Zo kies je een energiezuinige stofzuiger (en zo gebruik je 'm slim)
Sinds 2019 hebben stofzuigers geen energielabel meer. Dat maakt het lastiger om een duurzame keuze te maken, want hoe weet je nu hoe energiezuinig een nieuwe stofzuiger is? Wij helpen je hierbij én geven tips hoe je het apparaat zo zuinig mogelijk gebruikt.
Ondanks de huidige Europese duurzaamheidseisen die voor stofzuigers gelden, zijn de verschillen in energiezuinigheid tussen stofzuigers groot. In dit artikel lees je:
-
Welke eigenschappen bepalen hoe energiezuinig een stofzuiger is
-
Wat zuiniger is: een ouderwetse sledestofzuiger of een steelstofzuiger
-
Hoe je zo zuinig mogelijk met je stofzuiger omgaat
-
Ook lezen: Slimme stofzuigers: dit kun je er (wel en niet) mee
Het energielabel voor stofzuigers werd afgeschaft na een rechtszaak die Dyson in 2019 tegen de Europese Commissie aanspande. Het elektronicamerk was het niet eens met de manier waarop het energielabel voor stofzuigers werd bepaald. Zo werden stofzuigers alleen onder de meest ideale omstandigheden getest, waardoor sommige stofzuigers onterecht een hoog energielabel kregen. Het Hof bepaalde daarop dat het energielabel niet representatief was voor hoe zuinig een stofzuiger in de praktijk was. In 2025 of 2026 wordt een passender energielabel voor stofzuigers verwacht.
Europese kwaliteitseisen
Dat stofzuigers geen energielabel meer hebben, betekent niet dat ze niet aan bepaalde voorwaarden op het gebied van duurzaamheid moeten voldoen. Volgens de huidige Europese kwaliteitseisen mag het vermogen van een stofzuiger bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 900 watt. Daarnaast mag een stofzuiger niet meer dan 43 kWh per jaar verbruiken, is de stofuitstoot maximaal 1 procent van de opgezogen stofdeeltjes en moet de motor minimaal 500 uur meegaan. Ook moet na vijf keer heen en weer bewegen over een harde vloer minstens 95 procent van het stof zijn opgezogen, tegenover 75 procent bij tapijt.
©Redpixel
Desondanks bestaan er nog steeds grote verschillen in energiezuinigheid tussen stofzuigers. Zo varieert het vermogen van stofzuigers van 400 watt tot 900 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie de stofzuiger verbruikt. Bovendien werkt niet elke stofzuiger even efficiënt. Stofzuigers met speciale filters zijn bijvoorbeeld beter in staat kleine stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Om die reden hoeven ze minder vaak te worden gebruikt, wat weer gunstig is voor je stroomverbruik. Het model van een stofzuiger speelt hierin een minstens zo belangrijke rol.
Zo herken je een energiezuinige stofzuiger
De zuinigste stofzuigers zijn over het algemeen dus te herkennen aan een laag vermogen en een goede stofopname. Natuurlijk maakt het ook nogal uit hoe vaak en hoelang je je stofzuiger gebruikt. Een stofzuiger die slechts twee keer per week een halfuurtje aanstaat, is onderaan de streep een stuk energiezuiniger dan een stofzuiger die zeven keer per week voor een uur tevoorschijn wordt gehaald. Stofzuig je veel, bijvoorbeeld omdat je huisdieren hebt, dan is het dus des te belangrijker dat je een energiezuinig exemplaar in huis hebt.
Nieuwe stofzuiger nodig?
Bekijk hier de krachtigste en zuinigste voor de beste prijzen!
Laag vermogen
Vaak wordt verondersteld dat stofzuigers met een laag vermogen minder goed zouden zuigen dan stofzuigers met een hoog vermogen. Meerdere tests van de Consumentenbond weerleggen dit: stofzuigers met een lager vermogen blijken doorgaans net zo effectief te zuigen, met name op harde vloeren. Dat komt omdat aan stofzuigers met een lager vermogen vaak een efficiënt mondstuk is toegevoegd, dat ervoor zorgt dat de zuigkracht van het apparaat optimaal wordt benut. Een stofzuiger met een laag vermogen kan dus zuinig en krachtig tegelijk zijn.
Goede stofopname
Het type mondstuk van een stofzuiger zegt veel over hoe efficiënt een stofzuiger werkt. Hetzelfde geldt voor de aan- of afwezigheid van een gesloten luchtstroom. Een stofzuiger met een gesloten luchtstroom houdt het opgezogen stof beter ‘binnen’ vergeleken een stofzuiger waarbij de luchtstroom weglekt. Daardoor hoef je dus minder vaak te stofzuigen en verbruik je minder stroom. Vaak staat op het label van een stofzuiger aangegeven of er sprake is van een gesloten luchtstroom. Het type filter heeft ook invloed op de mate van stofuitstoot. Stofzuigers met een HEPA-filter zijn in staat de allerkleinste stofdeeltjes tegen te houden, waarmee dit filter ideaal is voor mensen met allergieën.
Sledestofzuiger versus steelstofzuiger
Veel mensen vragen zich af wat energiezuiniger is: een ouderwetse sledestofzuiger met snoer of een moderne steelstofzuiger. Hoewel dat natuurlijk helemaal afhankelijk is van het type stofzuiger, geldt over het algemeen dat een sledestofzuiger meer energie verbruikt dan een steelstofzuiger. Omdat een sledestofzuiger over het algemeen een grotere motor heeft om aan te drijven, is er meer stroom nodig om het apparaat goed te laten werken. Veel sledestofzuigers zijn daarnaast geproduceerd toen de limiet van 900 watt nog niet gold. Sommige oude sledestofzuigers draaien op een vermogen van wel 2000 en in extreme gevallen zelfs 3000 watt.
©Starcom
Zo gebruik je je apparaat zuinig
Met alleen het kopen van een energiezuinige stofzuiger ben je er nog niet. Het is ook zaak dat je zo zuinig mogelijk met je stofzuiger omgaat. Dat kan op verschillende manieren. Stem bijvoorbeeld de zuigkracht af op het type ondergrond dat je schoonmaakt. Harde, vlakke oppervlaktes worden al goed schoon bij een lage zuigkracht. Een hoge(re) zuigkracht is alleen nodig op tapijt of oneffen vloeren.
Onderhoud de stofzuiger daarnaast goed, want alleen dan blijft hij efficiënt zuigen. Leeg dus regelmatig de stofopvangbak of vervang de stofzak, reinig om de zoveel tijd de filters en controleer de stofzuiger dan meteen op verstoppingen. Gebruik tot slot de verschillende mondstukken op de daarvoor bedoelde ondergronden en zet de stofzuiger uit als je hem even niet gebruikt.
Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.