5 dingen waar je beslist géén WD-40 voor moet gebruiken
WD-40 wordt over het algemeen gezien als een wondermiddel waar je heel veel dingen mee schoonmaakt en fixt. Ondanks de status van het goedje zijn er toch producten en materialen die je er beter níet mee kunt behandelen. Je leest hier welke dat zijn en waarom dat zo is.
Je kunt WD-40 voor een hoop dingen gebruiken, maar soms is het beter de bus in de kast te laten staan. De volgende producten gaan slecht op een WD-40-behandeling:
❌ Je fietsketting ❌ Scharnieren en sloten ❌ Specifieke soorten plastic ❌ Gevoelige elektronica ❌ Alles wat in contact komt met eten
Het zal niemand verbazen dat we op de redactie fan zijn van WD-40. Het wondermiddel helpt ons in allerlei situaties en met allerlei spullen. Niet alleen kun je ermee schoonmaken, ook kun je er bijvoorbeeld roest mee weghalen. Maar ondanks dat veelzijdige karakter zijn er toch plekken en spullen die beter niet in contact kunnen komen met WD-40. Om te voorkomen dat het misgaat in huis, presenteren we vijf producten, plekken en materialen die je er beter niet mee kunt behandelen.
❌ Geen WD-40 op fietskettingen
Het maakt niet uit of je een elektrische fiets hebt of zo’n ouderwets model waarbij je zelf de aandrijving regelt: je fiets in topconditie houden is een must. Voornamelijk je ketting is vaak aan onderhoud toe, omdat die de meeste klappen opvangt tijdens het schakelen. Je moet er dus voor zorgen dat het schakelsysteem soepel blijft werken en dat kun je door middel van smeermiddelen. De standaardversie van WD-40 werkt wel tegen roest, maar is niet vettig genoeg om de schoongemaakte ketting ook te smeren. Beter kies je een middel dat specifiek bedoeld is voor de fietsketting. Ben je fan van WD-40? Goed nieuws: er is ook speciale WD-40 kettingspray!
Lees ook: Zo verwijder je roest van de fietsketting
❌ Scharnieren en sloten
Veel mensen gebruiken WD-40 voor het schoonmaken van piepende, nukkige scharnieren (dat hebben wij ook gedaan), maar eigenlijk is dit niet de beste oplossing. Ja, het smeermiddel zorgt ervoor dat het gepiep en gekraak een tijdje ophoudt, en dat de deur weer soepel opengaat. Maar de oplossing is vaak tijdelijk van aard. Ironisch genoeg trekt WD-40 ook wat stof en andere viezigheid aan, waardoor het scharnier eigenlijk op langere termijn zelfs kapot kan gaan. In plaats van WD-40 kun je dus beter een smeerolie gebruiken die echt voor scharnieren bedoeld is, om problemen te voorkomen.
En datzelfde geldt eigenlijk voor stroeve sloten, ook wanneer je een slim slot hebt. Slimme sloten hebben een eigen cilinder of draaimechanisme. Dergelijke onderdelen wil je vrij houden van smeermiddelen die stof aantrekken. Ja, WD-40 kan tijdelijke verlichting bieden, maar mettertijd kan het probleem toch weer terugkeren en zelfs erger worden.
©stas
❌ Specifieke soorten plastic
Sommige plastic producten gaan heel goed op WD-40. Het spul kan vuil weghalen alsof het er nooit gezeten heeft. Vooral het plastic in de tuinmeubelen of de auto knapt er flink van op. Maar items die gemaakt zijn van polycarbonaat en doorzichtig polystyreen trekken het niet. We snappen dat het soms lastig is om te bepalen welk soort plastic een fabrikant gebruikt, maar daarom geven we deze algemene waarschuwing: wees voorzichtig als je WD-40 met plastic objecten gebruikt. Bij twijfel: niet doen. Toch doen? Probeer het dan eerst uit op een klein, onopvallend stukje.
Gevoelige elektronica en WD-40: ❌
Producten die WD-40 eveneens slecht trekken zijn gevoelige elektronica, zoals smartphone, tablets, gamecontrollers en meer. Mocht je merken dat een bepaalde knop op een toestel of apparaat klemt of plakt, laat de WD-40 dan alsjeblieft in de kast staan. Wanneer het smeermiddel de binnenkant van het apparaat bereikt, dan kan het daar voor onherstelbare schade zorgen. Bij problemen zoals hierboven besproken kun je beter eerst altijd contact opnemen met een fabrikant en kijken wat er nog over is van je eventuele garantie.
Bepaalde apparaten kun je (uiteraard na de garantieperiode) gemakkelijk zelf openmaken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij controllers, gaming handhelds en meer. Drukt die ene knop niet meer lekker, haal het apparaat dan voorzicht uit elkaar en leg de verschillen onderdelen in een bak met lauw water en wat zeep. Laat even inweken en neem alles dan af met een theedoek. Kost wat meer tijd, maar dat is een investering die je doet om ervoor te zorgen dat je apparaten wat langer meegaan.
❗ Mocht je een printplaat willen schoonmaken, gebruik daar dan een tandenborstel en wat geperste lucht voor. Een microvezeldoek is bovendien je beste vriend. Maak dergelijke onderdelen nooit nat.
❌ Alles wat in contact komt met eten
Waarschijnlijk vermelden we dit echt ten overvloede (toch?), maar: WD-40 is geen olie die geschikt is voor menselijke consumptie. Daarom is het handig het goedje zo ver mogelijk uit de buurt te houden van alles wat voedsel is of met voedsel in aanraking komt (zoals je plastic opbergbakken). Je kunt de smeerolie dan weer wel gebruiken voor bijvoorbeeld het schoonmaken van je (roestvrijstalen) koelkast(deur). Maar alleen in kleine hoeveelheden en zorg dat je na het schoonmaken echt alle restanten volledig verwijderd hebt.
Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn
❗ Wanneer je iets schoonmaakt met WD-40, of de smeerolie in het algemeen gebruikt, was je handen dan altijd goed. Zeker wanneer je kort daarna met voedsel aan de gang gaat.