnaast heeft de roos een verzachtend effect. Rozenolie wordt daarom ook wel voor de nachtrust gebruikt. Ook zou het de pijn van brandwonden verlichten, menstruatiepijn verzachten, meer energie geven en hoofdpijn tegengaan. 

Voor uitwendig gebruik kun je de knoppen en bladeren koken. En daar blijft het niet bij! Je kunt er ook rozenwater van maken om gerechten te zoeten. Dat doen ze vooral in de Perzische keuken. Door de bladeren te drogen, kun je ze ook als kruid gebruiken of er desserts mee versieren. 

TIP Net als van de roos en madelief, kun je ook van lavendel en kamille een thee zetten. 

Heb je dus een moestuin nodig om uit je tuin te kunnen eten? Wel nee! Heb je al een tuin en wil je die opfleuren? Kies dan voor bloemen die je ook lekker kunt eten! Of laat het (on)kruid een keer lekker z’n gang gaan. Ze leveren veel vitaminen en mineralen op.

Lees ook: Tuinieren 2.0: gratis tuinapps voor een mooie (moes)tuin


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smartphones met eSim voor minder dan 350 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 smartphones met eSim voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een betaalbare smartphone, maar dan wel eentje met een virtuele simkaart? De redactie van ID.nl is voor je op zoek gegaan naar smartphones met een prijskaartje van onder de 350 euro.

Met een eSim ben je niet meer afhankelijk van een fysiek simkaartje en heb je geen gepriegel meer met het plaatsen van je sim in de telefoon. Je kunt daardoor snel van provider wisselen zonder gedoe. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook ruimte in je apparaat. Perfect voor wie veel reist, omdat je eenvoudig internationale abonnementen kunt activeren. Daarnaast kun je op die manier ook gebruik maken van meerdere telefoonnummers op een enkel toestel, bijvoorbeeld eentje voor werk en prive.

Samsung Galaxy A26 5G

De Galaxy A26 5G combineert een slank ontwerp met krachtige prestaties. Het 6,7-inch FHD+ Super AMOLED-display biedt levendige kleuren en vloeiende beelden dankzij de 120 Hz verversingssnelheid. Onder de motorkap bevindt zich de Exynos 1380-chipset, ondersteund door 4 tot 8 GB RAM, wat zorgt voor soepele multitasking.

De 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie legt scherpe foto's vast, zelfs bij weinig licht. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en IP67-certificering is dit toestel zowel duurzaam als betrouwbaar. Bovendien belooft Samsung tot zes jaar beveiligingsupdates, wat de levensduur van het apparaat verlengt

Redmi Note 13 Pro

De Redmi Note 13 Pro 5G is een krachtpatser in het middensegment. Met een indrukwekkende 200 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie leg je elk detail vast. Het 6,67-inch AMOLED-display met een resolutie van 1220x2712 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz zorgt voor een meeslepende kijkervaring.

Aangedreven door de Snapdragon 7s Gen 2-chipset en beschikbaar met tot 16 GB RAM, biedt dit toestel uitstekende prestaties. De 5100 mAh batterij ondersteunt 67W snelladen, waardoor je snel weer op pad kunt.​

Motorola Moto G35 5G

De Motorola Moto G35 5G biedt solide prestaties voor een betaalbare prijs. Het 6,72-inch LCD-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz zorgt voor vloeiende beelden. De 50 MP Quad Pixel-camera levert scherpe foto's, zelfs bij weinig licht.

Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 5G-connectiviteit blijf je de hele dag verbonden. Hoewel de Unisoc T760-processor niet de snelste is, biedt het toestel voldoende kracht voor dagelijks gebruik

Sony Xperia 10 VI

De Sony Xperia 10 VI is een compacte smartphone met een focus op multimedia. Het 6,1-inch FHD+ OLED-scherm met een 21:9 beeldverhouding is ideaal voor het bekijken van films. Aangedreven door de Snapdragon 6 Gen 1-chipset en uitgerust met 8 GB RAM, biedt het toestel soepele prestaties.

De 48 MP hoofdcamera legt gedetailleerde foto's vast, terwijl de 5000 mAh batterij zorgt voor langdurig gebruik. Met IP68-certificering is het toestel bestand tegen water en stof

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G biedt premium functies in een betaalbaar jasje. Het 6,6-inch FHD+ Super AMOLED-display met een verversingssnelheid van 120 Hz zorgt voor heldere en vloeiende beelden. De 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie legt scherpe foto's vast, terwijl de 13 MP selfiecamera zorgt voor duidelijke zelfportretten.

