ID.nl logo
Tuinieren 2.0: gratis tuinapps voor een mooie (moes)tuin
© Georgii - stock.adobe.com
Huis

Tuinieren 2.0: gratis tuinapps voor een mooie (moes)tuin

Vroeger moesten we allerlei boeken uitpluizen om te zien hoe je planten het best verzorgt. Sinds de komst van het internet gaat dit een stuk makkelijker, want er zijn verschillende apps die jou informeren over de planten in je tuin. Zo krijg je meldingen wanneer je water moet geven, kun je planten makkelijker herkennen en bekijk je video’s hoe je bepaalde planten het beste snoeit. Groene vingers meets touchscreens.

In dit artikel ontdek je de volgende apps:

  • Intratuin
  • Pokon
  • PictureThis
  • Gardenize
  • Moon & Garden
  • Home Design 3D Outdoor & Garden

Dit vind je vast ook interessant: Groen, slim en geautomatiseerd: de revolutie in tuinieren

Intratuin

De ene plant doet ’t goed op veel water, de ander juist weer niet. De ene struik moet je in het voorjaar snoeien, de ander juist weer in een andere maand. De verzorging van planten binnen- en buitenshuis is een secuur klusje. De app Intratuin helpt je bij de verzorging van al jouw planten. Zo krijg je een melding wanneer je de planten water moet geven, voeden, snoeien of in een andere pot moet zetten. Hierdoor vergeet je de verzorging nooit meer en daar doe je jouw planten een groot plezier mee.

Het werkt heel simpel: je zoekt een kamerplant of tuinplant in het menu onder ‘planten’. Vervolgens voeg je ze toe en deel je wat feitjes over de plant en wanneer je herinnering wil aan het bewateren. Een kind kan de was doen qua plantverzorging. De app biedt je ook inspiratie rondom het verzorgen van je planten, tips voor het schoonmaken van je tuinmeubels en toffe DIY’s, zoals een regenmeter maken.

Download de app: iOS, Android

In de app van Intratuin voeg je jouw planten toe, zodat je een melding krijgt wanneer ze verzorging nodig hebben.

Pokon

Pokon, je weet wel, van de plantenvoeding, heeft ook een handige app om jouw tuin in topconditie te houden. In de app voeg je zelf je planten toe, de Pokon Powerplant noemen ze dit. Je krijgt alle verzorgingstips die je nodig hebt voor deze specifieke plant en je ontvangt een melding wanneer de plant verzorging nodig heeft. De app werkt met een watermeter die wit wordt als je plant wel weer water kan gebruiken. Ook bekijk je via de app video’s en je leest er inspirerende blogs.

Heb je vragen over je plant en beantwoordt de app deze vraag niet? Dan stel je je vraag via het forum aan de community. En de Pokon-app berekent ook nog eens hoeveel potgrond en hydrokorrels je nodig hebt voor jouw tuin of moestuin. Handig!

Download de app: iOS, Android

In de Pokon app bereken je eenvoudig hoeveel potgrond je nodig hebt.

PictureThis

Er staat een plant in de tuin die je niet herkent. Nu vraag je jezelf af hoe je ‘m moet verzorgen, of je ‘m wel wilt houden of dat ‘ie giftig is. PictureThis is jouw redder in nood. Deze app beschikt namelijk over informatie van meer dan 10.000 planten en is dus een encyclopedie die in je broekzak past. Je hoeft gelukkig niet handmatig te zoeken tussen al deze duizenden planten; je maakt gewoon een foto van de plant in de app. Direct ontdek je welke plant het is en of je jouw huisdieren of kinderen moet beschermen tegen deze plant. Stel herinneringen in voor de planten die in de tuin mogen blijven staan, zodat je nooit vergeet water en bemesting te geven.

Gebruik de app ook tijdens je zoektocht naar nieuwe planten in het tuincentrum. Je ziet of de plant makkelijk of moeilijk is om te verzorgen, of ‘ie zon of schaduw nodig heeft en wanneer je ‘m mag snoeien. Is er een plant ziek? Fotografeer dan het deel wat ziek is van de plant en je krijgt te zien wat het probleem is en hoe je de plant het best kunt behandelen om ‘m weer in topconditie te krijgen.

De app is niet gratis, je kunt starten met de gratis proefversie en daarna kost hij € 39,99 per jaar.

Download de app: iOS, Android

Maak een foto van de plant in je tuin en sla 'm op. Je ziet dan hoe je 'm moet verzorgen.

Gardenize

Ga als een echte tuinier aan de slag met de app Gardenize. Deze app voor de moestuin laat je zien welke groente je deze maand mag zaaien. Klik je op een bepaalde groente in de app, dan zie je ook hoe diep je moet zaaien. Maar ook hoeveel centimeter de zaadjes uit elkaar moeten, of de groente in de zon moet staan, hoeveel water je moet geven en in welke soort grond je de zaden het best plant.

Maak je eigen moestuin aan in de app en je ziet meteen wat je met welk gewas moet doen. Je houdt zelf notities in de app bij, zodat je belangrijke punten nog kan opzoeken. En de app geeft tips, bijvoorbeeld dat afwisseling van plantensoorten belangrijk is. Voor fruit, kruiden en bloemen kies je voor de premiumvariant.