Aangedreven door de Exynos 1380-chipset en beschikbaar met tot 12 GB RAM, biedt het toestel krachtige prestaties. De 5000 mAh batterij ondersteunt 25W snelladen, en Samsung belooft tot vijf jaar beveiligingsupdates.

▼ Volgende artikel
Review JBL Flip 7 – Kleine speaker speelt luider dan ooit
© JBL
Huis

Review JBL Flip 7 – Kleine speaker speelt luider dan ooit

De Flip 7 voegt heel wat toe aan het beproefde succesrecept van JBL. Is dat voldoende om de iconische bluetooth-speaker weer de publieksfavoriet te maken? Dat lees je in deze review.

Fantastisch
Conclusie

Met een prijs van bijna 150 euro is de Flip 7 niet de goedkoopste bluetooth-speaker die je kunt aanschaffen. Je krijgt wel heel wat voor die prijs. Want niet alleen is deze JBL heel goed opgewassen tegen een slechte behandeling, hij projecteert muziek met veel emotie de kamer in. Ook voor buiten in de tuin of het strand heeft de Flip 7 de power om een feestje te bouwen. Het betere batterijleven en de gecontroleerde bassen van deze generatie zijn mooie upgrades ten opzichte van de Flip 6, al vind je misschien die oude versie voor een veel lagere prijs. Dan is het afwegen wat je belangrijk vindt. 

Plus- en minpunten
  • Goede accuduur
  • Speelt loeihard voor zo'n klein ding
  • IP68-label
  • Veel kleurkeuzes
  • Auracast
  • Op wat afstand geplaatst krachtige kamervuller
  • Relatief hoge prijs
  • Niet de lichtste speaker
  • Lus en karabijnhaak geen grote vernieuwing

Met de Flip 7 brengt JBL een update uit voor een wel zeer populaire bluetooth-speaker. Zoals die '7' al aangeeft, is dat verre van de eerste keer dat dit gebeurt. Deels gaat het dan om kleuren en design, zodat een nieuwe Flip helemaal de laatste trends volgt. Maar ook deze keer weet het bedrijf weer op technisch vlak wat verbeteringen toe te voegen. Auracast en AI Sound Boost zijn de belangrijkste, naast een verhoogde batterijduur van 16 uur.

Beschikbaar in zeven kleuren 

Even belangrijk zijn de nieuwe kleurtjes, met een weelderig paars als de opvallendste. Een 'Squad' camouflage-editie ontbreekt ook niet, terwijl een oranje randje rond het JBL-letterlogo een subtielere toevoeging is. De adviesprijs blijft 149,99 euro, dat blijft onveranderd.

©JBL

De Flip 7 is verkrijgbaar in zeven kleuren, waaronder een aantal nieuwe.

Het design van de Flip is grotendeels onveranderd gebleven sinds de eerste versie uit 2012. Ook de Flip 7 is een kleine cilinder, ongeveer even groot als een blik bier van een halve liter. Je kunt hem neerleggen of recht plaatsen. En aan elke uiteinde vind je een (passieve) woofer met het JBL-logo. Zodra je muziek iets luider zet, zie je ze heen en weer dansen. Een iconische gimmick mag je het noemen, maar het verhoogt wel de fun-factor. Hetzelfde design zie je ook terugkomen bij de grotere bluetooth-speakers van JBL, zoals de even nieuwe Charge 6 en de Xtreme 4.  

Met haak of lus te gebruiken

Niet zoveel veranderingen op designvlak dus. Maar details zijn belangrijk en dat is ook waar JBL zijn pijlen op richt. Een opvallend toevoeging is de mogelijkheid om een lus van stevig textiel of een karabijnhaak aan de speaker vast te maken. Beide accessoires vind je in de doos. Hoewel je de haak of lus kunt verwijderen via een kliksysteem, zit het muurvast genoeg om de Flip 7 zorgeloos aan een rugzak te hangen. 

©JBL

De haak of lus zit muurvast via een handig mechanisme.

Bestand tegen water en stof 

De Flip 7 is gemaakt om overal mee naartoe te nemen. Het IP68-etiket maakt duidelijk dat er weinig is waar deze speaker niet tegen kan. Stof en water deren hem niet gauw. Je kunt deze speaker in het (ondiepe) zwembad laten vallen en hem gewoon daarna weer gebruiken. De Flip 7 is daarmee ook net iets meer waterbestendig dan zijn voorganger. De hele behuizing is bovendien heel robuust, met dikke rubberen dopje aan de uiteinden. Het geeft echt de indruk dat je deze bluetooth-speaker niet gauw kapot zou krijgen. Handig op de camping, maar ook gewoon thuis in een tienerkamer.