Download de app: Android

Door het gebruik van de Gardenize app zie je onder andere precies wanneer je welke groente mag zaaien en hoe je 'm het beste zaait.


Al groene vingers aan het kweken?

Begin een moestuintje, gewoon tussen je andere planten!

Gebruik je de producten van de Makkelijke Moestuin? Download dan de app Makkelijke Moestuin in plaats van Gardenize (of gebruik ze beide). Deze app is speciaal ontwikkeld voor het moestuinsysteem, de zaden en moestuinbakken van de Makkelijke Moestuin. Download de app: iOS, Android

Moon & Garden

Weleens gehoord van biodynamisch tuinieren? Het is een alternatieve, holistische kijk opr de natuur. Wanneer je liever geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt, zorg je ervoor dat je op een natuurlijke manier tuiniert. Ook staan bij biodynamische manier van tuinieren de maan en andere hemellichamen centraal. Voor het verbouwen, oogsten en snoeien van de gewassen houd je rekening met de invloeden van de maan en de hemellichamen. Als je ook op deze manier je moestuin wilt bijhouden, helpt de app Moon & Garden hierbij.

De app geeft een kalender weer waarin het per dagtype aangeeft wanneer je bepaalde activiteiten, zoals zaaien, planten, enten, maaien, klonen, stekken, omspitten of snoeien moet doen. Stel handige herinneringen in, zodat je de todo’s in de tuin niet vergeet.

Download de app: iOS, Android

De app Moon & Garden laat per gewas zien wat je in welke maand en zelfs per dag mag doen, zoals oogsten, zaaien of snoeien.

Home Design 3D Outdoor & Garden

Een nieuwe tuin inrichten is nog niet zo simpel, want hoe bepaal je welke plant waar komt te staan en waar je het beste je tuinset neerzet? Een plattegrond maken helpt met de indeling van de tuin. Je kunt aan de slag gaan met potlood en papier, of met de app Home Design 3D Outdoor/Garden.

Je begint met het maken van een plattegrond van je tuin. Daarna voeg je elementen toe, zoals bomen, planten, struiken, een tuintafel en stoelen, bestrating, een tuinhuisje of een ander element dat je in de tuin wilt plaatsen. De app is gratis, maar maakt wel veel gebruik van advertenties. Wanneer je jouw ontwerp wilt opslaan, moet je een betaalde versie hebben of een screendump ervan maken.

Download de app: iOS, Android

Maak een plattegrond van je tuin met de app Home Design 3D Outdoor & Garden om te kijken waar je wat plaatst, zoals de tuinset, het tuinhuisje en planten.

Water geven

Is je tuin eenmaal op orde en weet je alles van je planten? Sproei de grond dan regelmatig zodat je planten gezond blijven en goed kunnen groeien.


Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging
Zekerheid & gemak

Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging

De Tapo H500 is een nieuwe HomeBase die beveiliging centraliseert, gegevens beschermt en het beheer van het slimme huis vereenvoudigt. Dit apparaat biedt volgens Tapo een oplossing voor wie worstelt met het beheren van meerdere camera's, beperkte opslagruimte en onbetrouwbare detectiesystemen.

Het systeem slaat alle opnames lokaal op via 16GB ingebouwde opslag, die uitbreidbaar is tot 16TB met een 2,5" HDD of SSD. Dit zorgt niet alleen voor bescherming van belangrijke beelden, maar biedt ook een alternatief voor cloudopslag zonder maandelijkse abonnementskosten. De privacy wordt gewaarborgd door AES-128- en RSA-1024-versleuteling tijdens overdracht en opslag.

Bediening via app

De bijbehorende app heeft verschillende functionaliteiten voor camerabeheer. Het gezichtsbeheersysteem maakt een database van gezichten die door camera's zijn vastgelegd. De gezichtsvolging toont hoe personen zich verplaatsen door verschillende camerabeelden binnen één scène, wat nuttig is voor het monitoren van bewegingen en het herkennen van verdachte activiteiten. Deze functie komt beschikbaar in mei 2025 via een software-update. Met gebeurtenis inzichten kunnen gebruikers zoeken naar specifieke voorvallen zoals 'onbekende personen' op meerdere camera's tegelijk.

AI-besturing

De Tapo H500 gebruikt AI-gestuurde detectie en herkenning met een nauwkeurigheid van 99,9%. Het systeem kan onbekenden detecteren en beschikt over een 110dB-alarm. Daarnaast herkent het voertuigen, pakketjes en huisdieren, en stuurt het realtime meldingen.

Als centrale hub ondersteunt de Tapo H500 tot 16 Tapo-camera's, 64 Tapo-sensoren en meerdere IoT-apparaten. Via de app is er een overzicht van alle camera's en apparaten. Het apparaat werkt ook als extra deurbel voor aangesloten Tapo deurbellen. De H500 heeft een tabletstandaard en ondersteunt HDMI-uitvoer voor vier camera's tegelijkertijd. Het systeem is compatibel met de Matter-standaard en krijgt ONVIF-ondersteuning via een update in de zomer van 2025.

De Tapo H500 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.