©Jamie Biesemans

In de JBL Portable-app vind je niet veel opties.

Zeer goede batterijduur

Qua vermogen gaat de Flip 7 er niet echt op vooruit, maar 35 W is wel indrukwekkend voor zo'n klein ding. Door het gebruik van AI Sound Boost kan de speaker wel luid én helder blijven spelen, wat best indrukwekkend is. AI is natuurlijk een geweldig buzzwoord momenteel; hier worden AI-algoritmes in ieder geval gebruikt om de woofer en tweeter optimaal te laten presteren. Playtime Boost heeft ook een impact op de klank. Schakel dit via de JBL Portable-app in en de speelduur wordt verlengd van 14 tot maximaal 16 uur. Houd er wel rekening mee dat je dan geen audiopreset van de equalizer kunt gebruiken.

Bouw een feestje met meerdere speakers

De JBL Portable-app heb je eigenlijk niet echt nodig om de speaker te bedienen, tenzij je via de equalizer nog de klank wilt aanpassen of een stereopaar wil vormen met een tweede Flip 7. Je kunt daarnaast meerdere compatibele JBL-speakers koppelen zodat ze allemaal dezelfde muziek spelen. Leuk om op een feestje met vrienden een groot muzieksysteem te bouwen. Dit kon vroeger ook al, via PartyTogether in de app, maar nu voegt JBL ook Auracast aan de Flip 7 (en de Charge 6) toe. Je kunt echter geen oude en nieuwe speakers combineren.

©Jamie Biesemans

De Auracast-knop licht op als je deze functie gebruikt.

Even tikken op het knopje met het A-logo op de speaker volstaat zo om de Flip 7 een Auracast-stream te laten afspelen. En je kunt compatibele speakers blijven toevoegen, er lijkt geen rem op het aantal te staan.

Luider zonder vervorming

Op het vlak van geluidskwaliteit is de Flip 7, onder andere dankzij AI Sound Boost, een indrukwekkende speaker geworden. Zelfs als je hem hard zet, wordt muziek open neergezet – zeker als je rekening houdt met het formaat van deze speaker. JBL opteert natuurlijk graag voor wat extra bass, wat de Flip 7 heel geschikt maakt voor feestjes of om even stoom af te blazen tussen het studeren door.

Lage tonen zijn vaak het moeilijkst voor kleine speakers, maar hier kun je dankzij de diepe audiokennis van JBL rekenen op bassen die merkbaar aanwezig zijn. Stemmen worden goed geplaatst, waardoor je helder podcasts kunt beluisteren.

©JBL

De speaker klinkt ook buiten zeer goed.

Warmer geluid

Door zijn kleinere formaat en relatief eenvoudige opbouw (met slechts één tweeter) is de Flip 7 wel nogal directioneel. Dat heb je vaak bij dit type speakers. Heel dichtbij hoor je het snel doffer worden als je wat schuiner gaat zitten. Ideaal is als je de Flip 7 wat verder weg plaatst en met het JBL-logo naar je feestgezelschap richt. Dan wordt Stromae's 'Ma Meilleure Ennemie' van het tweede seizoen van het indrukwekkende 'Arcane' heel vol in de kamer geplaatst, met een afgemeten beat die de track zijn snelheid geeft. Het is zeker een warm geluid, wat het heel oorvriendelijk maakt als 'Colors' van Black Pumas in de achtergrond speelt. Als het gaat om een feestje of gewoon een gezellig moment, dan doet de Flip 7 uitstekend zijn werk.

Conclusie

Met een prijs van bijna 150 euro is de Flip 7 niet de goedkoopste bluetooth-speaker die je kunt aanschaffen. Je krijgt wel heel wat voor die prijs. Want niet alleen is deze JBL heel goed opgewassen tegen een slechte behandeling, hij projecteert muziek met veel emotie de kamer in. Ook buiten heeft de Flip 7 de power om een feestje te bouwen. Het betere batterijleven en de gecontroleerde bassen van deze generatie zijn upgrades ten opzichte van de Flip 6, al vind je misschien die oude versie voor een veel lagere prijs. Dan is het afwegen wat je belangrijk vindt.